Права на животните

Ф

Флеш

Гостин
Реално глупо е да забраниш некој да чува поголемо куче во свој двор или како што некои тука пишуваат „крволочни“. Од друга страна мора да има постоги закони за чување на кучиња, маски при шетање, да има едукација полагање за истите, контролни книшки итн и најбитно инспекција која ќе излегува на терен, чист пример во комшии на село имам комшија што земал куче шарпланинец да чува и ниту во двор ниту на синџир слободно си шета насекаде..
Ама брат тоа се Крволочни .... Не разбираш ..... Имаат бактерии, пуштаат влакна .... Имаат забии ..... Ама тоа кога некоја цуца има лабрадор и сакаат да и влезат со клизачи , се прават исклучоци .... Знаеш .... Абе лабрадор е исто знаеш крволочно И ловечко вид на куче ..... Како тоа така ..... треба да се забранат .... Исто и Хаските ... Мислам брат треба да се забранат .... Тие се чувари ..... Како тоа у бетонско Скопје се чуваат ..... Абе брат , пинчери како може да чуваат мислам ..... Ма тие се крволочни .... Нели гледаш како изгледаат .... Ко мали добермани се ..... Абе брат .... Страшни сееее ....... Шо е битнооо ..... Газдата и да е силувач,убиец и мада шо е , увек кучето е криво !!!! Нели така е

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.400
Поени од реакции
38.889
Ја сакам кучиња и чувам едно ама секогаш кога возам точак си носам онакво против кучиња што емитира фрекфенции од кои бегаат. До сега го имам користено два три пати, посебно кога фаќам на страна да возам, го набвавив од Алиекспрес.
Функционира ли добро? Мајка ми сакаше да купи ги рекламираа на една мк страна за 700-800 денари али незнаев колку се ефикасни.

Дефинитивно ќе купам неколку за мене и домашните, особено навечер знам да пешачам по нетолку централни места, а врие од џукели.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.309
Поени од реакции
30.646
Samo defokus da se pravelo na tekovnata politka na poskapuvanje...

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.673
Поени од реакции
4.056
Ама брат тоа се Крволочни .... Не разбираш ..... Имаат бактерии, пуштаат влакна .... Имаат забии ..... Ама тоа кога некоја цуца има лабрадор и сакаат да и влезат со клизачи , се прават исклучоци .... Знаеш .... Абе лабрадор е исто знаеш крволочно И ловечко вид на куче ..... Како тоа така ..... треба да се забранат .... Исто и Хаските ... Мислам брат треба да се забранат .... Тие се чувари ..... Како тоа у бетонско Скопје се чуваат ..... Абе брат , пинчери како може да чуваат мислам ..... Ма тие се крволочни .... Нели гледаш како изгледаат .... Ко мали добермани се ..... Абе брат .... Страшни сееее ....... Шо е битнооо ..... Газдата и да е силувач,убиец и мада шо е , увек кучето е криво !!!! Нели така е
Блесави кучиња има во сите раси, знам исто така друг случај чува некој лабрадор али поблесаво куче до сега немам сретнато. Лае по сите, покажува заби, дури и газдата едвај го „смирува“ да лае а ако е пуштено врти околу тебе како хиена. Сакам да кажам се е до воспитувањето, не е до расата на кучето

Да имаше инспекциски служби и чипување/дозволи за чување ќе ги немаше и џукелите по улици, вака им текнало чуваат 2-3 месеци куче и после фрли го на улица

Ф

Флеш

Гостин
Блесави кучиња има во сите раси, знам исто така друг случај чува некој лабрадор али поблесаво куче до сега немам сретнато. Лае по сите, покажува заби, дури и газдата едвај го „смирува“ да лае а ако е пуштено врти околу тебе како хиена. Сакам да кажам се е до воспитувањето, не е до расата на кучето

Да имаше инспекциски служби и чипување/дозволи за чување ќе ги немаше и џукелите по улици, вака им текнало чуваат 2-3 месеци куче и после фрли го на улица
Јас сум за услови да има каде, да има доволно средства и навистина да е обврзан да чува најмалку 15 години од ќивотот .... Ако не можеш ова .... ИЧ подобро е и да не земаш .... Голема обврска е .... Реков прееска , Луна кога ќе прокрвари, мора и бодигарди да најмам оти копаат и под ограда .... Тешко е многу ..... Дома не сум сам ..... 8 души сме само мое семејство ..... Проблем се луѓето , не животните .... Или се залетуваат со чување и не се спремни и земаат од само помодарство заради шо гледаат други ..... Јас имам од кого да учам, имам и каде , значи си почитувам обврски, има јадење има ветеринар и под строга команда е .... За една работа да се случи се потребни две страни ....

Во случајот со детето , кучето се наоѓа на своја страна и двор .... Детето мисли дека е игра и иде кон него .... Куче ко куче зависи од воспитување ќе покаже степен на агресивност .... Во овој случај ќе има и двете страни жртва .... Дете погинато заради немарливост на родителите и умртвување на кучето ... Не може ништо повеќе .... Анима Мунди се тешки копилиња .... Да беа организација до сега ќе ургираа за полиција за животни како во нормална земја .... Имаш мртви истрошени коњи, имаш кучиња се пуштаат , легла нерегистрирани, башибозук се случува ..... А е многу лесно да се случи тоа и да се создаде полицијата ..... Има вишок на полициски лица ,префрли кадар за животни .... Ем им даваш да работат ем правиш организација со животните ....
Автоматски споено мислење:

сега, ќе оди инспектор по секоја џукела ќе гледа дали е воспитана. Ве читам и ви се чудам на паметот блесав.
Изгледа не знаеш дека веќе и се случува тоа на терен .... Почна со чипирањата .... Друго со свинската чума ..... Оваа година покосено е македонското свињарство ....

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.703
и јас имам ова приметено, повеќе се цени животот на некоја џукела него на човек.
Бисерко, па ти си таков, бараше на голи оток луѓе да се носат.

Јас, како докажан истребувач на уличните џукели, за овој случај сметам дека газдата нема никаква вина, бидејќи кучињата се во заграден двор + во бокс. Тешко на фамилијата.

Ова само нека им е лекција на Наќо и останати што ги бранат уличните џукели, дека во куче и шќиптар, немајте доверба.

Функционира ли добро? Мајка ми сакаше да купи ги рекламираа на една мк страна за 700-800 денари али незнаев колку се ефикасни.
Не функционира, посебно кај поголеми. Купи си од пазар или некоја продавница од оние струја што пуштаат, ем опција за светло имаш . Од нивниот звук, гз преку глава.

Ф

Флеш

Гостин
@Del Boy дебилу јави се на каса .... Еве ти ги Инфомакс .....

И јавен обвинител ....... Оти солите памет и одма со навреди ......

1681319784307.png

Еве ви и реален коментар .....

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.400
Поени од реакции
38.889

Инфомакс.:pos: 99% од читателите им се генетски отпадок како тебе, нема шо да дискутираме повеќе.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.348
Поени од реакции
5.470
Против сум за чување на агресивни раси на кучиња. Ама тука се коментира без точно да се знае што се случило и се напаѓа без причина.
Кучето до сега било добро тренирано, учествувало на многу странски натпревари.

Колку е точно не знам, ама сега искочи на Сител дека детето прескокнало бетонска ограда и било најдено во боксот на кучето. Сепак кучето било во бокс чувано и како завршило детето во боксот е навистина мистерија и ако нема камери само ќе нагаѓаме.

Голема трагедија како и да е.

И дај не влегувајте со Стев во дискусија, ќе оглупите и вие. Дечкото ги бранеше луѓето што убиваа пешаци на пешачки, што повеќе да се каже за него.

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.842
дај не влегувајте со Стев во дискусија, ќе оглупите и вие. Дечкото ги бранеше луѓето што убиваа пешаци на пешачки, што повеќе да се каже за него.
Со него и Никола Тесла да влезе во дискусија ќе затупи.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.348
Поени од реакции
5.470
Иначе многу лоша комбинација е мало дете и без разлика какво животно.

Јас дома имам мачор и кога ќе дојде некое мало дете само гледам да го тргнам од нив. Деца како деца немаат осет, ќе почнат да го гњават, да го стискаат. И овој само гледа да се тргне ама не може, детето не го пушта. На крај ќе види нема каде и ќе го изгребе. И послем мачорот крив.

А родителите само седат и каде е мачето, каде е мачето. Наместо да му дадат до знаење дека не е океј тоа и дека ќе биде повреден.

Ф

Флеш

Гостин
Е па добро де ..... Од сега логично е Дел Бој да е добар соучесник за дискусија .... Изнаеба мајки и шајки и човечки фактор и тоа дека газдата треба да се обеси ... Као родителите не се криви .... Абе како ми кажа .... Нормализираме работа на ваков случај ......

Важи, Стев ти си глуп , Дел Бој е паметен ....

Тајлер и Томаси викаат така логички и да ги слушаме .... Со кого јас па млатам муабет ..... ?! А испадна пак по мое дека е случај на родители и немарливост ......

ЕЈЈЈЈ .... Томаси вика било чувано во бокс и дека детето лично отишло до кучето внатре ... И дека било добро дресирано куче по натпревари .....

Добро бе !? Се слушате ли воопшто колку ми звучите глупаво ?! Изгледа селектирате и само буткате тој не чини тој е будала , тој е овака , наместо нормален разговор ..... Ок за Стев бил лош .... Зошто бе не имате исти принцип сега и за Дел Бој бе ?! Нели имате исти мерит на мерка .... Абе дволичност и селектирање

Детето било криво бе оти влегло у двор, 8 годишно дете. Какви бедни ретардоси сте зберени овде просто е за неверување.
8 годишно дете е мртво а ти цел ден релеватизираш ваков огромен инцидент, па и на суд ќе добиеле. На запад ваков инцидент е затворска казна за сопственикот а кучето е заспивано по брза постапка.
Колку е точно не знам, ама сега искочи на Сител дека детето прескокнало бетонска ограда и било најдено во боксот на кучето. Сепак кучето било во бокс чувано и како завршило детето во боксот е навистина мистерија и ако нема камери само ќе нагаѓаме.

C

confusion

Гостин

Дефинитивно ќе купам неколку за мене и домашните, особено навечер знам да пешачам по нетолку централни места, а врие од џукели.
Не баш, во тивка просторија го тестирав на моево кутре и бегаше ама надвор на 3 метри, не го слуша. Еднаш на точак возев на селски пат и од една викендица ми излета куче и тогаш го искористив ама реагираше кучето, побегна. Искрено немам појма како работи.
Мислам дека има различни, со јачина и слично, јас ова што го земав е најевтиното, повеќе го зедав заради дресура.

Kajgana Shop

На врв Bottom