ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
6. ИТ термини и да ги вметнуваш во реченица напишани на англиски. :icon_lol:

*Мала шала, имам другар што цело време го прави тоа и го тролам. Не си ти другарот.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.378
6. ИТ термини и да ги вметнуваш во реченица напишани на англиски. :icon_lol:

*Мала шала, имам другар што цело време го прави тоа и го тролам. Не си ти другарот.
Многу полесно е да се објасни на Англиски отколку на Македонски, хахахаха (my bad homie)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.420
Поени од реакции
18.583
Не сите можат да бидат програмери и да работат во IT, треба лично повеќе работи да поседедуваат и едни од побитните се:

1. Немаш проблем никаков со англискиот
2. Да си tech-savy individual и да разбираш повеќе работи во доменот на computer science, computer knowledge
3. Апстрактно размислување - да препознаваш низи, обрасци, синтетизираш информации, креираш решенија на проблеми, креативност
4. Логички и аналитички ум
5. Дисциплина и посветеност - Да посветиш премногу сати и да куцаш код во еден вид command prompt долго, долго време.

Пазарот е презаситен бидеќи сите слушнале добро плата земале во ИТ, и мислат дека сите можат (80% не сакаат тоа да го работат) да станат IT professionals.

Иначе, за тие пари што си ги дал Semos, јас би ги дал на coursera.

Барем ќе учиш од industry professionals и сертификатите ќе ти вредат 100x пати повеќе отколку некоја си академија која единствена цел има да профитира со превод и преработка на udemy курсеви ($10-14$)

If you do it, do it all the way, otherwise don't even start
Ако треба сите овие работи да ги поседуваат, од 200 души дали 20 ќе останат у фирмава :pos:
Автоматски споено мислење:

Па најголем дел од тие што се прешалтаа во таа област не се инженери.
За фронтенд џуниор позиција имам видено кандидати со завршено средно за автолимар, угостителско, а да не правиме муабет колку има со завршени општествени науки, а во QA која мајка изгубила син/ќерка таму ќе ги најде.

Еве чисто ме интересира кога вие би требало да интервјуирате, имате 80+ апликанти за една позиција, дали воопшто би губеле време ваквите да ги викате на интервју?
Можам да кажам за мојата претходна струка. Ако на позиција за инженер случајно ни залеташе ЦВ од таксист, тоа идеше у канта. Не го броевме како апликант, ниту го разгледувавме. И пак имаше 50 апликанти за една позиција.

Ако немаш никакви критериуми за тоа кој може да аплицира, а притоа работата е одчично платена, не е ништо чудно и 1000 пријавени да имаш.

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.378
Ако треба сите овие работи да ги поседуваат, од 200 души дали 20 ќе останат у фирмава :pos:
Зборувам конкретно за Software Engineers, Cloud/DevOps, Data Scientist, Cybersecurity, Systems engineering etc, не за *кликачи* како што ги опишуваат тестерите погоре или некој други позиции што не се поврзани со development, пр. Product Testing/Management кои немаат толку работа со код, можеби требаше да напишам експлицитно.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Автоматски споено мислење:

Можам да кажам за мојата претходна струка. Ако на позиција за инженер случајно ни залеташе ЦВ од таксист, тоа идеше у канта. Не го броевме како апликант, ниту го разгледувавме. И пак имаше 50 апликанти за една позиција.

Ако немаш никакви критериуми за тоа кој може да аплицира, а притоа работата е одчично платена, не е ништо чудно и 1000 пријавени да имаш.
Веројатно не си гледал апликации во скоро време, не ни гледаат што пишува во огласот, прво праќа апликација, па ако го викнеш ќе му ја мисли.

Член од
24 јуни 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
Здраво, имаме потреба од junior/seniot Full stack Developer , NETCore/Angular кој сака да се приклучи во нашиот тим,моментално сме со канцеларии во Битола/Скопје/Штип,наскоро и во Софија . За допонителни информации контактирајте не слободно преку ПП :)

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Што е со муабетите за Ендава дека ќе отпуштаат/отпуштале? За овие мислам дека се доста стабилни, а оваа недела 2-3ца ми спомнуваат дека ќе отпуштале/отпуштаат .

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.859
Поени од реакции
10.703
Што е со муабетите за Ендава дека ќе отпуштаат/отпуштале? За овие мислам дека се доста стабилни, а оваа недела 2-3ца ми спомнуваат дека ќе отпуштале/отпуштаат .
Отпуштија луѓе што немаат проект од последната graduates програма и останати што биле на бенч повеќе време со неадекватен скилсет за моменталните проекти. И ептен некој ако не се покажал како што треба.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.420
Поени од реакции
18.583
Мене не ми е јасно како потпишуваат тие со неопределено вакви работи. Вајда им даваат неколку плати или слично.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.412
Мене не ми е јасно како потпишуваат тие со неопределено вакви работи. Вајда им даваат неколку плати или слично.
Им кажуваат дека никој не ги брка, ама дека нема да имаат покачување, и си заминуваат сами.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.500
Поени од реакции
3.740
А што може да направат? Нели ако сака му дава отказ и тоа е тоа.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.688
Не, за редовно вработен мора да има причина зошто му даваш отказ на некој.
Ваљда во причина може да биде било што банално? Мислиш дека тоа "неопределено" има некоја тежина?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.412
Ваљда во причина може да биде било што банално? Мислиш дека тоа "неопределено" има некоја тежина?
Знам дека има. И не може да биде банално. Законите се јасни, а судската пракса во државава уште појасна.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
А што може да направат? Нели ако сака му дава отказ и тоа е тоа.
Не е толку лесно, али проста е причината, нема работа, технолошки вишок се, повеќе среќа нареден пат. Ако имаат отворени огласи си им финти да ги извртат позициите за да се заобиколи законот.

Kajgana Shop

На врв Bottom