Пукање во школо во Белград

• Креатор на темата Креатор на темата Sladoledzija
  • Време на започнување Време на започнување
bullingot e mnogu stresna rabota za sekoj covek a komoli za dete koe odi vo osnovno skolo,moe dete imase problem so demek glavna faca sum u klasot,tripati prijavuvavme vo skolo kaj ucitelka reakcija nemase skoro nikakva posle toa mu dozvoliv slednuot pat da mubudri par samari i sutovi toa i se sluci od togas navamu skoro 2 god nema nikakov problem mirni e kako bubicka,samo jas.morav da odam u skolo da razjasnuvam zosto sum dozvolil ama toa e druga tema najbitno e sto nema i nesmee roditel da dozvoli dete da mu bide predmet na bilo kakov bulling,da se razbereme zaebanci megu drugari vo granuca na normalno moze ama sekojdnevno maltretiranje nikako

Абе арни сте сите за кажвање.
Само на форумот тука колку лица се вреѓани, исмејувани и понижувани.
Ќе речеме форум е нема везе ама кога зборате за емпатија и се чудите на ваквите вперете го малце прстот и во вас.
Немој сега со такви муабети, у реален живот ги заебавале...барем на форум и они да покажат снага.

Убаво имаше некој постирано стрипче - некогаш: родителите пред наставникот му викаат на детето: „објасни ги ниските оценки“, денес: родителите пред детето му викаат на наставникот: „објаснете ги ниските оценки“. Сами сме криви, целото општество е криво, во сето тоа како се поставени односите пред тоа. Јас во прво одделение имав наставник кој не тераше после часови да седиме дома и да учиме, и не смееше да излегуваме надвор. Ако не видеше надвор, следниот ден игравме оро фатени за уши околу ќумбето. Или пак ќе ни рече да ги испружиме рацете напред, и тој ќе ја грее прачката 15-20 минути додека ти ем си се помочал од страв, ем рацете веќе не ги чувствуваш држејќи ги исправени, за на крај да ти рече - седи на место. Ова е буквално, 100% точно. Не дека ги оправдувам таквите постапки на мојот наставник, кој за среќа од второ одделение веќе не ми беше наставник, само сакав да покажам дека на времето родителите не смееја да им писнат на наставниците, и истите беа авторитет, не смееше дете да ги погледне накриво, а не да направи нешто погрешно. Денес наставниците се буквално безгласна буква и не смеат да го погледнат детето накриво. Една случка недалеку од мене: наставничка случајно поминала покрај училница во која некое девојче, Ромка, паднало и си ја исекло раката. И укажала прва помош, и ја исчистила раната, и залепила фластер, ја повикала нивната наставничка и ја оставила со неа. Другиот ден мајката Ромка оди кај директорот на училиштето да се жали зашто наставничкава не и се јавила, наводно детево со 2 конци на раката завршило (а нема врска, обична гребаница било). Наставничката не можела да се јави зашто не знаела број од родителите на детето. Го прашала детето, ни тоа не знаело (нормално, тотално неписмени се, во четврто одделение ги учат да читаат). И пренела на нејзината наставничка, таа рекла - абе остај ја, ништо не и е. И веројатно навистина ништо не и било. Ама на крајот таа што помогнала испаднала виновна зашто не се јавила. Тоа е тој проблем кој го имаат сите родители - сметаат дека нивните деца се злато, не смее раска да падне на нив, а не па некој наставник да се осуди да го прекори или што знам што да направи. Затоа растеме нездрави генерации и затоа се случуваат вакви настани.

Го гледав вчера интервјуто на еден од тие што биле на списокот, каде кажа мене сите ме знаат ама ја него не, апла си ја има мувата на капата овој башка му правеше интервју една млада репортерка по прашањата се гледаше дека е неискусна, ко да сакаше детево да е у спотлајт иначе како баш таа дознала дека он е на списокот инстантно истиот ден. Типот фаца е сеа, браво за него.

Аман со загатките, чисто се сомневам дека била поентата да покажеш отпор, него го „распнале“ па не покажал отпор, што значи муабетот бил да си јагне.

Овој дел баш не е загатка, туку многу јасен, само на некого му текнало да го модифицира и злоупотреби.

Зошто тогаш Исус им советува на тие веќе понижени луѓе да го свртат и другиот образ? Затоа што таквата постапка го лишува угнетувачот од власта да понижува. Човекот кој го свртува другиот образ, всушност, вели: „Обиди се повторно. Твојот прв удар не успеа да го постигне саканиот ефект. Јас негирам дека имаш сила да ме понижиш. Јас сум човечко битие какво што си и ти. Твојот статус не го менува тој факт. Ти не можеш да ме понижиш.“

Таквиот одговор би му создал големи проблеми на оној што ударал шлаканица. Гледано чисто логички, што можел тој да направи? Не можел да го употреби надворешниот дел од десната рака, бидејќи му бил свртен другиот образ. Впрочем, тој не можел да ја употреби ниту левата рака. Доколку ја употребил дланката, го ставал човекот во подеднаква положба, признавајќи го рамен на самиот себе. Меѓутоа, сета смисла на удирањето со надворешната страна од раката била нагласувањето на класниот систем и нееднаквоста институционализирана од таквиот систем. Дури и да било наредено камшикување, намерата била остварена. Угнетувачот, противно на својата волја, бил принуден да го смета потчинетиот како човечко битие рамно на себе. На моќниот му била одземена моќта да ги дехуманизира другите.

Ова во глобала повеќе важи за западните вредности и идеали моментално, во Кина поинаку се пристапува на младите што уствари делумно се поклапа со онаа контроверзност на која посочував погоре, за западот тоа е контроверзно ама кога ќе размислиш малце подалбоко, ќе дојдеме до одредена точка во иднината каде тоа ќе ни има и те како логика а ќе биде веќе касно.

Гледав пар видеа на јутуб изминатава година за Кина, надреално е како таму се контролира младината, западот на тоа се смее jeр нели ние слободни сме, праиме што сакаме (иако и тоа е шминка и далеку од вистината), ама све ми налага на тоа дека на крајот ќе биде, кој последен се смее најслатко се смее, а тоа нема да бидеме ние. Додека они растат така, нашиве млади генерации растат со тоа дали се she her ili them mem, со бака прасе, со ретардирани трендови на тик ток, со ретардирана музика, серии, и слично, кои создаваат дебили и генерации нешто налик на она што го начека Лук Вилсон у иднината во Idiocracy.

Ништо чудно да е и точен муабетот дека алгоритамот на тикток во Кина функционира поинаку, ако западно се форсираат ретардирани трендови, таму пред се се фокусираат на уметност, наука и слично односно трендови од кои децата имаат голем бенефит.

Е сега поентата е да сфатиш - Кој и Зошто ги форсира овие "вредности" , која е намерата и целта ?

Тоа се вистинските прашања.

И ако си ги поставиш тие глобални прашања.. муабетот ќе почне да наликува нешто како тој пред 100тина години во пивница во Минхен,Линц итн ..

Тука се и други трендови, оние lgbt што се тотално искривени, со пронаунси со све што е крајно малоумно и ретардирано, едноставно се создаваат нови генерации кои ќе бидат енормна штеточина за општеството во иднина и со ова апсолутно никој не се замара, на долг рок ако се гледа искрено не гледам како не очекува убава иднина со истиве, затоа и реков, потребно е решение колку и да тоа звучи контроверзно, ама таков јунак нема да се најде во тоа сум прилично убеден, we go with the flow.
А дали се овие трендови со нас во собата? :)
Ова истите глупости ги тресеш ко министерот за образование.
Можам да ти гарантирам дека и детево а и неговите насилници биле стрејт цис личности, најверојатно и хомофоби ко вас, па немој да збориш за кои се штеточината на општеството тука.
Решението што ни е потребно е истребување на хомофобијата и трансфобијата. „Педер“ е една од најкористените навреди на булињата.

Последно уредено:
@Goyathlayyy те молам доскочиците за другите членови праќај им ги во приватни пораки или задржи ги за себе. Темава не е за нив.

Детево ако 3 години било малтретирано, секоја му чест за храброста. Многу сме посакувале тоа и ние да го направиме, верувам и сеуште сакаме против одредни личности, како политичари, маалски рекетари и сл, но ете се надеваме ќе фати некоја од клетвите.

Многу родители не ги учат своите деца дека не е во ред да малтретираш други, дека треба да се реагира, а не сеир да се фаќа, вработените во институциите исто. Дел и ги бодрат, да бидат фраери, па нормално било да се челичат итн.

Мирно, интелигентно дете (тоа од Корчагин) си го одзема сопствениот живот, наместо смрдените професорки кои учествувале во малтретирањето со другите ученици.
После излезе информација за друго дете каде и директорката била запознаена па никому ништо.
Зашто па нивните животи не се битни ко на овие што малтретираат... Само зашто се физички послаби, изолирани, нема кој да ги заштити, треба ли со години да живеат во пекол, па после да се празнат на фамилијата или самоуништуваат со алкохол, дрога....

Живеење во заедница, општество, значи дека сите треба заедно да се грижиме секој член во општеството праведно да се третира. Но ние се однесуваме како варвари, а после глумиме цивилизирани и загрижени. Акција и реакција, ако ја нема акцијата, реакцијата нема ни да постои.
Mislev deka sum eden od retkite koi ja gledaat i stranata na maltretiranoto dete i go sfakam aktot, ama ete imalo i drugi. Decata, posebno pred da gi fati pubertet pa se do 16 17 godini se izrazito zlobni stvorenja, ne samo jas site vie ste svedocele kakov buling im se desaval na slabite. Imav eden soucenik vo osnovno, dete na razvedeni roditeli i tatko alkoholicar i verojatno deteto svedok na mnogu fizicko najsilstvo. Deteto ne mozese ubavo da zbori, i dtkase mnogu. Toa sto go pomina kako tretman od soucenicite ne znam dali go ostavi necepnat psihicki i ok vo zivotot. Vo segasna situacija, da sum nedajboze svedok na takvi nevaspitani kopilinja da go cepkaat moeto dete, traumatologija malku ke im bide i na decata i na roditelite. Nie stanavme opsestvo na picki, koi vo ime na pristojnosta kulturata itn pocnavme da vedneme glava na sve i svasta, i sto treba i sto ne treba.

Колку и да било малтретирано детето, не смеело да убива.. Ајде сега мене некој ќе ме изнервира и ќе го убијам... Подобро да земело палка и да ги размавало насилниците ....

Според ова видео за дечкото се добива скроз поинаква слика, далеку од тоа дека бил малтретиран на школо.

Според ова видео за дечкото се добива скроз поинаква слика, далеку од тоа дека бил малтретиран на школо.
Што треба да докаже ова точно? Откај женава нешто знае за детето?

Што треба да докаже ова точно? Откај женава нешто знае за детето?
Јас ко што сфаќам, ќерка и била на списокот. Најверојатно биле во врска некое време. По кажаново, добивам впечаток дека детево било баш популарно, а не било жртва на булинг.

Не верувам дека некој од страна знае за што станува збор со детево, ќе мора стручни лица да истражат цела ситуација. Мора да има некое објаснување кое психијатриски стручњаци би го дознале. Добро е да знаеме што точно се случило за да се реагира соодветно, затоа што мене ми личи дека не е изолиран случај и дека има вакви потенцијални случаи многу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom