Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Таман работа мои желби, стандард процедура си е тоа.
Илјадници луѓе „имаат видено НЛО“, кога ќе дојде да се направи разговор и да се проверат, излегува дека нема ни Н од НЛО.

Така де, споменатиот лик претходно никогаш немаше слушнато што проповеда православната вера, туку онака дури бил во кома оп цуп отиде таму и ги виде баш истите работи, па кога пребарал што значат испадна дека се исти како тие кај христијаните ;)
Интересни работи може да создаде човечката имагинација, особено кога нервниот систем е во таква состојба.

Ааааа...

Да резимираме; не знаеш како треба да „изгледа„ доказот за нечиј престој во другиот Свет, ама непрекидно поставуваш услови за „изгледот„ од тие докази, за да имаш оправдување за своето неверие и за да ти бидат (доказите) по мерак...

ОК, терај си понатаму.

Туку, ако Христос дојде на Земјава како очевидец на Небесниот Свет, ако од мене споменатиот лик наведе негови искуства како очевидец на она кое нему му се случило, тогаш како треба да „изгледа„ доказот кој е појак од сведочењето од очевидците?...

Енергијата се претвара од еден вид на друг, и научниците со своите смешни изуми и мерни инструменти, и краткогледи телескопи, не се во состојба сѐ да измерат, видат, докажат. Универзумот е сè што може да допреме, почувствуваме, согледаме, измериме, како живите суштества, планетите, ѕвездите, галаксиите, светлината, па дури и времето. Како за попрост пример, на светлината (300.000 км во секунда) ќе и бидат потребни 100.000 години само за да се помине нашата галаксија Млечен Пат. Какви се тие инструменти кои ти ги спомнуваш овде???
...
За „религијата“ имам исто толку „добро“ мислење колку и за науката...
...
Науката вика... има фосили, има и „Нови Фосили“ беа добри на времето.
Инаку, имав селфи од „адам и ева“, ама голем ми е „хард-дискот“, поголем и од универзумот, па не можам да ја најдам набрзина. А, нели науката знае дека ВИДЛИВИОТ универзум е широк најмалку 93 милијарди светлосни години.
Абе од каде универзум кога планетата е статична, центар на светот, опколена со фирмамент и рајот е на небесата?

Ааааа...

Да резимираме; не знаеш како треба да „изгледа„ доказот за нечиј престој во другиот Свет, ама непрекидно поставуваш услови за „изгледот„ од тие докази, за да имаш оправдување за своето неверие и за да ти бидат (доказите) по мерак...

ОК, терај си понатаму.

Туку, ако Христос дојде на Земјава како очевидец на Небесниот Свет, ако од мене споменатиот лик наведе негови искуства како очевидец на она кое нему му се случило, тогаш како треба да „изгледа„ доказот кој е појак од сведочењето од очевидците?...
Какви не приказни имам слушано, дури и филмови ми имаат прераскажувано како да ги искусиле самите, затоа и не верувам на ништо додека немам целосна слика за сите параметри.

Од Исуса една слика, или еве сите имаме какви такви телефони, едно видео нема да е лошо (а и ќе се напраи добра пара на јутјуб/тикток/инста/фб ;).

Абе од каде универзум кога планетата е статична, центар на светот, опколена со фирмамент и рајот е на небесата?
Пред да се роди универзумот, немало време, простор или материја.
Никој не ја знае точната големина на универзумот, понајмалку вашата наука, затоа што не може да се види крајот - ако воопшто постои.
Како тоа науката или религијата може да согледа и докаже, она што Господ го создал.

Заради тајни ти и други, секакви верзии правиш дури и од едно христијанство и библија. Сешто зборуваш како ти мислиш дека се работите уредени....
Имаш маки како и сите други со авторитет, затоа си осамен во верувањата читајќи те по нетов... и за тоа си виновен самиот ти, ниту јас ниту некој друг...

Ех камо среќа само јас да имав маки со авторитет. Но како што го гледам и слушам народов, не ќе да сум јас тој што има маки иако слепо следите авторитет (и ти слепо следиш).

Викаш осамен сум бил. Прво не е точно тоа, има луѓе кои слично размислуваат, кои читале нешто поразлично од темите наменети за јавноста. Второ, сум читал дека човекот сака да е дел од поголемата група, затоа и народот ја прифатил религијата, лажењата за Короната, а и други лаги од системот, со цел да не биде отфрлен без разлика што тие лаги носат уништување. Јас да сум бил очаен, да сум се плашел од осаменост, немаше да споделувам факти од одредени области, знаејќи дека се спротивни од досегашните јавни перења на мозок.

Не патам јас ко тебе да бидам во некоја мистична група, така да џабе ги проектираш твоите ставови и мислења врз мене. Ти кажав твоите ораторски вештини, слаткоречивост и наводна мистичност не можат да влијаат врз мојата свест.

Пред 10год, сигурно ќе имаа влијание, сега си ми смешен.

Не, не можеш да се приклучиш никаде. Може да бараш да се приклучиш било каде, но дали ќе ти одобрат и прифатат - пак зависи од тебе. Разбери еднаш дека никој не моли за твоето присуство било каде...
Ти бараш, ти тропаш... па и во една библија пишува тропни... мора прво ТИ да тропнеш, не да те моли некој ко икона некоја :)
Па и потоа треба да се докажеш што човек си и од што си направен... боговите секакви не прават, треба да се провери секој штраф, секој зглоб, секој слој од човекот... дома секој би пуштил да ти седе на масата?
НЕ!
Исто е... дури и посериозно.

Пак твоите карактерни особини мене ми ги наметнуваш. Ти си тој што си во секта/ група, ти си тој што барал да се приклучи во секта/ група. Ти си тој што учествувал во некакви обреди на иницијација, за да се чувствуваш прифатен од остала багра, дека припаѓаш некаде. Сега си исполнет, но исто така исполнето се чувствуваат и христијаните, и муслиманите, и евреите, и дпне/ сдс/ дуи/ ротари членовите.

Не знам со кој образ за мене збориш дека сум барал некаде да се приклучам. Да не си грешка нешто, колку што знам сигурен сум дека не сум аплицирал кај тебе или пак барал инфо како се станува ваш член.
Јасно ми е дека твојата секта се служи со манипулации, лаги, па мораш и ти, ама кој лаже, тој има и вошки. Вошка една, ако сум барал да се приклучам сигурно немало да биде кај телетабиси, а и не ни гледам нешто позитивно во тоа да постојат затворени, таинствени групи.

Ништо не разбираш ти, само трчаш наоколу и врескаш како „ти веруваш“ и како „ти си разбрал“ библии и религии. Не ни е грижа како веруваш (тоа е твоја работа), битни се делата - заради овие што ти ги нарекуваш фанатици... од нив се страда бидејќи погрешно разбираат, бидејќи следат сешто, бидејќи не сакаат авторитет, дозволуваат секој и сешто да им биде авторитет и забегуваат.

Велиш битни биле делата, а ги игнорираш? Ај што ги игнорираш делата од докажани полимати, ти и твојата секта ем немате дела (позитивни за цивилизацијата), ем само критикуваш други. Тоа е јасен доказ дека свесно одбиваш да работиш на своите маани, напаѓајќи ги другите.

"Заради тие што сум ги нарекувал фанатици, се страдало погрешно разбираат, бидејќи следат сешто, бидејќи не сакаат авторитет, дозволуваат секој и сешто да им биде авторитет и забегуваат ".
1. Од религиозните фанатаци одамна немало некои масовни страдања, во споредба со верниците во системот. Некои членови од твојата секта котираат високо во системот, значи не си во право, манипулираш, лажеш. Ништо ново.
2. Ако следеле сешто, како тоа веруваат само нивниот месија, курир е единствен...
Не сакале авторитет, ама дозволувале сешто да им биде авторитет. :tapp:
Поконтрадикторно здравје, ама јбг, сакаш да манипулираш, лажеш.

Тешко тоа да разбереш нели...?

Напротив, пак ќе повторам, многу лесно разбрав, сфатив дека си манипулатор, кој го уловиле користејќи мора да се признае добри мамки, па сега и ти ја користиш истата тактика.

Какви не приказни имам слушано, дури и филмови ми имаат прераскажувано како да ги искусиле самите, затоа и не верувам на ништо додека немам целосна слика за сите параметри.

Од Исуса една слика, или еве сите имаме какви такви телефони, едно видео нема да е лошо (а и ќе се напраи добра пара на јутјуб/тикток/инста/фб ;).

Хмммм...

Не ни преостанува ништо друго, туку токму ти да станеш референца која одредува што може а што не може, што е вистина а што е лага...се‘ додека не те викнат „од озгора„ на отчет за начинот на кој си го потрошил животот.

Но немај гајле, не си ниту првиот ниту последниот на Земјава, кој смета дека токму нему треба да му бидат приложен „докази„ и тоа не докази кои веќе постојат, туку докази засновани на лични желби и предуслови...

Да поедноставме:
- докази постојат,
- доказите не ги прифаќаш,
- наметнуваш потреба од друг тип на докази, иако самиот не знаеш како треба да „изледаат„.

Ајде истово постави го и пред науките и ним наметни им начин на докажување за нештата за кои науките ни трдат дека се докажани.

Не сме тука да правиме психоанализа на членовите, туку да размениме мислења и искуства.

Администрацијата на форумов треба да обрне малку повеќе внимание на ниикот @Хептаграм XI како и на кој начин истиот се користи.
Траен бан не ти бега.
Ова што го напишав за твоето постојано повикување на христијанската библија и свое толкување на нештата и постојаното негирање дека си христијанин нема врска со психологија што ти креваш врева...

Само укажувам на нелогичности и непознавањето на историјата на религиите и од каде како која се појавува... Наместо да си ставиш во умот дека треба да учиш за овие работи бидејќи се битни, ти се губиш со муабети како зад овој ник стојат 1000 луѓе

Еден е човекот зад Хептаграм, секогаш бил и ќе биде додека не решам да се повлечам и да ве оставам да си туркате филмовите, по 20ти пат ти велам не сум кој и да мислиш дека си видел не знам каде, по муабетите еднаш по пораки...

П.С. не му иде на работа на тој човек да ти скрши рбет или духот нематеријални? Така велеше ... :vozbud:
Автоматски споено мислење:

"Заради тие што сум ги нарекувал фанатици, се страдало погрешно разбираат, бидејќи следат сешто, бидејќи не сакаат авторитет, дозволуваат секој и сешто да им биде авторитет и забегуваат ".
1. Од религиозните фанатаци одамна немало некои масовни страдања, во споредба со верниците во системот. Некои членови од твојата секта котираат високо во системот, значи не си во право, манипулираш, лажеш. Ништо ново.
2. Ако следеле сешто, како тоа веруваат само нивниот месија, курир е единствен...
Не сакале авторитет, ама дозволувале сешто да им биде авторитет. :tapp:
Поконтрадикторно здравје, ама јбг, сакаш да манипулираш, лажеш.

Напротив, пак ќе повторам, многу лесно разбрав, сфатив дека си манипулатор, кој го уловиле користејќи мора да се признае добри мамки, па сега и ти ја користиш истата тактика.
Работам на своите маани, сега што не можам веднаш да ти дадам доказ - не е моја вина :)

Претходното е глупости муабети и теории на заговори, да не кажам и ова што сега ќе те прашам не ти е од заговори...

Де кажи ми кои се тие од која таа „моја секта“ што котираат високо и каде? Сакам и јас да ги знам! Може че ми се најдат... за нешто :D

Ништо ти не знаеш за фанатици и се палиш на вести што има. Одамна нема многу од светот што се случува во мејнстрим вестите. Бааги мрак имаш на очите.
Да. И ова не го разбираш: бегајќи од авторитет прифаќаат во сета таа лудост нивна дека тие се доволниот авторитет уште во старт, да изберат несвесно авторитети кои не вредат ниту 5 денари во сопствениот универзум.

Гледам тешко тоа да разбереш, но не знам како да ти објаснам подобро во овој момент. :)

Сакам да те муабетам бидејќи очајно имаш потреба да се заморуваш со мене и Телема... од некоја твоја причина. Ти си веќе фатен во мамката, само уште мислиш дека имаш сили да се бориш... :D Бидејќи јас нели манипулатор, ловец на луѓе со мамки... :icon_lol:

Дали ќе те лажам или манипулирам или вака ќе те натерам да избувнеш - моја работа. Форум е ова, има да зборувате. Бидјеќи како ќе знаеме сите ние тука што сме на форумов, кои сте вие кои што седете зад тастатурата и што носите во главата?

Работата е што ќе мора да научиш многу за Телема бидејќи мене ми е сеедно што некој зборува за мене како форумски лик, се додека другуиот седнал да бара Телема и да ја изучува. А ако зборува без да истражува за Телема и што е сета таа философија - не ми е битно што пена ви излегува на устата или кршите тастатура.

Јас сум тука за ТЕЛЕМА! Толку... не ми е битно ништо друго. Десет години тука и вие мислите дека дојдов да ги турнам христијанството и исламот?
Што, до толку сте задоени со омраза или до толку не можете да разберете ништо за овие 10+ години?
Чудни луѓе сте по се изгледа...

Последно уредено:
Ова што го напишав за твоето постојано повикување на христијанската библија и свое толкување на нештата и постојаното негирање дека си христијанин нема врска со психологија што ти креваш врева...

Само укажувам на нелогичности и непознавањето на историјата на религиите и од каде како која се појавува... Наместо да си ставиш во умот дека треба да учиш за овие работи бидејќи се битни, ти се губиш со муабети како зад овој ник стојат 1000 луѓе

Еден е човекот зад Хептаграм, секогаш бил и ќе биде додека не решам да се повлечам и да ве оставам да си туркате филмовите, по 20ти пат ти велам не сум кој и да мислиш дека си видел не знам каде, по муабетите еднаш по пораки...

П.С. не му иде на работа на тој човек да ти скрши рбет или духот нематеријални? Така велеше ... :vozbud:
Хепта, си заборавил која е поентата од постоење на форум.
Ако, јас на било која тема дадам мислење кое не коренсподира со твоето или со филозофијата која ја преставуваш, можеш да го направиш следново...
1.Да го игнорираш мислењето, бидејќи не чуствуваш потреба да влегуваш во дебата.
2.Да образложиш свој став или став на филозофијата која ја следиш.
3.Да стиснеш лике или било кое смајли, со кое даваш порака дека се согласуваш, ти е смешно или те онерасположува постот.

Се друго од типот, ти не знаш ништо, ти незнаш за кабала или евреите, седни научи, загреј стол , тајни книги недостапни за неицинирани и сл.
НЕ Е ДЕБАТИРАЊЕ.

Тоа не е по правилата на форумот.
Немаш ништо што можеш да понудиш, освен провоцирање, лични напади и слични малодушни потези.

Дај откачи ми се!!

Тешко. Ќе мора да дебатираме јас и ти и твоето христијанство, за тоа е форумот.
Ти може да ме игнорираш слободно, но мене ми бодат во очи твоите идеи за Исус, Езера, Соломон и чудните "најубави стихови од христијанската библија" споделува и од човек што вели дека е нехристијанин. :vozbud:

Тешко. Ќе мора да дебатираме јас и ти и твоето христијанство, за тоа е форумот.
Ти може да ме игнорираш слободно, но мене ми бодат во очи твоите идеи за Исус, Езера, Соломон и чудните "најубави стихови од христијанската библија" споделува и од човек што вели дека е нехристијанин. :vozbud:
:facepalm:

Ќе те боли главата, но ќе издржиш машки. Секој пророк страдал низ историјата на човештвото... Така и ти, како пророк со толкувања ;) :vozbud:

Сакам да те муабетам бидејќи очајно имаш потреба да се заморуваш со мене и Телема... од некоја твоја причина.

:pos:
Пак своите особини мене ми ги наметнуваш. Ти си тој што замара со телема, ти си член, не јас.
Јас сум тука за ТЕЛЕМА

Ако се замарав ја со телетабиси ко тебе ќе ти пишував во темата наменета за тоа. Лично со тебе па уште помалку, бидејќи нема разлика од тебе и религиските свештеници. На истиот принцип и ти функционираш. И тие се повикуваат на тајни, и тие кажуваат дека другите религии не се добри, за членовите на другите религии дека се насилници, и ти се ова истово го верглаш. Затоа и се вознемири, па мораше да лажеш врска мене.

Ништо ти не знаеш за фанатици и се палиш на вести што има. Одамна нема многу од светот што се случува во мејнстрим вестите. Бааги мрак имаш на очите.

Сум се палел на вести, сум прател мејнстрим вести, ама теории на заговор сум ширел:
Претходното е глупости муабети и теории на заговори, да не кажам и ова што сега ќе те прашам не ти е од заговори...

Телетабис, па баш ние фолијашите не пратиме мејнстрим вести, ама ете пак лажно обвинуваш. Бедно, ниско, тоа значи дека ептен си фанатик :kezec:

Мораше да се обидеш со користење навреди нели? :coffee:

Изгледа бааги те боцкам со муабетиве и избувнуваш непотребно и не се контролираш. Знам дека не ти чини Телема та сме збореле насекаде,... толку ти е познавањето на нештата па се ти е исто. Старите религии ги сатанизираат и демонизираат другите.
Телема потешко, ако си запознаен барем малку со тоа...

Или ти го читаш мојот став тука, кој не го разбираш по муабетов и тоа е Телема за тебе? Премногу старо-еонски ако така размислуваш.

Ми се допаѓа што не ти чинат свештениците од христијанската религија. :coffee:

Отворено малку за тоа зборувајте не се плашете.

Мораше да се обидеш со користење навреди нели? :coffee:

Изгледа бааги те боцкам со муабетиве и избувнуваш непотребно и не се контролираш.

Пак мене ми наметнуваш нешто што ти го правиш. Аман дај опрај се, оди речи и на партнерката да ти ги прочита од почеток постовите и престани со проектирање на своите особини кај другите.

Он ме боцнал, а од нигде никаде почна да кажуваш дека ништо не знам, лажно да набедуваш, дрн дрн јариња :facepalm:

Остај ги другите, глеј опрај се ти со своите напади врз другите, не биди ист како досегашните свештеници.

Кутри телетабиси, мислат дека се нешто над, а исто пакување.

Пак мене ми наметнуваш нешто што ти го правиш. Аман дај опрај се, оди речи и на партнерката да ти ги прочита од почеток постовите и престани со проектирање на своите особини кај другите.

Он ме боцнал, а од нигде никаде почна да кажуваш дека ништо не знам, лажно да набедуваш, дрн дрн јариња :facepalm:

Остај ги другите, глеј опрај се ти со своите напади врз другите, не биди ист како досегашните свештеници.

Кутри телетабиси, мислат дека се нешто над, а исто пакување.

бафра, само молитва и крстена вода попрскај тастатурата кога дискутираш у овие теми.

Читајќи те тука па и не е од „нигде никаде“ дека не знаеш за религиите нешто прецизно.
ТИ се налути што некој ти рекол дека не знаеш, па ти се наруши форумската слика што ја даваш тука или градиш?
Еј извини, не сум знаел дека не смее никој да ти каже дека не знаш... ајде, се знаеш, најдобар си - и ти ги разбираш сите учења и знаеш се за верувањата и учењата...

Јас сум само огледало, аман дај престани да трчаш да цитираш кога ќе прочиташ Телема или ново време... одмини. И нема да имаш маки воопшто.
Ти го започна муабетов наназад ако погледнеш. Па сега партнерки, па навреди, па држи ми боже душата :)
Не е од нигде никаде овој наш муабет, ти ме цитираше со глуп коментар... оди наназад, без или со партнерката твоја - ти си знаеш, и анализирај како се губиш... па и свештениците ти се проблем сега.

П.С.
Христијански секташи се поопасни од од самите христијани - не знаеш кој е фанатик, ние, вие, тие или сите заедно :D
Ќе биде лудница!
бафра, само молитва и крстена вода попрскај тастатурата кога дискутираш у овие теми.
И кошула да носи која била во црква 40 дена! Без тоа ништо!
Автоматски споено мислење:

Но немај гајле, не си ниту првиот ниту последниот на Земјава, кој смета дека токму нему треба да му бидат приложен „докази„ и тоа не докази кои веќе постојат, туку докази засновани на лични желби и предуслови...

Да поедноставме:
- докази постојат,
- доказите не ги прифаќаш
,
- наметнуваш потреба од друг тип на докази, иако самиот не знаеш како треба да „изледаат„.
Едно прашање: зборуваш за докази кои ти, јас или било кој друг ги презентираме тука на форумов или зборуваш за докази кои ги има само во светите книги, во овој случај христијанската библија?

Ако некој не ги прифаќа нашите докази и нашето објаснување, не значи дека некој не ги прифаќа доказите во светите книги... повеќе сме ние виновни со нашето ограниченост во зборовите и разбирањето на нештата.
Ако пак не ги прифаќа доказите во една света книга за постоење на богови, за духовни нешта, тоа не значи дека толку му е дадено на човекот сега и тука?

Кои сме ние да се повикуваме на свети книги и индиректно или директно преку нашето верување во истите да проповедаме како некој ќе биде казнет за нештата кои ете ние сметаме дека тој и тој треба да биде казнет според „отфрлените докази“ од негова страна?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom