Premier League - 2023/2024

• Креатор на темата Креатор на темата Rollo Tomassi
  • Време на започнување Време на започнување

Шампион за 23/24 ќе биде?

• Вкупно гласачи
    232
Што е сега се изнервира па почна да вреѓаш, ами тоа сакам. Да се спуштиш на нивото на ликот на профилната што ти е. ;)
ne vregjam samo posochuvam retardirano mislenje bazirano na post od ushte poretardiran lik koj shto vo potragata za povekje reach i likes, stavil deka Klopp bega posho spomnale Kaicedo.

да не се разбереме погрешно, јас го сакам многу Ковачич како играч уште во Интер кога беше, ама не може да го споредуваме со Гундоган.... веројатно и на Пеп му е тоа јасно па затоа читам дека сака да го потпише Пакета од Вест Хем... тоа што го добиваше од Гундоган како играч сега веројатно ќе проба да го добие од Ковачич и Пакета заедно...

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

abe glup, so glava go dadoa golot po centarshut, kakva epska gluponja si ti

Значи штом го дадоа голот со глава после центаршут значи дека имало многу центаршути? Генијалец. Да те прашам, ако го дадеа голот од пенал дали тоа ќе значеше дека многу пенали имало на натпреварот?

ne vregjam samo posochuvam retardirano mislenje bazirano na post od ushte poretardiran lik koj shto vo potragata za povekje reach i likes, stavil deka Klopp bega posho spomnale Kaicedo.
Ти имаше неколку ретардирани мислења па ништо не ти спомнав дека си ретардиран.

Е сега поради која причина се случуваат оваквите повреди толку брзо... Можеби поради интензивното темпо, а сеуште не се доволно влезени во форма.
Мислам дека нема врска физичката спремност кога станува збор за ACL повреди, а може и има, не знам не сум експерт.

Али мое мислење е дека нема врска зашто не станува збор за мускулна повреда која настанува поради преголем товар на мускулот туку кинење на лигаменти. На пример оваа сезона во Реал двајца играчи скинаа лигаменти Куртоа и Милитао. Куртоа скинал лигаменти на последната вежба од тренинг сесијата каде што кога отишол да ја зима топката ногата му се укопала во земја и со нагло трзање ги искинал лигаментите. Исто и Милитао, не беше во дуел со играч туку едноставно при благо лизгање му се укопа ногата и ги скина лигаментите.

Порано вакви повреди значеа крај на кариерите за еден спортист, сега после 9 месеци се враќаат на терен. Прашање е какви и колку се враќаат, зашто после ACL повреда ниту еден спортист не бил истиот како пред да се повреди.

Мислам дека нема врска физичката спремност кога станува збор за ACL повреди, а може и има, не знам не сум експерт.
Зависи од начинот на кој се повредуваш. Пример случајот на ВВД против Пикфорд, тука ако сакаш и Роки Балбоа биди џабе ти е кога ти влага со сатар у нозе и ти ебе матер, а знаеме дека ВВД не е склон на повреди и слично. Од друга страна имаш кинења ACL ради неправилно тренирање, преоптоварување на колената, недоволно истегање итн итн. У принцип кинење ACL се дешава кога неправилно движење ќе има ногата, ете ко Милитао што му се укопала у земја, или некоја нагла промена каде пукаат лигаментите. Кинење лигаменти ти е исто ко чаша да скршиш, да ја залепиш и после од истата чаша да пиеш. Не дека не се враќаат спортистите после таква повреда ама сепак не е тоа тоа и многу е позаебано да продужиш на врвно ниво.

И да биде коленото излечено како што треба и да може да го издржи пак физичкиот напор, психолошката бариера што ја има играчот не му дозволува да ги прави истите движења како пред повредата бидејќи самиот не е сигурен во тоа колено. Затоа и не се истите играчи после повредата, и тоа е мислам најтешката фаза, додека стекнеш пак доверба во телото дека може да го направи тоа што си го замислил.

Зависи од начинот на кој се повредуваш. Пример случајот на ВВД против Пикфорд, тука ако сакаш и Роки Балбоа биди џабе ти е кога ти влага со сатар у нозе и ти ебе матер, а знаеме дека ВВД не е склон на повреди и слично. Од друга страна имаш кинења ACL ради неправилно тренирање, преоптоварување на колената, недоволно истегање итн итн. У принцип кинење ACL се дешава кога неправилно движење ќе има ногата, ете ко Милитао што му се укопала у земја, или некоја нагла промена каде пукаат лигаментите. Кинење лигаменти ти е исто ко чаша да скршиш, да ја залепиш и после од истата чаша да пиеш. Не дека не се враќаат спортистите после таква повреда ама сепак не е тоа тоа и многу е позаебано да продужиш на врвно ниво.

Ми делува дека кај најголем дел на играчи кои се 27+, ова е практично завршување на кариера во поглед на играње на исто ниво како пред повредата. Видиќ, а сега и Ван Дајк, продолжија да играат, но агилноста и формата никогаш не ги вратија. Плус и кај двајцата беше повреда од противнички играч, не да попушти коленото пред неправилна положба на ногата.

Ми делува дека кај најголем дел на играчи кои се 27+, ова е практично завршување на кариера во поглед на играње на исто ниво како пред повредата. Видиќ, а сега и Ван Дајк, продолжија да играат, но агилноста и формата никогаш не ги вратија. Плус и кај двајцата беше повреда од противнички играч, не да попушти коленото пред неправилна положба на ногата.
Апсолутно точно. Од друга страна имаш стакленовци ко овој Фофана од Челзи и на него му нема спас до крај на кариера, сеа нема да кине АЦЛ секој месец ама ќе се тегави со мускулни повреди и ќе игра две па три нема да игра и така. Кај некои играчи проблемот се јавува при самото растење, развивање и тренирање, зборам од 12-13 години до кај 18, кога телото практично се развива и оформува. Затоа има доста случаи на повреди кај афричкиве фудбалери што се јавуваат ради условите во кои растеле и неправилно им се изградило телото, слаби коски, слаби мускули итн итн.

Најбитното од се е правилен тренинг, особено во младинските категории. Секако, треба и малце среќа да имаш некогаш, џабе е се ако некој ти влезе со копач и ти искрши све у тебе.

Апсолутно точно. Од друга страна имаш стакленовци ко овој Фофана од Челзи и на него му нема спас до крај на кариера, сеа нема да кине АЦЛ секој месец ама ќе се тегави со мускулни повреди и ќе игра две па три нема да игра и така. Кај некои играчи проблемот се јавува при самото растење, развивање и тренирање, зборам од 12-13 години до кај 18, кога телото практично се развива и оформува. Затоа има доста случаи на повреди кај афричкиве фудбалери што се јавуваат ради условите во кои растеле и неправилно им се изградило телото, слаби коски, слаби мускули итн итн.

Најбитното од се е правилен тренинг, особено во младинските категории. Секако, треба и малце среќа да имаш некогаш, џабе е се ако некој ти влезе со копач и ти искрши све у тебе.

Одлична констатација. Ја лани на мои 30 години, коа лупнав со колено дирек на ивица од цементна скала, па коа ми се преметна нога како Зоро да го потпишувам, и со цела моја 140+ килажа си наседнав нога и петица ми заврши во шупак, нит менискус нит лигаменти скинав, тоа се да ти било резултат на мојата физичка спремност. Тоа што сум играл модерни танци на мои 7 години, тоа што сум јадел 3/4 леб со еурокрем секое сабајле до мои тинејџерски години, тоа што лупам канцелариска работа последниве 6 години и напраив таков физикус што планирам ѕвонар да станам како хоби, тоа што лупам свинско/плескавици за ручек секој ден цел мој живот ме напраи во таква физичка подготвеност, мислиш апекс предатор сум станал. Ама ела објасни им на спортистиве...
.

Одлична констатација. Ја лани на мои 30 години, коа лупнав со колено дирек на ивица од цементна скала, па коа ми се преметна нога како Зоро да го потпишувам, и со цела моја 140+ килажа си наседнав нога и петица ми заврши во шупак, нит менискус нит лигаменти скинав, тоа се да ти било резултат на мојата физичка спремност. Тоа што сум играл модерни танци на мои 7 години, тоа што сум јадел 3/4 леб со еурокрем секое сабајле до мои тинејџерски години, тоа што лупам канцелариска работа последниве 6 години и напраив таков физикус што планирам ѕвонар да станам како хоби, тоа што лупам свинско/плескавици за ручек секој ден цел мој живот ме напраи во таква физичка подготвеност, мислиш апекс предатор сум станал. Ама ела објасни им на спортистиве...
.
Прекрасен пример Мојсо. Наравоучение: Бидете си 140 кг за да не кинете лигаменти.

Ејј Костич излезе од мртвите. :D

367741156_701531988685814_7751387225337516858_n.jpg

Толку гомна се изедоа тука за 100 милионскиот (Погба) највеќе од страна на фанови на Челзи, за денес, 3 од најскапите 6 трансфери (сите над 100М), да бидат играчи на Челзи. Сеа овие ќе ги викаме 100 милионските или не?

Освен што во 2017 година, 105-те милиони евра за Погба не се исто што и седум години подоцна, другото, да.
Ќе ги викаме стомилионските, толку се платени. А во тој негативен контекст, исто ќе ги викаме, кога ќе бидат пропаднати како Погба. Ете, можеме од Лукаку да почнеме прво.

А најјако ми е што се зборува за фанови на Челзи, во некоја множина, а тоа овде пишуваме вкупно тројца, од кои еден сум јас и буквално никогаш немам кажано ништо за Погба во таа смисла. Донев пуштил две шали од ТролФудбал, фановите на Челзи.

Патем, би било убаво листава да се прошири на топ 10, има таму и други интересни стомилионски играчи.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom