Живот во Швајцарија

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.604
Што толку му ја опраате бе другови,шо толку мозокот го горите? Ме заболе к.р и за интеграција и за социјалниот живот по западот.Земи колку можеш пари собери и бегај подалеку,ти се намочам и да им насерам у општеството со 90% хомо,се да им ебам.Јас сум израснал у флиперница Лас Вегас у Карпош 4 и сеа ке одам у викендица на Комо покрај езерото со Швајцарците со неодреден пол да пијам Моет и да зборам за што? @Емкаа ти за Охридски бисери ли си збориш со Швеѓаните или за што? Или па тебе да не ти се забавни нивните досетки кога седите и часкате? Море што напори улагате да се интегрирате,да не му се верува на човек кога ве чита
Ова твоево долу е печалба, море не е ни печалба туку ко на одмор да си,не е преселба во друга држава и затоа мислам не може да го споредуваш, ниту па да осудуваш друг шо се труди да се вклопи и да си создаде живот на друго место.
Живеалиште обезбедено немав, сеа после 5 години сум во сопствен стан. Треба интеракција со соседи, за разлика од тебе јас сум тука 12 месеци во годината. Одење по банки, разбирање закони/услови/поволности за кредити, многу работи зависат од тоа колку пратиш шо се дешава во земјата на дневно политички план, за тоа ти треба јазик и интеракција со локалци.
Утре ќе иам дете, ако не за мене за него ќе треба да знам шо е социјално прифатливо шо не. За јазик да не зборам, со дете ако си а не знаеш јазик му кратиш повеќе на детето отколку самиот себе.
Мене долгорочен план ми е да останам тука, ако сакам да терам некој живот со социјални интеракции морам да се асимилирам и да прифатам некои нивни навики.
Мене ми е ок,пошто е безгрижно.Работам и живеам у радиус од 500 метри,кола не ми треба само од кај нас до таму и назад да ме однесе,смештај обезбеден,храна А класа што сакам буквално ми готват у кујната,сите пари ми остануваат,екстремно се печали.Се води како сезонска работа,8 месеци работам а 12 месеци зиам плата,4 месеци сум у Македонија.Сега да ми речат у некој град да треба да одам да барам смештај и работа,нема шанси,одма се враќам.Каква мука виде еден екс шеф шо ми беше,Аустриец школован,со перфектен Германски,Англиски и Француски,од Август 2022 сеуште нема стан најдено у Цирих со плата 15.000 франци месечно.Да ти се згади.Шеф Егзекутив е човекот

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ова твоево долу е печалба, море не е ни печалба туку ко на одмор да си,не е преселба во друга држава и затоа мислам не може да го споредуваш, ниту па да осудуваш друг шо се труди да се вклопи и да си создаде живот на друго место.
Живеалиште обезбедено немав, сеа после 5 години сум во сопствен стан. Треба интеракција со соседи, за разлика од тебе јас сум тука 12 месеци во годината. Одење по банки, разбирање закони/услови/поволности за кредити, многу работи зависат од тоа колку пратиш шо се дешава во земјата на дневно политички план, за тоа ти треба јазик и интеракција со локалци.
Утре ќе иам дете, ако не за мене за него ќе треба да знам шо е социјално прифатливо шо не. За јазик да не зборам, со дете ако си а не знаеш јазик му кратиш повеќе на детето отколку самиот себе.
Мене долгорочен план ми е да останам тука, ако сакам да терам некој живот со социјални интеракции морам да се асимилирам и да прифатам некои нивни навики.
Ако ти е убаво ок,али прв пат у живот гледам некој до толку труд да вложува.Нас другари ни се Хрвати сите до еден и еднаш неделно одиме на забава кај Маџарите,сосем доволно ми е пошто има разбирачка.Јас планирам да се интегрирам у некое општество исто,али послично.Македонец у Скандиваја може да биде само риба на суво меѓу Скандинавците

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.604
Ако ти е убаво ок,али прв пат у живот гледам некој до толку труд да вложува.Нас другари ни се Хрвати сите до еден и еднаш неделно одиме на забава кај Маџарите,сосем доволно ми е пошто има разбирачка.Јас планирам да се интегрирам у некое општество исто,али послично.Македонец у Скандиваја може да биде само риба на суво
Па не се слагам баш, има и познавам примери кои се баш интегрирани тука, на високи работни позиции, почитувани од околината, со пристоен круг на пријатели,се прилагодиле на овој начин на живот пошо им одговара и уживаат.
Сакал нејќел кога работиш од 9-5, а и посебно кога си со деца немаш време за иди ми дојди ми како што сме научени ние во Мк, седенки по цели вечери со ракија и хихи хаха нема. Нормално дека разбирачката ми оди полесно со Балканци, тука има некои работи на кои никогаш нема да се навикнам и никогаш нема да ми се нормални, ама да сакав да имам константно такво опкружување и да живеам по тие вредности ќе останев Мк, мене финансискиот аспект никогаш не ми беше причина за иселување.
Ме привлекуваа други работи кои повеќе ги вреднувам, а МК немаше да ги добијам, но бев свесна за жртвата која следуваше. Ама овој начин на живот повеќе ми одговара.
И веќе кога сум тука и кога правам некоја жртва што сум избрала живот надвор од се што ми е познато, па ќе направам напор тој живот да ми е исполнет, не само да се провлекувам секој ден низ системот.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Па не се слагам баш, има и познавам примери кои се баш интегрирани тука, на високи работни позиции, почитувани од околината, со пристоен круг на пријатели,се прилагодиле на овој начин на живот пошо им одговара и уживаат.
Сакал нејќел кога работиш од 9-5, а и посебно кога си со деца немаш време за иди ми дојди ми како што сме научени ние во Мк, седенки по цели вечери со ракија и хихи хаха нема. Нормално дека разбирачката ми оди полесно со Балканци, тука има некои работи на кои никогаш нема да се навикнам и никогаш нема да ми се нормални, ама да сакав да имам константно такво опкружување и да живеам по тие вредности ќе останев Мк, мене финансискиот аспект никогаш не ми беше причина за иселување.
Ме привлекуваа други работи кои повеќе ги вреднувам, а МК немаше да ги добијам, но бев свесна за жртвата која следуваше. Ама овој начин на живот повеќе ми одговара.
И веќе кога сум тука и кога правам некоја жртва што сум избрала живот надвор од се што ми е познато, па ќе направам напор тој живот да ми е исполнет, не само да се провлекувам секој ден низ системот.
Јас многу,ама ептен многу уложив да напредувам у работата,и фала богу ми се исплатеше.Јас тебе те разбирам и те подржувам за јазик,за повисока позиција на работа и слично али прво нешто што ми паѓа кога ке ти го прочитам постот како ти реинкарнација да опишуваш.Не се станува Швеѓанка или Холанѓанка,може само да се родиш како таква

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.604
Јас многу,ама ептен многу уложив да напредувам у работата,и фала богу ми се исплатеше.Јас тебе те разбирам и те подржувам за јазик,за повисока позиција на работа и слично али прво нешто што ми паѓа кога ке ти го прочитам постот како ти реинкарнација да опишуваш.Не се станува Швеѓанка или Холанѓанка,може само да се родиш како таква
Не доживеав никаква реинкарнација, но сметам дека видиците ми се далеку поотворени откако се преселив, шо е нормална нуспојава, секако доколку самиот си дозволиш. И тука има луѓе шо се понашаат ко да живеат во Мк, не прифаќаат ништо поинаку од тоа што го знаат, не сакаат да испробаат нови работи, се дружат само со нашинци итн. И кој си замислил така да живее супер за него, само секогаш ќе биде аутсајдер и тука нема лутиш.

Мене фиката со колеги не ме прави Швеѓанка, ниту па возењето точак до на работа ме прави Холанѓанка. Не се ни осеќам како таква пошто сум израсната во скроз поинаква средина од таа во која моментално живеам, и не ни пробувам да се асимилирам до тој степен. Си правам микс и прифаќам однесувања што се прифатливи според мене. Прав Швеѓанец ќе те викне на забава и на крај на вечерта ќе ти пушти сметка колку му должиш. Ние со маж ми коа и да организираме нешо дома секогаш покриваме трошоци сами, и јадење и пиење пошо за мене е незамисливо да викнам некој дома на гости и да чекам да ми плати, ко демек до тие пари е дојдена работата. Од друга страна имаат некои навики и однесувања кои ми се свиѓаат повеќе од нашите и си ги применувам. Има и навики кои не ми се свиѓаат, но мора да ги применувам ако сакам да успеам. Здрав баланс е најдобро.
Е сеа моето дете може и ќе задржи нешо од нашите традиции, но секоја следна генерација ќе има се помала приврзаност кон македонскиот начин на живот, па здравје внуците и правнуците исто ќе викаат гости и ќе им бараат да платат за храната на поздравување.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.976
Јас немам ваква импресија. Никој не те тера да ги правиш сите овие работи за да си "интегриран". На фика не мора ни да јадеш ни да пиеш, ама ако само седиш со сите колеги на маса и зјапаш во телефон без никаков инпут во разговорот, нормално дека никој нема да се труди да те занимава сосила, и со тек на време ќе отпаднеш од социјалниот круг. Никој нема ни да ти пререче ако не пиеш кафе или не јадиш благо, поентата е да одвоиш време за социјална интеракција со колеги. Во МК најчесто тоа е на афтерворк, тука е фиката. Ако не си социјален тип тогаш работа дома ти е скроз ок. Но верувам дека секој сака повеќе од животот, а за тоа треба малце повеќе труд. Никоја култура не се прилагодува на дојденците, процесот е обратен и мене ми е тоа скроз ок.

И нормално е да треба да почнеш да практикуваш некои нивни навики доколку сакаш да развиеш круг на локални познаници. Истото е насекаде во светот. Секоја земја си има различни социјални норми, што е нормално во една земја е скроз ненормално во друга. Швеѓаните не се директни, холанѓаните се. Ако се истрчаш ко прле пред магаре на состанок со Швеѓани и си кажеш се како што ти лежи на срце, нема да напредуваш ни кариерно ни во персонален живот. Што е обратно во Холандија пример. Кај било да си во светот, ќе мора да применуваш навики на локалците за да напредуваш, на било кое поле.

И мислам дека има суштинска разлика помеѓу интегриран и прифатен. Интегрирањето оди малце потешко, и е неминивно да го знаеш јазикот како прв чекор. За прифаќање нивото на толеранција е повисоко.
sekoj so svoeto iskustvo.

na rabota, interesno, vo kujna ima 3 masi za jadenje, neoficijalno se podeleni na svedski i stranci :D
pred covid, imase petocna shema, pak eden vid nepisano pravilo, grupata koja e odredena kako zadolzena za kujna sekogas kupuvase blagi / torti za fika. sednuvas so niv - muabetot kolku nijansi na plavo bilo neboto i vremenska prognoza. ako pocnis nekoj drug muabet, prijava vo hr - fala od takva socijalizacija na rabotno mesto.
edinstveno so mi prerekle na rabotno mesto, e deka trebalo da slavam midsommer.
si vikam vazi, ne vaa sreda drugiot petok :свиркам:

sum probal mnogu povekje od rabotite koi ti gi pisha - probav kurs 2-3 pati, sum bil na tie fika sobiranki na pocetok, i na rucek so svedski kolegi, i na hokej mec bevme (prvpat da vidam emocii od svegjani), trenirav so basket tim i red drugi raboti.

jas vo 5 godini, minimalni problemi sum imal od neznaenje na jazik. ne samo sto ne mi se namalil kvalitet na zivot od toa neznaenje,
tuku mislam i deka mi se podobril. ednas sedime so prijatel bosanec vo bar, do nas drndaat nekoi decurlii, ovoj mi vika srekja tvoja so ne gi razbiras :D

ova e treta zemja nadvor od mkd sto ziveam, i vo prethodnite dve sum se osekjal mnogu podobro, poprifaten od lokalcite, i so mnogu podobra socijalizacija. da dojde red svegjani da mi objasnuvaat za socijalizacija, kje se stepam :ROFLMAO:

pak, sekoj so svoe iskustvo, ama deka vo zapadna evropa nekoj kje te gleda ednakvo, dali imal pasos ili znael jazik, malo morgen. nacionalizam i rasizam frsti na site strani, a uste disney bajki si prodavame za integracija i ednakvost.

nemam nikakov problem so ucenje jazici - angliski koristam posledni 10 godini i vo studii i vo rabota, francuski imam delf b1 nivo, spanski se razbiram bez problem, koga gledav opcii za germanija stignav do nivo a1 za nekolku meseci. apla bezveze mi e filmot / propagandata sega vo svedska (i vo drugi zemji) - uci jazik za da imas rabota, a si dosol poradi idejata deka moze da zivees komotno bez jazikot.

temata e svajcarija - pisav i prethodno moj stav, edinstven jazik (posle angliski) koj vredi da se uci vo evropa e germanskiot, posto moze da se raboti i zivee vo 3 odlicno sredeni zemji.

Ф

Флеш

Гостин

na rabota, interesno, vo kujna ima 3 masi za jadenje, neoficijalno se podeleni na svedski i stranci :D
pred covid, imase petocna shema, pak eden vid nepisano pravilo, grupata koja e odredena kako zadolzena za kujna sekogas kupuvase blagi / torti za fika. sednuvas so niv - muabetot kolku nijansi na plavo bilo neboto i vremenska prognoza. ako pocnis nekoj drug muabet, prijava vo hr - fala od takva socijalizacija na rabotno mesto.

sum probal mnogu povekje od rabotite koi ti gi pisha - probav kurs 2-3 pati, sum bil na tie fika sobiranki na pocetok, i na rucek so svedski kolegi, i na hokej mec bevme (prvpat da vidam emocii od svegjani), trenirav so basket tim i red drugi raboti.

jas vo 5 godini, minimalni problemi sum imal od neznaenje na jazik. ne samo sto ne mi se namalil kvalitet na zivot od toa neznaenje,
tuku mislam i deka mi se podobril. ednas sedime so prijatel bosanec vo bar, do nas drndaat nekoi decurlii, ovoj mi vika srekja tvoja so ne gi razbiras :D

ova e treta zemja nadvor od mkd sto ziveam, i vo prethodnite dve sum se osekjal mnogu podobro, poprifaten od lokalcite, i so mnogu podobra socijalizacija. da dojde red svegjani da mi objasnuvaat za socijalizacija, kje se stepam :ROFLMAO:

pak, sekoj so svoe iskustvo, ama deka vo zapadna evropa nekoj kje te gleda ednakvo, dali imal pasos ili znael jazik, malo morgen. nacionalizam i rasizam frsti na site strani, a uste disney bajki si prodavame za integracija i ednakvost.

nemam nikakov problem so ucenje jazici - angliski koristam posledni 10 godini i vo studii i vo rabota, francuski imam delf b1 nivo, spanski se razbiram bez problem, koga gledav opcii za germanija stignav do nivo a1 za nekolku meseci. apla bezveze mi e filmot / propagandata sega vo svedska (i vo drugi zemji) - uci jazik za da imas rabota, a si dosol poradi idejata deka moze da zivees komotno bez jazikot.

temata e svajcarija - pisav i prethodno moj stav, edinstven jazik (posle angliski) koj vredi da se uci vo evropa e germanskiot, posto moze da se raboti i zivee vo 3 odlicno sredeni zemji.
Од земји шо си живеел,каде најдобро ти било и што си по професија ако можам слободно да те прашам?

Член од
12 април 2023
Мислења
1
Поени од реакции
2
Realnosta e deka 95% druzba konkretna ke imas so lugje od balkan… drugite 5 % od kultura ke se ispocituvas so kolega kafe ili nekoj nastan… ve citam eve tuka integrirani nekoi vo opstestvoto tamo kaj sto ste koga sednuvate na kafe so nekoj random Hans sto temi tolku se vrtat pa vidicite tolku prosireni vi se i sega ste gragjani na svetot ?

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.604

Може имаш различно искуство, ама јас досеа имам 3 работни места и на сите 3 работни места од поглед на социјализација никогаш немало изолирање на странци и швеѓани, ниту па муабетите биле тапа, ниту па некој си терал муабет на шведски додека ти седиш измеѓу ко теле и се чудиш за шо зборуваат. Во тој поглед ептен се коректни. Дури некогаш мене ми е тапа шо седам на маса со 10 швеѓани и сите цел ден комуницираат на англиски поради мене. Дури и меѓусебе од навика комуницираат на англиски. Шо никогаш не би било случај во МК ако размислиш, ретко кој ќе се посвети цел ден да зборува англиски со тебе, во прва прилика сите почнуваат да зборуваат македонски меѓусебе. Мислам дека ни Германија не се толку коректни во тој поглед.
На пауза кај мене правиме муабет за теми шо се скроз нетипични за Швеѓани, од како и дали си ги дисциплинирате децата со ќотече до политички избори.
Не ти го сфаќам муабетот за мидсамер, колку и да е чудно, сепак им е традиција и не знам зошо толку исмевање и одбивност кон празникот. Стави се во обратна позиција, некој доаѓа да живее во МК и ти му викаш ние за Велгиден одиме во црква во 12 вечер и се чукаме со јајца, после одиме дома и во 1 навечер имаме вечера со телешко на маса. Верувам дека на многумина од надвор и оваа традиција им е чудна, но мене би ме навредило доколку некој ми врати со исмејувачки тон.

Јазикот не ти е пречка за моменталната работна позиција. Не знам од каде е идејата дека за да најдеш работа не мора да знаеш шведски, буквално освен ако не си во ИТ, мора да го знаеш јазикот за се останато, така било и така и ќе биде. Ако сакаш да напредуваш на повисоки позиции, освен ако не си ептен профи и дијамант во некоја област, мали се шансите дека ќе стигнеш далеку доколку не го познаваш истиот. И истово правило е насекаде, англиски те носи до одредена точка и после чао пријатно, може цел живот комотно да си останеш на таа позиција и да си тераш пристоен живот без да се потрудиш да научиш јазик. Доколку сакаш нешто повеќе ќе мора да се потрудиш повеќе.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.118
Поени од реакции
11.648
Мислам треба да се направи разлика меѓу "expat" (еден вид на глорифициран гастербајтер) и иселеник кој се преселил со намера да створи кариера, фамилија, пријателства во новата средина и да ја чувствува како своја.

На првиот апсолутно не му треба локален јазик бидејќи се дружи само со луѓе од работа и на пар години менува држава зависно од организацијата на фирмата или барањето на нови работни места во желбата да напредува во кариерата. Денес е Шведска, утре Норвешка, задутре Малезија.

Овој вториов си нашол земја која гарантирано му ги нуди сите бенефити како и на сите свои граѓани и тој апсолутно мора да го владее локалниот јазик за да просперира и да се чувствува како дома, инаку би останал, шо би рекол Амди Бајрам, „пола човек, пола ништо„. Како првата генерација гастербајтери по белиот свет, со години поминати во странство освен ја вол и биер ништо друго не научиле.

Многу грешите ако мислите дека странците па и балканците не се интегрираат и не можат никогаш да се чувствуваат како свои, тоа се кафански муабети од луѓе кои биле три пати да работат на црно и стрчеле во среденото општество како курва на попски погреб. Впрочем, во Швајцарија дури 40% од луѓето што живеат во оваа земја се странци, во овие 40% дури 30% се странци прва генерација, па замислите колку се претопени во Швајцарија низа последните 50 години, мнозинството во Швајцарија е странско или од странско потекло, математички гарантирано. Па сепак земјата работи како под конец.

Член од
4 октомври 2019
Мислења
572
Поени од реакции
1.155
Puh 120 evra pola saat, koks 110 evra nekvaliteten, burek 4,,5 evra, hamburger 10 -15 evra, pivo 5 vo kafikj, plata 1700-1900... kirija garsonjera 600-700 dvosobni>850 trosobni >1000...zivotot vo eden smoran turisticki grad vo Avstrija neznam kako e vo Swiss sigurno cenite se po prifarlivi za platata...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.570
Поени од реакции
22.282
Realnosta e deka 95% druzba konkretna ke imas so lugje od balkan… drugite 5 % od kultura ke se ispocituvas so kolega kafe ili nekoj nastan… ve citam eve tuka integrirani nekoi vo opstestvoto tamo kaj sto ste koga sednuvate na kafe so nekoj random Hans sto temi tolku se vrtat pa vidicite tolku prosireni vi se i sega ste gragjani na svetot ?
Zavisit za kogo. Pred se se druzam so lugje koi mi odgovaraat bez ogled od kaj se.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.878
Поени од реакции
3.102
Може ли некој што навистина работи и живее во Швајцарија да ми каже колку е годишно пензија на најниската плата, на пример Германија на 2000 евра бруто месечно одвојува работодавец некој си 375 евра за пензиски фонд, годишно е 22 евра значи ако работиш 10 години со 2000 евра плата бруто имаш заработено 220 евра пензија, е сега колку му иде во Швајцарија ова годишно. Ако Германија е 22 евра колку е таму? А иначе 2000 бруто некоја си нето плата од 1500 евра горе доле минималец.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.213
Поени од реакции
7.903
Puh 120 evra pola saat, koks 110 evra nekvaliteten, burek 4,,5 evra, hamburger 10 -15 evra, pivo 5 vo kafikj, plata 1700-1900... kirija garsonjera 600-700 dvosobni>850 trosobni >1000...zivotot vo eden smoran turisticki grad vo Avstrija neznam kako e vo Swiss sigurno cenite se po prifarlivi za platata...
Drugar,
Daj ne drapaj jajca be!
Ti toa shto go pisuvas donekade e tocno AMA ne e za tie sto zhiveat vo Salzbug!
Tuku za turisti i goli Mangupi!

Tie sto sakaat da specalat nekoj dinar a pri toa i da Zhiveat eden covecki normalen Zhivot kako prvo ne Kupuvaat Koks i ne Jadat Hamburgeri od 15€.

Plata 1700€ zemaat Cistaci na Prozorci i slicni sranja,
I ne mozhi ga si gol a zol, podobro receno v Centar vo Salzburg da zhivees so cistacka plata.
I ne sonuvaj mnogu mnogu po komsii, zatoa sto edna smrdena piza so Coca cola i edno espresso kostaat od 40€ nagore.
Eden pregled na zabolekar od 800€ nagore

Автоматски споено мислење:

Може ли некој што навистина работи и живее во Швајцарија да ми каже колку е годишно пензија на најниската плата, на пример Германија на 2000 евра бруто месечно одвојува работодавец некој си 375 евра за пензиски фонд, годишно е 22 евра значи ако работиш 10 години со 2000 евра плата бруто имаш заработено 220 евра пензија, е сега колку му иде во Швајцарија ова годишно. Ако Германија е 22 евра колку е таму? А иначе 2000 бруто некоја си нето плата од 1500 евра горе доле минималец.

Eve ti od Avstrija
Toa tabelite se vo % od Brutto Platata.

I so tie 220€ penzija zarabotena za 10 Godini vo Germanija i mislis penzionerskite denovi vo Germanija da gi vrvish mozhi samo Jazhe da si kupis i da se obesish.
A Ako mislis, dosta se za niz makedonija pak si se zaebala, ce ti ckrapnat 20% za isplata vo Stranstvo.

Za vo Svajcarija kolku sto sum informiran, kolkju sam ce si uplatis tolku i ce dobijas.

Последно уредено:
Член од
30 септември 2015
Мислења
323
Поени од реакции
435
Дечки, фала на инфо.
Прашањето би сакал да го конкретизирам.
Како се решава смештај?
Кои се портали за барање работа?
Во кој кантон е најдобро?
Градинки?
Образование за деца етц етц етц...
Моите референци се: ЕУ пасоош, јазик А2 и струка која е само за МК, така што не ми бега некоја фабрика или волан.
За јазик, не се секирам, ќе го научам до Б2 у 2 години тоа фикс.

Kajgana Shop

На врв Bottom