Многу полесно е да се објасни на Англиски отколку на Македонски, хахахаха (my bad homie)6. ИТ термини и да ги вметнуваш во реченица напишани на англиски.
*Мала шала, имам другар што цело време го прави тоа и го тролам. Не си ти другарот.
Ако треба сите овие работи да ги поседуваат, од 200 души дали 20 ќе останат у фирмаваНе сите можат да бидат програмери и да работат во IT, треба лично повеќе работи да поседедуваат и едни од побитните се:
1. Немаш проблем никаков со англискиот
2. Да си tech-savy individual и да разбираш повеќе работи во доменот на computer science, computer knowledge
3. Апстрактно размислување - да препознаваш низи, обрасци, синтетизираш информации, креираш решенија на проблеми, креативност
4. Логички и аналитички ум
5. Дисциплина и посветеност - Да посветиш премногу сати и да куцаш код во еден вид command prompt долго, долго време.
Пазарот е презаситен бидеќи сите слушнале добро плата земале во ИТ, и мислат дека сите можат (80% не сакаат тоа да го работат) да станат IT professionals.
Иначе, за тие пари што си ги дал Semos, јас би ги дал на coursera.
Барем ќе учиш од industry professionals и сертификатите ќе ти вредат 100x пати повеќе отколку некоја си академија која единствена цел има да профитира со превод и преработка на udemy курсеви ($10-14$)
If you do it, do it all the way, otherwise don't even start
Можам да кажам за мојата претходна струка. Ако на позиција за инженер случајно ни залеташе ЦВ од таксист, тоа идеше у канта. Не го броевме како апликант, ниту го разгледувавме. И пак имаше 50 апликанти за една позиција.Па најголем дел од тие што се прешалтаа во таа област не се инженери.
За фронтенд џуниор позиција имам видено кандидати со завршено средно за автолимар, угостителско, а да не правиме муабет колку има со завршени општествени науки, а во QA која мајка изгубила син/ќерка таму ќе ги најде.
Еве чисто ме интересира кога вие би требало да интервјуирате, имате 80+ апликанти за една позиција, дали воопшто би губеле време ваквите да ги викате на интервју?
Зборувам конкретно за Software Engineers, Cloud/DevOps, Data Scientist, Cybersecurity, Systems engineering etc, не за *кликачи* како што ги опишуваат тестерите погоре или некој други позиции што не се поврзани со development, пр. Product Testing/Management кои немаат толку работа со код, можеби требаше да напишам експлицитно.Ако треба сите овие работи да ги поседуваат, од 200 души дали 20 ќе останат у фирмава![]()
Веројатно не си гледал апликации во скоро време, не ни гледаат што пишува во огласот, прво праќа апликација, па ако го викнеш ќе му ја мисли.Ако треба сите овие работи да ги поседуваат, од 200 души дали 20 ќе останат у фирмава
Автоматски споено мислење:
Можам да кажам за мојата претходна струка. Ако на позиција за инженер случајно ни залеташе ЦВ од таксист, тоа идеше у канта. Не го броевме како апликант, ниту го разгледувавме. И пак имаше 50 апликанти за една позиција.
Ако немаш никакви критериуми за тоа кој може да аплицира, а притоа работата е одчично платена, не е ништо чудно и 1000 пријавени да имаш.
Отпуштија луѓе што немаат проект од последната graduates програма и останати што биле на бенч повеќе време со неадекватен скилсет за моменталните проекти. И ептен некој ако не се покажал како што треба.Што е со муабетите за Ендава дека ќе отпуштаат/отпуштале? За овие мислам дека се доста стабилни, а оваа недела 2-3ца ми спомнуваат дека ќе отпуштале/отпуштаат .
Им кажуваат дека никој не ги брка, ама дека нема да имаат покачување, и си заминуваат сами.Мене не ми е јасно како потпишуваат тие со неопределено вакви работи. Вајда им даваат неколку плати или слично.
А што може да направат? Нели ако сака му дава отказ и тоа е тоа.Мене не ми е јасно како потпишуваат тие со неопределено вакви работи. Вајда им даваат неколку плати или слично.
Не, за редовно вработен мора да има причина зошто му даваш отказ на некој.А што може да направат? Нели ако сака му дава отказ и тоа е тоа.
Ваљда во причина може да биде било што банално? Мислиш дека тоа "неопределено" има некоја тежина?Не, за редовно вработен мора да има причина зошто му даваш отказ на некој.
Знам дека има. И не може да биде банално. Законите се јасни, а судската пракса во државава уште појасна.Ваљда во причина може да биде било што банално? Мислиш дека тоа "неопределено" има некоја тежина?
Не е толку лесно, али проста е причината, нема работа, технолошки вишок се, повеќе среќа нареден пат. Ако имаат отворени огласи си им финти да ги извртат позициите за да се заобиколи законот.А што може да направат? Нели ако сака му дава отказ и тоа е тоа.