- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.789
- Поени од реакции
- 4.150
Sega gledam zošto vaka razmisluvaš, izolacijata ti go mati umot.Vo slučajov taa voopšto ne e ni bitna i nema ama baš nikakvo vlijanie na rabotata na klimata. Zošto e taka? Zatoa što celata isporačana toplina od ispituvaniot ured se odveduva nadvor od ispitnata prostorija za da vnatre bide sekade vo prostorot SEKOGAŠ 20C.//// @filipinec ..... Samo bi dodao da Eurovent vrsi testiranje na 20C u propisno izolovanom prostoru ....... sto je jos jedna velika otezavajuca okolnost za klime koje imaju slabu kulturu rada .... znaci ne samo na 12C, nego i na nizim temperaturama...... Nece se u takvim uslovima dobiti pouzdani podaci za takav uredjaj ..... Pa se logicno postavlja pitanje ..... u kakvim je uslovima tu klimu testirao proizvodjac, i na osnovu cega je dao podatke, a ne salje na potvrdu i od Euroventa ..... ako je uopste i testirao..... uostalom svesni smo svi kolike lazi se nalaze u pisanim specifikacijama kod nekih uredjaja .....////
Na ovoj način se obezbeduva konstantna rabota na uredot na podolg period i samo vaka točno može da se izmeri kolku isporačuva toplina na nekolkute različni nadvorešni T i so koj COP.
Mi ostana dolžen da me prosvetliš na koj nekoj drug način se presmetuva COP-ot a ne po formulava po forumiva. Gleam barataš so poimi od termodinamikava, ama toa e samo znaenje sobrano od net.....
Inače druga fizička formula nema, možebi postoi nekoja empiriska toa ne znam.
Kako go meri EUROVENT COP-ot?
Najednostavno i najtočno, bidejći prostorot skoro i nema nikakvi toplinski gubitoci poradi perfektnata izolacija, odvedenata toplina se meri so KALORIMETAR pa COP-ot se dobiva kako odnos na potrošenata i dobienata energija.
Ova e celata filozofija na merenje i zatoa nema nikakva vrska kulturata na rabota i vlijanie na izolacijata.
Последно уредено: