Живот во Швајцарија

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.247
Поени од реакции
23.834
Дечки, фала на инфо.
Прашањето би сакал да го конкретизирам.
Како се решава смештај?
Кои се портали за барање работа?
Во кој кантон е најдобро?
Градинки?
Образование за деца етц етц етц...
Моите референци се: ЕУ пасоош, јазик А2 и струка која е само за МК, така што не ми бега некоја фабрика или волан.
За јазик, не се секирам, ќе го научам до Б2 у 2 години тоа фикс.
Kakov e toj EU pasos?
Автоматски споено мислење:

Pa sigurno gi ima, sto e tolku cudno ako vrie sega od eksperti?

Ednoto ne go isklucuva drugoto, lugjeto napreduvaat, ne se zakoceni.

Ima mnogu sto pocnale vrtenje burgeri za da stapnat tamu, u Germanija samiot McDonalds vadese rabotni vizi pa posle lugjeto koj so prethoden zanaet, koj so fakultetsko znaenje, koj radi familija baraat nesto podobro i posigurno i posle vrsenje edna dejnost odredeno vreme ne treba nikomu da mu e nezgodno oti Vlatko gi narekol eksperti sarkasticno na forum - poso se, rabotele, se trudele, se educirale i stignale eden den da bidat eksperti iako nekogas vrtele burgeri kako da e nesto sramno. A pritoa da ti kazam pred nekoj da te zaebe, mozes da bides i EKSPERT vo VRTENJE PLESKAVICI.

Kako se zavrsuvase? Ova ;) treba?
Ne nekogas Wot, vo momentot nikoj ne vrti pleskavici? Kade se tie tuka vo muabetot. Ne deka nikoj vo momentot ne e vo preodna faza od operator na friteza do ekspert vo neznam sto tamu. Eden ne se prijavi dosega, se samo eksperi tuka citam ;)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.878
Поени од реакции
3.100
Drugar,
Daj ne drapaj jajca be!
Ti toa shto go pisuvas donekade e tocno AMA ne e za tie sto zhiveat vo Salzbug!
Tuku za turisti i goli Mangupi!

Tie sto sakaat da specalat nekoj dinar a pri toa i da Zhiveat eden covecki normalen Zhivot kako prvo ne Kupuvaat Koks i ne Jadat Hamburgeri od 15€.

Plata 1700€ zemaat Cistaci na Prozorci i slicni sranja,
I ne mozhi ga si gol a zol, podobro receno v Centar vo Salzburg da zhivees so cistacka plata.
I ne sonuvaj mnogu mnogu po komsii, zatoa sto edna smrdena piza so Coca cola i edno espresso kostaat od 40€ nagore.
Eden pregled na zabolekar od 800€ nagore

Eve ti od Avstrija
Toa tabelite se vo % od Brutto Platata.

I so tie 220€ penzija zarabotena za 10 Godini vo Germanija i mislis penzionerskite denovi vo Germanija da gi vrvish mozhi samo Jazhe da si kupis i da se obesish.
A Ako mislis, dosta se za niz makedonija pak si se zaebala, ce ti ckrapnat 20% za isplata vo Stranstvo.

Za vo Svajcarija kolku sto sum informiran, kolkju sam ce si uplatis tolku i ce dobijas.
Од Швајцарија побарав не од Аустрија, фала.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Може ли некој што навистина работи и живее во Швајцарија да ми каже колку е годишно пензија на најниската плата, на пример Германија на 2000 евра бруто месечно одвојува работодавец некој си 375 евра за пензиски фонд, годишно е 22 евра значи ако работиш 10 години со 2000 евра плата бруто имаш заработено 220 евра пензија, е сега колку му иде во Швајцарија ова годишно. Ако Германија е 22 евра колку е таму? А иначе 2000 бруто некоја си нето плата од 1500 евра горе доле минималец.
Еве ти калкулатори, играј си:

само имај во предвид дека надвор најчесто пензиите зависат и од други фактори (колку заштеда имаш во банка, дали поседуваш недвижност, екстра пензиски фонд и тн.)

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.939
Поени од реакции
25.404
sekoj so svoeto iskustvo.

na rabota, interesno, vo kujna ima 3 masi za jadenje, neoficijalno se podeleni na svedski i stranci :D
pred covid, imase petocna shema, pak eden vid nepisano pravilo, grupata koja e odredena kako zadolzena za kujna sekogas kupuvase blagi / torti za fika. sednuvas so niv - muabetot kolku nijansi na plavo bilo neboto i vremenska prognoza. ako pocnis nekoj drug muabet, prijava vo hr - fala od takva socijalizacija na rabotno mesto.
edinstveno so mi prerekle na rabotno mesto, e deka trebalo da slavam midsommer.
si vikam vazi, ne vaa sreda drugiot petok :свиркам:

sum probal mnogu povekje od rabotite koi ti gi pisha - probav kurs 2-3 pati, sum bil na tie fika sobiranki na pocetok, i na rucek so svedski kolegi, i na hokej mec bevme (prvpat da vidam emocii od svegjani), trenirav so basket tim i red drugi raboti.

jas vo 5 godini, minimalni problemi sum imal od neznaenje na jazik. ne samo sto ne mi se namalil kvalitet na zivot od toa neznaenje,
tuku mislam i deka mi se podobril. ednas sedime so prijatel bosanec vo bar, do nas drndaat nekoi decurlii, ovoj mi vika srekja tvoja so ne gi razbiras :D

ova e treta zemja nadvor od mkd sto ziveam, i vo prethodnite dve sum se osekjal mnogu podobro, poprifaten od lokalcite, i so mnogu podobra socijalizacija. da dojde red svegjani da mi objasnuvaat za socijalizacija, kje se stepam :ROFLMAO:

pak, sekoj so svoe iskustvo, ama deka vo zapadna evropa nekoj kje te gleda ednakvo, dali imal pasos ili znael jazik, malo morgen. nacionalizam i rasizam frsti na site strani, a uste disney bajki si prodavame za integracija i ednakvost.

nemam nikakov problem so ucenje jazici - angliski koristam posledni 10 godini i vo studii i vo rabota, francuski imam delf b1 nivo, spanski se razbiram bez problem, koga gledav opcii za germanija stignav do nivo a1 za nekolku meseci. apla bezveze mi e filmot / propagandata sega vo svedska (i vo drugi zemji) - uci jazik za da imas rabota, a si dosol poradi idejata deka moze da zivees komotno bez jazikot.

temata e svajcarija - pisav i prethodno moj stav, edinstven jazik (posle angliski) koj vredi da se uci vo evropa e germanskiot, posto moze da se raboti i zivee vo 3 odlicno sredeni zemji.
Ај сега пробај да им го научиш јазикот и види дали ќе се делат со тебе. На работа се принудени да ти зборуваат на англиски, ради работата, за време на пауза сакаат да си зборуваат на мајчин јазик и тоа е во ред.

@wot не знам зошто се инатиш на темава, сам против сите. 12 години сум надвор од Мк, сум живеела во 3 различни држави, па веројатно знам што зборувам. Терај си сам и неинтегриран со гугл транслејт, што да ти кажам.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.974
Ај сега пробај да им го научиш јазикот и види дали ќе се делат со тебе. На работа се принудени да ти зборуваат на англиски, ради работата, за време на пауза сакаат да си зборуваат на мајчин јазик и тоа е во ред.

@wot не знам зошто се инатиш на темава, сам против сите. 12 години сум надвор од Мк, сум живеела во 3 различни држави, па веројатно знам што зборувам. Терај си сам и неинтегриран со гугл транслејт, што да ти кажам.
podeleni se povekje po oddeli, primer administracija e cela svedska, za tamu edinstveno baraat da znaes jazik.
od istrazuvaci 90% se stranci.
na 10 stranci, 2ca znaat svedski, 8 si teraat 5,10+ godini bez nekoj pogolem problem.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.212
Поени од реакции
7.900

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Pisi i kolku pari se stanovite,
Zatoa sto vaka ce i se cini WOWWW 3300€ Super

Vo prevod, ako ne rabotat dvajcata kako konji sekoja nedela po edno 10 Saat prekuvremeni nema da imaat pari ni za stan!

Не праша за стан,праша за плата и пензија ми се чини.Пензија е 50 франкови годишно

Pisi i kolku pari se stanovite,
Zatoa sto vaka ce i se cini WOWWW 3300€ Super

Vo prevod, ako ne rabotat dvajcata kako konji sekoja nedela po edno 10 Saat prekuvremeni nema da imaat pari ni za stan!

Нема прековремени Швицарска,тешко се наоѓа работа и на фул работно време,за прековремени саати ич да не збориме џабе

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.212
Поени од реакции
7.900
Не праша за стан,праша за плата и пензија ми се чини.Пензија е 50 франкови годишно

Нема прековремени Швицарска,тешко се наоѓа работа и на фул работно време,за пековремени саати ич да не збориме џабе
Ima Ima,
Imam svoi na edno 70 Km od Tebe, Lupaat ko crnci.

Da znam deka ne Prasa za stanovi, samo da i go zastedam vremeto da postavuva vtoro prasanje a i da si razbija i taa i ostali sonuvaci za Swiss kako e se med i mleko.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ima Ima,
Imam svoi na edno 70 Km od Tebe, Lupaat ko crnci.
Коа ке нема работа ке им удрат компензација,слободни денови и чао пријатно.Само ако се со 4 месечен договор може да лапнат некој саат.Иначе јок,зашто државата ке ги оглоби работодавците ако шибаат прекувремени

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.830
Поени од реакции
6.439
јо, прв пат да се согласам за нешто со тебе. Штом ќе го научиш јазикот немора ни да чекаш да видиш дали ќе се делат од тебе, туку и ти самиот, вака или онака, веќе си станал дел од нив. Јас сум до Јули букиран по концерти со германци што не ги ни гледам - ова е ептен германско нешто, закажување средба по 2 месеци и држење до истиот датум до сам крај.

Ова незначи дека енормните разлики наеднаш ќе се отстранат, напротив ќе ги има, ама ќе се нон стоп околу тебе на овај или онај начин, и веројатно ќе ти помогнат многу, луѓе ко луѓе.
Ама сепак, ти ќе си чекаш православен велигден (за тие од нас кои чекаат) или ќе се сеќаваш како си го врвел некогаш со својата фамилија, во она што ти било дом - тие не.
Судирот е во средбата јужнаци со севернјаци, иако двете групи се европски, се дијаметрално различни. Живот во Италија не би бил дијаметрално различен од нашиот во Мкд кога е во прашање менталитет.

Ф

Флеш

Гостин
напротив ќе ги има, ама ќе се нон стоп околу тебе на овај или онај начин, и веројатно ќе ти помогнат многу, луѓе ко луѓе
Социјализација со еден збор . Никогаш не можам да разберам одбивањето да изучиш јазик кога си веќе таму . Бенефит плус за тебе . Глупото едно нешто за мене е а и најтрагичното нешто е што ако едно лице го знае јазикот научен веќе а да не можеш да го користиш во постојана пракса ,едноставно не си во можност заради одредени прилики . Едноставно го губиш познавањето на јазикот .

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.115
Социјализација со еден збор . Никогаш не можам да разберам одбивањето да изучиш јазик кога си веќе таму . Бенефит плус за тебе . Глупото едно нешто за мене е а и најтрагичното нешто е што ако едно лице го знае јазикот научен веќе а да не можеш да го користиш во постојана пракса ,едноставно не си во можност заради одредени прилики . Едноставно го губиш познавањето на јазикот .
Pa ti nasiot ne go znaes ko so citam pa za stranski zboris

Go izbrisav mojot post, ne me teraj da te rugam pak, ucela jazik od respect

:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom