Интересно беше за овие, другар се договори за 1 800 евра и прифаќа четвртокот и требаше од дома да му однесам некој документи петок вечер за понедленик да е спремен. Понеделник утрото му ѕвонат нова цена 2 150 евра.
Уште не ми е јасно како прифати ама ете се наоѓаат што ќе купат и по таа цена.
Си има кеш ама и не му стојат празни, ги средува и ги рента и си вади пара. Тоа му е планот и за овој стан. Доста странци доаѓаат и генерално се по Скопје. Сеуште сме ефтина дестинација за нив и Скопје е далеку побезбеден град каде сеуште можеш сам/а да прошеташ во доцните саати. Ма да ова последново ќе се промени со тек на време. На добар дел им е добро тука па и некој месец остануваат.
Цените на становите во Скопје се смешни, луѓе што имаат пари купуваат по 5 станови за да не чуваат пари во банка и да им ги јаде инфлација. Не сме научени да инвестираме во берза (домашна или странска), недвижнини во странство, итн. Доволно е еден закон да се донесе (а како сме тргнале со дефицит, кога тогаш ќе мора) да се даночи со многу поголема стапка на имот секој стан во кој што не живееш, и цените ќе паднат многу. Едноставно, нема здрава логика да се градат толку станови во најлошиот и најзагадениот град во европа со најлош квалитет на живот (побарај го Скопје на дното на листа: https://www.numbeo.com/quality-of-life/region_rankings.jsp?title=2023-mid®ion=150).
Ќе купуваат уште троа овие генерации, втора генерација иселените со стап да ги тераш нема да одат во мкд.
Дали би купувал ти во Македонија, и дали би си го арчел одморот таму?
Автоматски споено мислење:
Не е толку битно како е граден колку што е битно какво е местото, и која е иднината.
Во Австралија се градени 5пати полошо од тие во мкд, па до долар би ги ставил во недвижности, ама знам дека државата во наредни 10 години ќе се зголеми за 3-4 милиони. Од друга страна мкд се празни од ден на ден, шипурките владеат повеќе од било кога, а системски е во најлоша можна состојба откако постои.
Да друже вратен сум во Мк јас.
И купив во Скопје веке и во плус сум 30%.
Колку и да де жалат поквалитетно се гради во Скопје него аус, многу стиропор ставаат во зградите таму а убави на око се. Во Мк каде каде има повеќе цигла.
Одмор да ти кажам во Охрид би поминувал па и пензија таму. Убава е водата, мирна, без ајкули и остали глупости.
Во Сиднеј да пливаш повеќе од градите вода е ризик прво ради струја второ незннаеш кога ќе те лапнат.
Иначе споредба нема Сиднеј и Скопје само заради работите што ги спомна.
Австралија сега ја зголемува миграцијата на 250-300 илјади годишно.
Такада во било кој град да земеш долгорочно капиталот ке ти се оплодува.
Спои го тоа со високи плати и имаш рецепт за успех.
Ако гледаш финансиски да, и ако не се квалитетни имотите последен долар да ставиш нема да изгубиш.
Јас би рекол дека и на просечен македонец во Германија му е скапо да лупне 160-180к за стан у Скопје.
Гранд комплекс 2500 евра м2
80м2 2500м2 = 200,000 eвра + 15,000 евра гаража плус 20,000 да го среди
тотал = 235,000 евра
Треба да си луд за мене да дадеш во Скопје 235к за стан кој ќе е просечен во ниедна мерка нема да е луксузно сем што е спроти ХолидајИн
Фасада стиропор никако камена волна тоа не смее да се деси, греење на радиатори од градско парно ниту подно ниту нешто слично, клими ќе висат кај стигнат по зградана.
И пак имаат најголем животен век во цел свет. Некако не иде дека се топ 3 најзагадени, а и неверувам ни дека се топ 500.
За ghost/vaccancy tax така правеле кинзеите затоа што е фиксна сума. Скоро прочитав дека по Канада дали беше Ванкувер не ми текнува ќе е 3% или 5% од вредноста на имотот. Со таа математика кинезот ако платил 3 милиона кога ќе му пристегне годишно од 90 000 - 150 000 ќе се подразмисли дали така да му стои.
btw кога спомнувате да се купи во Куманово да знаете во Куманово веќе цените стигнаа и до 1 400 евра за м2.
Колку и да де жалат поквалитетно се гради во Скопје него аус, многу стиропор ставаат во зградите таму а убави на око се. Во Мк каде каде има повеќе цигла.
Одмор да ти кажам во Охрид би поминувал па и пензија таму. Убава е водата, мирна, без ајкули и остали глупости.
Во Сиднеј да пливаш повеќе од градите вода е ризик прво ради струја второ незннаеш кога ќе те лапнат.
Ако гледаш финансиски да, и ако не се квалитетни имотите последен долар да ставиш нема да изгубиш.
такада само напред, поздрав
а колку се во Германија знаеш? Или збориш на памет?
колку е стан во центарот на Берлин?
Не ми споредувај само имот во село од 20,000 жители жити де
Другарка од средно работи во банка и одприлика знам кој купува во главните градови во центар таму
Hint: Не се балканци
Јапонците живеат долго не конезите.
Еве повели 3 градови, Скопје не е тука.
Такада тоа што го зборам е со факти. Прегледај го приврзокот 388019
Нез за другите држави еве ти во Австралија не е процент како што спомна ти.
Не ме сфати, за Хонг Конг ти пишав дека живеат најдолго и на оваа листа го немашто си ја постирал. Ти говореше дека Хонг Конг е топ 3, јас ти велам дека со оглед што се број еден по животен век теоретски шанси нема да се топ 3 најзагадени градови. Eве ти каде е од страната што си направил скрин шот, 1718 место.
Еве ти листа по животен век:
Живеат и кинезите долго ако се во средена држава како Сингапур и Хонг Конг.
Не ме сфати, за Хонг Конг ти пишав дека живеат најдолго и на оваа листа го немашто си ја постирал. Ти говореше дека Хонг Конг е топ 3, јас ти велам дека со оглед што се број еден по животен век теоретски шанси нема да се топ 3 најзагадени градови. Eве ти каде е од страната што си направил скрин шот, 1718 место. Прегледај го приврзокот 388021
добро добро се ротира листата, али секогаш од кина ке најдеш во топ 10 неколку градови. Имам појдено во Хонгконг али во период валда кога и таму имало многу палење. Целото небо и воздух беше сиво. Знам во тоа време беше во топ 3.
Вака нешто беше сите колеги маски носевме. Буквално се дишеше како да седиш до оган од пластика изгорена
Не ме сфати, за Хонг Конг ти пишав дека живеат најдолго и на оваа листа го немашто си ја постирал. Ти говореше дека Хонг Конг е топ 3, јас ти велам дека со оглед што се број еден по животен век теоретски шанси нема да се топ 3 најзагадени градови. Eве ти каде е од страната што си направил скрин шот, 1718 место. Прегледај го приврзокот 388021
Еве колку живеат кинезите.
ХонгКонг пред некое време стана под граница на Кина. Такада не е ни чудо зошто се издвојува од другите кинески градови.
Не ме сваќајте погрешно јас не ги оправдувам цените од 2,000 евра квадрат во Скопје.
Ама исто не оправдувам изгорена куќа да се продава блиску центар во Сиднеј за 2 милиона.
Ниту пак гарсоњера во Центар на Лондон за 5 милиони фунти.
Или кирија во NweYork за мала канцеларија за 10 души 20,000 долари месечно. (Толку плаќа компанијата што работам)
али пазарна економија е се дур има некој да ги плаќа тие цените, такс и ке биде.
А ние дали сакаме неќеме или не ни се свиѓа останува на муабет на форум.
такада само напред, поздрав
а колку се во Германија знаеш? Или збориш на памет?
колку е стан во центарот на Берлин?
Не ми споредувај само имот во село од 20,000 жители жити де
Другарка од средно работи во банка и одприлика знам кој купува во главните градови во центар таму
Hint: Не се балканци
Јапонците живеат долго не конезите.
Еве повели 3 градови, Скопје не е тука.
Такада тоа што го зборам е со факти. Прегледај го приврзокот 388019
Нез за другите држави еве ти во Австралија не е процент како што спомна ти.
Паметно што си купил пред короната, ама такви 30% нагоре кај недвижности во нормален пазар ќе чекаш во 30 години.
Македонија е посебна приказна, инаку во многу земји веќе почна корекција на цените, едноставно нема кеш во системите за да се плати.
Ела си нагоре, немаме ајкули во базените, поефтини се недвижностите, а топло е и може да се капиш по 9 месеци во годината . Охрид ако успееш да влезеш само во Јули и Август, инаку само ќе ја гледаш водата.
Низ Азија по Пацификот имаш далеку подобри опции за пензионирање, со истите пари ќе имаш и послуга.
добро добро се ротира листата, али секогаш од кина ке најдеш во топ 10 неколку градови. Имам појдено во Хонгконг али во период валда кога и таму имало многу палење. Целото небо и воздух беше сиво. Знам во тоа време беше во топ 3.
Вака нешто беше сите колеги маски носевме. Буквално се дишеше како да седиш до оган од пластика изгорена Прегледај го приврзокот 388024
Јас ке те тагнам кога Австралија пак ке има пожари, како пред некоја година. Пепел имав во веце од воздухот.
Нели иста споредба да направиме.
ХонгКонг пред некое време стана под граница на Кина. Такада не е ни чудо зошто се издвојува од другите кинески градови.
Не ме сваќајте погрешно јас не ги оправдувам цените од 2,000 евра квадрат во Скопје.
Ама исто не оправдувам изгорена куќа да се продава блиску центар во Сиднеј за 2 милиона.
Или кирија во NweYork за мала канцеларија за 10 души 20,000 долари месечно. (Толку плаќа компанијата што работам)
али пазарна економија е се дур има некој да ги плаќа тие цените, такс и ке биде.
По оваа логика зошто газдата во Сиднеј да ти дава 100к плата кога некаде даваат 10к.
Така и со становите, и општо недвижностите. Во Лондон, Берлин, Сиднеј и просечни мини бизниси прават обрт од по 2-3 милки годишно, во Скопје бизниси во слични индустрии ќе се радуваат и со 100к, затоа се и цените такви.
A be cekajte ne kupuvajte, cenite samo sto ne padnale na 500 eur kvadrat. Kumata na zetot na komsijata ima prijatelka u partija i mi kaza taka.
Plus eve nemame pari i ovde.na.kajgana.se.sobravme i taka odlucivme
Вака нешто беше сите колеги маски носевме. Буквално се дишеше како да седиш до оган од пластика изгорена Прегледај го приврзокот 388024
Јас ке те тагнам кога Австралија пак ке има пожари, како пред некоја година. Пепел имав во веце од воздухот.
Нели иста споредба да направиме.
kakvi palenja, kakvi gluposti be... HK e zagaden samo radi toa sto veterot go nosi smogot od cela kantonska oblast (fabrikata na kina) kon hk. ova ne e zaebancija zasto se u prasanje nekolku golemi gradovi i populacija od 100M i bukvalno 80% od fabrikite tamu. HK kako HK e bukvalno cel u park, nekoj 40% se parkovi od teritorijata na hk, samo sto toa turisti retko go gledaat zasto e na drugata strana od aerodromot i gradot.
Паметно што си купил пред короната, ама такви 30% нагоре кај недвижности во нормален пазар ќе чекаш во 30 години.
Македонија е посебна приказна, инаку во многу земји веќе почна корекција на цените, едноставно нема кеш во системите за да се плати.
Ела си нагоре, немаме ајкули во базените, поефтини се недвижностите, а топло е и може да се капиш по 9 месеци во годината . Охрид ако успееш да влезеш само во Јули и Август, инаку само ќе ја гледаш водата.
Низ Азија по Пацификот имаш далеку подобри опции за пензионирање, со истите пари ќе имаш и послуга.
По оваа логика зошто газдата во Сиднеј да ти дава 100к плата кога некаде даваат 10к.
Така и со становите, и општо недвижностите. Во Лондон, Берлин, Сиднеј и просечни мини бизниси прават обрт од по 2-3 милки годишно, во Скопје бизниси во слични индустрии ќе се радуваат и со 100к, затоа се и цените такви.
Заборави на фактот дека во Мк каматните стапки не рипнаа нагло како во Аус.
Моментално се наоѓа 3.8% фиксна за 10 год. Во австралија се дупло поголеми и плус немаш фикс за долг рок. Затоа и уште купуваат овде. Скапо не скапо секој втор имот има. Во Австралија повеќето колеги под кирија седат до 45 години а убави плати земаат само не размислуваат како нас.
капа им симнувам на македонците само барем тие гледаат да си купат нешто, ни останало како навика и стил на живот од нашите овде.
За пензија штознам, добра е азија али ја не би живеел таму. Малку е прљаво и искрено како цигани ми се малку филипинците, виетмаците и овие од Тајланд. За мене избор е Охрид ради местото и езерото + пријатели роднини, иначе има убави резорти таму и кристално бела вода али со друг народ ке живееш. Цела Австралија е пензионирана во Азија
Заборави на фактот дека во Мк каматните стапки не рипнаа нагло како во Аус.
Моментално се наоѓа 3.8% фиксна за 10 год. Во австралија се дупло поголеми и плус немаш фикс за долг рок. Затоа и уште купуваат овде. Скапо не скапо секој втор имот има. Во Австралија повеќето колеги под кирија седат до 45 години а убави плати земаат само не размислуваат како нас.
капа им симнувам на македонците само барем тие гледаат да си купат нешто, ни останало како навика и стил на живот од нашите овде.
За пензија штознам, добра е азија али ја не би живеел таму. Малку е прљаво и искрено како цигани ми се малку филипинците, виетмаците и овие од Тајланд. За мене избор е Охрид ради местото и езерото + пријатели роднини, иначе има убави резорти таму и кристално бела вода али со друг народ ке живееш. Цела Австралија е пензионирана во Азија
Да ама рипнаа и каматите на депозитите, додека во мкд имам 2% на депозитот, тука ми даваат 5%
Да, и јас се чудам како има такви ликови, ама некако се поинаку воспитани. Немаат кров над глава, ама возат џипови од по 100к, да ме отепаш нема да ја разберам логиката.
Македонците од тоа и ги имаат направено парите, ретко да начекаш наши со јаки бизниси, ама затоа скоро сите купувале недвижности, има луѓе кои со инвестиција од 200к сега тежат по 3+ милиони. Тука Грците се поџамбази од нашите, ем имаат бизниси ем купуваат/купувале недвижности
Мене логиката ми вика дека Охрид и Скопје се преценети во поглед на недвижности, ама тоа е само лично мое мислење, илјадници што купиле/купуваат нема да се согласат и немам ништо против. Така да секој до свои преференци за пензионирање, најбитно да го дочекаме
Да ама рипнаа и каматите на депозитите, додека во мкд имам 2% на депозитот, тука ми даваат 5%
Да, и јас се чудам како има такви ликови, ама некако се поинаку воспитани. Немаат кров над глава, ама возат џипови од по 100к, да ме отепаш нема да ја разберам логиката.
Македонците од тоа и ги имаат направено парите, ретко да начекаш наши со јаки бизниси, ама затоа скоро сите купувале недвижности, има луѓе кои со инвестиција од 200к сега тежат по 3+ милиони. Тука Грците се поџамбази од нашите, ем имаат бизниси ем купуваат/купувале недвижности
Мене логиката ми вика дека Охрид и Скопје се преценети во поглед на недвижности, ама тоа е само лично мое мислење, илјадници што купиле/купуваат нема да се согласат и немам ништо против. Така да секој до свои преференци за пензионирање, најбитно да го дочекаме
Повеќето Македонци што ги знам само преку имоти се имаат збогатено.
друже не е дали е преценето или не се продава. Пак ке го пишам тоа што го пишав. Коа во Србија може на мочка река по 10,000 евра да се продава и се е продадено може и кај нас за 2,000.
Дали ти сакаш или неќеш пазарот одредува цена.
имаш ли видено колку е гарсоњера центар на Лондон?
исто и за Скопје викаа 650 евра беше скапо, 800 бешескапо, 1300 беше скапо сега до 2,000 дојде.
мој другар со 30,000 денари плата 3 стана во Скопје има купено за 7 години. Штедење и вложување како што прават нашите во Австралија.
кој сака да се жали нека се жали пишав еднаш ке пишам и пак.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.