Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    724
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.527
Поени од реакции
2.622
од каде знаеш дека биле под нивна палка? Ако претседателот и политичарите биле проруски значи дека Путин микроменаџирал све во Украина?

Да беше до него, Украина барем ќе ја излечеше колку толку од корупцијата, ќе имаа автопати и державата ќе личеше на нешто.
Аха значи не биле под нивна палка, океј good to know :icon_lol:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.613
Поени од реакции
42.138
не знам на која планета живеете вие северџаниве, но Русија пред војната имаше исто влијание како и во Белорусија. Пријателско да го речеме. Да беше Украина под палка на Русија, немаше никаква револуција да има.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.295
Поени од реакции
7.014
оваа палка сега што ја имаат ги фрли во тежок долг на крајот којзнае со колку нули ќе биде цифрата,разурната држава и инфраструктура,уништен енергетски сектор, преполовување на нацијата (речено благо) со тоа што половина се расселени надвор,а машката популација инвалидизирана во висок процент

бившата палка им понуди неутралност,нафта и гас без пари,воена и индустриска соработка, им плати долг заостанат , ќе прифатеше било каква соработка од било кој сектор само да украина задржеше НЕУТРАЛНОСТ................новата палка им понуди да изгинат - и ете гинат и се осакатуваат во голем број секој ден година и пол наназад

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
20 години беа под нивна палка, дно на Европа беа и уште се споредено со Белорусија.
Само џабе, сега кога ќе напушти теренот Бајден, господинот Путин ќе ја оправи Украина како што до 2014 беа држава за пример.
Навистина не знам колку требало да им било лошо претходно, за ова сега да е подобро... И не си једини кој ова го кажал а скроз е ретардирано. А знаеш како велат, never go full retard.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.527
Поени од реакции
2.622
не знам на која планета живеете вие северџаниве, но Русија пред војната имаше исто влијание како и во Белорусија. Пријателско да го речеме. Да беше Украина под палка на Русија, немаше никаква револуција да има.
Абе малце да ви прошетам во мозоците да видам како ви е :icon_lol: :icon_lol:

Навистина не знам колку требало да им било лошо претходно, за ова сега да е подобро... И не си једини кој ова го кажал, а скроз е ретардирано. А знаеш како велат, never go full retard.
Дон Кихоте, никаде не потенцирав дека сега им е подобро. Сега замисли ги ветерниците и терај јуриш во поход :pos:

поздрав за тебе со:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.827
Поени од реакции
4.532
никогаш Украина не била контролирана од Русија.
Тука завршува мојата дискусија со тебе.
Претходно ми викаше "нема што НАТО да се мешаат во дворот на Русија" сега малку шизофрени изјави ми даваш. Дај реши се
Mojot stav bese kratok - Amerite napravija se, za da dojde do ovaa vojna. Vo koja go vovlekoa, direktno ili i direktno, cel svet. Samo na glup ne mu e jasno ova.
Твојот став беше краток и кусоглед. Па јас ти пишував реферати зошто сметам дека не си во право, ама џабе е да пробувам дискусија, ко празна лента си ти и твојот кус став.
кога ја гледаш Украина можеш да видиш каква ќе беше Русија со пијаницата Елцин поставен од западот.
Како бе секој пат кога нешто не чини во Русија западот ви е крив?
Кој запад го постави Елцин?
Елцин беше претседател на Русија пред СССР да се распадне. Секоја република во Сојузот на Советски Социјалистички Републики си имаше претседател. Како Тупурковски што беше претседател на СР Македонија во СФРЈ, како Туѓман што беше на СР Хрватска па после стана претседател на независна Хрватска. Така Елцин стана претседател на РФ. Кој запад кои црни очи?
Аналогно на ова, дали тогаш е оправдана војната во 2001 бидејќи борците за човекови права тогаш станаа бидејќи беа под еден вид „окупација“?
Нели и онака е поделена територијата, сега во Украина (од 2014) и тогаш од Групчин па натаму (2001).
Ако според твојата аналогија е оправдана, тогаш нели треба и ние како Македонци сега да одиме и да си ги повратиме териториите кои веќе де факто и де јуре не се наши пошто во 2001 некој ни ги одзеде?
Грешна аналогија.
2001г. Албанските сепаратисти окупираа делови од Независна Суверена Република Македонија. Слупчане, Липково и Танушевци беа окупирани. Во Липково прогласија независност. Тие сепаратисти беа поддржани од велесила (2 се, САД и ОК) и пробаа да освојат голема територија за да ја отцепат.
Причини беа демек правата не им се почитувале, јазикот им бил забранет, безбедносните служби неправедно ги малтретирале, гранатирале цивили....

2014г. Руски сепаратистио купираа покраини од Независна Суверена Украина. Крим, Доњецк и Луганск сите прогласија независност. Тие сепаратисти беа поддржани од велесила (РФ) и пробаа да ја отцепат територијата што ја освоија. Причини беа демек правата не им се почитувале, јазикот им бил забранет, безбедносните служби неправедно ги малтретирале, гранатирале цивили....

За кои свои домови? Последниот украиенц стана веќе мисловна именка, сите ги регрутираа и поголем дел од нив гинат веќе. За жал толкава депопулација ги чека што ќе се пишува за тоа. Кои домови?
Домовите во кои Украинките треба да ги чекаат?
Не пријател, украинка не ти седи, таму се некаде во Германија или шо ти ја знам каде, со некој Ханс се дружат. Со свои очи ги гледам како идат со „слава Украини“ и „мојот маж се бори“ муабети, за на крај по неколку месеци да се вселат во станот на својот „другар“ Германец или некој друг (небитно веќе).
Не знам од каде ти се тебе информацииве, јас имам поинакви.
Пред месец дена другар ми од Украина ми праќаше слики од ќерка му од завршната приредба од градинка. Типот има 35 години и две деца, си оди на работа (во Киев) секој ден, исто и жена му, децата си одеа до градинка, од септември едното прваче ќе му биде. Се слушаме неделно по еднаш, редовно е насмеан, често има другари во позадина во дворот.... Шо знам ти какви информации имаш

Грешен наратив фураш.
Тоа ти е исто како да ти дојде комшијата дома и да ти рече јас имам право во твое име да одлучам дали ти денес ќе ручаш или нема да ручаш - ете ТОЛКУ твоето НАТО има право да се бори до последниот украинец (кој и онака никој ништо не го прашал).
НАТО не е мое, и си е башка зло.
НАТО и Украина се во сојуз оти имаат заеднички непријател. Ниту НАТО ја љуби Украина нит обратно, се е интерес.
НАТО постои за да "се брани" од непријателот РФ. РФ си даде автогол и влезе во војна со Украина, се што треба да прави НАТО сега е да ја држи Украина жива. Не мора да победи туку само да не изгуби.

Додека друг гине за мои интереси ќе му давам оружје колку сака.

Украина е свесна дека е искористувана како топовско место, ама ако не се бори - нема да постои. Украина не се бори за да победи, изгуби веќе и земја и младина, и плодна почва и индустрија, се изгуби, Украина се бори да опстане. Тоа е взаемниот интерес на НАТО и Украина. Нема љубов тука

Ако Русија се предаде - нема да има војна
Ако Украина се предаде - нема да има Украина

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.613
Поени од реакции
42.138
Тука завршува мојата дискусија со тебе.
Претходно ми викаше "нема што НАТО да се мешаат во дворот на Русија" сега малку шизофрени изјави ми даваш. Дај реши се

Твојот став беше краток и кусоглед. Па јас ти пишував реферати зошто сметам дека не си во право, ама џабе е да пробувам дискусија, ко празна лента си ти и твојот кус став.

Како бе секој пат кога нешто не чини во Русија западот ви е крив?
Елцин беше претседател на Русија пред СССР да се распадне. Секоја република во Сојузот на Советски Социјалистички Републики си имаше претседател. Како Тупурковски што беше претседател на СР Македонија во СФРЈ, како Туѓман што беше на СР Хрватска па после стана претседател на независна Хрватска. Така Елцин стана претседател на РФ. Кој запад кои црни очи?

Грешна аналогија.
2001г. Албанските сепаратисти окупираа делови од Независна Суверена Република Македонија. Слупчане, Липково и Танушевци беа окупирани. Во Липково прогласија независност. Тие сепаратисти беа поддржани од велесила (2 се, САД и ОК) и пробаа да освојат голема територија за да ја отцепат.
Причини беа демек правата не им се почитувале, јазикот им бил забранет, безбедносните служби неправедно ги малтретирале, гранатирале цивили....

2014г. Руски сепаратистио купираа покраини од Независна Суверена Украина. Крим, Доњецк и Луганск сите прогласија независност. Тие сепаратисти беа поддржани од велесила (РФ) и пробаа да ја отцепат територијата што ја освоија. Причини беа демек правата не им се почитувале, јазикот им бил забранет, безбедносните служби неправедно ги малтретирале, гранатирале цивили....

Не знам од каде ти се тебе информацииве, јас имам поинакви.
Пред месец дена другар ми од Украина ми праќаше слики од ќерка му од завршната приредба од градинка. Типот има 35 години и две деца, си оди на работа (во Киев) секој ден, исто и жена му, децата си одеа до градинка, од септември едното прваче ќе му биде. Се слушаме неделно по еднаш, редовно е насмеан, често има другари во позадина во дворот.... Шо знам ти какви информации имаш

НАТО не е мое, и си е башка зло.
НАТО и Украина се во сојуз оти имаат заеднички непријател. Ниту НАТО ја љуби Украина нит обратно, се е интерес.
НАТО постои за да "се брани" од непријателот РФ. РФ си даде автогол и влезе во војна со Украина, се што треба да прави НАТО сега е да ја држи Украина жива. Не мора да победи туку само да не изгуби.

Додека друг гине за мои интереси ќе му давам оружје колку сака.

Украина е свесна дека е искористувана како топовско место, ама ако не се бори - нема да постои. Украина не се бори за да победи, изгуби веќе и земја и младина, и плодна почва и индустрија, се изгуби, Украина се бори да опстане. Тоа е взаемниот интерес на НАТО и Украина. Нема љубов тука

Ако Русија се предаде - нема да има војна
Ако Украина се предаде - нема да има Украина
многу критично ги гледаш работиве. Боље е да имаш крај него страдање бескрај. Војната нема да се заврши додека Русија не победи, немојте вие да се надевате за некаква победа и што ти ја знам. Тоа нема да се деси во ниедно сценарио. Само невини деца ќе загинат бадијала.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Kако бе секој пат кога нешто не чини во Русија западот ви е крив?

On 12 June 1991, Boris Yeltsin (1931–2007), supported by the Democratic Russia pro-reform movement, was elected the first and only President of the RSFSR, a post that would later become the Presidency of the Russian Federation.

РСФСР е единствената советска република која имала само номенклатура и врховен совет но немала републички лидер, ниту главен град, ниту пак какви било безбедносни и надворешно политички институции за разлика од другите советски републики.

Елцин по создавањето на позицијата претседател на РСФСР заедно со претседателите на Белорусија и Украина се среќаваат во Беловеже и потпишуваат декларација дека Советскиот Сојуз се распаѓа иако немаат никакви овластувања за истото и претходно е веќе одржан референдум каде што 85% се изјаснуваат за останување во Советскиот Сојуз.

Патем во 1996 Американците директно интервенираат во изборите во Русија да му помогнат на Елцин да ја победи комунистичко-националистичката коалиција која оди на платформа за ренационализација.
Overriding Democracy: American Intervention in Yeltsin’s 1996 Reelection Campaign
David A. Strickland

Abstract

Still in the recent past, the 1996 Russian presidential election has not received sufficient historical attention for an event of its magnitude. Although there has always been evidence that the United States supported Boris Yeltsin’s reelection campaign, additional documentation regarding the Clinton administration’s direct interference to that end has since surfaced. This article aims to tell the story of that intervention and assess the impact it had on Yeltsin’s unexpected 1996 electoral comeback. I will outline the strategic incentives that pushed the administration toward pro-Yeltsin policies and stances in post-Cold War Russia, including the threat that Yeltsin’s strongest opponent posed to US interests in the region. After analyzing recently declassified Yeltsin-Clinton meeting transcripts, I will argue that the US manipulated international institutions and democracy promotion to help Yeltsin win reelection. Finally, I will compare this case of electoral intervention to others in history and discuss the legacy of it in the context of US-Russia relations since 1996.

Ако пак сакаш да збориме за Американското мешање пред 1991 тоа е сосема друга и далеку поопширна тема.

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.827
Поени од реакции
4.532
многу критично ги гледаш работиве. Боље е да имаш крај него страдање бескрај. Војната нема да се заврши додека Русија не победи, немојте вие да се надевате за некаква победа и што ти ја знам. Тоа нема да се деси во ниедно сценарио. Само невини деца ќе загинат бадијала.
Невини деца гинат оти Русија започна војна.
И не е толку незамисливо Русија да изгуби војна, губеле и претходно, ќе изгубат и сега.

Русија ја има улогата на велесила. Се помалку од капитулација на Украина нема да биде победа.
Украина треба да остане жива за да се смета за победник. Преживеала инвазија од РФ

Член од
28 август 2013
Мислења
4.363
Поени од реакции
13.281
Абе малце да ви прошетам во мозоците да видам како ви е :icon_lol: :icon_lol:

Дон Кихоте, никаде не потенцирав дека сега им е подобро. Сега замисли ги ветерниците и терај јуриш во поход :pos:

поздрав за тебе со:
Коа почнаа поздрави со песми, ај јас да те поздравм со една немачка, коа не беше окупирана од нато, им посакувам пак да бидат ослободени. А според песмава иако кујзнае колку е стара, ништо не е сменето...

Автоматски споено мислење:

И не е толку незамисливо Русија да изгуби војна, губеле и претходно, ќе изгубат и сега.

Русија ја има улогата на велесила. Се помалку од капитулација на Украина нема да биде победа.
Украина треба да остане жива за да се смета за победник. Преживеала инвазија од РФ
Русија не ја започна војната, ама ќе ја заврши, исто како во минатото, историјата се повторува :)

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.295
Поени од реакции
7.014

украина треба да го победи сама домашното зло,она од кое сега страда.........не треба да биде прегазена од надвор

Kajgana Shop

На врв Bottom