Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Matematikata e taa,ama so tvoite matematiki si ja navrtuvas vodata nakaj tebe da teci.
Sto znaci energetskata,eve eden primer so Mitsu RW 25 kade se oznaceni site tri klimaatski zoni , energetska koja prestavuva primer kako treba da bide priblizno soodnosot.
-Vo Helsinki so zagubi na prostorot od pdh 4,7 klimatizerot ke potrosi 2407kw so prosecen SCOP od 4,1
- Istiot toj prostor bara pdh 3,2kw so istiov klimatizer z sredna klimatska zona,a ke potrosi 856kw godisno, SCOP 5,2
-Istiot prostor ako go greeme vo Atina,so istiov klimatizer ke bara pdh1,8kw ke potrosime 372kw so SCOP 6,7
Poentata bese deka kaj kineskite klimatizerigo nemame toj soodnos od 1:2,5 i poveke kako sto go imamae kaj japonskive.
Ednostavno si gi stelovaat energetskite kako ke mu prdni.Nivniot oodnos e ili isto do najmnogu 1:1,3 pomegu srednoklimatskai topla zona.
A gledas deka japonskive klimatizeri i do 2,5pati i poveke , trosat pomalce energija vo topla zona.
Da ti spomnuvas 1400 neka se i sati ama tie sati vo toplata zona se so povisoka temperatura.
E na taa povisoka temperatura japonskite klimatizeri go vadat toj visok COP i zatoa se postedlivi so niskata modulacija,kade COP e najvisok ,a pak ako moduliraat ke bidat so mala razlika vo DeltaT i so slab COP.Normalno so kapilarki,i ponekvalitetni EEV.Pa sprema toa mozi i normalna im e takva energetska so tolku potroseni kw vo toplava zona.Po toa ke gi setis koj modulira koj ne,samata energetska ke ti kaze.
Ednostavno apsurdno e Pdh za topla klimatska zona za istiot prostor za ist klimatizer da e priblizno isto so Pdh za sredna klimataska zona,ili za isti prostor so ist klimatizer da potrosime isto ili problizno Kw vo Bitola so Atina.
Normalno ke svatam da e pdh povisoka za ladna zona,ama za topla zona da e povisoka od sredno klimatsa zona toa e glupo i zato imate tolkavi potrosuvacki na energetskite pa i klimatizerite vo topla zona.
Ednostavno kineskata nalepnica e istresena od rakav a mozebi e i relna,stelaovana kako ke ti odgovara pa ti kako sakas tolkuva ja,jas so nea nosot go brisam.
Glupava kineska energetska nalepnica,samo toa ke kazam.
Aj ne se sekiraj,vo slednata tura ke ja ispravat (redizain) energetskata kinezive.
Не ке да е баш така просторот никој нема да го сели од Хелсинки до Атина :)
Има точно дефинирани какви процентуални соодноси (PartLoad) од Pdesignh се бараат за секоја зона пооделно, и тие се дадени во таблица во правилнкот EN 14825:2013.
За топла зона се дадени во табела 7и се следниве: 100%(+2C), 64%(+7C) i 29%(+12C)
SCOP-AW.jpg
Сеа конкретно за Митсуто да ти објаснам за Атина :)
MUZ25LOT10.jpg energy-label-rw25_63232fcea708d.jpg
Бидејки ЕУ бара потврда на SCOP само за Средна зона а таму се други процентуални износи од оние за Топла зона, за да уштедат на дополнителни тестови за Топла зона која ионака немора да се прикаже(како кај Даикинот) Митсу си ги препишуватие вредности од тестот направен за Средна зона и таа киловатажа штои се бара на +2 ја зима како PsdesignH за топла зона :)
Или да ти нацртам....за PdesignH 3.2 Во средна зона, на +2 тој простор ке има загуби 54% од 3.2 или 1.8kw. Тоа 1.8kw си го пишуваат како Pdesignh за топла зона и лончињата им се поклопуваат и немора да прават нов тест за топла зона.
Јер да ставеле за Топла пример Pdesignh od 3.5kw наместо 1.8kw тогаш на +7 тестот за Топла зона ке треба ке треба да извади 64% од 3,5 а тоа се 2.2kw наместо овие од тестот 1.1kw за 1.8 Pdesignh ;)
Вака ем висок SCOP 6,7 so многу плусчиња да се пали народ хаха, ем уштедено време/пари за ново тестирање, само што на никој не му вреди податокот за 1.8 и подобро да беше Педизајнот барем 3kw :)
Така да шашми праават и јапанците со енергетските ;)

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Eve ubavo video so komplet montaža na
MIDEA XTreme II DC MSAG-09HRFN8-I /MSAG-09HRFN8-O
koja vo Ukraina košta okolu 20,000 den, ovde nema ista nekoi slični i site se nad 30,000 den.
Vnimanieto mi go privleče so toa što može da raboti so 245W a e so kapilara i e nisko buđetna klima.
Ispađa deka ne e prepreka kapilarata za niska modulacija.
Se e sosema korektno i da e tuka 20.000 den e poveće od dobra.
Update
Gleam ceni po Ukraina za ovaa klima deka se vo naši pari okolu 35,000 den, kako tuka, a toa e dosta skapičko za kapilarka, ne znam vo videovo od kade tolku niska cena....https://teplo-klimat.com.ua/condicionery/kondicioner-midea-xtreme-ii-msag-09hrfn8-i-msag-09hrfn8-o-ru.html

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
6
Gree Amber Premium e mnogu nad Aeri, ogromna e razlikata.
Od utre ke ima promocija, taka da pocekaj eden den.
Од денес 33.990ден топ цена
Ја порачав Амберот ... па со господ напред :vozbud:

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Не ке да е баш така просторот никој нема да го сели од Хелсинки до Атина :)
Има точно дефинирани какви процентуални соодноси (PartLoad) од Pdesignh се бараат за секоја зона пооделно, и тие се дадени во таблица во правилнкот EN 14825:2013.
За топла зона се дадени во табела 7и се следниве: 100%(+2C), 64%(+7C) i 29%(+12C)
Прегледај го приврзокот 390614
Сеа конкретно за Митсуто да ти објаснам за Атина :)
Прегледај го приврзокот 390615Прегледај го приврзокот 390629
Бидејки ЕУ бара потврда на SCOP само за Средна зона а таму се други процентуални износи од оние за Топла зона, за да уштедат на дополнителни тестови за Топла зона која ионака немора да се прикаже(како кај Даикинот) Митсу си ги препишуватие вредности од тестот направен за Средна зона и таа киловатажа штои се бара на +2 ја зима како PsdesignH за топла зона :)
Или да ти нацртам....за PdesignH 3.2 Во средна зона, на +2 тој простор ке има загуби 54% од 3.2 или 1.8kw. Тоа 1.8kw си го пишуваат како Pdesignh за топла зона и лончињата им се поклопуваат и немора да прават нов тест за топла зона.
Јер да ставеле за Топла пример Pdesignh od 3.5kw наместо 1.8kw тогаш на +7 тестот за Топла зона ке треба ке треба да извади 64% од 3,5 а тоа се 2.2kw наместо овие од тестот 1.1kw за 1.8 Pdesignh ;)
Вака ем висок SCOP 6,7 so многу плусчиња да се пали народ хаха, ем уштедено време/пари за ново тестирање, само што на никој не му вреди податокот за 1.8 и подобро да беше Педизајнот барем 3kw :)
Така да шашми праават и јапанците со енергетските ;)
Nikoj ne rece deka prostorot i klimatizerot ke gi seli od Hesinki vo Atina.
Toa e zamisleno i normalno preracunato,kako sto kaza.
Fala mnogu.So prethodniot post dokaza deka:
-Mitsu RW 25 i nema potreba da stavi Pdh od 3,5 vo topla zona,zatoa sto toj uspeva da spsti modulacija i da uspesno gree i so 1,1KW so pdh 1,8 vo topla zona.
-Krevanje ili izednacuvanje na Pdh na topla zona so sredna zona vazi samo za klimatizeri sto ne mozat da imaaat slab izduv i niska modulacija,pa se primorani da krenat Pdh vo topla zona za da imaat pojke kw izduf.
-se potvrde tezata kade sto pomogna i ti da se dokaze, zosto klimatizerite so visoka tempratura na izduv,i poveke kw predadeni(ne moduliraat) se primorani da go krenat Pdh vo topla klimaska zona.
-Se potvrde tezata zosto (pred se kineskite ponekvalitetni klimatizeri) imaat visoka Pdh vo topla zona ,a so toa i po formula poveke potroseni Kw po presmetka vo topla klimatska zona vs pokvalitetnite,kineski,korejski,japonski,isto vo topla zona.
Mozebi i ke se najde nekoj kvaliteten kinez,ama za ispod 1000 evreki tesko.
Ednostavno ova ne go otkriv jas ,go otkrija na Grckiot forum,tamu se e objasneto i se gleda kako rabotaat kvalitetnite ,a kako poslabokvalitetnite klimatizeri,grafikoni,Mereni izduvi,deltaT,itn.
Koj saka da prinauci neka si citka,ne e samo ovaj forum za edukacija.
Da ne se povtoruvam Vi imam pustano link oD toj forum.

D

Deleted member 157923

Гостин
Nikoj ne rece deka prostorot i klimatizerot ke gi seli od Hesinki vo Atina.
Toa e zamisleno i normalno preracunato,kako sto kaza.
Fala mnogu.So prethodniot post dokaza deka:
-Mitsu RW 25 i nema potreba da stavi Pdh od 3,5 vo topla zona,zatoa sto toj uspeva da spsti modulacija i da uspesno gree i so 1,1KW so pdh 1,8 vo topla zona.
-Krevanje ili izednacuvanje na Pdh na topla zona so sredna zona vazi samo za klimatizeri sto ne mozat da imaaat slab izduv i niska modulacija,pa se primorani da krenat Pdh vo topla zona za da imaat pojke kw izduf.
-se potvrde tezata kade sto pomogna i ti da se dokaze, zosto klimatizerite so visoka tempratura na izduv,i poveke kw predadeni(ne moduliraat) se primorani da go krenat Pdh vo topla klimaska zona.
-Se potvrde tezata zosto (pred se kineskite ponekvalitetni klimatizeri) imaat visoka Pdh vo topla zona ,a so toa i po formula poveke potroseni Kw po presmetka vo topla klimatska zona vs pokvalitetnite,kineski,korejski,japonski,isto vo topla zona.
Mozebi i ke se najde nekoj kvaliteten kinez,ama za ispod 1000 evreki tesko.
Ednostavno ova ne go otkriv jas ,go otkrija na Grckiot forum,tamu se e objasneto i se gleda kako rabotaat kvalitetnite ,a kako poslabokvalitetnite klimatizeri,grafikoni,Mereni izduvi,deltaT,itn.
Koj saka da prinauci neka si citka,ne e samo ovaj forum za edukacija.
Da ne se povtoruvam Vi imam pustano link oD toj forum.
Во ред сето тоа, но нели е малце глупо на некој во Атина да му продаваш клима и да му речеш "гледај енергетскава греење за топла зона знаеш ли ти ова како ќе те грее?"
Небитна информација е пошо на муштеријата за ладење му треба

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Во ред сето тоа, но нели е малце глупо на некој во Атина да му продаваш клима и да му речеш "гледај енергетскава греење за топла зона знаеш ли ти ова како ќе те грее?"
Небитна информација е пошо на муштеријата за ладење му треба
Jas samo se obidov da objasnam ,kako vrz baza na energetskata za topla zona ,moze da se vodi dali klimatizerot moze ili ne da modulira.
Koj svate svate.

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Имам впечаток дека некои производители произведуваат и денес уреди кои би биле одлични за периодот 1960-1985 година, кога повеќето згради немаа изолација. Во денешно време, особено во новите згради, такви уреди, тоа се фрлени пари. Зборувам и мислам на балканските зими.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Имам впечаток дека некои производители произведуваат и денес уреди кои би биле одлични за периодот 1960-1985 година, кога повеќето згради немаа изолација. Во денешно време, особено во новите згради, такви уреди, тоа се фрлени пари. Зборувам и мислам на балканските зими.
Denes 80% objekti nemaat izolacija, mozebi i poveke.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.970
Поени од реакции
11.270
Ја порачав Амберот ... па со господ напред :vozbud:
Сите клими денес се добри! Нели перформанси од ценовен ранг и финеси у прашање…
Со Господ напред речи за монтажата!
Само таму може да има утка!
И од Уруру Сарара некој приучен квази мајстор може да направи сарма..!

И со здравје да си ја служиш!

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Denes 80% objekti nemaat izolacija, mozebi i poveke.
Не го знам точниот процент, но ги има доста, се согласувам. Во куќата на моите родители ова лето е поставена изолација. 10 cm стиропор на ѕидовите. Исто така 20cm камена волна на таванот. Во 2015 година беше поставена екстра-квалитетна столарија. Во 2015 година целосно беше саниран и покривот. Куќата има дебели ѕидови 50 цм , двојно печена тула. Ако купев таму клима уреди кои лошо модулираат, веројатно ќе имаа проблем во зимата што доаѓа. Два се надворешни ѕидови, два се внатрешни (залепени куќи), поголемата клима грее 25м2, помалата 13м2 кога надворешната температура е под 0С. Кога се над 2-3С, греат околу 55м2 (ходникот е 17м2). Некој просек е дека во двата случаи двете клими заедно трошат просечно 600-900w/h. Веројатно сега ќе трошат помалку со изолација на ѕидови и таван. Што би направил ако купив пред две години уреди кои немаат нормална модулација. Ништо. Сега планирам да видам како ќе се снајде LMCE12 во 42м2, па напролет најверојатно целосно ќе ги средам сите 88м2 со климите.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Сега планирам да видам како ќе се снајде LMCE12 во 42м2, па напролет најверојатно целосно ќе ги средам сите 88м2 со климите.
Моделчево LMCE12 e антика стар модел на Р410 фреон, вероватно од некој музеј мислиш да го набавиш :rolleyes:

D

Deleted member 157923

Гостин
Климата има вграден прочистувач на воздух кој што Daikin го нарекува Flash Streamer. Наводно испушта електрони во воздухот кои ги уништуваат бактериите и вирусите. Се вклучува и исклучува на дајлинското.
Мислам кај другите брендови тоа се нарекува плазма филтер или јонизатор.
Дали да биде вклучено цело време, или периодично да се вклучува пошто читав негде дека не е баш здраво постојано да работи. Да не знае некој?
На сликата тоа горе на средина коцкестото е стримерот.

20230913_145007.jpg
Автоматски споено мислење:

Климата има вграден прочистувач на воздух кој што Daikin го нарекува Flash Streamer. Наводно испушта електрони во воздухот кои ги уништуваат бактериите и вирусите. Се вклучува и исклучува на дајлинското.
Дали да биде вклучено цело време, или периодично да се вклучува пошто читав негде дека не е баш здраво постојано да работи. Да не знае некој?

20230913_145007.jpg
20230913_153142.jpg

Последно уредено од модератор:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.970
Поени од реакции
11.270

Прегледај го приврзокот 390704
Исклучи го и заборави го дека постои..!

Не само што не прочистува ништо, туку ствара и озон!
(Имав еден детален пост тука да не пишувам наново, ако го најдам ќе го прикачам)

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Моделчево LMCE12 e антика стар модел на Р410 фреон, вероватно од некој музеј мислиш да го набавиш :rolleyes:
?? Стварно не те разбирам, полна Србија со тој уред . Зборувам и пишувам да го купам во Србија. Не гледав да видам дали има и во Македонија.

а LUCA12 пристигнува за 15 дена. Најмногу ме интересира таа. Треба да го поставам да грее уште 33м2 кои засега не се греат. Цената веројатно ќе биде околу 81-82.000 динари. И онака можам се да купам преку ординација од колега, па пресметај дека без данок ме чини 15,74% помалку. :rolleyes:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.330
Поени од реакции
8.017
?? Стварно не те разбирам, полна Србија со тој уред . Зборувам и пишувам да го купам во Србија. Не гледав да видам дали има и во Македонија.

а LUCA12 пристигнува за 15 дена. Најмногу ме интересира таа. Треба да го поставам да грее уште 33м2 кои засега не се греат. Цената веројатно ќе биде околу 81-82.000 динари. И онака можам се да купам преку ординација од колега, па пресметај дека без данок ме чини 15,74% помалку. :rolleyes:
Drugar mojava e postar model 2019 ama vadi podobri karakteristiki nego ovaa od tvoite linkovi a koshta kaj bugarine so montazha i materijal 900€

Kajgana Shop

На врв Bottom