Bas me zanima koj se tie pragmaticni pricini za da se smeni retorikata.
E sega drugiot del, Goran kaza ama ti ne si razbral, Goran kaza od start deka se baralo brzo resavanje na konfliktot, ZOSTO? Ovde od start ti paga cel muabet vo voda ali ajde….
Isto za aracinovo im dale 3 dena, povtorno, ZOSTO ? Kolku sakam i kako sakam ke go resavam problemot, sto ima nekoj da dava rekovi.
I najvaznoto kade sto prestanav da gledam, Goran celo vreme zboruva za nekordinacija so armijata za na kraj (moze po greska) da kaze nekoj taka im naredil, a se znae od koj moze da diktira taka, vsusnost site znaeme koj .
Abe jas nikade ne sporam deka Zapadot mu pomagase na uck, mislam toa treba da mu e jasno na site, toa e opshto poznat fakt so mislam deka ne treba ni da postoi kako predmet na rasprava..
Samo pri edna diskusija tuka, ne znam koj chlen beshe, se majtapeshe koga rekov deka od zapadot pobarale shto e mozno pobrzo da se reshi konfliktot i da se neutralizira zakanata, deka otprvo i tie velea deka se raboti za teroristi a so teroristi se znae so treba i kako treba, za posle da go smenat pristapot, zoso ocigledno imaa kjar od neshtoto...
Tocno, vo normalni uslovi nam nikoj ne treba da ni kazuva kako da si gi reshavame problemite, no nie sme mala drzava i toa kako treba da bidi i kako vo realnosta e se malku razlicni raboti..
E sega imame/sme imale dve opcii..Ili ke se zhalime i kukame kako Kalimero nema pravda i ke izigravame zrtvi, kako site nas ne mrazat, ili ke se naucime da igrame i da naucime i nie konecno deka so izigravanje na zrtvi cela istorija, ke bidime samo se pogolemi i pogolemi jadnici, a deneska nikoj ne te zhali, nitu go interesira toa..Se e gol interes, i ako nema interes od tebe kako zemja, ne te esapi dva posto, nezavisno dali e US, Russia, China itn...
Mislis US ja poddrzuvaat tolku Ukraina oti gi zabole za nivnite zrtvi?? Dva posto ne im chue, za 2min ke gi pushtat po voda Zelenski i cela kompanija cim utvrdat deka povekje nemaat korist od niv...
Istoto e i so Russia. Koga NATO ja bombardirase Srbija, najprvo Russia skokna..Mu dadoja paket od milijardi evra od MMF so ne mozea da gi zemat dolgo vreme, i ostana na toa..Si legnaa na brshnoto..Poddrska samo na izjavi, zborovi i intervjua, dodeka nivnite braka popivaa bombi sekoj den.
Russia ja poddrzuva Srbija za Kosovo, ama im dojde kec na desetka za vo Osetija i Abhazija...Pak ostana samo moralna poddrska, da ne recham tapshanje po ramo...
US mislis mnogu gi sakat Evreite?? Ne..Se duri se izlevaat pari vo US od Evreite ke gi poddrzuvaat...Malce da sekni cheshmata, nosacot na avionite odma ke odplovi od vodite okolu Izrael...
Najnovo, na koj mu e bitno stradanjeto na Palestincite?? Na onie sto imaat kjar od nivnoto stradanje...Tolku protesti, tolku zakani za Israel, zoso nikoj ne reci deka ke gi pribere vo nivnata zemja Palestincite? Tuku si go trgaat gazot i Egipet, Jordan, Turcija itn..Nejkele begalski kampovi...Mu e gajle niv dali Palestina ke bide slobodna...Nemaat kjar od toa..Ete Iran, vo sekoe vreme mozi da go priberi sekoj Palestinec vo Iran..Ama nema kjar od toa, neka ginat tie...
Taka i tuka..Od koga znam vodime defanzivna nadvoreshna politika. 32 godini.Mora da se smeni nesto...