Odamna go nema ovde eden člen so palačinka vo imeto koj frlaše drvja i kamenja po Gtech na Gree deka ne sleguva pod 700W, jas go ubeduvav deka mu e ili lošo montirana ili pogrešno ja setira i upotrebuva, izleze deka ne e vo pravo.
Tvoevo pokažuva deka klimata e napravena za prostor od bar 30-35m2 i e za greenje ne za dogrevanje i mali prostorii i deka sekogaš duva toplo. Ne e ništo strašno i ako pali gasi koga e nadvor potoplo ako nema oscilacii vo prostorot.
Kaj tebe vo toj prostor na T pomalku od 6-8C nema ni da se gasi.
E sega vaka da razmislime.
Ako vo 30m2 modulira so 500w i ne se gasi na 8c, a druga klima vo istiot prostor stavena na 8c nadvoresna temeratura i pod uslov da drzat isto ambientalna temperatura,a pri toa ovaa vtorava da trosi 350w znaci predavale isto kolicestvo na toplina.Znaci vtorava klima e poefikasna za edno 40%.
Zami sli si sega mojava odrzava vo 40m2 na nadvoresna 8c so 22c vnatresna so 400w od steker,a cisto sujam deka ima pogolemi toplotni gubitoci po m2 od mojot prostor,a negovot prostor e mslam 32m2.
Zatoa velime COP e najvazen.
COP moze da izmeri samo so fiksen fan na bilo koja temperatura,dokolku klimatizerot nema tahikardicni osciliranja,i da si ja drzi fiksno IMPUTE dokolku ima dobra elektronika.
Kako da e covekov se potrudil ,a koga ke padnat temperaturite ke modulira podobro pa ke ima postabilna modulacija i ke uspee da go izmeri svojte COP vrednost za odredena temperatura,dokolku klimatizerot nema tahikardija (sinusoida) mesto da bidi prava linija,kako Hansolot od 100w pa odi na 500w pa 100w pa 500w,kako sto e na dijagramot ka Zlate.
Zatoa velime kolku poprav sinusoid poekonomicen klimatizer,a toa zavisi najmnogu od elektornskite komponenti.
Dobrata elektonika,e poskapa od samiot kompresor koj moze da kosta i polovina od cenata na kalkulacijata na klimatizerot,koja e osnovata da se postavi i dobar softver,eden bez drug ne odat.
I da sakas da da postavis dobar sovtver,ednostavno ne e vozmozno bez dobra elektronika(inverterski sklop).