Најекономично греење и ладење

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Ако го грееш цел спрат 65м2 разотворен како што го сликаше некни на +10С, и кога ќе е -10С надвор... што мислиш колку ќе ти потроши климата?
Ne se sekiraj 2 kllimi ke ima vo 65m2 , neli edna ti slikav , a drugata ceka montaza

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Изивини, кој е распиштолен?
Еве ти од Mitsubishi LN25 "VGHZ" па ти спореди со Амбер-от и кажи...цитат на твој пост
VGHZ nema овде па ti da sporeduvas so Amberot sto ovde moze da se kupi
Babi i zabi sporeduvas, spinuvas, trolas ednostavno
Usput tvojata 3.5ka go ima kompresorceto kaj 2,5kataVGHZ od testot sto go spodeluvas a toa kaj nas kosta 100.000den

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
Је*и л***а ко прво
А ла****а ке си ги и***еш ...
Изивини, кој е распиштолен?
@zlatko_ti412
.....Bas sam se slatko ismejao, ali moras da razumes....
//// To ti je brate kompilacija-haoticna fuzija .... 4 stvari ..... Lepote poroka + kucnog vaspitanja + borbe za sopstveni opstanak + ..... sve zacinjeno sa ogromnom kolicinom bespomoci .... ////:)

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Кој ЗИЈАН е парното во мк Го пуштаат во 6 сабајле, таман се загреало оп излегуваш за на работа. Се враќаш во 16-17 часот, се пресоблекуваш и влегуваш во кујна,печеш,пржиш не ти ни треба парно.
Седнуваш јадеш и 1 филм или серија и кревет.
Во 22 ГАСЕЊЕ на греењето, викенд ваму таму и ко ќе видиш
само 3 до 4 саати користиш парно од 24 часа на ден.
Немаш опција, ни колку ни кога сакаш да се грееш ЗИЈАН за сите
А плаќаш 12 месеци
Чист арч и за потрошувачот и за снабдувачот :oeoeoe:

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Еве ти од Mitsubishi LN25 "VGHZ" па ти спореди со Амбер-от и кажи...цитат на твој пост
VGHZ nema овде па ti da sporeduvas so Amberot sto ovde moze da se kupi
Babi i zabi sporeduvas, spinuvas, trolas ednostavno
Јас ја имам LN35VG што е се разликува од гореспоменатата LN25VGHZ само во 2 делови во надворешната единица.
1. Мојата нема греач на тацна.
2. Различна плочка за електроника.

Со само овие разлики, мојата (верзијата до -15С) може да е само поекономична :vozbud:

Знаеш дека можам да ти докажам сето ова со официјални Parts Catalogs?

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Јас ја имам LN35VG што е се разликува од гореспоменатата LN25VGHZ само во 2 делови во надворешната единица.
1. Мојата нема греач на тацна.
2. Различна плочка за електроника.

Со само овие разлики, мојата (верзијата до -15С) може да е само поекономична :vozbud:

Знаеш дека можам да ти докажам сето ова со официјални Parts Catalogs?
Точно така, и во тие сервисни/парт листи стои дека во 3,5ката LN35VGHZ ima компресор кој ти го немаш
Ти имаш компресор од 2,5ката, немаш греач, немаш Wifi za cena od 100.000den....може уште нешто фали али и овие се доволни да се фати магла
Од друга страна АмберНордик3.5кv грее 50м2, кошта 50к а не 100к

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Точно така, и во тие сервисни/парт листи стои дека во 3,5ката LN35VGHZ ima компресор кој ти го немаш
Ти имаш компресор од 2,5ката
LN35VGHZ никаде не споредуваме нити споменуваме. Таа е само во твоите влажни соништа ;)

Ова тестот фински е за 2.5ката nordik LN25VGHZ, која носи ист компресор како мојата 3.5ка LN35VG :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
LN35VGHZ никаде не споредуваме нити споменуваме. Таа е само во твоите влажни соништа ;)

Ова тестот фински е за 2.5ката nordik LN25VGHZ, која носи ист компресор како мојата 3.5ка LN35VG :)

Ако истиот компресор бил така јак и силен ке го ставеле и у Нордикот 3,5kw...ама таму ставиле многу помоќен компресор нели ;)
Toa tvoeto kompesorce u 2,5kata ja stavile a ti ni ja sitkas za 100.000den i bez greac a baska i wifito se doplakja :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Прашав дали ќе потрошиш 10к за да ги згрееш тие 65м2?
Zlate aj vaka, amberot ke bide vo salon 38 m2, hodnik ne planiram da zagrevam , vo spalna e ova eco lomo ke se uklucuva po potreba.
Ako me prasuvas dali ke potrosi 10k, moze i 15 ke potrosi ako fati -20 cel mesec.
Poentata mi e deka i da ima 1000 denari razlika vo potrosuvacka pomegju dvete klimi , toa scenario e 1 do 2 meseci vo godinata.
Eve kazi ovoj mesec kolku zastedila ln35 nasptoti kineska klima? 10 % oktomvri klimite ne potrosija ni 300 denari, znaci zastedila celi 30 denari.
Noemvri kolku ke bide razlikata? 250 denari?

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Ти имаш компресор од 2,5ката, немаш греач, немаш Wifi za cena od 100.000den....може уште нешто фали али и овие се доволни да се фати магла
Од друга страна АмберНордик3.5кv грее 50м2, кошта 50к а не 100к
Има све тоа wifi-mifi фабричко, све Made in Thailand.
Исто видовме дека грее поќе од Амберката, 58C со 730m3/h проток кај Амберката твоја се помалце од 54С со 822m3/h проток кај моето Мицу.... бар така вика математиката.

И тоа Мицубиши може да тера така со сааати, снимено на видеа и достапно кај мене на канал.... за разлика од Амберката твоја која се искашла после 12та минута :vozbud:

Направи ваков график за Амберката и јависе на разгласна хахах

И ова околу ценава арно шо го спомна пак, ако може да образложиш малце, баш ме интересира, нешо залежани залихи имате од Амберкиве, па ги чистите како Круните пред 3 години.
Не може 50.000 пред 3 години и пак 50.000 сега на оваа скапија.... нешто не штима.
Бајата стара роба да не се залежана зарѓана по магацини?
Или овие сеа нови модели за исте-парe само со Single компресорче да не се, исти моделот само со една бројка различна, кој ќе забележи секако ќе се продај ко алва во Македонија.

Е сеа може магла ;)

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
///// Nemam ni LN35, ni Amber .... ali vise prakticno znam o LN35 .... zasto ? ,.... Zato sto za LN35 postoji odlican home made uradjen test..... A za Amber samo price..price, a nikako bar 1 video ! .... Zbog tog testa se u stvari LN35 se non--stop napada i blati !.... A na tom testu se argumentovano vidi kako dobro radi ta klima......Dok se sa druge strane, Amber ne napada niti blati ----- samo se trazi video bez prekida bar pola sata. Da bi mogli da se argumentovano uporede .... I nista od toga godinama. A evo .... prvi bi voleo da vidim takav test za Amber i ako radi pristojno , da otkacimo Japance u tom cenovnom rangu ! ////
Valjda bude i taj test jednog dana .....do tada mrka kapa za Amber jer nema testa

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Zlate aj vaka, amberot ke bide vo salon 38 m2, hodnik ne planiram da zagrevam , vo spalna e ova eco lomo ke se uklucuva po potreba.
Ako me prasuvas dali ke potrosi 10k, moze i 15 ke potrosi ako fati -20 cel mesec.
Poentata mi e deka i da ima 1000 denari razlika vo potrosuvacka pomegju dvete klimi , toa scenario e 1 do 2 meseci vo godinata.
Eve kazi ovoj mesec kolku zastedila ln35 nasptoti kineska klima? 10 % oktomvri klimite ne potrosija ni 300 denari, znaci zastedila celi 30 denari.
Noemvri kolku ke bide razlikata? 250 denari?
Ај уште ова ќе ти одговорам пред да фатам магла.

Чекај, рано е за математики, тек смо почели, грејна сезона ќе трае до Април минимум.
Кој ќе ти кажи колку заштедиле во 3 дена греење, не се гледа на 3 дена во климите туку на 10 години.
Ти пишав и претходно, ја платив поскапо пред 3 години со цел таа да ме штеди наредни 10-15 години без да му ја мислам.
Да не и се думам дали да ја пуштам, дали е скапа струјата, дали ќе излегувам вечер да ја изгасам или ќе седам дома да ја оставам да ми биди топло кога ќе се вратам од работа.
Во Октомври пуштам греење 24 и заборавам до Април, кога ептен ќе залади надвор може ќе кренам степен-два плус.
Е јас го греам цел спрат од куќа 65м2... како тебе и јас лани лето реновирав, ама пошто ставив втора клима, ги отстранив вратите од 2 те соби и ги поврзав со кујната и салонот сето отворен простор, па сега врати имам останато само на спална и на ВЦ.

Ако пресметам колку би ме коштало да го греам цел спрат со термо печката што ја користев претходно, климата веќе ми се исплатила во овие 3 сезони :)

Kajgana Shop

На врв Bottom