Кадры с израильској военној базы Тель-Ноф, на котором видны десјатки однотонных бомб Mark 84.
Бомбы Mark 84 отправлјајутсја США израильским военным длја уничтоженија сектора Газа. Эта бомба јавлјаетсја самој крупној из серии американского оружија Mark 80. Впервые использованнаја во времја војны во Вьетнаме, она стала широко используемој в США тјажелој неуправлјаемој бомбој (из-за количества упакованного внутри фугасного содержимого), которују нужно было сбрасывать.
Ама остај сега племиња, неплемиња. И во Белорусија а и предходно во Украина најголем дел од провокаторите беа племиња од Литванија, Летонија, Полска, Естонија, Романија, Грузија, Израел ..Тие што го убија Гадафи 90% се муџи и платеници налик на овие од хамас, што немаат врска со Либија. Либија не е хомогена држава со хомоген народ, туку е составена од племиња на кои Гадафи им беше лепакот, ама да не одиме офтопик..
За Палестина масовно се паѓа во несвест, не за Израел. Никој не се потресе за Ерменците, никој не се потресе за Јеменците, никој не се потресе за Ујгурите. Ги нема арапите и ЛГБТКЈУ да се потресуваат ни на несреќите на муслиманите, а камо ли на некој друг.Иронијата е што тогаш ретко кој се потресе макар да напише нешто на темата за Нагорно Карабах, ама сега за Израел се дешава масовно паѓање во несвест.
Утна со сликава, ова е меме за она завчера со Дагестанците кога бараа Евреи на аеродромот. Имаше една култна фотографија со еден кромањонец како ја бутнал главата во мотор, како да бара некој внатре... Еден куп вакви заебанции испаднаа за тоа.Едно прашање надвор од темата...
се шири една графика, па како гледат членовите кои се благонаклонети кон Ционизмот, што забележуваат?
Прегледај го приврзокот 397029
Сакаш да кажеш за Израел не се паѓа во несвест?За Палестина масовно се паѓа во несвест, не за Израел. Никој не се потресе за Ерменците, никој не се потресе за Јеменците, никој не се потресе за Ујгурите. Ги нема арапите и ЛГБТКЈУ да се потресуваат ни на несреќите на муслиманите, а камо ли на некој друг.
Ама кога се работи за Палестина сите се на нозе, од арапи до крајна левица. Се прашувам зошто.
Која поларност, дента на 7-ми Октомври кога нападнаа Хамас почнаа протести против Израел. Немаше про-Израел протести да предизвикаат реакција.Сакаш да кажеш за Израел не се паѓа во несвест?
Една поларност предизвикува друга. Не разбирам зошто се прашуваш за тоа.
Да искрено кога Азербеџан ги нападна на Ерменците никој не пишуваше тука за Ерменците..Која поларност, дента на 7-ми Октомври кога нападнаа Хамас почнаа протести против Израел. Немаше про-Израел протести да предизвикаат реакција.
Ти ми споредуваш Ерменци над кои е извршен геноцид со Евреи кои вршат геноцид. Не е тоа споредбата. Спореди ги Ерменците и останатите кои настрадаа со Палестинците, и кажи ми зошто не се дига врева за останатите туку само за Палестина.
Реторички се прашувам, знам зошто.
Оууу неее. Опасноста од евреите е многу поголема за разлика од козоебачиве. Баш дека се попаметни, и политички и финансиски помоќни се, но затоа се и поманипулативни. Цел свет го вртат како сакаат, еве особено сега што за јавен и неприкриен геноцид никој не може ништо да им рече. Притаено зло што е многу поопасно до отворено зло.Јеби га дечки, во животот почесто е изборот помеѓу помалото од двете зла. Ова ме потсеќа како она голубот кога ќе стави дека некои навивачи пееле кој не скока тој е шиптaр. И ок, се слагам не е убаво, ама на другата страна на вагата имаш етничко чистење во Арачиново и сите средини каде доминираат орките.
Јас не викам дека Евреите се најкоректните луѓе на светот. Нити пак дека се во топ 10. Ама да се запрашаме две прашања:
1. Колкав процент од нив се ултранационалистичко-религиозни, а колкав се арапите?
2. Колкав е степенот на бруталност што би го примениле кон различните од нив посебно ако не се загрозени?
Јас во моментов би ги трампал нашите шиптaри за евреи глава за глава, а не па ако шиптaриве беа арапи. Сосе сите маани што следат со тој избор би ги трампал.
Поларност од аспект на бурни реакции за едната страна будат бурни реакции за другата страна. Причина и последица, и нови последици и нови причини. Итн, итн.Која поларност, дента на 7-ми Октомври кога нападнаа Хамас почнаа протести против Израел. Немаше про-Израел протести да предизвикаат реакција.
Зборувам за реакциите на западните власти и реакциите на западните медиуми за етничкото чистење. Eдни реакции беа за Ерменците (немаше реакции), други реакции за нападот на Хамас (паѓање во несвест) и за етничко чистење на Палестинците (морализирање, ова она).Ти ми споредуваш Ерменци над кои е извршен геноцид со Евреи кои вршат геноцид. Не е тоа споредбата. Спореди ги Ерменците и останатите кои настрадаа со Палестинците, и кажи ми зошто не се дига врева за останатите туку само за Палестина.
Никој до сега нема дигнато протест за поддршка на појакиот затоа што се очекува од него да го столчи послабиот. Голем дел од неутралниот свет имаше поддршка за Украина. Башка целиот запад цела година ги оплакуваше Украинците а ги демонизираше Русите на скоро започната војна. Зошто ?Која поларност, дента на 7-ми Октомври кога нападнаа Хамас почнаа протести против Израел. Немаше про-Израел протести да предизвикаат реакција.
Ти ми споредуваш Ерменци над кои е извршен геноцид со Евреи кои вршат геноцид. Не е тоа споредбата. Спореди ги Ерменците и останатите кои настрадаа со Палестинците, и кажи ми зошто не се дига врева за останатите туку само за Палестина.
Можеби затоа што едната страна направи некакво злосторство, па другата реагира соодветно?Никој до сега нема дигнато протест за поддршка на појакиот затоа што се очекува од него да го столчи послабиот. Голем дел од неутралниот свет имаше поддршка за Украина. Башка целиот запад цела година ги оплакуваше Украинците а ги демонизираше Русите на скоро започната војна. Зошто ?
„Соодветно“ значи 100х пати поголемо злосторство да направат?Можеби затоа што едната страна направи некакво злосторство, па другата реагира соодветно?
Што знам...
Ама не зеабавај сега и ти... Како се формира јавната свест? Да не е преку медиуми можеби?Јас ви зборувам за фактичка ситуација на улиците, како плебсот реагира на ситуацијата. Не за влади и медиуми, тоа е фала богу јасно и не знам зошто се потресувате околу тоа. Владите си ги штитат интересите, медиумите се купени и платени. Секој ќе си ја врти својата плоча. НВО-ата си ја вршат работата по улиците и Универзитетите. Ги нема да се организираат за други неправди кои се случуваат секоја година ама за оваа се активираат инстантно. Па гледаме како елџибити и арапи одат сплотени рака под рака, се додека на едните не им се испушти дека се they/them па се фаќаат за врат
Изгледа пропорционален одговор носи само кон ново насилство.„Соодветно“ значи 100х пати поголемо злосторство да направат?
Само до сега имаш многукратно повеќе цивили убиени отколку во Украина за години војување. Пробај барем малку пореален да бидеш.