Сакам да зготвам: ... помош!

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.404
Добив на подарок сурими стапчиња, па ако знаете нешто убаво налик на пилаф или салата некаков рецепт да ми дадете? Прв пут ги гледам "прстиве" и појма неам како се понашаат на огин.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.915
Поени од реакции
25.303
Добив на подарок сурими стапчиња, па ако знаете нешто убаво налик на пилаф или салата некаков рецепт да ми дадете? Прв пут ги гледам "прстиве" и појма неам како се понашаат на огин.
Тие се обработени и замрзнати, бараат загревање само од неколку минути, инаку ќе се распаднат. Ако правиш со орис, бело винце, лукче и морски плодови.

yummy-nick-jonas.gif
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.404
Тие се обработени и замрзнати, бараат загревање само од неколку минути, инаку ќе се распаднат. Ако правиш со орис, бело винце, лукче и морски плодови.

Прегледај го приврзокот 322182
Значи викаш да ги појачам со морски плодови? Самите не се доволни со интензитет на вкус? Дагњи да клаам или баш оноа тути фрути ди маре? Знаеш дека сум по морскава храна ама став ми е да не ми се убаци некој задрт бајат вкус на мандраќ.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.915
Поени од реакции
25.303
Значи викаш да ги појачам со морски плодови? Самите не се доволни со интензитет на вкус? Дагњи да клаам или баш оноа тути фрути ди маре? Знаеш дека сум по морскава храна ама став ми е да не ми се убаци некој задрт бајат вкус на мандраќ.
Доволни се, ама гурмани ли сме, што ли сме? :D Јас обично мешам со фрути ди маре. Друга опција ти е со нудли и соја, ова како идеја плус.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.465
Поени од реакции
9.921
daleku e od gotvenje, ama ne najdov posoodvetna tema, pa da probam tuka

nacekav na pazar slucajno kikiritki nepeceni / svezi.

7F977F58-4066-445D-A697-728A1DA4E09B.jpeg

ne znam ni kako da gi guglam/baram ovie.
da pise nekoj sto gi pecel vo rerna, otprilika kolku vreme treba i na koja temperatura?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
daleku e od gotvenje, ama ne najdov posoodvetna tema, pa da probam tuka

nacekav na pazar slucajno kikiritki nepeceni / svezi.

Прегледај го приврзокот 333487

ne znam ni kako da gi guglam/baram ovie.
da pise nekoj sto gi pecel vo rerna, otprilika kolku vreme treba i na koja temperatura?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.337
Поени од реакции
10.208
daleku e od gotvenje, ama ne najdov posoodvetna tema, pa da probam tuka

nacekav na pazar slucajno kikiritki nepeceni / svezi.

Прегледај го приврзокот 333487

ne znam ni kako da gi guglam/baram ovie.
da pise nekoj sto gi pecel vo rerna, otprilika kolku vreme treba i na koja temperatura?
Стави ги во тавче, намокри ги со вода, попрскај ги со сол, малку повеќе ако сакаш солени, промешај убаво со раце, стави ги во рерна и печи ги на 180-200 степени.
Ќе гледаш лушпата многу да не потемни, да не ги изгориш, затоа повремено ке ги промешаш или тавчето ке го протресеш..и за 25 мин.би требало да бидат печени.
Ако пробаш вруќа кикирика, таа ке биде мека, но како ке се оладат, ке стврдни...така да не помислиш дека не ти се печени...пола саат е најмногу.
Можеш и во микро да ги печеш.
Лупени или не, постапката е иста.
 
Член од
14 октомври 2017
Мислења
239
Поени од реакции
109
Некоја идеја за додаток во гриз?
На диета сум и ми треба идеја со што можам да го јадам пченичниот и пченкарниот гриз освен со путер од кикиритки, овошје, итн. И дали да биде со млеко или вода?
 
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Јас пробувам да користам чија семе и немам среќа. Купив од Natura, оние ефтините од маркети, и не набабруваат, ниту после цела ноќ стоени во вода (три-четири зрнца ако беа набабрени само), а интернет вели за 15 минути треба да се готови.
Денеска купив од некоја фирма Purasana од Зегин, поскапи, овие се направија како што треба, ама некоја си петтина д нив се суви семки, не примија вода.

Искуство некој со чија семе?
Дали јас некаде грешам или ни продаваат овде во МК чија семе што е старо, на пример?
Автоматски споено мислење:

 

Attachments

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.141
Поени од реакции
5.722
Јас пробувам да користам чија семе и немам среќа. Купив од Natura, оние ефтините од маркети, и не набабруваат, ниту после цела ноќ стоени во вода (три-четири зрнца ако беа набабрени само), а интернет вели за 15 минути треба да се готови.
Денеска купив од некоја фирма Purasana од Зегин, поскапи, овие се направија како што треба, ама некоја си петтина д нив се суви семки, не примија вода.

Искуство некој со чија семе?
Дали јас некаде грешам или ни продаваат овде во МК чија семе што е старо, на пример?
Пробај да ги промешуваш почесто и користи млака (топла) вода.
Се надевам дека ова ќе ти помогне.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.542
Јас пробувам да користам чија семе и немам среќа. Купив од Natura, оние ефтините од маркети, и не набабруваат, ниту после цела ноќ стоени во вода (три-четири зрнца ако беа набабрени само), а интернет вели за 15 минути треба да се готови.
Денеска купив од некоја фирма Purasana од Зегин, поскапи, овие се направија како што треба, ама некоја си петтина д нив се суви семки, не примија вода.

Искуство некој со чија семе?
Дали јас некаде грешам или ни продаваат овде во МК чија семе што е старо, на пример?
Автоматски споено мислење:
...тоа е нешто модерно ли, па мора да користиш семе од преку бара што не е од наше поднебие, зарем нема наши растителни делови кои содржат слични витамини и минерали и делува како антиоксиданс, без да имаш дигестивни проблеми, а да ги добиеш и да се подуеш, а доколку пиеш лекарства поврзано со коагулацијата и висок крвни притисок ќе влезе во интеракција без да приметиш и консултираш? што знам, лично сум против све што не од нашето поднебие или барем телото не ,,го познава,, од бебе во исхраната како бананата, ај сеа чија семе, ѓумбир, куркума, непознати работи за наш желудник.
...инаку ако очекуваш да ти набубри ,,надвор,, а не бубри, после испиеното како такво и испиена вода ќе го стори тоа во желудникот, па мислиш дека со тоа ќе биде успешна диетата, ако го земаш семето за таа цел, на тој начин не можеш да го излажеш мозокот, само ќе си имаш издувни гасови :D
 
Последно уредено:
Член од
22 септември 2018
Мислења
194
Поени од реакции
125
Некоја идеја за додаток во гриз?
На диета сум и ми треба идеја со што можам да го јадам пченичниот и пченкарниот гриз освен со путер од кикиритки, овошје, итн. И дали да биде со млеко или вода?
Ако си на диета само со вода. Доколку вежбаш можеш со протеин. Мене оброкот пред тренинг ми е гриз од ориз, протеин, путер од кикирики и некое овошје (најчесно малини, боровинки, банана). Оброкот после тренинг само гриз од ориз и протеин, двата оброка подготвени само со вода, најлесно сварливи оброци.
 
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
лично сум против све што не од нашето поднебие
И јас сум, ама од дете јадам лимони, портокали, банани, цитрони, мандарини, ананас ...
Решив да пробам чија семе, пишува дека е полно со корисни работи.

инаку ако очекуваш да ти набубри ,,надвор,, а не бубри, после испиеното како такво и испиена вода ќе го стори тоа во желудникот
Најпогрешен начин е да се испие со вода и во желудник да го оставаме да набабри. Не го правам тоа, зрната што не се направиле како што треба, ги фрлам. Сепак, не ги платив за да ги фрлам, затоа прашувам за искуство со чија семе.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.324
Поени од реакции
17.788
Јас пробувам да користам чија семе и немам среќа. Купив од Natura, оние ефтините од маркети, и не набабруваат, ниту после цела ноќ стоени во вода (три-четири зрнца ако беа набабрени само), а интернет вели за 15 минути треба да се готови.
Денеска купив од некоја фирма Purasana од Зегин, поскапи, овие се направија како што треба, ама некоја си петтина д нив се суви семки, не примија вода.

Искуство некој со чија семе?
Дали јас некаде грешам или ни продаваат овде во МК чија семе што е старо, на пример?
Автоматски споено мислење:
Во Кам мислам дека е најефтина, од таму ја купувам и до сега сѐ си било таман.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.542
И јас сум, ама од дете јадам лимони, портокали, банани, цитрони, мандарини, ананас ...Решив да пробам чија семе, пишува дека е полно со корисни работи.
Најпогрешен начин е да се испие со вода и во желудник да го оставаме да набабри. Не го правам тоа, зрната што не се направиле како што треба, ги фрлам. Сепак, не ги платив за да ги фрлам, затоа прашувам за искуство со чија семе.
...не знам каде си прочитала дека ,,најпогрешен начин е да се испие со вода" ? А зошто би било на пример, знаеш ли? семето од чија може само до 2 ч да се држи во вода, оти после ќе зарти, а ако не испиеш вода кога ќе го внесеш чија семето, без разлика и да ти биде онака желатинозно, то во желудникот ќе ја апсорбира целата вода, ти нема да внесеш вода оти велиш било ,,најпогрешно" и што ќе се случи? Ќе настане дехидратација и ќе имаш запек, а ненабабрените семиња потопени ги фрлаш демек ,,не чинеле,, , а што не би набабреле во тебе со испиена чаша вода со чија семе? Ти како сакаш, ама мое мислење е дека погрешно мислиш :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom