Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    754

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Луѓето ќе одат да работат и во Северна Кореја, само ако таму во моментот е најисплатливо да се работи (читај ако имаат најмногу од цел свет крадени ресурси, итн)... Само што параметар е тоа во дискусијава, некаков фактор е за демократија или макар за морални вредности нешто?
Тоа е фактор на глупавост.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.194
Поени од реакции
1.770
Луѓето ќе одат да работат и во Северна Кореја, само ако таму во моментот е најисплатливо да се работи (читај ако имаат најмногу од цел свет крадени ресурси, итн)... Само што параметар е тоа во дискусијава, некаков фактор е за демократија или макар за морални вредности нешто?
Можеш така набрзинка да извадиш една статистика колку луѓе заминале од Уса или Канада а колку се населиле во овие 2 држави?

Ете во последните 4-5 години

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.802
Поени од реакции
8.557
Ако беше така сите ќе копираа.
Ако копираа сите ќе немаше мотив за тие што вложуваат во развој и истражувања да продолжат да вложуваат во развој и истражувања.

Последно време почнува се да биди made in India, Bangladesh, Pakistan. Секаде каде што има ефтина работна рака.
Првиот кој стигнал до новата технологија и ја има индустриската способност за нејзино производство е секогаш во огромна предност наспрема тие што копираат. А плус со константно копирање доаѓа до природно атрофирање на персоналот во поглед на истражување и прашање на време е пред да не се способни во краток временски период да извршат копирање и тогаш е крајот на патот зошто одеднаш некое подносливо каснење од 1-4 години и намалена ефикансност за 1-10% ќе се претвори во 8-12 години и намалена ефикасност од 5-30% и тоа е тоа.

Индустриите кои навистина страдаат од "копирање" се најчесто ниско техонолошки индустрии каде што најчесто не станува за копирање на технологијата туку копирање на брендот.

Да дадам пример од аспект на индустријата за електроника, ако во периодот 1930-1960 Англија, Америка, Советскиот Сојуз, Германија и Франција биле раме до раме, веќе на средината на 60тите предноста на Америка да е едно 5 години, па во седумдесетите станала 10 години, осумдесетите и деведесетите веќе 10-15 години и денеска може слободно да се каже дека се 20 години + пред сите овие земји. И не само тоа туку и нови конкуренти како Јапонците, Корејците и Тајванците ги престигнале сите.

До ова дошло зошто иако Англичаните и Французите ги имале капацитетите за развој , ги немале капацитетите за производство, ниту пак успеале да најдат соодветни партнери за производство . Советскиот Сојуз исто така ги имал капацитетот за развој се до шеесетите но решиле да одат со копирање (поради политички причини) и не само тоа туку и воопшто не вложувале соодветни средства во производство и со тек на времето се создало комплетен јаз. И кај сите овие имало одредени катастрофални внатрешни политички одлуки кои дополнително ги уназадило.

Тоа што го направи Кина пак воопшто не беше копирање туку беше партнерство или производство под лиценца каде што они ќе обезбедат производствени капацитети, додека компаниите од ЕУ и САД ќе обезбедат технолошки трансфери и обуки во замена за тоа ефтино производство кое го нуди Кина чии производи они ќе си го пласираат на домашните пазари во Америка и ЕУ и со тоа ќе останат профитабилни. Кинезите само си ја искористија шансата и почнаа да си произведуваат и екстра од тоа што е договорено, како и да си ги пуштаат тие технолошки трансфери низ целата нивната економија.

Копирање воопшто не е толку лесно како што звучи, да сошиеш маица со Nike на нејзе не е технолошко копирање. Копирање е да го извадиш Самсунг телефонот од џеп и да си речеш ајде да го ископираме. Додека ти да стигнеш да го ископираш, Самсунг ќе има извадено 20 нови модели а ти ќе касниш 30 години.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
За тебе кој е недостижниот идеал? Белгија? Јас курот го сечам ако тебе или било кој од форумов ве остават на 2 дена во Уса или Канада око нема да ви види повеќе форумов.
Многу интересно си ги замислуваш луѓето околу тебе, егицентрично, ти си врвот на интелегенцијата а околу тебе се глупите.
Кога знае човек дека не знае е лесно, ќе се научи. Кога не знае ќе си остане глуп за навек.
Белгија за мене е епизода од еден семесестар, во меѓувреме јас имам избор кај да живеам, вклучително и САД. Не се секирај за мене, гледај си ја маката.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
Објаснување од виш наредник? старешина? (master sergeant на англиски, не го знам звањето на македонски) на 47ма бригада (таа што моментално се бори на југот во офанзивата) околу моменталната ситуација и Руските лаги.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Po po po teshko na USA, nalet Rusija i Kina, sega i Indija gi pominaa...Ajde uste 1-2 godini, Amerikancite ke igraat za lotarija da ziveat vo Indija :) Dobro be majkamu stara si veruvate vo ona shto go pljampate tuka ili onaka samo kolku chovek da se najdi vo muabet...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.752
Поени од реакции
35.674
Можеш така набрзинка да извадиш една статистика колку луѓе заминале од Уса или Канада а колку се населиле во овие 2 држави?

Ете во последните 4-5 години
Но други многу поелоквентно веќе ја објасниле дилемата (секако подобро отколку што јас тоа го можам):

Доста бе ретард. Ме боли кур како е у Америка. Ние ја мрзиме затоа што не е ебе у гз 30 години и покрај такво ебење, плаќа гомна како тебе да серат нерационални измислици за нивното 30 годишно владеење, небаре тоа магично ќе ги смени сите ствари кои ни ги сместија и сеуште ни ги сместуват.

Да. Ако може некој, ќе иде таму да живее зашто е боље неголи тука што го што направија. И што со тоа? Еве, идеш таму да живееш зашто е боље и ги мрзиш зашто ти ебале матер на тебе и на твојот народ.
Имаш проблем со тоа? Ме боли кур и така немаш ништо рационално у твоите пишувања ни ти ни другите два-тројца проукраинци-албански куропушачи.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.521
Поени од реакции
43.446
што ќе одиме во америка кога има мек доналдс у комшии? Бургер кинг еве и ние имаме

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
На што се води оваа статистика? На твојата теорија SVETOT SE MENUVA? Во ред е да имаш омраза спрема некоја држава и народ. Ама вакви глупости да трескаш е навистина надвор од секоја реалност. Твојата желботека е далеку од реалниот свет.
:pos:

jas ziveam na zapad ama svesen sum deka svetot se menuva. za razlika od EU i USA kade nemaat tolku kontakt so azija jas sum tamu cesto plus ovde imame poveke kontakt so niv i polesno mozam da vidam koj do kade e...

toa sto ti ko nekoe magare mozes da gledas samo pravo i ako te bucnat ili shepnat nesto se dvizis u prava nasoka e tvoj problem.

ps. cifrite sto gi spomnav se oficijalna statistika od USA, posto neli toa sakase. ako ne ti odgovaraat togas pat pod nozi i pocni od akapuko ili kankun pa nagovaraj gi amerite da se vratat doma, da ziveat mizerno mesto da uzivaat tamu... potoa produzi na drugite mesta, eve valjda u indija ke ti bide lesno da gi nagovoris tie 1 mil sto se vratile...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.521
Поени од реакции
43.446
Објаснување од виш наредник? старешина? (master sergeant на англиски, не го знам звањето на македонски) на 47ма бригада (таа што моментално се бори на југот во офанзивата) околу моменталната ситуација и Руските лаги.

да му веруваме, само 5 загинати имале.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.194
Поени од реакции
1.770
Многу интересно си ги замислуваш луѓето околу тебе, егицентрично, ти си врвот на интелегенцијата а околу тебе се глупите.
Кога знае човек дека не знае е лесно, ќе се научи. Кога не знае ќе си остане глуп за навек.
Белгија за мене е епизода од еден семесестар, во меѓувреме јас имам избор кај да живеам, вклучително и САД. Не се секирај за мене, гледај си ја маката.
Никој не се секира за тебе без гајле биди. Како што ти имаш избор кај да живееш така има и секој друг, така да одмори малце. Незнам од кај ви доаѓа тоа НЕ СЕ СЕКИРАЈ ЗА МЕНЕ :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.521
Поени од реакции
43.446
Никој не се секира за тебе без гајле биди. Како што ти имаш избор кај да живееш така има и секој друг, така да одмори малце. Незнам од кај ви доаѓа тоа НЕ СЕ СЕКИРАЈ ЗА МЕНЕ :)
брат, за еден Мек Чикен мислам не вреди до америка да одиш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.752
Поени од реакции
35.674
што ќе одиме во америка кога има мек доналдс у комшии? Бургер кинг еве и ние имаме
Плус и педери почнаа да никнуваат како печурки после дожд. Нема што нема, ок се освен нешто повеќе пари... Ама и таму обичната раја полека но сигурно ја тераат кон просјачки стап. Како она кажуваат од нивната олигархија: „ќе немаат ништо ама ќе бидат среќни“. Тоа додека јадат бубашваби и црви пошо тие се климатски најподобни (не прдат метан колку кравите, итн).

Едини бенефит е што војните веќе не им ги водат нивните плебси (како во Виетнам), туку тие од вазалските земји како Украина.
Автоматски споено мислење:

Тоа е фактор на глупавост.
Тој услов секако е исполнет.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.194
Поени од реакции
1.770
:pos:

jas ziveam na zapad ama svesen sum deka svetot se menuva. za razlika od EU i USA kade nemaat tolku kontakt so azija jas sum tamu cesto plus ovde imame poveke kontakt so niv i polesno mozam da vidam koj do kade e...

toa sto ti ko nekoe magare mozes da gledas samo pravo i ako te bucnat ili shepnat nesto se dvizis u prava nasoka e tvoj problem.

ps. cifrite sto gi spomnav se oficijalna statistika od USA, posto neli toa sakase. ako ne ti odgovaraat togas pat pod nozi i pocni od akapuko ili kankun pa nagovaraj gi amerite da se vratat doma, da ziveat mizerno mesto da uzivaat tamu... potoa produzi na drugite mesta, eve valjda u indija ke ti bide lesno da gi nagovoris tie 1 mil sto se vratile...
Ти си бе човек изгубен во време и во простор. Ајде постирај ги овде тие статистики што ги кажуваш и почни вака.

Колкав број на население мигрирало од УСА и КАНАДА во останати ДРЖАВИ и кои се тие држави за последниве 5-10 години (со просечна возраст)

Колкав број на население мигрирало од ОСТАНАТИ држави во УСА и КАНАДА. (со просечна возраст

Повели!
Автоматски споено мислење:

брат, за еден Мек Чикен мислам не вреди до америка да одиш.
Одмори малце, не е ова фејк Ролекс темата

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Po po po teshko na USA, nalet Rusija i Kina, sega i Indija gi pominaa...Ajde uste 1-2 godini, Amerikancite ke igraat za lotarija da ziveat vo Indija :) Dobro be majkamu stara si veruvate vo ona shto go pljampate tuka ili onaka samo kolku chovek da se najdi vo muabet...
koncentriraj se na jadenje kvalitetni koreni... goldman sachs veke jasno kazuva deka do 2075 indija ke ja projde USA, kina ke ja projde usa do 2035 mada ova bese bez da se zeme u predvid dedolarizacijata... sega ke bide MNOGU pobrzo, kina do 2030, indija do 2050. neminovno e toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom