Политички случувања во Израел

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.415
Поени од реакции
24.579
Ti imas komsii muslimani ili vo podobrite kvartoj zivejs tamu vo AUS? I ako da, bi se selil negde kaj komsii muslimani? Ne eden, mnozina.
nemame bas problemi nie ovde, moze u sidnej malku ama ovde se mirni. vo melburn evreite se pozabeleziteni bi rekol. vo grad od 5.5 M dali 100k se muslimani od koj dobri 20k se bosandzerosi...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
nemame bas problemi nie ovde, moze u sidnej malku ama ovde se mirni. vo melburn evreite se pozabeleziteni bi rekol. vo grad od 5.5 M dali 100k se muslimani od koj dobri 20k se bosandzerosi...
Sve vo red samo ne mi dade odgovor na prasanoto :D

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.004
Поени од реакции
24.484
не знам што ти се они криви кога западот нон стоп има работа со нив и не ги остава на раат. Прво ги бомбардира им ебава матер скроз, после тоа ги бара за работна сила. И сеа некој шо те бомбардирал од вчера очекува ти да го сакаш. Они сами си го створиле тој проблем со муслиманите не им го направил некој друг. Кого го бомбардираш немој да го бараш и овие проблеми би ги немало.
Ок ова е веќе подруго мислење, горе-долу слично со тоа на @Vanlok дека вистинскиот кривец е Америка а муџиве се само куклите така што ќе го тагнам и него за да му реплицирам.

Не можам да го најдам едно видео на Јутуб каде што еден поасален Арап имаше една многу јака поента. Он викаше ќе парафразирам-Добро бе зошто за секоја глупост што се дешава на Блиски Исток ја кривиме Америка? Кога се случуваа следниве работи, и тука почна да набројува многу историски крвопролевања низ вековите каде беше Америка? Не постоеше. Рон ако се тргне Америка од таму нема да станат они Швајцарци.

Да, точно, Америка игра многу гнасна политика таму. Гнасна од гледна точка на нас обичните смртници, иначе од политичка гледна точка тоа си е обична политика, тоа е светот, не живееме во Дизниленд подетално ако ти се чита објаснив тука:

Ок, фер и интересна поента ќе го поделам одговорот на два дела, а после ќе сфатиш зошто морам на два дела и зошто воопшто ќе го пишам првиот дел. Првиот дел ќе дискутирам за моралната дилема во политиката и зошто сметам дека грешат тие што ја одбираат таа траекторија, а вториот ќе биде одговор поконкретен на твоето прашање и ќе се осврнам на заплетканоста на политиката.

МОРАЛНАТА ДИЛЕМА

Не знам во кој Дизниленд филм живеат некои од луѓево (ова не се однесува на тебе) па дискусиите за политика ги сведуваат на "Ама знаеш Тунгузија што го нападна Занзибар е исто како Грците кога го нападнале Егејскиот дел на Македонија, па сега лицемерно било да навиваш за Тунгузија". Дечки, да се дискутира за политика од призма на морал и етика е исто како да се збори за проституција од призма на целибат. Таа била поголема курва оти имала спиено со 500 а другата со 550, ама не другата се ебе во гз и за тоа е поголема курва. Во свет во кој секој гледа свој интерес, како му одговора и гледа максимално да товари своето магаре да се повикуваш на морални принципи е наивно во најмала рака. Се наоѓаш сред свињарник и дискутираш на тема чистота и како еве 2 метра полево во самиот свињарник е почисто него ли 2 метра подесно. Мислам, во ред, секој си има право да држи страна макар и по некаков си етички принцип ама светот и политиката не функционираат така и никој не те ебава 2%. Ако се наоѓаш во боксеркси ринг каде што секој гледа да удри под појас или да мавне клоца а боксeрски ринг треба да е по правило, тогаш е глупо ти да се држиш по правилата, затоа што ти ќе наебеш, другиот ти вади и нож и песок ти фрла во очи, ама не, битно ти да останеш чист и така ти ќе го јадеш, а другиот ќе владее. Политика е, не ти е најдобриот другар од основно.
Према тоа, јас ја гледам исклучиво од призма на исход. Кој исход сакам да победи? Не ме интересира дали исходот ќе биде добиен по етички или неетички пат (опишано погоре зошто), туку по принцип што е подобро дали за мене, дали за светот, дали за Македонија и слично. На пример утре Индија ако го нападне Пакистан и успее да го здроби баш кур нема да ме боли што Индија била "агресорот" а Пакистан имал "морално право" да се брани.

ЗАПЛЕТКАНОСТА НА ПОЛИТИКАТА

Политиката знае да биде комплексна материја од сојузи, интереси, непријателства и дипломатии што не секогаш се движат по математичка формула каде што 2 и 2 се секогаш 4. Тоа не секогаш значи дека непријателот на твојот непријател тебе треба да ти биде пријател, ниту пак дека пријателот на твојот непријател треба тебе да ти биде непријател.
Еве да ја земеме Сирија. Во таа ситуација сум анти Америка, про Русија и Асад и анти Израел. Ова е единствениот случај кога сум про муслиманската страна (Асад, кој е повеќе секуларен отколку што е муслиман ама ајде еве да го пишеме муслиман) а антиизраелската. За Асад сум затоа што е најсекуларен на цел блиски исток, ако падне он муџахедини ќе дојдат на власт и радикалниот ислам ќе се јача и ќе добива на моќ. И тука моите размислувања се разидуваат со американските. Е сега оти рековме политиката е комплексна, во случајот со Израел американските интереси се антимуџахедински и сунитски ислам за разлика од Сирија. И тука моите размислувања се поклопуваат со американските интереси. Утре на пример хипотетички ако се појави ИСИС 2.0 и ако Америка почне активно и реално да го бомбардира а не на жими мајка, што треба за ИСИС 2.0 да навивам ли само затоа што Американците водат гомно политика према Македонија?

И сега ако некој се најде паметен да ми каже дека еднаш сум навивал за Американците, еднаш за Русите, не сум бил конзистентен и лицемерен сум бил ќе го упатам на точка број еден, затоа и морав да почнам со неа. Дечки прагматичноста и лицемерието е основа на политиката, темел. Ако не можете да го сварите тоа, едноставно не се бавете со тоа. Јас на пример ете не можам и затоа само коментирам.

Така што сумиран одговорот мој кон тебе би бил овој: Да, те разбирам и се согласувам, за Македонија, а и за светот е добро слаба Америка, ради баланс пошто од 91ва наваму маме се изнаебаа низ цел свет. Секогаш е подбро да има повеќе отколку само еден хегемон кој ќе може да прави што кур ќе му текне. Го сфаќам тој цел анимозитет што го имаш према нив и колку и да сакам да сум рационален, го осеќам и јас.

Ама!

Не по цена на јакнење на орките. Ок е по цена на појака Русија, Кина, БРИКС, МИКС и слично, далеку се и они идеални ама јеби га тоа е светот они се алатките за баланс. Само не по цена јачење на ислам. Оти веруј ми и посебно сконцентрирај се на овој дел сега што ќе го кажам еве дури и ќе го болдирам: Колку и да е гадно, милион пати е подобро шиптaри во Македонија под амерички диктат, отколку шиптaри во Македонија под турски диктат. Оти се повеќе Турција го превзема водството над сунитските шиптaри на сметка на Саудиска Арабија која се повеќе се одава на модерното грешно време. А што појаки сунити на блиски исток, толку поголемо влијание на Турција. Замисли сега Косово и Бујар Османи да немаа стеги и да пишеа со што стварно се солидаризираат, замисли ги турците газди на орките наместо американците и кои се одврзани раце би ги имале тука посебно на поле ислам. Не дека сега не им се одврзани бајаги, ама тек тогаш замисли ги. Единственото полошо од ова сега што ни се дешава со нив е само ако место американците, влијанието тука беше на турците. Сега пак мораат колку-толку да се стегаат за некои работи посебно на тема ислам, додека на тема шиптaрски национализам вратата им е повеќе отворена него ли за ислам. И према тоа не можам тука да не сум за Израел, само затоа што Америка ги поддржува. Реков, не е политиката 2 и 2 да се 4. Покомплексно е позамрсено е и мора попрагматично да се гледа.

Тоа е Владе, пак пробав, со инка не бива.
Америка ја користи ситуацијата максимално за свој бенефит и долева масло на огнот, АМА за да долеваш масло на огнот прво треба да имаш огин. Ако истуриш канта бензин во земја ќе се запали ли нешто? За да посееш нешто треба да имаш плодна почва за тоа. Посеј нешто во Сахара и види дали ќе ти никне.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.637
Поени од реакции
42.177
Ок ова е веќе подруго мислење, горе-долу слично со тоа на @Vanlok дека вистинскиот кривец е Америка а муџиве се само куклите така што ќе го тагнам и него за да му реплицирам.

Не можам да го најдам едно видео на Јутуб каде што еден поасален Арап имаше една многу јака поента. Он викаше ќе парафразирам-Добро бе зошто за секоја глупост што се дешава на Блиски Исток ја кривиме Америка? Кога се случуваа следниве работи, и тука почна да набројува многу историски крвопролевања низ вековите каде беше Америка? Не постоеше. Рон ако се тргне Америка од таму нема да станат они Швајцарци.

Да, точно, Америка игра многу гнасна политика таму. Гнасна од гледна точка на нас обичните смртници, иначе од политичка гледна точка тоа си е обична политика, тоа е светот, не живееме во Дизниленд подетално ако ти се чита објаснив тука:

Америка ја користи ситуацијата максимално за свој бенефит и долева масло на огнот, АМА за да долеваш масло на огнот прво треба да имаш огин. Ако истуриш канта бензин во земја ќе се запали ли нешто? За да посееш нешто треба да имаш плодна почва за тоа. Посеј нешто во Сахара и види дали ќе ти никне.
политика е едно бомбардирање е друго. Политички можеш да го обликуваш регионот со мека сила, ти кога водиш војна брутално го убиваш и земаш све што е негово. Тоа се дешава со Афганистан и блискиот исток веќе 30 години. И не е Америка само крива, крива е и Европа, они учестуваа во сите војни кога се бомбардирааа Ирак, Афганистан, Либија. А пак Французиве, енглезите и слични си имаат свои гревови во Африка и Азија со нивнот колонијализирање и експлоатирање на тие земји.

И сега од сите земји кај што направиле егзодус увезуваат луѓе ко да нема утре, и очекуваат дека со еврата и доларите ќе им ги замачкаат очите.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.210
Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.827
И сега од сите земји кај што направиле егзодус увезуваат луѓе ко да нема утре, и очекуваат дека со еврата и доларите ќе им ги замачкаат очите.
Па им ги и тоа за не многу големи пари. Цената на алчноста е што Европа ќе заличи на местата од каде што емигрантите дошле.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.004
Поени од реакции
24.484
политика е едно бомбардирање е друго. Политички можеш да го обликуваш регионот со мека сила, ти кога водиш војна брутално го убиваш и земаш све што е негово. Тоа се дешава со Афганистан и блискиот исток веќе 30 години. И не е Америка само крива, крива е и Европа, они учестуваа во сите војни кога се бомбардирааа Ирак, Афганистан, Либија. А пак Французиве, енглезите и слични си имаат свои гревови во Африка и Азија со нивнот колонијализирање и експлоатирање на тие земји.

А зошто на пример Америка не ја бомбардира Норвешка која има резерви на нафта? Некој ќе каже дека им е сојузник ама па еве и Садам им беше сојузник. Во политиката треба да знаеш да се поставиш, да знаеш што кога и каде можеш и да си ги пуштиш чергите до кај ти се нозете а не како Украина да си ја уништиш земјата за едно тапшање по рамо и обеќавање.

Јас се согласувам со тебе, таа либтардирана политика на европските држави каде воукизмот е на максимум па ај да ги примиме сиротите шиптaри од цел свет им се удира макскимално од глава. Точно и реално, сами си се криви за ова нема збор. Исто е и точно дека истата таа Европа си игра кур-ташак со нас со децении, го разбирам анимозитетот на Македонецот кон неа. Ама дури и така не можам бе за шиптaрите да сум. Колку и да е таа Европа никаква, лицемерна, шупачка и глупа за некои прашања (како ова со мигрантиве) не можам да сум на страната на муџите.

Ако треба да го поедноставам вака го гледам-Не се радувај кога поголемото гомно од непријател јакне на сметката на помалото гомно од непријател.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.793
Поени од реакции
21.346
8
Historic Orthodox church in Gaza City bombed
Така било пишано.

Како и за Лешок, Матејче, Монте Касино, Ураками катедрала...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.637
Поени од реакции
42.177
А зошто на пример Америка не ја бомбардира Норвешка која има резерви на нафта? Некој ќе каже дека им е сојузник ама па еве и Садам им беше сојузник. Во политиката треба да знаеш да се поставиш, да знаеш што кога и каде можеш и да си ги пуштиш чергите до кај ти се нозете а не како Украина да си ја уништиш земјата за едно тапшање по рамо и обеќавање.

Јас се согласувам со тебе, таа либтардирана политика на европските држави каде воукизмот е на максимум па ај да ги примиме сиротите шиптaри од цел свет им се удира макскимално од глава. Точно и реално, сами си се криви за ова нема збор. Исто е и точно дека истата таа Европа си игра кур-ташак со нас со децении, го разбирам анимозитетот на Македонецот кон неа. Ама дури и така не можам бе за шиптaрите да сум. Колку и да е таа Европа никаква, лицемерна, шупачка и глупа за некои прашања (како ова со мигрантиве) не можам да сум на страната на муџите.

Ако треба да го поедноставам вака го гледам-Не се радувај кога поголемото гомно од непријател јакне на сметката на помалото гомно од непријател.
никој не е за нив, ја сакам да ти кажам кои се причинителите на проблемите. Од падот на Византија до сега едни исти фаци праат проблеми у светот. Али сега почнаа да си го увезуваат проблемот у свој двор, па ќе видиме до каде ќе тераат.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.004
Поени од реакции
24.484
никој не е за нив, ја сакам да ти кажам кои се причинителите на проблемите. Од падот на Византија до сега едни исти фаци праат проблеми у светот. Али сега почнаа да си го увезуваат проблемот у свој двор, па ќе видиме до каде ќе тераат.
Замисли ја следнава ситуација: редици Германци, Французи, Швеѓани чекаат на границата со Вишеградската групација, Полска, Маџарска и Словачка да бидат примени од нив откако нивните живеалишта станале Кабул.

Полските (и другите власти) ги разгледуваат детално апликациите за азил и им даваат тестови за познавање на полската историја, култури и обичаи пред да ги примат. Притоа има и прашања од типот на-Дали сте за соживот со муслимани? Или кој е вашиот став за трансџендер маж кој станал жена и бара да му се променат пронаунсите? Врз база на тоа одлучуваат чиви барања на азил ќе се процесираат понатаму, а кои ќе бидат депортирани назад во Паризабад или Стокхолмкасаба.

Вака на прва изгледа како скеч ама па и немири у шведској здраво беше скеч пред 30 години.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.290
Поени од реакции
7.642
Не можам повеќе да се објаснувам на вакви реплики, сакаш сфати ме, сакаш не.
Те сфаќам и гледам си играш со зборовите. Според твоево повеќе од милијарда муслимани се орки, а реалноста е далеку од таква.
Бидејќи самиот си свесен дека не постои валидност во твоите мислења, изгледа си имаш некоја лична замерка со муслиманите:
Кога се социјални теми во прашање за разлика од природонаучни не постои 100% валидна ситуација за ништо, ама тоа не значи дека не постои патерн или дека не може да се извлече заклучок.
Не постои таков патерн и не може да се извлече таков заклучок, дека 90% од муслите се ментални.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.864
Поени од реакции
12.954
Интересно е да ги читаш мангупиве на темиве.

Се прават на 90ет. Како вчера да се родени.

Кога западот разруши државишта кои беа секуларни и во кои религијата беше мисловна именка не па некој си вахабизам или радикален ислам. Тогаш беше тоа демократија, права на човекот. Ред Терор.
Комунизам бед, советите лоши.
Почни од Југославија заврши со ебан Иран.

За сега истите тие да им сметал исламот, па дрват на форуми.

Какви лигуши, да не постоевте. Ќе требаше да ве измисли некој.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
999
Поени од реакции
3.989
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.691
Поени од реакции
6.019
... Еве јас го ставив станот под хипотека и цел кредит го лупнав на рулетот на парен број. Се падна парен број и ги дуплирав парите, одма затворив хипотеката и купив уште еден стан што го рентам за 300 евра и топ ми е.
Da ne bidam off, mene me interesira - ova so par/nepar, provereno ti e?
Za mene prasuvam...

Kajgana Shop

На врв Bottom