Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.582
- Поени од реакции
- 22.300
За мене не е застарено сфаќање. Одиш во друга држава, и на работа да можеш да користиш Англиски, сепак 2/3 од денот не си на работа и мора тука да живееш. Не може да очекуваш со Англиски или кој и да е јазик некаде да можеш целосно да комуницираш. Без јазик си како без нoгa, не ја разбираш околината, не можеш да комуницираш, едно мени во ресторан не може да го разбереш. Никој не вика за година дена 100% да го знаеш ама да си отворен до одреден степен да го научиш, посебно кога планираш долго да живееш тука. Оти без јазик све друго е невозможно. Да правиш спорт во клуб, да си член на музичка група, секаде треба јазик.Ova mi e zastareno sfakjanje. Nauci im go jazikot za da se integriras. I posle gotovo.
Prvo sto e integracija za vas? Oti si naucil da kazes cao na kasa ili si razbral otkazan voz? Ovoj integriraj se muabet od pogore go kazuvaat lugje sto eden ne znaat drug jazik, dva tie sto se mislaat integrirani oti kazuvaat cao na kasa i razbrale otkazan voz i tri vie zaradi nekoja pricina.
Ili pod integracija da ne mislete slucajno ona koga im ja prisvojuvas kulturata na sila poso si ete tamu, mora da se integriras pa na igorce cel profil vristi germanija gord kako da e na tatko mu zemjata? Ne ja sfakjam taa duhovna asimilacija na celosno prifakjanje rituali razlicni od tvoite samo za da kazes se integriram vaka. Jas nikad nema da vozam tocak pa makar i od mene da im zavisi toj sustainability score pa me zabole kakva kultura mnozinstvoto kaj sto sum se preselil gai i.e vozenje tocak kako karakterna oSoBiNa!
Moze da se vratime na ova podocna.
Zosto mislite seuste deka jazik e vreme potroseno dobro? Primer za tie dve tri godini moze da se nadgradi so mnogu poveke korisni sertifikati, kursevi, know hows itn sto duri i da pocne od 0 pak za toa vreme potroseno na jazik bi bilo pak dovolno da nauci nesto novo, korisno, prakticno i nesto so koe moze da najde duri irabota blagodarenie na istoto sto ne e slucaj ako im si go naucil jazikot instead, nema da ti kazat poveli na rabota mesto ovoj so microsoft kursevite, ti ni pokazuvas deka sakas da se integriras. Grüße! Haha.
Ili zborime za pecalbari kako Dile na izolirani mesta, selca komuni kade duri ni oficijalniot jazik ne zvuci isto so toa oni sto go zborat poso e epten nekoj si niche dijalekt? Vo sekoja pogolema metropola mozes da funkcioniras samo na angliski ama prvo da se razdeli dali zborime za migradzii ili pecalbari i sto e integracija za vas (sloboden sostav).
Дека личнo ме спомна. Вришти кај мене Германија, не викам не, што не значи дека од друга страна не вришти и Македонија. Ако мислиш сум асимилиран си во грешка всушност во двете држави можам да се движам како дел од народот. Не викам дека тоа е бенџмарк за сите, на против е реткост. Ама од друга страна има луѓе кои живеат во туѓа држава а ја мразат мислам никој со сила не ги тера да седат тука. Оти без некоја отворенoст секаде ќе стигнеш на граници во личниот развој освен ако си некој убер-човек со големи способности.