Ок иако е оф топик се надевам ќе ни простат надлежните. Со или без САД, знаеме како реагираат шпoнците на ДУИ при такво сценарио, кога ќе пробаш да им брцнеш во џебот или во намалување на шиптaрлукот. Демолирани цркви, претепани каури во шпoнски средини, избодени деца во автобус. Нормално, никој ништо не знае, сите се во подрум. И тогаш ако си решен да ја истераш работата до крај треба да го зголемиш влогот и да го тераш израелското, влагаш рации по куќи, ќотекот и ќе пеат и тие што знаат и тие што не знаат, што во превод значи повеќе деца избодени, македонски домови уништени и жртви. Тој од македонската страна што ќе го повлече ова чкрапало ќе треба да живее со таа одлука, тие последици и таа (од Македонци) крв на раце до крајот на животот. Затоа политика не е за секого. Јас не гледам сценарио во кое ДУИ како политичко крило на УЧК мирно се повлекува од политичката сцена, во стил-А ок изгубивме нека му е честито на победникот од утре сме опозиција, или каурот во парламент ги исклучил селата во Кичево и Струга за да победи Македонец и овие мирно ќе си седат како да е се кул. Цело време а нешто не им чини те чизми пак ќе облекувале, те 2001ва пак ќе се повторела. А не можеш да ставиш полицаец на секои 10 метра на секој ќош од Струга до Групчин и во секој автобус на ЈСП. А да не праиме муабет колку ги има сега во полиција. Ќе му кажеш ти на Шкодран полицаецот да надгледува ситуација во Сарај и очекуваш Шкодран да оди против своите?
Е сега да, во такво сценарио без САД да се меша би било со поодврзани раце и полесно, ама без 2001 пак јас не гледам друг начин дека ова би можело по мирен начин да се реши. Нема шанси така лесно да помине изборен модел во кои они ќе имаат 10 пратеници или помалку градоначалници или мирно да се откажат од Струга, Кичево и слично. А сигурен сум дека Турција ќе им помага на секој можен начин пари, муџахедини, оружје, испод маса се разбира, на хартија они ни се најпријателска држава што никогаш не не вика Северна и ја знаат на памет Македонско Девојче Китка Шарена.