Здравството кај нас

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.749
Поени од реакции
7.268
А јас после тие пржени лепчиња со половина јајце би се скрил од лицето на земјата како готвач.

Или прави ги како што треба или воопшто не ги прави!
Автоматски споено мислење:

Оди си на ветеринар, не можам тука да ти помогнам. Твое право!
Не видовме што ти јадеш, уште помалку што спремаш. Мора да е нешто посебно, судејќи по бисерите кои ги покажуваш

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.482
Поени од реакции
23.441
@Gags ова да не е грешка, да не мислат на минатиот случај!?
Изгледа А1.он пренеле погрешно.

Член од
23 септември 2015
Мислења
961
Поени од реакции
485
Изгледа А1.он пренеле погрешно.

Добро што е лажна, премногу ке беше...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.826
Поени од реакции
17.055
Аљи поставил Директор на Кљинички од струката Комунална Хигиена :cool:
Згреши, требало да постави Ветеринар, а ако се Дефицитарни може и Ветеран од УЧК:icon_mrgr:
море може и хирурзи да ги назначува, знаат со нож

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.280
Поени од реакции
9.061
Аљи поставил Директор на Кљинички од струката Комунална Хигиена :cool:
Згреши, требало да постави Ветеринар, а ако се Дефицитарни може и Ветеран од УЧК:icon_mrgr:
море може и хирурзи да ги назначува, знаат со нож
Редно време беше, можеби овој директор ќе се погрижи за хигиената на пациентите и ќе им пушти топла вода. Абе скапаа луѓето во сопствената пот.

Директор од комунална хигиена полн погодок за клинички.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Има ли процедура некаква кога на операција даваат да вежба студент стажист (или како се нарекуваат тие што учат оперирање)? Пример пациентот да даде согласност? Прашав адвокат, ми рече дека немам доволно докази за да тужам, и дека медицинскиот персонал ќе се штити меѓу себе, нема да кажат што се случило.

Мислам дека мене мојата докторка ме даде на таков: англиски зборуваше со некого (скриен зад некој ѕид, не го видов) во операционата сала, кој не би требало да биде внатре; цела година претходно пред ординација со нејзин пациент додека чекавме да влеземе на преглед, тој ми спомна дека некој Србин оперирал со докторката, затоа била добра, што мене ме зачуди тогаш како информација.

Немаше да се вратам со мислите на сето ова да бев во ред: мене после 2 месеца еве не ми се враќа гласот во целост, а обична операција е: отстранување на полип на гласни жици, се смета за полесна од вадење на крајници.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.164
Поени од реакции
5.751
Има ли процедура некаква кога на операција даваат да вежба студент стажист (или како се нарекуваат тие што учат оперирање)? Пример пациентот да даде согласност? Прашав адвокат, ми рече дека немам доволно докази за да тужам, и дека медицинскиот персонал ќе се штити меѓу себе, нема да кажат што се случило.

Мислам дека мене мојата докторка ме даде на таков: англиски зборуваше со некого (скриен зад некој ѕид, не го видов) во операционата сала, кој не би требало да биде внатре; цела година претходно пред ординација со нејзин пациент додека чекавме да влеземе на преглед, тој ми спомна дека некој Србин оперирал со докторката, затоа била добра, што мене ме зачуди тогаш како информација.

Немаше да се вратам со мислите на сето ова да бев во ред: мене после 2 месеца еве не ми се враќа гласот во целост, а обична операција е: отстранување на полип на гласни жици, се смета за полесна од вадење на крајници.
Јас би пошол на друг доктор на преглед, само колку за споредба.
Многу ретко, но наводно е можен и рецидив на полип на гласни жици.
Не ме сваќај озбилно, не сум доктор, само добронамерен совет од моја страна.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.826
Поени од реакции
17.055

во 70тите како студент, праев заби на клиника..таа асистентката со цел памет зема да ми поправа заб бр.5 со крив корен и гангрена на врвот, ама даде да буши на студент Палестинец..всушност и таа да бушеше исто ќе напраеше, излезе од канал, јас нормнално офкам... Но после таа бушеше и уште полошо, влезе длабоко во канал и ја расчачка гангрената, од точка стана лешњак... и наместо да ме прати да го вадам, го затвори со бела пломба... случајно ме виде професорката во чекална, што си така жолт ?? Одма да одиш во Орална Хирургија... сликам забот, ама на орална хирургија ме пратија уште една слика да направам, им требало за учевник, како не се поправа заб и Петок беше . во Понеделник да дојдам...Седнувам на столица, кога му дава на еден студент од Африка да го вади забот. Ми се правда професорот, исто е и јас да го вадам може да се скрши, крив е и целиот избушен.. Ама му кажуваа на црнецот како, а јак беше и не асе плашеше , добро го извади, само после една од асистентките внатре во коренскиот простор напраи киретажа и гнојот го чистеше, а ми дадоа и пеницилин инекција... праев и крвна слика, Леукоцитите беа паднати на 2900, ама СЕ 2/5..
Значи грешката не беше ниту од еден студент туку од таа што тргна со бушење да лечи гангрена...

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.164
Поени од реакции
5.751
во 70тите како студент, праев заби на клиника..таа асистентката со цел памет зема да ми поправа заб бр.5 со крив корен и гангрена на врвот, ама даде да буши на студент Палестинец..всушност и таа да бушеше исто ќе напраеше, излезе од канал, јас нормнално офкам... Но после таа бушеше и уште полошо, влезе длабоко во канал и ја расчачка гангрената, од точка стана лешњак... и наместо да ме прати да го вадам, го затвори со бела пломба... случајно ме виде професорката во чекална, што си така жолт ?? Одма да одиш во Орална Хирургија... сликам забот, ама на орална хирургија ме пратија уште една слика да направам, им требало за учевник, како не се поправа заб и Петок беше . во Понеделник да дојдам...Седнувам на столица, кога му дава на еден студент од Африка да го вади забот. Ми се правда професорот, исто е и јас да го вадам може да се скрши, крив е и целиот избушен.. Ама му кажуваа на црнецот како, а јак беше и не асе плашеше , добро го извади, само после една од асистентките внатре во коренскиот простор напраи киретажа и гнојот го чистеше, а ми дадоа и пеницилин инекција... праев и крвна слика, Леукоцитите беа паднати на 2900, ама СЕ 2/5..
Значи грешката не беше ниту од еден студент туку од таа што тргна со бушење да лечи гангрена...
Читајќи те, ми станува јасно зошто ми е страв од забар...
zahnarzt_smilie.gif

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
На клиника за заби на студенти те даваат, ми се случило и мене, ама тоа го гледаш, и можеш да станеш од столица и на друг стоматолог да појдеш. Со целосна опојка кога си, немаш појма што се случува со тебе ...
Јас би пошол на друг доктор на преглед, само колку за споредба.
Пријатели исто ми рекоа да појдам кај друг доктор, ама сега после операција мислам да не е доцна? Другиот доктор не ја знае ситуацијата од пред операцијата...

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.164
Поени од реакции
5.751
... ама сега после операција мислам да не е доцна? Другиот доктор не ја знае ситуацијата од пред операцијата...
Кога е „ДОЦНА“???
Ех, кога би знаеле сите ние однапред што е „рано“, а што „касно“.
Зошто пак јас давам совет, кога и јас сум таков.
Чекам до последен момент, па дури ни тогаш не одам на доктор.
Сѐ со надеж дека само од себе ќе помине.
До овој момент, секогаш сум имал среќа...

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960

Specijalizanti imame vo sala, kako ponekogas i instruktori //stranci// koi ne obucuvaat za odredeni novi metodi i tehniki vo hirurgijata. Sekako deka specijalizantot so tek na vreme dobiva se poobemni rabotni zadaci vo tekot na intervencijata koi samiot gi izvsuva pod nadzor na mentorot, kako inaku istiot bi naucil i polozil //bez da fati so svoja raka// so sto eden den bi stanal samostalen hirurg. Stanuva zbor za sosema normala sekojdnevna rabota specijalizant odnosno instruktor vo sala koi sekako deka ucestvuvaat vo tekot na intervencijata. Pacientot zakonski nema zosto da dava soglasnost za toa, ne stanuva zbor za nisto nevoobicaeno.
Post-operativna komplikacija moze da nastane, resenieto na problemot barajte go kaj hirurgot koj bil primarno odgovoren, toj snosi celosna odgovornost za tekot na Vasata hir. intervencija kako i post-op. lekuvanje.
Mojot domen ne e ORL i ne bi sakal da komentiram, pobarajte vtoro odnosno treto mislenje od spec. otorinolaringolog.

Пријатели исто ми рекоа да појдам кај друг доктор, ама сега после операција мислам да не е доцна? Другиот доктор не ја знае ситуацијата од пред операцијата...
Odete kako sto i Vi napisav, go imate toa zakonsko pravo.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Specijalizanti imame vo sala, kako ponekogas i instruktori //stranci// koi ne obucuvaat za odredeni novi metodi i tehniki vo hirurgijata. Sekako deka specijalizantot so tek na vreme dobiva se poobemni rabotni zadaci vo tekot na intervencijata koi samiot gi izvsuva pod nadzor na mentorot, kako inaku istiot bi naucil i polozil //bez da fati so svoja raka// so sto eden den bi stanal samostalen hirurg. Stanuva zbor za sosema normala sekojdnevna rabota specijalizant odnosno instruktor vo sala koi sekako deka ucestvuvaat vo tekot na intervencijata. Pacientot zakonski nema zosto da dava soglasnost za toa, ne stanuva zbor za nisto nevoobicaeno.
Post-operativna komplikacija moze da nastane, resenieto na problemot barajte go kaj hirurgot koj bil primarno odgovoren, toj snosi celosna odgovornost za tekot na Vasata hir. intervencija kako i post-op. lekuvanje.
Mojot domen ne e ORL i ne bi sakal da komentiram, pobarajte vtoro odnosno treto mislenje od spec. otorinolaringolog.

Odete kako sto i Vi napisav, go imate toa zakonsko pravo.
Фала на одговорот, посебно на објаснувањето во врска со улогата на специјализантот во сала.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.749
Поени од реакции
7.268
Pacientot zakonski nema zosto da dava soglasnost za toa, ne stanuva zbor za nisto nevoobicaeno.
Дали е вака и во западните земји? Само прашувам, не спорам. Чудно ми е да бркаш некој реномиран хирург, некако да успееш да дојдеш до термин, а на крај, кога ќе се разбудиш, да дознаеш дека те оперирал студент, под контрола од твојот хирург

Kajgana Shop

На врв Bottom