Скопје сега наспроти Скопје како Љубљана

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување

Кога би имале избор, дали би го отвориле Скопје кон населување или би го затвориле?

• Вкупно гласачи
    56
Како и кога тоа Љубљана забранила да се мигрира/живее во тој град? Денес во Љубљана секој може да купи стан и да добие адреса на живеење. И е на добар пат да има има повеќе македонски "провинцијалци" и косовари,и од Скопје.

daj samo kazite koj se kvalifikuva kako star skopjanec (kolku generacii / staz treba) a koj e provincijalec, da znaime koj da go brkame :ROFLMAO:

Нема Скопје стари Скопјани, бар не како што они ги замислуваат. Скопјенце изворно и историски си е град на турци, цигани и евреи тук-там.
Стар скопјанец, каков што они сакаат да го продадат денес, е или чаирчанец симнат од селата на скопска црна гора или дебар- маалец, дојден после арнаутските наезди.
Ги карактеризира гулабарство, осмо одделение школо и комплекси.

Прочитав нешто што kano го напиша и ме инспирира да отворам посебна тема за тоа.
Ќе пробам да објаснам најдобро што можам што сакам да кажам:
Ние сега го имаме Скопје во овој вид (за добро или лошо), но што ќе беше ако после земјотресот место да биде отворено за сите, Скопје ставеше стриктни правила за живот во него како Љубљана, т.е. ако не можеа луѓе од провинција и подоцна косовари да се населат во Скопје. Ме интересира вашата перспектива дали ќе беше подобро, полошо или исто како сега, зборејќи на економски, политички и социјален план, идејата ми е да создадеме една визија на шта би било кад би било ако во сите аспекти на живеењето.
Тука би сакал да го чујам и мислењето на членовите од провинција, без оглед дали живеат, живееле или воопшто не живеле во Скопје затоа што тоа е многу ценета перспектива различна од мојата, и гледајте да не ја разводните темата со навреди и препукување како и повеќето, да пробаме да научиме нешто едни од други, не само да се надмудруваме и кавгаме.

Како што веќе напомена еден од членовите; не е доволно само Скопје да биде „затворен„, туку истовремено и другите помали места во Македонија да практикуваат порамномерен развој, оти со таа цел (се разбира „ако„...) беше изведена територијалната поделба на Македонија со катаљон општини, каде се виде дека некои не можат да оптсанат па беа спојувани.

Словенечките искуства се добри не само затоа што Љубљана беше „затворена„, туку и „провинцијата„ беше развивана, така да за Словенецот не е „сон„ да живее во Љубљана, оти има доволно комфор и во помалите словенечки градови.

Нема Скопје стари Скопјани, бар не како што они ги замислуваат. Скопјенце изворно и историски си е град на турци, цигани и евреи тук-там.
Стар скопјанец, каков што они сакаат да го продадат денес, е или чаирчанец симнат од селата на скопска црна гора или дебар- маалец, дојден после арнаутските наезди.

Skopje sekogas si bil internacionalen grad kako i sekoja metropola. vo nego bile rodeni imperatori, krunsiani kralevi i sto ti ne koga niz provincija ni magarnja ne pasele... taka da bez gajle skopje si bil grad uste od antika...

toa sto diskutirame na temata e sosema drugo, prakticno unistuvanjeto na gradot uglavno radi neplanska prenaselenost... vikaat crvot ubavoto jabolko go jade, da bilo dobro na drugo mesto u mkd valjda ke imalo poveke luge i tamu, nemale da se tepaat da "stanat" skopjani.

Не има, мал број сме, но далеку сме од нешколувани и искомплесирани...ај без вреџање те молам :sakasuste:

Не има, мал број сме, но далеку сме од нешколувани и искомплесирани...ај без вреџање те молам :sakasuste:

ma nie sme nekolku pati poveke od on kaj sto doaga... plus do vcera edini univerzitet vo mkd bese nasiot pa i denes e edini sto kolku tolku vredi... :toe:

Prognozite se deka do 2050, 2/3 od svetskata populcija ke zivee vo golemite gradovi,megalopolisi pred sé. Znaci trendot I ponatamu ke prodolzi pozasileno na globalno nivo. Ljubljana voopshto ne e referentna za sporedba vo ovoj kontekst, ima najmalku slicnosti so SK za razlika od okolnite balkanski metropoli. Mislam pred se kulturoloski, mentalitet,nivo na ek. razvoj itn..

Temava uste vo start promasena, ne e do doseluvanjeto tuku do nesposobnosta na gradskite vlasti da planiraat I realiziraat proekti koi ke go sledat trendot na doseluvanje.
Problemot so parkiranje ne e do nesovesnite vozaci tuku do nesposobnata vlast da resava problemi I sankcionira. Sekoja druga metropola bi gi imala istite problemi ako se izgubi kontrolata na teren.

Nemaat Ni eden metar sina za tramvaj postaveno, 30 god. Ista prikazna.
Namesto SK2014, pola milijarda za klinicki centar, dosega ke bese gotov, ne samo za skopjani.

Sto bi bil San Francisco ili LA , Shanghai itn. koga bi zabranile doseluvanje, ova od aspekt na tehnoloski razvoj pred se.

Problemot na tn „stari Skopjani“ ne e vo doselenicite/provincijalci, tuku vo nivnite iskompleksirani glavi, nesposobni da se snajdat vo gradot vo koj se rodeni i porasnale, se skoluvale i gi imaat site prednosti.

Не знам кој се поголеми провинцијалци, тие од провинција или тие што живеат во урбаните делови на Скопје кои се класифицираат како скопјани...небитно.
Јас како провинцијалец од Охрид живеев и работев во Скопје 2 години, си заминав пред 1 месец. Поентата ми е Скопје има страшно голем потенцијал за просперитет и можности кои јас лично го искусив и да месечна заработка со регуларна работа и плус после работа околу 70 000 ми се собираа (нема мајстори во скопје водовод, електрика и останато).
Причината поради која Скопје е она што е денеска е
1. Местоположбата која нуди добри услови за индустриски развој (Не можи Битола да е, нема пат прво до таму) и колку и да не сакаме од финансиска гледна точка најдобро е во Скопје да инвестираш отколку во друг град.
2. Политиката која се води во државава доведе до централизирање на се буквално на се во Скопје, нешто да ми треба да купам во Охрид нема...треба од Скопје да нарачувам и 3 дена да го чекам.
3. Хаос е поради урбаната мафија која е неверојатно богата и многу влијателна и сите тие седат на иста маса јадат и пијат и ја кројат судбината на сиромаштијата. (Богатите исто живеат во Македонија/Скопје ама во тотално различен свет)
4. Тиња народ сме, колку и да изиграваме патриоти има причина зошто Скопје е толкаво безредие а и цела МК али стриктно за Скопје толкава некултура искрено не сум видел посебно во сообраќајот а истите тие во странство возат супер.

Сето ова сумирано во кратки црти.
ДО ЛУЃЕТО Е И ТОЧКА.

daj samo kazite koj se kvalifikuva kako star skopjanec (kolku generacii / staz treba) a koj e provincijalec, da znaime koj da go brkame :ROFLMAO:
Star skopjanin samo od car Dusan vreme
Автоматски споено мислење:

Ako bidi toa slucaj edvaj edna naselba deka ke mozi da napolnite so pravi skopjani.
Kako si ja vikate kukjata od tamu nekoja vukojebina od kade tvoite emigrirale vo Skopje, vikendickata :pos:
Imam vikendicka vo Bitola :pos:
Автоматски споено мислење:

Како и кога тоа Љубљана забранила да се мигрира/живее во тој град? Денес во Љубљана секој може да купи стан и да добие адреса на живеење. И е на добар пат да има има повеќе македонски "провинцијалци" и косовари,и од Скопје.
Ne znam koj ja ima informacijava za Ljubljana ufrleno megju starite skopjani, ama site ja znaat...

А со поголемото вложување во останатите градови и околни места тие би имале подобри патишта, железници, подобри можности за живот и се би можеле да завршуваат кај нив...
Словенечките искуства се добри не само затоа што Љубљана беше „затворена„, туку и „провинцијата„ беше развивана, така да за Словенецот не е „сон„ да живее во Љубљана, оти има доволно комфор и во помалите словенечки градови.
Политиката која се води во државава доведе до централизирање на се буквално на се во Скопје, нешто да ми треба да купам во Охрид нема...треба од Скопје да нарачувам и 3 дена да го чекам.
Се согласувам со погоре цитираните ставови.

Па не би се сложил баш, но ниту пак би имал намера да се натегам.

Мојата покојна баба (една од првите дипл. правници во Македонија) од страна на мајка ми е родена во куќа кај сегашен Жена парк (локација точно каде што сега се наоѓа чешмичката за пиење вода карши градска болнца), откаде потекнуваат и нејзините родители и поколенија претходно. Се занимавале со издавање на соби и имале свои дуќани.

Додека мојот покоен дедо (градежен инг. на прсти се броеле во тоа време) од таткова страна е роден во куќа (сегашна зграда) кај сегашна Католичка црква, неговите родители и поколенија пред нив се занимавале со земјоделство. Во тоа време таму било земјоделско обработлива површина.

Чисти МАКЕДОНЦИ, стари Скопјани. :)

Додека другиот дедо исто така покоен, од мајчина страна потекнува од Свети Николе, доселен во Скопје на студии и истовремено колега на другиот дедо дипломиран градежен инжинер.

Другата баба од таткова страна по потекло од Штип, доселена во Скопје поради запишување на студии по право, истовремено една од првите адвокати во тоа време.

Не има различни тука на форумов, не е се за во еден кош. :)

Не постои место на светот (без разлика дали село, населба, град, држава или континент) што се развивало со затворење. Затворање е признавање на неспособност да ги решиш проблемите што идат со експанзија. И порака дека не сакаш да се развиваш.

Најверојатно требала таа политика на забрана на интерна миграција да се спроведе и во Њу Јорк, Лос Анџелес, Сан Франциско, Шенжен (од село до милионски град за помалку од еден век).
Добро е тука што во државава имаме генијалци, па ќе забраниме внатрешна миграција кон Скопјенце. Да не им го зИмаат провинцијалците градот и работата на старите Скупјани :icon_lol:

Најверојатно требала таа политика на забрана на интерна миграција да се спроведе и во Њу Јорк, Лос Анџелес, Сан Франциско, Шенжен (од село до милионски град за помалку од еден век).
Добро е тука што во државава имаме генијалци, па ќе забраниме внатрешна миграција кон Скопјенце. Да не им го зИмаат провинцијалците градот и работата на старите Скупјани :icon_lol:
losa ti e sporedbata apla.
ne e tolku problem so eden grad ili region raste.
vo makedonija, skopje vredi povekje od ostatokot od zemjata.
skopje e nefunkcionalen, maksimalno nezdrav grad za ziveenje.

ednostavno mestopolozbata go limitirase skopje. gradeznata industrija / mafija lom napravi. imaat problemi i drugite metropoli koi gi spomna, ama mislam deka se daleku od skopje. site gradovi koi gi spomna se na breg na okean, a skopje e zagraden kako kotlina. i milion drugi raboti

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom