Најекономично греење и ладење

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Не знам ти си знаеш.
Јас да се ставам на твое место, Значи имам стари претпоставувам он/офф клими за ладење кои впрочем можат и да греат. До -5,6 степени би требало е сега не знам колку стари се.Да не се инвертер?
Имам парно, радиатори, цевки... Па ништо од тоа не фрлам ќе купам уште топлинска пумпа и решен проблем.
И тоа е на дугме на ист принцип работи како климата. Плус имаш топла санитарна вода.
Соларно да не имаш? Можеш да го употребиш и бојлерот ако ти е на соларно да земеш само топлинска пумпа без бојлер

Абе види ти на овој линк јави се прашај. Можи и да ти пуштат чоек да ти кажи која варијанта ти е најдобра.
Битно производите им се екстра квалитет. Е сега скапи ср малце
Немам соларно, имам во план да го ставам од затворен систем. Бојлер имам 300 литри иноксен и спремен за овие работи. Појма немам што да правам а многу ми викаат клима смени и крај.Старите клими се некоја година не се ниту 5 години.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Да сум слушнал дека овие денешни модели на Gree се уствари стари модели на Daikin од пред дваесет години
Еве ги. Гледаш сите се Китаици.
Штета што се No.2

Ah dilerce, neispileno…imas uste leb da jades.
Altermata ne vrvit, belkim ke prodades nekoja, simnete cenite 50%, moze ke trgne togas.

D

Deleted member 157923

Гостин
Немам соларно, имам во план да го ставам од затворен систем. Бојлер имам 300 литри иноксен и спремен за овие работи. Појма немам што да правам а многу ми викаат клима смени и крај.Старите клими се некоја година не се ниту 5 години.
Бојлерот има од страна два дополнителни отвори за цевки од соларно (црвено, плаво) така?
Па ти имаш се. Топлинската пумпа ќе се поврзи на тој бојлер.
Можеш да им се јавиш во таа фирма. Имаат најквалитетни јапонски производи Daikin.
Јас сум купил од кај нив и знам дека нудат квалитет.
Кажи им отворено што и какви планови имаш можи да ти пратат некој човек да дојде и да ти кажи која варијанта ти е најдобра.

Attachments

Член од
6 април 2014
Мислења
5.101
Поени од реакции
6.492
@Goran^^^ @Sv B Jas sakam parapetna 2.5ka dali moze da spodelite link od nekade ama da bide razumna cena jas toa sto gledav bea ceni od 50K nagore.
Eve vaka:
1. Dali ima parapetna klima 2.5ka.
2. Dokolku ima dali moze da spodelite link od istata.
3. Naglasete zosto parapetnava vredi za parite.

Sekoj drug e dobredojden da komentire i ve molam oznacete me vo seriozni komentari sekoj koj e dostoen da mi odgovori na spomenatite 3 tocki.

D

Deleted member 157923

Гостин
@Goran^^^ @Sv B Jas sakam parapetna 2.5ka dali moze da spodelite link od nekade ama da bide razumna cena jas toa sto gledav bea ceni od 50K nagore.
Eve vaka:

Sekoj drug e dobredojden da komentire i ve molam oznacete me vo seriozni komentari sekoj koj e dostoen da mi odgovori na spomenatite 3 tocki.
Јас имам парапетна еве оваа
20231020_050908.jpg 20231020_050847.jpg

Дува од долу и имаш подно греење
Еве ти линк

Значи да се разбереме, има поефтини кинески. Ама ако погледнеш на работите од една друга перспектива ти купуваш квалитет кој ќе трае следните 15-20 години. Ќе има мала потрошувачка и голем комфорт.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.664
Поени од реакции
5.376
Прегледај го приврзокот 394938Прегледај го приврзокот 394939

Еве ти линк

Значи да се разбереме, има поефтини кинески. Ама ако погледнеш на работите од една друга перспектива ти купуваш квалитет кој ќе трае следните 15-20 години. Ќе има мала потрошувачка и голем комфорт.
A poeftinive kineski kolku traat i kakva potrosuvacka imaat? za drugar prasuvam

Da japonskite imaat malku podobar komfor se slagam za toa, ama druze gi napravi kinezive deka Valiant panelki prodavaat.
Zborime za toplotni pumpi na kraj na denot nesto sto pocnalo da se primenuva pred 100+ godini, ne e vcera izmisleno.

D

Deleted member 157923

Гостин
Eve vaka:

Eve vaka:

Исто така таа парапетна има номинален COP 4.55 исполнува услови за Geff грант.
Штом има COP поголем од 4.3 исполнува услови. Може да аплицираш преку банка и да добиеш 15% грант. Од ICS ќе ти пратат сертификат.
Нешто што овие кинезарииве го немаат
Автоматски споено мислење:

A poeftinive kineski kolku traat i kakva potrosuvacka imaat? za drugar prasuvam

Da japonskite imaat malku podobar komfor se slagam za toa, ama druze gi napravi kinezive deka Valiant panelki prodavaat.
Zborime za toplotni pumpi na kraj na denot nesto sto pocnalo da se primenuva pred 100+ godini, ne e vcera izmisleno.
Кажи му на другар ти дека со купување на кинески производ шансите му се 50-50, или-или, или ќе ја биде или не.
Додека доколку се одлучите за јапонскиот Daikin бидете сигурни дека пред се купувате квалитет.
п.с. @Sv B ми даде добра идеја, да постанам дилер, па еве вежбам

Последно уредено од модератор:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150

Еве ти линк

Koga će pročitam vakvo nešto se pali edna sijalička i počnuvam da se nerviram što se mu se sevira na ovoj pitom napaten ( čitaj polupismen) narodec vo našata mila Makedonija. Za tehnikava e skoro pa nepismen i može se i sešto da progolta. Ispađa deka japoncive se od druga planeta i pravat uredi koi koristat termodinamika od majkava naša Zemja koja ja koristat i site drugi vpročem, no ne nivnite uredi trošat duplo pomalce!
Na site nas koi sme ja izučuvale taa termoinamika, koja fala bogu i togaš i sega e sosema ista ni e jasno deka nikoj ne sisal vesla! Toa e tehnologija poznata unazad preku 100 godini, invertorskovo upravuvanje e bar 20 god staro. Dobro može da ima razlika, vo kvalitet na izrabotka sekako, ama vo perfomansi veruvajte deka za duplo pogolema cena nema da dobiete poveće od 5-10% vo pomala potrošuvačka.
Matematikata e prosta vlezen model na japonska klima ( ne se glupi japoncive ušte lovat na stara fora- kvalitet so visoki ceni koi našive dileri gi digaat na kvadrat) e 30-40% poskap od kinez od sredna klasa, a karakteristiki gledajći go Eurovent ima poslabi. Sto pati sum se uveril vo ova.
Pa ko voli nek izvoli za svoi pari kupuvajte što sakate.

D

Deleted member 157923

Гостин
Dobro može da ima razlika, vo kvalitet na izrabotka sekako
Значи вие господине се согласувате дека нашиот производ е квалитетно изработен? Истиот тој квалитет ќе допринесе да производот има максимална експлоатација во наредните 15-20 години со минимално одржување.
5-10% vo pomala potrošuvačka
Се согласувате дека има 5-10% помала потрошувачка, која што ние ве уверуваме дека е поголема. Само пресметајте ја таа заштеда во наредните 15-20 години
А вие колега @Sv B не се смеј фаќај забелешки запишувај како да бидеш успешен продавач хехе

Член од
16 април 2019
Мислења
383
Поени од реакции
543

Еве ти линк

Interesen predlog no mnogu skapa parapetna edinica 100 iljadi denari i toa 2.5kw koj moze da si go dopusti toa sigurno nekoj tatko ako nose doma pari nebroeni imajko za tie pari covek dve ke zeme parapetni ili 4 zidni klimi.
Sto e tolku Daikin da ne raboti na nuklearna fuzija ili pak na solarni paneli se cidam koga e vidov cenata a pak ma 5.5 kw 150 iljadarki hahahaha

Attachments

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
квалитет ќе допринесе да производот има максимална експлоатација во наредните 15-20 години со минимално одржување.
Toa e prošlo minato vreme, kupuvanje ednaš na 20 godini tehnička stoka e sega mnogu pogrešno i nepotrebno, znaeš i samiot deka e toa eftin trik za prodavanje.
Се согласувате дека има 5-10% помала потрошувачка, која што ние ве уверуваме дека е поголема
Se soglasuvam deka dobivam 5-10% efikasnost no za žal za 50% povisoka cena koja gledaj ti će mi se vratela posle celi 20 godini, što zboriš be ti čoek. Jas i site okolu mene sakame da menuvame barem na najdolgo 5 godini, kaži mi zošto da bidam zaroben celi 20 godini so zastarena tehnologija?
Vidi dečko samiot prizna deka si prodavač što e sosema fer ama so vakvi ofucani fori nema da ti vrvi biznisot, mora malce da bideš u korak so vremevo sega drugi fori palat....

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Toa e prošlo minato vreme, kupuvanje ednaš na 20 godini tehnička stoka e sega mnogu pogrešno i nepotrebno, znaeš i samiot deka e toa eftin trik za prodavanje.

Se soglasuvam deka dobivam 5-10% efikasnost no za žal za 50% povisoka cena koja gledaj ti će mi se vratela posle celi 20 godini, što zboriš be ti čoek. Jas i site okolu mene sakame da menuvame barem na najdolgo 5 godini, kaži mi zošto da bidam zaroben celi 20 godini so zastarena tehnologija?
Vidi dečko samiot prizna deka si prodavač što e sosema fer ama so vakvi ofucani fori nema da ti vrvi biznisot, mora malce da bideš u korak so vremevo sega drugi fori palat....
Ех сеа да бидиме реални 5 години е прекраток рок за замена на клима уред.... ако истиот е исправен и одржуван и си ја брка функцијата.
Еве ти земи се за пример, Тундрата чинам ја имаш веќе 4 или 5?
Колку што знам не и бараш замена туку само бараш уште една клима за во друга просторија.
Мојата Мицу LN е веќе 3ипол.... па немам намера за следно зимо да ја менувам...

7-10 години е веќе нешто пореално од сегашна преспектива, ако издржи толку де :)
А ако издржи 10 и новите модели немаат некој значителен напредок, зш да не тера и 15...

D

Deleted member 157923

Гостин

Види мајката, од една страна скапа била климата а од друга страна "е ама јас на секој 5год сакам да си менувам клима" во тек со модата сакаш да бидиш? Многу модерен си бил бе чоек. Па ете менвај Daikin на секој 5 год така најмодерен ќе си.
Ти можи затоа не купуваш клима сеуште, пошти денес ќе ја купиш утре нов модел ќе излезе и ништо не си напрал не си модерен. Почекај да.
Не сум продавач иначе, така малце во филм влегов хехе.
Само задоволен муштерија.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Ех сеа да бидиме реални 5 години е прекраток рок за замена на клима уред.... ако истиот е исправен и одржуван и си ја брка функцијата.
Еве ти земи се за пример, Тундрата чинам ја имаш веќе 4 или 5?
Колку што знам не и бараш замена туку само бараш уште една клима за во друга просторија.
Мојата Мицу LN е веќе 3ипол.... па немам намера за следно зимо да ја менувам...

7-10 години е веќе нешто пореално од сегашна преспектива, ако издржи толку де :)
А ако издржи 10 и новите модели немаат некој значителен напредок, зш да не тера и 15...
Pa po site japonski prognozi Tundrata treba da e aut neli? A ti tvojata kolku si ja platil će se moliš da ti raboti bar ušte 15 god.
Dozvoli situacija utre nekoj da izmeša nekakov freon Rxy koj koga ekspandira ladi na -80 C, a ne kako ovoj R32 samo -35 C (ova e sosema realna prognoza), site ovie uredi što sme gi kupile za narednite 20 godini će stanat nepotreben teret. Za ova zboruvam.
Tundrata sega vleguva vo 4 zima, možam ušte tolku i gotovo, za toa vreme sigurno će ima poefikasni uredi za isti pari.

Види мајката, од една страна скапа била климата а од друга страна "е ама јас на секој 5год сакам да си менувам клима" во тек со модата сакаш да бидиш? Многу модерен си бил бе чоек. Па ете менвај Daikin на секој 5 год така најмодерен ќе си.
Ти можи затоа не купуваш клима сеуште, пошти денес ќе ја купиш утре нов модел ќе излезе и ништо не си напрал не си модерен. Почекај да.
Не сум продавач иначе, така малце во филм влегов хехе.
Само задоволен муштерија.
Očigledno ne se razbirame zadovolna "mušterijo".....

D

Deleted member 157923

Гостин
Pa po site japonski prognozi Tundrata treba da e aut neli? A ti tvojata kolku si ja platil će se moliš da ti raboti bar ušte 15 god.
Dozvoli situacija utre nekoj da izmeša nekakov freon Rxy koj koga ekspandira ladi na -80 C, a ne kako ovoj R32 samo -35 C (ova e sosema realna prognoza), site ovie uredi što sme gi kupile za narednite 20 godini će stanat nepotreben teret. Za ova zboruvam.
Tundrata sega vleguva vo 4 zima, možam ušte tolku i gotovo, za toa vreme sigurno će ima poefikasni uredi za isti pari.

Očigledno ne se razbirame zadovolna "mušterijo".....
Па ете сам си кажуваш бе чоек. Утре можи ќе излези нова технологија а ти денес си купил клима си ги потрошил парите си се зафркнал. Така да почекај кај да е тука е технологијата нова, не брзај.
А шо прајме ако технологијата нова ја донесе пример Daikin и нормално ќе биде скапо? Пак истиот муабет ќе го напрајш, не вреди 10% се само подобрување во перформанси гледај некој кинез

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom