Od temava naucivme deka kaj inverterive nema nekoj golem napredok vo tehnologijata,a toa go potvrdija i eminetni i ceneti licnosti na temava.
Konkretno jas go imam ovaj ured polni 12 godini.https://www.manualslib.com/manual/841493/Toshiba-Ras-16skv2-E1.html?page=5#manual.Gledaj ki ja negovata kondicija,slobodno sum ubeden deka ke izdrzi uste tolku bez da ima pad ni 3% vo perfomansi.
Kupen bese 1100 evra sose montaza.
E sega neka izvadi nekoj so istive perfomansi nova klima,za 1000 evra a da e poarna od ovaa staraa za cena od 1000 evra. poslednid tes pred dve godini na 7-8c temperatura c mi izvade COP od 6,5 i do Oc ne spusta COP pod 4,5,a zamisli stara 12 godini,na R-410.
Istava ovaa klima na R-32 freon e olesnata i mesto 39 kgr tezi 33kgr,starava ima 1100gr.freon a novata 900g,toshiba Sorai 16 ima 900 grama.
Znaci gi olesna a benifit krajniot potrosuvac voopsto nema od ponovata tehnologija,benifit imaat proizvoditelite.
Ama kvalitet si e kvalitet,dosega ima 50.000 rabotni casa.
Kakvi 5 god.Ako e za 5 godini da kupuvas klima ,poarno ke se grejam na paneli ili termoakomulaciona.
Nema nisto novo kaj ponovite klimatizeri,sem sto gi napraja co WI -FI,a i novava sto ja imam pak e bez wi-fi.Ednostavno ne mi treba.
E sega.
Mnogu bitno e kolku go koristis klimatizerot.
Ako zivees i ti e primarno greenje,posebno za vo glavna prostorija,jas stojam na stavot da se kupi pokvaliteten,primer za vo dneven prestoj.
Dodeka za vo spalna,ili detska kade bi bil i povremeno vklucuvanje,ili za vo prodavnica pod kirija,togas mozi i ponekvaliteten.Ili imas stan za prodavanje ,pa demek aj go prodavam klimatiziran da mu kreni cenata,togas stavi nekoj Fuego,ili nekoj oem brend.
E sega ako si vo odminati godini ne si mlad pa ne ke stvas klimatizer sto ke traj 30 godini ili pak penzioner od Germanija .Normalno ke si stavis ST klima ili Gree,ili Vivaks.
Zatoa velam sekoj proizvod si ima i svoj kupuvac.Sekoe grnce si ima svoe kapace.
Zatoa procene te si ja sekoj sitaucijata, prema moznostite i svojot djep.
A ako stavate klimatizer za toplenje za da ve sluzi samo 5 godini,moj sovet e voopsto da ne stavate,sem ako ne e ihtiza za da vi treba ladenje. A za ladenje ke pominete i so nekoja zule marka -naeftin.
Ova e samo moe razmisluvanje,sekoj si e invidua za sebe.