Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    754

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Знам дека нема.
Нема ни да има во догледно време.
Кина нема ништо ексклузивно што другите земји го немаат, во поглед на природни ресурси.
Ресурсите се секогаш достапни.
Дали се во Конго, Аргентина, Русија, на тој што му требаат ќе дојде до нив.
Клучното тука е на тој што му требаат.
Јагленот во Британија беше таму со милиони години.
Никој не најде начин да го употреби за нешто, се до пред 200 години кога знаењето стасало до точка да знае да го употреби. Истото со било кој ресурс во било која земја.

Во сите наброени технологии, Западот е пионер, или ги измислил, или ги дотерал до готов производ.
Конкретно;
Фотоволтаиците се направени од Канаѓани и Американци, науката е на Германци (Ајнштајн).
Дроновите се изум на Европјани и Американци.
Машинското учење и телекомуникациите Американци и Французи.
До ден денешен најконкурентните фирми што имаат производи во овие сфери се од Запад.

Не велам дека Кина не расти, но е далеку. И во догледно време ќе остане.
ne bidi tolku siguren. ne e samo da gi imas mineralite treba mnogu mnogu poveke od toa sto na drugi mesta go nema i faka dolgo vreme da se napravi taa infrastruktura.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
ne bidi tolku siguren. ne e samo da gi imas mineralite treba mnogu mnogu poveke od toa sto na drugi mesta go nema i faka dolgo vreme da se napravi taa infrastruktura.
Стасавме од Кина води во многу технологии, до Кина не може да ги искористи сопствените ресурси.
Ќе станува само полошо за Кина.

Член од
3 март 2021
Мислења
592
Поени од реакции
1.015
Заборавив и ова да го оставам, има превод на англиски, додека некој роб умира друг монголоиден татар ужива на нивна сметка по Европа и запад.
Сè по заслуга:) Им посакувам уште многу мртви окупанти и расплакани мајки, се надевам дека војнава што ја започнаа ќе потрае подолго за мизеријата од нивниот фашизам да им биде поголема.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Прашање до про-фашизоидните поддржувачи на форумов.

Зашто т.н. Руска држава секој пат кога губи територија опрема и војска на фронт напаѓа цивилни цели со цел да убие што повеќе цивили?? Одговор од некој про фашизоид??

Интересно за размислување :)
Па ти почна сам себе да се прашуваш, скроз си отишол :pos: . Ти си про-фашизоид, прашај се и дај си одговор на фејк прашање.

Станбената зграда за која мислам дека инсуинираш е повторно погодена од украинско пво.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Стасавме од Кина води во многу технологии, до Кина не може да ги искористи сопствените ресурси.
od kaj toa deka ne moze? :pos:

eve ti da vidis kako toa izgleda u kina i nivnite kompanii.
1686672360901.png

Член од
17 август 2011
Мислења
10.440
Поени од реакции
18.622
Отиде возот за ова. Страшното за Кина не е кај се сеа, туку кај биле до скоро.

Среќна околност за западот е што по мое мислење, Кина нема идеологија за да влијае кај нив, а богами и кај поголем дел од светот. Ако советите имале комунизам, овие капитализам, во Кина идологијата е некака china uber alles. Комунист, капиталист се станува ако те залажат ама коси очи тешко да израснеш.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.603
Поени од реакции
29.301
Тоа значи дека нема конкуренција, а без конкуренција нема напредок.
За цитираново само ќе ти кажам дека во тешки заблуди живееш.
Прво СССР 50 години не само што беше во чекор со западот (вклучително и САД) туку и за вселенската трка кога збориме беше и пред него освен за слетувањето на месечината што сеуште е дискутабилно колку е реално.
Второ Југославија една, исто без конкуренција е една од најразвиените држави во 60-70-80 години.
Трето истата таа Кина што ја збориш не ми стои дека последниве 30 год од падот на СССР наваму пропаѓа зошто не дозволува конкуренција. Напротив.

И четврто и најбитно отвори на нет да видиш колку различни газди ги држат најголемите корпорации во САД а колку од тие корпорации ги држат сите големи бизниси во САД. Мисли си ти дека туку така САД ќе му дозволи на некого без внатрешна контрола и редовно земање рекет да штанца милијари долари и да ги испумпува во странство доколку не е нивен човек.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.522
Поени од реакции
43.455
ова е стварно кажано иначе :icon_lol:

"There were parquet generals in the army, but it quickly became clear that they were ineffective, effective and necessary people began to emerge from the shadows, they must be promoted." - Putin

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Заборавив и ова да го оставам, има превод на англиски, додека некој роб умира друг монголоиден татар ужива на нивна сметка по Европа и запад.
Сè по заслуга:) Им посакувам уште многу мртви окупанти и расплакани мајки, се надевам дека војнава што ја започнаа ќе потрае подолго за мизеријата од нивниот фашизам да им биде поголема.

Уште еден умоболен кој слободно шета по улици…
Ај и ти на блок!

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.603
Поени од реакции
29.301
Уште еден умоболен кој слободно шета по улици…
Ај и ти на блок!
Ако не приметиш колку побудали има од тебе, нема да ја знаеш својата вредност.
Just saying :icon_mrgr:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
od kaj toa deka ne moze? :pos:

eve ti da vidis kako toa izgleda u kina i nivnite kompanii.
Прегледај го приврзокот 381505
Интересно како си скокаме од една тема на друга.

Приходите на Qualcomm за 2022 се 44 билиони. Двојно повеќе од првиве 10 Кинески, а Qualcomm служи само еден сегмент од производството на чипови. Intel, nVidia, Broadcomm се друга приказна.

Отиде возот за ова. Страшното за Кина не е кај се сеа, туку кај биле до скоро.

Среќна околност за западот е што по мое мислење, Кина нема идеологија за да влијае кај нив, а богами и кај поголем дел од светот. Ако советите имале комунизам, овие капитализам, во Кина идологијата е некака china uber alles. Комунист, капиталист се станува ако те залажат ама коси очи тешко да израснеш.
Ќе кажи времето. Велат дека е доволен долгорочен удар за Кина. Ќе заостанува на многу полиња.

За цитираново само ќе ти кажам дека во тешки заблуди живееш.
Прво СССР 50 години не само што беше во чекор со западот (вклучително и САД) туку и за вселенската трка кога збориме беше и пред него освен за слетувањето на месечината што сеуште е дискутабилно колку е реално.
Второ Југославија една, исто без конкуренција е една од најразвиените држави во 60-70-80 години.
Трето истата таа Кина што ја збориш не ми стои дека последниве 30 год од падот на СССР наваму пропаѓа зошто не дозволува конкуренција. Напротив.

И четврто и најбитно отвори на нет да видиш колку различни газди ги држат најголемите корпорации во САД а колку од тие корпорации ги држат сите големи бизниси во САД. Мисли си ти дека туку така САД ќе му дозволи на некого без внатрешна контрола и редовно земање рекет да штанца милијари долари и да ги испумпува во странство доколку не е нивен човек.
Цитираното беше конкретно за делот со некоја платформа во Кина што опфаќала се.
Целта на истата е првенствено надзор на граѓаните, а негативната работа е што ја убива конкуренцијата. И на таа тема тоа е. Кина не оди напред.
Но, не велам дека Кина стои во место, никогаш не реков.
Кина движи нагоре и тоа со добро темпо.
Ќе продолжи да станува се помоќна и помоќна.
Но веројатно никогаш како што е САД.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.151
Годинава Кина стана број еден економска сила и ги надмина САД, колку што знам. Потоа, Кина стана број еден трговски партнер на КСА, со која се договорија, трансакциите да им одат во јуани и риали.
Многу лошо им иде.

Kajgana Shop

На врв Bottom