Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.686
Поени од реакции
35.574
Што ми е поентата на толкаво досадно четиво. Наш најголем проблем е што Американците ни креираат (на сите на Балкан) политики на помирување и соживот. Тие пробуваат да решат проблем што не го разбираат. И не можат да го разберат. Затоа толку невешто го решаваат.
Нивната агенда е на овој или на оној начин, оваа држава како и целиот регион да останат под нивна контрола. Тие не само што не се ни обидуваат да „решаваат проблеми“, туку и ги создаваат проблемите по потреба.

Досега не си оставил впечаток дека си наивен, но ова дефитинивно ти е наивен светоглед... Освен ако мислеше конкретно само на тој еден Амер.
Пакс Американа не е случајно Пакс. Им се дешаваат грешки, ама континуирано ништо не прават невешто во политиката. Овде демек континуирано се „невешти“ во решавањето на македонските проблеми, но реалноста е дека овде работите се токму такви какви им одговараат на нив. Слаба држава водена од однапред купени политичари, и држена во заложништво од нивните сатрапи кои од опинци сега се покондурени и не може влада да се состави без нив. Тоа со специјален непишан американски декрет, според кој се регулира кој со кој може да прави мнозинство.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.277
Нивната агенда е на овој или на оној начин, оваа држава како и целиот регион да останат под нивна контрола. Тие не само што не се ни обидуваат да „решаваат проблеми“, туку и ги создаваат проблемите по потреба.

Досега не си оставил впечаток дека си наивен, но ова дефитинивно ти е наивен светоглед... Освен ако мислеше конкретно само на тој еден Амер.
Пакс Американа не е случајно Пакс. Им се дешаваат грешки, ама континуирано ништо не прават невешто во политиката. Овде демек континуирано се „невешти“ во решавањето на македонските проблеми, но реалноста е дека овде работите се токму такви какви им одговараат на нив. Слаба држава водена од однапред купени политичари, и држена во заложништво од нивните сатрапи кои од опинци сега се покондурени и не може влада да се состави без нив. Тоа со специјален непишан американски декрет, според кој се регулира кој со кој може да прави мнозинство.
Па да беа покундурени можеби немаше пушка да фатат.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.539
Поени од реакции
85.081
Ова не е кој знае што, али е по темава.
Возам, пред некој ден, кај мене низ маало со кола. Станува збор за улички измеѓу куќи. Нема живо пиле. При влегување од една уличка во друга, се приклучувам во уличката и вртам десно, ама од лево баш тогаш, баш таму, да ти идел некој. А ја не обрнав внимание и можеше да дојде до тоа да ме лупне отпозади (или од страна), но закочи навремено.

Отварам прозор, да се разберам со него. Отвара и он прозор од Мерцедесот и глеам Албанец. Пред било што да кажам, почиње да ми се извинува, како не ме видел и сл. Ја му викам, нема везе, не е до тебе, ја сум крив, извини, затоа што ја треба да се извинувам. Јас се приклучувам у уличката, ја треба да застанам. Ми вика, без разлика ако си ти крив, фала му на Господа (тој израз го употреби, што ме зачуди) што те видов и закочив. Викам така е, фала му, али тоа не го менува фактот дека ја сум крив.

И така, секој на своја страна. Не мора увек да биде срање.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.371
Ја не им се лутам на албанците..Они се одлични гоничи(бољи од загарите) со Божјо допуштение да не гонат да се вратиме во трлото и да одјебеме секаква новотарија и гомнаризам(читај модернизам) кои не ни се својствени(а наметнати) и да бидеме Свои на Своето нешто кое се практикувало и живеело во векови наназад..

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Пријавено до сите амбасади на нашите стратешки "со вас" партнери.
@Dardan-ia @puno

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
41.372
Мора да се превземе нешто во врска со оџиве и со џамиите во последно време. Ова не се трпи веќе, ги имаат појачано звучниците за дупло.

Се надевам дека ќе дојде ден кога ќе се смени уставот и ќе се забрани исламот како религија во Македонија и ќе се прогласи за тероризам секој што ќе ја практикува оваа "религија".

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
Мора да се превземе нешто во врска со оџиве и со џамиите во последно време. Ова не се трпи веќе, ги имаат појачано звучниците за дупло.

Се надевам дека ќе дојде ден кога ќе се смени уставот и ќе се забрани исламот како религија во Македонија и ќе се прогласи за тероризам секој што ќе ја практикува оваа "религија".
Мене само не ми е јасно како на самите Албанци не им пречи тој звук. Ама за албанската/исламската кауза и ќе оглуват Албанците само штета на Каурот да му направат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.686
Поени од реакции
35.574
Добро е, значи не е само до мене... Не ми е јасно како за ова воопшто не се зборува а секој eбaн ден се дешава.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.450
Поени од реакции
5.986
Мене само не ми е јасно како на самите Албанци не им пречи тој звук. Ама за албанската/исламската кауза и ќе оглуват Албанците само штета на Каурот да му направат.
Не им смета, напротив уживаат слушајќи го повикот за молитва. Затоа што Албанците во Македонија не се Албанци на културолошко ниво туку Арапи со мајчин јазик албански.

Нема никаква разлика меѓу ,,Албанец" од Македонија и Арап од Сирија/Ирак/боли ме курац која арапска земја...освен во мајчинот јазик

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.860
Поени од реакции
38.027
...секој верски објект е за почитување и со една цел да им се помогне на своите верници да бидат поблиску до нивниот Бог во лошо и добро, во среќа и тага.
...но кога тие верски објекти се градат без никаков план узурпирајќи урбанистички простор каде нема верници и со намерно пуштање децибелно вознемирување на другото население, во ниедно време кога е време за спиење, тоа веќе не ја има целта на верски објект, туку провокаторски со сосема друга цел објект, посебно звучната какофонија како фактор за неиздржливост и целно иселување на другото население од тие простории.

...верскиот објект џамија со високо минаре за далечинско децибелно силно звучно повикување на молитва значи и да има посетители во тој објект на таа молитва, а не да биде празен објектот и да се пречи и вознемирува другото население кое не е муслиманско.

...муслиманите бектеши се молат во тишина, а штом нив им се пушта намерно звучници кон нивните објекти, што пак ќе имаат респект кон христијанско да не речам каурско население, тоа веќе не е ни молитва ниту религија, целта е да се избркаат со такво звучно пречење другото немуслиманско население и создавање на ,,чисти,, територии кои утре ќе бидат ,,автохтони".

...ова важи само за овие простори, а Истанбул со толку муслиманско население нема таква појава, барем јас кога го посетив сосема коректно фунционира верскиот објект и повик за молитва, токму за што му е вистинска цел.

Kajgana Shop

На врв Bottom