Spored mene ne bi trebalo da ima nekoja skriena informacija za da Okta odi gore. Ova od mnogu pricini, no bi gi izdvoil slednite:
Minimum regionalen igrac vo biznisot so nafteni derivati + prenasocen so investicii vo obnovlivi izvori na energija ;
Po site parametri, top akcija odnosno pazarnata cena mu e pomala od knigovodstvenata ;
Za ljubitelite na akcii koi plakat dividenda, Okta nekolku godini po red plaka dividenda, a za 2022 godina dividendata bila recisi tri pati poveke sporedbeno so prethodnite godini. Za tie koi trcat po dividendi, 20 akcii kupeni na Okta pravat priblizno kolku edna akcija na Makpetrol. Od edna akcija na makpetrol ke zemas 3000den dividenda, dodeka so 20akcii na okta ke zemas nesto pomalce od 4000den dividenda, a i so potencijalna moznost na akcijata da mu raste pazarnata cena. E sega za site tie koi trcat po dividendi, koja e logikata da kupis 1 akcija koja ti dava 3000den dividenda ili 20akci koi ti davat priblizno 4000, neka razmislat tie koi gi brkat akciite koi davat dividenda. Ne blagodarno e da se sporedat akcii od razlicni sektori, no koga sme veke kaj lugeto koi se nasoceni kon dividendite i se tepat da ja kupat na primer Alkaloid na 18000den za edna akcija za da dibijat dividenda od 450den, a so tie pari bi se kupile minimum 5 akcii na okta so koi bi se dobile nesto ispod 1000den dividenda, ne znam sto bi trebalo da se kaze poveke.
Kaj ova akcija e problem sto ima sporovi so drzavata, no jas poveke ovie sporovi bi gi gledal od aspekt da se dobiva potencijalno nesto vo slednite godini otkolku da se ima zagubi.
Ne bi me iznenadil akcijata da dojde na cena 10% na toa kolku kosta MPT sega (nad 6000den), ako se prodolzi so vakva dividendna politika kako sto bese sega.
Ja imam akcijata, i ne i pravam reklama, po sto ne bi ja prodal i na cena od 6000den. Vo dobrite berzanski vreminja koga site akcii odea gore, a bea so polosi rezultati kolku sto se sega, akcijata na Okta stigna cena do 24000den ako ne se lazam (iako jas ne sum tip koj se bazira mnogu na istoriski podatocii, no samo da se znae do kaj mozebi moze da ide ako doagat podobri vreminja od reginalnoto povrzuvanje na nasata berza t.e. ako stranciite bi imale interes da investirat tuka).
Ovie se nekoi povrsinski priliki ili sostojbi kaj ovaa akcija koja ke pridonesuvaat perspektivno akcijata da se kaci gore. No za mene i da se kaci, i da ne se kaci, nemam namera da ja prodavam tokmu poradi gorenavedenite pricini. Duri mene mi odgovara i da ne se kaci, za da kupuvam od nea uste poveke