Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.494
Поени од реакции
7.853
Прегледај го приврзокот 395259

... нагорен транспорт на вода кај дрвјата се јавува во клетките познати како ксилем, тие вклучуваат клетки слични на цевки наречени трахеиди и елементи на крвните садови, спојувајќи формираат вертикално ориентирани цевки кои достигнуваат од корените до лисјата.

... две сили се комбинираат за да ја придвижат водата нагоре во овие цевки: притисок на коренот и транспирација.

...притисок на коренот се јавува кога водата тече во корените преку осмоза поради разликите во концентрацијата на растворени материи помеѓу почвата и корените, овој поголем притисок во корените врши мала сила нагоре на флуидната колона.

Прегледај го приврзокот 395261

...транспирацијата се јавува кога водата испарува од површините на листовите, предизвикувајќи помал притисок во листовите со што се врши мала сила нагоре на флуидната колона, проводниците на ксилемот се со мал дијаметар и делуваат како капилари, адхезијата на течноста на внатрешните капиларни ѕидови се спротивставува на гравитацијата и го спречува паѓањето на водениот столб.

... малите нагорни сили на притисокот на коренот и транспирациското влечење се доволни за да се придвижи течноста нагоре.

...притисокот одоздола веќе се користи на многу места за движење на водата за човечка употреба какомшто се природните извори или бунари дупчени во водоносни слоеви под притисок за движење на вода без пумпи.
... дрвјата ја користат водата за фотосинтеза додека минува низ лисјата, но испаруваат многу повеќе молекули на вода низ нивната стома на листот отколку што користат во процесот на фотосинтетика. Користењето на испарување за транспорт на вода за човечка употреба би значело дека поголемиот дел од вашата вода ќе се изгуби во атмосферата.

Е сега има ли сили или нема, ама не може да има само онолку колку Зурлата ќе му договараат
две сили се комбинираат за да ја придвижат водата нагоре во овие цевки: притисок на коренот и транспирација.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Е
Еден литар вода е едно кило, два литра вода е две кила...да или не?
Отприлика да мала е разликата ама се заокружува како 1л=1кг.
Автоматски споено мислење:

Па ја слушам што кажаа. Затоа прашувам. Ни сум бил во центарот на земјата ни знам што се дешава таму.
Па токму тоа нивните разговори се на ниво на нашите овде на форум.

Една слика илјада острови ;) Screenshot_2023-10-22-23-06-59-05_0b342c26d6c44f3c8d2de40eabb4e1da.jpg

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.573
Прегледај го приврзокот 395165

...па јаболкото пораснало низ цело дрво каде имало цветови горе доле, лево десно, се опрашиле со инсектите и се создал плод кој пораснал во јаболко.

Прегледај го приврзокот 395167Прегледај го приврзокот 395168

...ако дршката што го спојува здравото зрело јаболко со гранката се истенчи без можност да ја издржи тежината на јаболкото тоа ќе падне надоле.

Прегледај го приврзокот 395170

...и Исак помислил, ахааа сила од центарот на Земјата- гравитација !
Сериозните (истражувачи) велат дека падот од јаболкото на гла‘та од Њутон е само анегдотска приказна, која, секако, не се случила, оти и пред Њутон да се сети дека јаболкото паѓа „на долу„, сите други јаболка пред Њутон паѓаа „на долу„, не „на горе„.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.660
Поени од реакции
29.454
Отприлика да мала е разликата ама се заокружува како 1л=1кг.

Па токму тоа нивните разговори се на ниво на нашите овде на форум.

Една слика илјада острови ;) Прегледај го приврзокот 395306
А што се овие кругчињава (околу континентиве) пред белиот обрач што го симболизира антарктик ?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
А што се овие кругчињава (околу континентиве) пред белиот обрач што го симболизира антарктик ?
Отприлика можеби тоа се некои базни станици или како некоја граница до каде смее да има пристап цивилното население.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.660
Поени од реакции
29.454
Отприлика можеби тоа се некои базни станици или како некоја граница до каде смее да има пристап цивилното население.
Уште едно прашање имам што ми нема логика. Според вашата теорија за куполата и сводот, каде поточно е поставена куполата ?
На ова мапа од видеово највеќе имам забуни :
"There is a LAND far, far away..."
Дали е куполата над Антарктичкиот обрач ? Ако е таму зошто сме физички изолирани од другите континенти ?
Ако не таму тогаш каде е ?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
На ова мапа од видеово
Тешко прашање ама и интересно...Според оваа мапа испаѓа дека има една главна купола што ја покрива целата земја а поединечно "планетата земја"(за подобро да ме разбереш) има посебно купола како и останатите непознати земји што се поединечно под купола. Меѓутоа постојат излези од тие куполи. Конкретно за "планетата земја" тие излези се добро чувани од специјална војска на копно, по вода веќе знаеме дека водениот простор се контролира и воздушно со авиони. Ова што ти пишувам е само претпоставка не мора да значи дека е точно така. Јас пак мислам дека една купола покрива се дека не постојат поединечни куполи но тоа е само мое размислување. Што не мора да значи дека е точно.

Извор :

Attachments

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Двете најголеми лаги во светот изгледот на светот и бројот на светската популација.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Дали едно литро вода тежи исто на 0 метри надморска висина и на Хималаи?
Јас не сум бил на Хималаи за да ти одговорам на ова прашање. Логично да исто ќе тежи. Што сакаш да кажеш која ти е поентата?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.283
Поени од реакции
9.975
Јас не сум бил на Хималаи за да ти одговорам на ова прашање. Логично да исто ќе тежи. Што сакаш да кажеш која ти е поентата?
Поентата ми е дека ако купуваш злато у Европа и им го продаваш на некои типови на Хималаите ќе бидеш зијан по 250 евра на секое продадено кило.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Поентата ми е дека ако купуваш злато у Европа и им го продаваш на некои типови на Хималаите ќе бидеш зијан по 250 евра на секое продадено кило.
Која ти е главната поента?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.283
Поени од реакции
9.975

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
На Хималаи тежината е 0,4% помала заради висината. Некој немал друга работа па мерел гравитациско поле по цела планета.
Прегледај го приврзокот 395424
Да а? А што претставува поимот "гравитација" и како може да се измери и на кој начин? Ете на пример ти веруваш дека светот е во вид на топка и баш ме интересира што мислиш како ќе се измери гравитација на долниот дел од "земјината топка" на пример ете Антарктикот да го земеме. Знаејќи нели притоа дека земјата е во константно движење односно се врти и пичи у непознат правец...

#MICHIO KAKU :
"WE LIED TO YOU ABOUT GRAVITY"

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.494
Поени од реакции
7.853
WE LIED TO YOU ABOUT GRAVITY"
Па ти ја кажува вистината, а вистината е дека сила од вселената е тоа што не држи на планетава. Но како што има сила која притиска надоле, имаш паралелна сила која турка нагоре.
Како што имаш пловна сила правец кон пониските предели (за која сам си потврдуваш кога ти одговара), паралелно имаш пловна сила во реките, која иде нагоре.

Значи сепак постојат сили, а не ко ти што све негираш.

Kajgana Shop

На врв Bottom