Анархија

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Sakav da kazam poveketo zeni sakaat mazi koi se sadisti, a ne anarhisti.
Не се брукај.
Садизам и анархија имаат допирни точки,колку Арктикот и Јужна Африка.
Зошто се отфрла концептот на анархија и веднаш по автоматизам се зема како смешен,утопистички и неостварлив?
Можеби сега во вакво време,изгледа така,ама општествата и системите се менуваат.А тенденција на таа смена е да се оди кон понапредни идеи.
А во тој контекст,анархијата е засега најсовршениот систем на управување.Не постојат врховни власти,господари,корпорации и слични вештачки организации,кои функционираат само со една цел:Да генерираат што е можно повеќе профит.Човечкото постоење комплетно се занемарува.
Затоа е создадена и илузијата за патриотизам и национализам,која веројатно,заедно со религијата,ја врши најголемата манипулативна дејност,а со тоа и ја обезбедува потребната послушност,која е есенцијална за исполнување на горенаведената цел.
Тоа не е никаква теорија на заговор,туку очигледна вистина,која датира од многу оддамна,испробана е и функционира перфектно.
Divide et impera.
За разлика од неа,анархијата(ако некој ги надмине предрасудите за неа и се обиде убаво да ја проучи),нуди многу посуптилен,похуман,nature-friendly начин на живеење.Слободната волја е вистински застапена(а не само декларативно),и врз нејзините принципи се гради општеството.Секако,за да се случи тоа,потребна е многу поразвиена свест и поинаков менталитет од сегашниот.Затоа и луѓето гледаат толку потсмешливо на ваквата идеја,бидејќи комплетно непозната за нив,а нормално,се што е непознато е по дефулт негативно.
Ама мислам дека со текот на времето,здравиот разум би требало да надвладее и многу пореално ќе се гледа на ваквата опција.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
da, najsovrsen sistem e, ama utopija, posto ne se site anarhisti po ubeduvanje, ima nekoi se monarhisti, nekoi kapitalisti, nekoi islamisti, svakas?I ne moze da se nametne edna ideja koga svetot razlicno se razbira i ima razlicni koncepti za negovo menuvanje. na primer islamistite sakaat da ima serijatska drzava, nacistite sakaat totalitarizam, sekoj razlicno, i zatoa toa e neostvarlivo. Jas sum gi cital i Bakunjin i kRopotkin i stirner i Prudon i se e toa ubavo ama neostvarlivo, zatoa i socijalizmot propadna posto ne moze da se nametne edna verzija za koncept koj ke go podobri svetot. Ziveeme vo svet na pluralni vistini, sekoj si ima razlicna filozofija i ne moze da se obedinat lugeto oklu edno nesto, okolu edna ideja, sibol ili slicno.kapiras ili treba da ti crtam????

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
da, najsovrsen sistem e, ama utopija, posto ne se site anarhisti po ubeduvanje, ima nekoi se monarhisti, nekoi kapitalisti, nekoi islamisti, svakas?I ne moze da se nametne edna ideja koga svetot razlicno se razbira i ima razlicni koncepti za negovo menuvanje. na primer islamistite sakaat da ima serijatska drzava, nacistite sakaat totalitarizam, sekoj razlicno, i zatoa toa e neostvarlivo. Jas sum gi cital i Bakunjin i kRopotkin i stirner i Prudon i se e toa ubavo ama neostvarlivo, zatoa i socijalizmot propadna posto ne moze da se nametne edna verzija za koncept koj ke go podobri svetot. Ziveeme vo svet na pluralni vistini, sekoj si ima razlicna filozofija i ne moze da se obedinat lugeto oklu edno nesto, okolu edna ideja, sibol ili slicno.kapiras ili treba da ti crtam????
Хахаха...
Па нормално,се додека постојат такви како тебе,шо ќе гледаат скептично на секоја идеја и ќе ја плукаат уште пред да ја разгледаат и воопшто да размислат за неа,нормално дека ќе биде тешко нешто да се постигне.
Зошто неостварливо?
Гледаш премногу тесно.
Како прво,неможеш да прогнозираш за било каков настан што би се случил,на основа на твоето мизерно 20годишно постоење на планетава(и прочитаните две-три книги).
За да се случат промени,потребно е долго време.
На пример,во античкиот период(без разлика на огромниот интелект што постоел тогаш),неможеле ни да замислат дека нешто ќе се смени,дека ќе дојде некакво темно доба,и луѓето наеднаш ќе ослепат.
Во Темниот Век,ни најмалку не ја очекувале Ренесансата,па сепак дошла.
И не постои никакво наметнување,прочитај малку пред да одиш контра за џабе.
Ако убаво виде,целата поента е во слободната волја.Значи,на никому не му се наметнува ништо,туку останува на луѓето дали ќе прифатат таков систем или не.А бидејќи цела власт е во нивни раце и индивидуалноста добива многу поголемо значење,произлегува дека се зависи само од обичните луѓе.
И како шо реков,нормално е сега да неможе да се замисли сето тоа,бидејќи таквиот систем бара многу повисоко ниво на свест.А тоа не постои.
Затоа и пропадна социјализмот.
Како шо си бил толку паметен да читаш книги,требало да го прочиташ и Маркс.Тогаш ќе знаеш дека социјализмот е само модифицирана и прилагодена верзија на комунизмот,затоа и имаме толку лоша слика за него.
Вистинскиот комунизам е многу поблиску до анархија.
Сеа свати или треба да цртам вистински?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Анархија е беззаконие, земам чифтето и го убивам комшијата и му ја онадам жената па после си легнувам дома да дремнам пред ручек. Нема закони нема пари нема полиција, војска... грабај клецкај пали убивај... организирани вооружени диви хорди крстарат низ градот во потрага за храна и пичка и се слуша само панк музика...

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Анархија е беззаконие, земам чифтето и го убивам комшијата и му ја онадам жената па после си легнувам дома да дремнам пред ручек. Нема закони нема пари нема полиција, војска... грабај клецкај пали убивај... организирани вооружени диви хорди крстарат низ градот во потрага за храна и пичка и се слуша само панк музика...
Сериозен си?
После се изнапишано за анархијата,ти успеа да го извлечеш овој демо-христијански заклучок?
Браво.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ok mlad si ( nezrel) uste, pa idealista, se u svoe vreme.

a anarhizmot nema vrska so voluntarizam, sadizam i takvi gadosti.

Член од
14 октомври 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
Анархијата никогаш не би можела да успее! Една држава не може да опстои ако не постои еден човек или една група луѓе кои би одлучувале за интересите на народот кој живее во таа држава! Замислете да застаниме сите на плоштад и да почнеме да сите по малку да даваме предлози за државава! Тотален хаос! Немаме сите исти мислења, така да државата би пропаднала ( ќе ни ја поделат меѓу Грција Бугарија и Србија :Р)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Друже бе , ептен си одлепил , башка сите глупаци ги направи.Полека

Можеби сега во вакво време,изгледа така,ама општествата и системите се менуваат.А тенденција на таа смена е да се оди кон понапредни идеи.

Ама мислам дека со текот на времето,здравиот разум би требало да надвладее и многу пореално ќе се гледа на ваквата опција.

И како шо реков,нормално е сега да неможе да се замисли сето тоа,бидејќи таквиот систем бара многу повисоко ниво на свест.А тоа не постои.
Интересно е што , на крај , целиот свој муабет , си го посра.
Сеа ...треба ли да кажам (како што ти се изразуваш) " Сакаш да ти нацртам?? ".
Кажи ми ти мене....како си успеал да го разбереш анрахизмот , а тврдиш дека такво ниво на свест не постои.
или можеби постои....а тоа си ти.

И кажи како некогаш , било кога , ќе постои општество во кое нема да се јават конфликти , за кои ќе има потреба од некој посилен да ги решава (тоа што денес владите го прават, покрај милион други работи).
Што ако некогаш контролата на некој природен ресурс одлучува за животите на луѓето.Кој ќе биде мужот да се откаже од сопствениот живот во името на другите (зарем таа напредна свест и совест , ќе има нишки на камиказа)...Поентата е што конфликтите се неизбежни.И треба некој што е во контрола на системот да ги решава, затоа што ќе се распадне целиот систем.тоа е тоа , каратко и јасно , не е се до свеста , често природните ресурси се извор на конфликти.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ana \rhijata i anarhizmot e ubava idejaa ama ke uspee ako site imnaa visoko nivo na svest a znaeme deka poveketo se moralno losi i intelektualnio tupi i izopaceni, znaci zaklucokot e deka anarhijata e utopija,neostvarliv prekrasen ideal.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
ana \rhijata i anarhizmot e ubava idejaa ama ke uspee ako site imnaa visoko nivo na svest a znaeme deka poveketo se moralno losi i intelektualnio tupi i izopaceni, znaci zaklucokot e deka anarhijata e utopija,neostvarliv prekrasen ideal.
Па дури и да беа сите морално коректни , интелегентни што ти ја знам не какви.....што е со луѓето што ќе се родат со аномалии од психолошки карактер.Еве , на пример,да се роди некој со афинитети наспрема мали деца , да не речам педофил. Тие ќе бидат изворот на рушење на таквиот систем.Зар ќе бидеме груби кон таквите , ќе ги убиваме и ќе ги држиме во затвори, ....тоа веќе нема да биде Анархија.

Тапа е ова анархијава....дури од самиот почеток , се базира на филозофирање на нешто што се нарекува....shta bi bilo kad bi bilo,( да имаше баба муда ќе беше дедо )

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Немам намера да се вовлекувам во расправијата,само ме заинтригира постов.

Кажи ми ти мене....како си успеал да го разбереш анрахизмот , а тврдиш дека такво ниво на свест не постои.
или можеби постои....а тоа си ти.
Ме интересира како човекот успеал да си создаде идеја за постоење на тркало,помножено со 4,врз кое може да се стави голем рамен камен,каменот да се врзе за волот,на каменот да се стават убиените диви прасиња,потоа да се удри по грбот на волот со прачка за овој да тргне,патем носејќи ја новосоздадената направа за после-лов до селото. :)
Остварливото ги влече своите корени кај имагинацијата.Одтаму и почнува идејата,се развива како таква,се создава фабула,на чие остварување потоа се работи.
Значи,да го појаснам мојот арогантен колега:))):Не е дека таквата свест не постои,туку не постои во онаа рамка која се бара...не постои како колективна свест за да може да го исполни критериумот на "државно (не)уредување."

И кажи како некогаш , било кога , ќе постои општество во кое нема да се јават конфликти , за кои ќе има потреба од некој посилен да ги решава (тоа што денес владите го прават, покрај милион други работи).
Пак тука колективната свест влегува во игра.
Јас имам една поголема дилема.Анархизмот како таков бара целосно усогласување на целото општество во однос на одредени непроменливи принципи на тоа такво општество.Order in Disorder,Harmony in Chaos.Тие апории се озаконети метафорично и како такви бараат консензус од сите живи луѓе кои би биле субјекти на таквото општество.
А јасно е дека карактерно-идеолошко-духовната нескладност на луѓето е факт.Како таков мора и да се задржи,бидејќи не смее идеолошката индивидуалност и индивидуалноста во постапувањето да се става во втор план во име на некоја недоделкана идеологија.
Што ако некој човек или повеќе луѓе кои живеат во тоа општество сакаат ред,власт,парламент,претседател,полиција,војска,граници?Со самото прострујување на таа идеја се руши поентата на утопистичкиот анархизам(не овој кој го познаваме како обичен Хаос).
Тоталитаризмот е поблага форма на идеал од Анархизмот.Изгледа чудно,но самата слобода на мислата во Анархизмот,потцртана од повисоката свест која налага општо добро,побргу се закопува од оние револуционерни мисли кои срушиле многу тоталитарни режими.
Каде е свеста и слободата во свет во кој нема конфликти?Па макар и фиктивна,таа слобода,егото,желбата за успех и доминација над другите мораат да се задржат.
Не сме ние мравки.
Анархијата не е идеал.
Деградирање е.

Што ако некогаш контролата на некој природен ресурс одлучува за животите на луѓето.Кој ќе биде мужот да се откаже од сопствениот живот во името на другите (зарем таа напредна свест и совест , ќе има нишки на камиказа)...Поентата е што конфликтите се неизбежни.И треба некој што е во контрола на системот да ги решава, затоа што ќе се распадне целиот систем.тоа е тоа , каратко и јасно , не е се до свеста , често природните ресурси се извор на конфликти.
Фактички пример е Ирак.
Конфликтите мора да постојат за да човекот се челичи.За да стекне искуства и стане посилен,за да наметне конфликт и преку него се докаже.
Конфликтната природа ни е во сржта.Така човекот стигнал до овој степен на технолошка и духовна еволуција.
Да не беа Монголците,Кина немаше да има потреба да го гради Кинескиот Ѕид,кој потоа стана светско чудо.
Да не беа Германците,Советскиот Сојуз немаше со таква светлосна брзина да стане Суперсила и идеолошко Торнадо.
Да не беше Совестскиот Сојуз,Америка немаше да брза со својата вселенска програма.
Да не беше Израел опкружен со непријатели,немаше да мора да користи Спартански режим врз секое дете со познатата "Оваа земја е твоја.Оваа земја е Света.Ти и припаѓаш нејзе.Ако мора,ќе и служиш.Ако мора,ќе умреш за нејзе."
Конфликтите ги имало и мора да ги има,колку и да колатералната штета се човечките животи и судбини.Глобално гледано,конфликтот е исплатлив.Дури и со дисфункционален орган за регулирање кој наводно треба конфликтот да го минимизира.

Тапа е ова анархијава....дури од самиот почеток , се базира на филозофирање на нешто што се нарекува....shta bi bilo kad bi bilo,( да имаше баба муда ќе беше дедо )
"Shta bi bilo kad bi bilo" е всушност здраво размислување и многу често во филозофијата како таква.
Ама да баталиме лажни утопизми.Да размислуваме што би било кога би имале пари,како да дојдеме до нив,што да направиме со нив,па како преку тоа да добиеме уште пари,па да размислуваме како потоа со нив...па и тоа да го направиме. :)

Man should not be a hippie pussy.
Man must contemplate Economy.
Толку.

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Предлагате висока колективна свест за да успее состојба на анархија во една држава.
Зарем таквата свест не е условена од некои дадени морални кодекси, кои нормално, неможе самите да постојат, туку ги напишал некој човек? Значи повторно, на некој начин, власт.
Повторно се паѓа во вода. Анархија е утопија, и тоа може да се докажува до бескрај.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Ме интересира како човекот успеал да си создаде идеја за постоење на тркало,помножено со 4,врз кое може да се стави голем рамен камен,каменот да се врзе за волот,на каменот да се стават убиените диви прасиња,потоа да се удри по грбот на волот со прачка за овој да тргне,патем носејќи ја новосоздадената направа за после-лов до селото. :)
Остварливото ги влече своите корени кај имагинацијата.Одтаму и почнува идејата,се развива како таква,се создава фабула,на чие остварување потоа се работи.
Значи,да го појаснам мојот арогантен колега:))):Не е дека таквата свест не постои,туку не постои во онаа рамка која се бара...не постои како колективна свест за да може да го исполни критериумот на "државно (не)уредување."
Ко по обичај, се фаќам од ваквите работи :) .... од кај арогатен, и по кој основ колега??

Е сеа, он топик !
Имагинација....хммм , чуден поим е тоа малку.Креативност можеби.
Абе види , ја не верувам дека постои некое жариште на идеи , длабоко скриено во човекот , од каде без никакви граници и ограничувања , и без никаква инспирација излегуваат идеите како такви.
Сметам дека се е copy-paste , конкатернирање , силогизам итн...
Така да , тркалото, волот , камењата.Се тоа било производ на човеков ум , кој успеал да повлече аналогија помеѓу работите што ги гледал во природата и работите што сакал да ги постигне ,притоа користејќи го својот асоцијативен дел од мозокот .
Имагинацијата не е место од каде што работите излегуваат без причина(впрочем како што Се се случува).
А јас велам , дека неможе ти да разбереш каква е таа друга свест, без ти да ја имаш истата.Затоа што , како прво , за разбирање на работите се служиш со логика а тоа не е свест.Свеста е на друго ниво над логиката.И компјутерите се служат со логика, не сепак , не ја разбираат тие свеста.
Е сеа да се конечно да се доближам до твоето појаснување.

Не е дека таквата свест не постои,туку не постои во онаа рамка која се бара...не постои како колективна свест за да може да го исполни критериумот на "државно (не)уредување."
Упс , па ова сум го прочитал од едново око влегло ,од друго излегло.хехе , Мада , ја викам дека не постои таква свест воопшто, за каква свест и да се збори, дека сите имаат потенцијал да бидат неранимајковци кога ќе се најдат во ситуација да направат беља, кога имаат мотив за тоа.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Ко по обичај, се фаќам од ваквите работи :) .... од кај арогатен, и по кој основ колега??
Мислев на Fabullous, мил параноичен пријателе.

Така да , тркалото, волот , камењата.Се тоа било производ на човеков ум , кој успеал да повлече аналогија помеѓу работите што ги гледал во природата и работите што сакал да ги постигне ,притоа користејќи го својот асоцијативен дел од мозокот .
Имагинацијата не е место од каде што работите излегуваат без причина(впрочем како што Се се случува).
Одејќи по таквата логика,логички би бил заклучокот дека анархијата како систем со толкав број на приврзаници(од кој голем дел немаат појма што тоа уредување носи со себе),е последичност на човековата логика која на искуствена база дошла до заклучок дека овој сегашен систем на владеење и уредување е погрешен.Штом е разработен концепт и има следбеници,тогаш мора да се разгледа како идеологија и да се даде заклучок на индивидуална база.
Со самото тоа,паѓа во вода теоријата за остварување на еден таков идеал.Индивидуалната логика е првиот бастион кој анархијата никогаш нема да го помине.

А јас велам , дека неможе ти да разбереш каква е таа друга свест, без ти да ја имаш истата.Затоа што , како прво , за разбирање на работите се служиш со логика а тоа не е свест.Свеста е на друго ниво над логиката.И компјутерите се служат со логика, не сепак , не ја разбираат тие свеста.
Е сеа да се конечно да се доближам до твоето појаснување.
каспаров беше мислам првиот кој победи суперкомпјутер во шах.Со сите можни научени комбинации,меморија со светлосни години поголема од човековата,можност за брзина на процесирање неброени пати поголема од нашата,компјутерот загуби.
Има интересен заклучок овде.Свеста и имагинативноста на Каспаров ја победија логиката на компјутерот.Компјутерот не би играл на ризик.Не би влечел нелогични потези.Значи,со самата нелогичност,имагинативност и ризик,човекот го победи компјутерот.
Којзнае,можеби таа човечка природа,и покрај неупотребливоста и глупавоста на анархијата како идеја,еден ден ќе се одлучи на таквиот систем.

Упс , па ова сум го прочитал од едново око влегло ,од друго излегло.хехе , Мада , ја викам дека не постои таква свест воопшто, за каква свест и да се збори, дека сите имаат потенцијал да бидат неранимајковци кога ќе се најдат во ситуација да направат беља, кога имаат мотив за тоа.
Знаеш за говорот на Хитлер во Нирнберг кога буквално ја замајал толпата,ја наелектризирал и ја довел до степен да биде спремна на самоубиство во име на Фирерот?
Типот бил неранимајко и планирал да прави белја.Со добра пропаганда,во тоа и успеал.
Значи,анархија неможе да има,баш поради тоа што пропагандата и експанзионизмот,мотивот за економска надградба и усовршување ќе ги нема,па ќе се нема мотивација за да се покаже девијантната настроеност на луѓето.А таа е дел од природата на човештвото.
Јебига. :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Да не одиме оф-топик на други теми...
Second coming на темава :vozbud:

Apokalipto напиша:
Авторитет во анархија... ќе се наметне - посилниот.

Безредие? Дефинитивно е, барем... како што гледаме кај јужниве кои урлаат под симболите на "револуцијата" ..знаеме кои.
Анархија не е хаос.
Тоа е отсуство на наметнат вертикален авторитет во било која форма.
Анархизмот е пред се економска теорија и има разни правци, од утопистички,интелектуално-мастурбирачки па се до сосема реални и практични...

За сите правци е заедничко отсуство на државата како ентитет.

Kajgana Shop

На врв Bottom