Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
СПИНЕР ЕДЕН :pos:

Дедо мраз да дојде не може да ја олади собата за 4 минути ама Срелчо ќе се проба да спинува.

Ко шо мојш да се види на сликиве, потрошната е во пад односно е намалена за 1/5 од првата до втората слика во тие 4 минути, следствено на тоа и температурата на издув е намалена за 3.5 степена па нормално е и темпераурата на усис да биде пониска за 0.9 степени.

ЕДИТ: до 270 спуштила измеѓу тие 4 минути... значи ближи накај 1/4 намалена потрошна!

п.с. вчера вечер ми ставаше смеалки на мои постови а ништо не пиша... од тогаш ли бараш по мојот канал на кое видео да ми коментираш?
п.п.с ма ич не ми текнува зошто сум ти снимил олку посветено видевце, ама мора да имало некој разлог пошто си знајш да се џибаш :)
Со по едно шалче и јамболија со "јапонецот" за гратис ладење :)
п.с. вчера вечер ми ставаше смеалки на мои постови а ништо не пиша... од тогаш ли бараш по мојот канал на кое видео да ми коментираш?
Туку изгледај го уште 2 пати.... велат после 3тото гледање се сфаќала поентанта на видеото.
На второ гледање се гледа каков СПИНЕР си ;)

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
На -10 надворешна Мицуто на Златко дава преку 50 степени на издув.
Нема потреба од шалче
Прегледај го приврзокот 394498
На сите видеа кај Злате усисната температура му е многу висока во однос на внатрешна температура и тука е лажњакот, усисот на сите видеа му е меѓу 27 и 30Ц (на Еуровент е 20 на усис).
Пример покажува дека усисот му е 28,7C
zlate1.jpg

а собна температура (10секунди покасно на видеото) е 19,2Ц или овде има 9 степени разлика што е далеку од реално, ако мериш на 1м температура од 19Ц на таван ке биде 22-23 ама никако 28,7
zlate2.jpg

Последно уредено:
Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
На сите видеа кај Злате усисната температура му е многу висока во однос на внатрешна температура и тука е лажњакот, усисот на сите видеа му е меѓу 27 и 30Ц (на Еуровент е 20 на усис).
Site imaat podno greenje samo Zlatko ima tavansko greenje.

Usisot mu e visok zatoa sto go ima napikano termometarot vo radiatorot od vnatresnata.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
По малце, на тифко :)

Па за да ми е 24-5 ниско кај што седам на кревет, горе на плафон мора да е 27+. (y)
Моите мерења се аматерски, во домашни услови најдобро што можам за да споделам со други корисници... за амбиентална 20С има институции таму ете еуровент...

Site imaat podno greenje samo Zlatko ima tavansko greenje.

Usisot mu e visok zatoa sto go ima napikano termometarot vo radiatorot od vnatresnata.
Се гледа скоро на сите мои видеа каде точно се сондите од термометарот...
Ако го видиш од Стрелчо видеото со Амберот е дур тогаш ќе речиш кај е сондата напикана.

Еве јас за тебе одма директна споредба па одлучи си кој термометар е ПОНАПИКАН!?!

Screenshot 2023-10-16 at 23.16.35.png Screenshot 2023-10-16 at 23.17.24.png

На -10 надворешна Мицуто на Златко дава преку 50 степени на издув.
Нема потреба од шалче
@Goran^^^ знае јасно му е на Стрелчо, ама еве повремено сака да се џиба, шах да игра ;)
А и не му треба Subscribe, го држам eве тука up-to-date :vozbud:

Eve momentalno : 65m2 , nadvoreshna T 7°c
Cel sprat 20+ za 500w. Eco lomo 3.5kw e klimata , kuperna pred 4 godini 24k so montaza.
Кај мене надвор вика 8С (ако гледаме на телефон) цел спрат 65м2 на 23+ денес цел ден си крцка со ~100w.... шо да биди поќе 5 пута боља ;)
Графикот со температурите е од исти Xiaomi термометри како тој малечкиот белиот што го имаш и ти... само поврзани на HomeAssistant.

Screenshot 2023-10-16 at 22.59.24.png Screenshot 2023-10-16 at 23.03.30.png Screenshot 2023-10-16 at 23.47.54.png IMG_A8F0D2BB1E45-1.jpeg

а собна температура (10секунди покасно на видеото) е 19,2Ц или овде има 9 степени разлика што е далеку од реално, ако мериш на 1м температура од 19Ц на таван ке биде 22-23 ама никако 28,7
Или собата не била греена цели викенд на -15С а притоа термометарот е залепен на неизолиран ѕид од полна тула во куќа со дрвената дограма која е на 1 педа од термометарот каде што излегува сондата па покрај неа дува ладно од надвор и го лажи термометарот да дава пониска амбиентална темп.
Еве вудевце кај што убаво се гледа сето тоа....

Лоша беше состојба пред 2 години, ама и така се снајдуваше Мицубиши....

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Strelec кликни му барем Subscribe на @zlatko_ti412 за тоа што се помачил да снима видео хехе
Сепак дури и ти би се согласил дека 50+ на издув при надворешни -10 е баш солидно
Прегледај го приврзокот 394526
Bate ti prvo razlika napraj si sto e konj a sto magare pa posle za klimi
Snimil i drug videa i pred da se pojavi Zlate....znaes ili neznaes? 58C na izduv a ne 50
Tebe izgleda treba da ti se povtoruva za da svatis deka 20 i 30C usis na e isto
I sto se mesas neznam u muabetov megju menbe i zlate, edvaj 60posta imas na temava....si kupil skapa klima ok e toa sve ja duri i te pofaliv na izborot ama ne ti lici da tolkuvas i se mesas kaj sto ne ti e mesto

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Snimil i drug videa i pred da se pojavi Zlate....znaes ili neznaes? 58C na izduv a ne 50
I sto se mesas neznam u muabetov megju menbe i zlate, edvaj 60posta imas na temava....si kupil skapa klima ok e toa sve ja duri i te pofaliv na izborot ama ne ti lici da tolkuvas i se mesas kaj sto ne ti e mesto
А и тебе не те личи да му браниш.... форум е ова, не сне на катедра кај тебе професоре.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Не сум некој експерт ама ај ќе се пробам.
PL значи Part Load, климата не е максимално оптеретена кога се тестира на греење или ладење при надворешна температура различна од Pdesign. А производителот е тој што ја кажува таа design температура.
Значи пример производителот вели климата лади до +50 а ние правиме тест пример
Cooling CondR
Pc @ +50
Во овој случај кој го викаме случај R, PL = 100% ради тоа што ја тестираме на максимална надворешна температура. А онаа design внатрешна температура е стандардна 22 при греење 24 ладење.
Еуровент прави повеќе испитувања A,B,C... ладење и греење при различна надворешна темп и иста внатрешна темп (22 греење 24 ладење) при што климата не е секогаш максимално оптеретена PL <100%
Најважно според мене е тоа што Еуровент го проверува го тестира она што производителот го кажува, значи нема лажење
Ova sto go zboris veze nema, vnatresna T od ulica da prasas nekoj ke ti kaze deka na 20C se testiraat na greenje a ne na 22, a na ladenje na 27
I cisto da znaes, toa sto si kupil skapa klima ne te pravi ucen, jer pred tebe ima eden kup sampioni sto za tvoite pari sto si gi dal za edna klima resile cel stan i toa mnogu pogolem od tvojot, plus da ne zboram za onie sto imaat UruruSarari po 3-4komada a pobajagi ima denes i so toplinski pumpi reseno greenje ladenje, ima vreme ke se opulis

D

Deleted member 157923

Гостин
Е се извинувам чим е таква работата, мислев public е форумот, ај нареден пат ќе кренам рака два прста пред да кажам нешто.
п.с а ти знаеш што е мазга?
Автоматски споено мислење:

Ova sto go zboris veze nema, vnatresna T od ulica da prasas nekoj ke ti kaze deka na 20C se testiraat na greenje a ne na 22, a na ladenje na 27
I cisto da znaes, toa sto si kupil skapa klima ne te pravi ucen, jer pred tebe ima eden kup sampioni sto za tvoite pari sto si gi dal za edna klima resile cel stan i toa mnogu pogolem od tvojot, plus da ne zboram za onie sto imaat UruruSarari po 3-4komada a pobajagi ima denes i so toplinski pumpi reseno greenje ladenje, ima vreme ke se opulis
The interior design temperatures used for heating and cooling load calculations shall be a maximum of 72° (22°C) for heating and a minimum of 75°F (24°C) for cooling.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Е се извинувам чим е таква работата, мислев public е форумот, ај нареден пат ќе кренам рака два прста пред да кажам нешто.
Незнам што е?

А и тебе не те личи да му браниш.... форум е ова, не сне на катедра кај тебе професоре.
Ко братучеди да сте те уби од бранење само едно му фали...нема аргументи :D

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom