Права на животните

Ф

Флеш

Гостин
Ја имам една мачка моментално, сама дојде у двор...и давам да јаде, и купувам храна. У соба никако, по некад ја нема по неколку дена и пак ќе дојде и така. Ако дојде друга мачка и давам да јаде и на нејзе. Се врти по подрум и гаража по некад ќе ја погалам, неколку пати у година. Кога има дете у близина клоца и на дистанца. Не е проблем да и дадам да јаде, ама треба да се знае редот. Имав Шарпланинец на работа, да изеде некој ако ми влезе да краде, ама умре пред некоја година.
Ти си земал предатор а викааш дека чуваш милениче....не го разбирам ова.
Кај мене во фамилија ,за татко ми зборам и чичковците ... Еве не само јас , туку и чичко ми помладиот има стафорди и стрина ми која е Кумановка , си чува 3 мачки .... Значи имаат еден стафорд и 3 мачки .... Немаат проблеми .... Мада имаат проблем со мачките оти ко паша се пуштени , живеам во преградие и секоја вечер се пуштени надвор .... Имаме огромен двор .... Значи како фамилија чуваме животни , оти сакаме да сме со нив ..... Имам услови,имам пари, ако прашаш за криво и глупо ми е шо во сам Центар мада и Карпош се чуваат големи раси во мали станови од 50 квадрата ,тука мислам се сложуваме .....
Автоматски споено мислење:

Чекај сеа, децата ти се викаат Луна и Макс или кучињата, пошто горд татко викаш, не е многу јасно.
:icon_lol:

Прав си инаку.
Кучињата , а децата Јана и Јована ..... Си ги третирам кучињата ко мои ... Од еден месец мајката почна да ги дави и сам со брат ми ги одгледавме ....

Не релативизирај. На глобално ниво, најголем убиец е комарецот, па човекот. Куче уби дете кое му влегло во двор, односно територија. За во Србија не сум запознаен со случајот, ама можам да се согласам дека има агресивни кучиња за кои треба да се превземат мерки. Ако збориме за овој случај, сопственикот и кучињата треба да си продолжат како порано, апсолутно нефер би биле било какви казни. И да, повеќе сакам кучиња од луѓе, куче никад не ме варало, не ми крадело пари, не ме заебало за пичка, али луѓе да.
Meне ме касна пудлица оти самиот бев крив , од играчка мислев плачка стана .... Низ ограда пружив рака ко на да јадеш ... Таа ЏУКЕЛА оти кој рече погоре нели пудлица куче да чуваш е ПРЕСТИЖ МОЈЕ ДАМЕ И ГОСПОДО А САД ФИЛМСКЕ НОВОСТи ме поеба цел прст ..... Значи НЕМА ВРСКА видот ..... Проблем е одгледувањето и како му се поставуваат команди .... Јас признавам дека моиве ГИ ИМАМ ТЕПАНО СО ПАПУЧИ И ЈАВНО ПРИЗНАВАМ ама се бубачка да ги видиш ..... Му речеш седи доле ПИЗДА ТИ МАТЕРИНА одма наведнуе глава и мирни се укопани .... Треба да се под команда твоја шо е најважно ама и да се социлијазирани со други кучиња и мачиња и деца ..... Мора да си имаат граница .... А тоа шо лае навечер е од досада ..... Мање више е проблем

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.506
Поени од реакции
4.334
Каква невнимателност жити све, газдата на кучето ли е одговорен да го пази детето да не влага по туѓи дворови или родителите?
Никој не ти посакува зло, ама очигледно посакуваш да добиеш било каква емоција од човечко битие бидејки ја немаш, па макар и омраза.
Во врска со тоа што те лаат, те лаат пошто те осеќаат дека си клошар.
Не зборам за луѓе. Немој да лажеш и да извршуваш зборови , не сум малоумник како диле илу клошар како том. Газдата на кучето имал на слобода опасна ѕверка на слобода. Крај.

Член од
16 јули 2021
Мислења
347
Поени од реакции
716
A тврдиш дека е човекчка грешка и дека кучето не е социјализирано..
Прегледај го приврзокот 375236
Ѕвер е ѕвер безразлика колку да го тренираш и воспиштуваш.
Ѕверови треба да се ловат ако се опасност за луѓе/
Па тука не си во право брат, зашто ако беше, секој ден кучиња ќе убиваа луѓе, не чат-пат, знаеш колку кучиња има? Ти кажуваш дека се ѕверови, но земи прочитај колку корист имал човекот од кучето низ историјата, може да се каже дека е витален дел од нашиот опстанок.
А ако зееме кој убива секој ден, тоа се американците, значи треба да ги истребиме сите американци, ионака нивни луѓе убиваат секој ден, а кај се колите, па и колите ршум праат, значи и колите треба да ги забраниме. Не може еден случај да биде критериум за казна на невино мнозинство. У нормална држава, ќе истражат што се случило, ако кучето е виновно, да се успие и за газдата казна кривична ли прекршочна ли зависи, ама ако детето му влегло на кучето у територија и се случило што се случило, јеби га појео вук магарца, се мора според закон. Ако биде на закон кој е јачи/поценет, подобро да имплементираме див запад мерки, и кој е бржи на пуцање тој е прав.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.873
Поени од реакции
36.918
Сеа и кучињата во двор ли ке сметаат? Каква сака нека биде расата, ако кучето си е во твој имот, заградено, вакцинирано, чипирано и на никој не му смета, кој има право да ти суди? Родителите на детето каде биле? Соседи се, знаат дека во близина има кучиња и детето е оставено без надзор? Не ја знам целата сторија ама површински читано сметам дека нема вина ниту во сопоственикот ниту во кучињата.
Согласен сум дека треба да се превземе нешто против кучињата скитници. Не ми е јасно, зошто во последните 3-4 години енормно им се зголеми бројот, во секој град?
Сепак, никое куче по избор не е скитник. Куче скитник е скитник по воља на луѓето. Тоа што невини луѓе настрадуваат е друга приказна.
Како бе каде биле родителите? Ти кога си бил дете не си влегол во некој двор да земеш топката што ти летнала или да “крадеш” цреши? Во Свирипичино живееме или во град од пола милион жители па дебили да чуваат крволочни кучиња среде град?

Ф

Флеш

Гостин
Блаблаблаблабла .. убиј бе се тоа шо има повеќе од 5 кила. Кучиња само тие малите од 700 грама и крај.

Вчера гледам девојче од 12-13 год шета овие дого аргентино, во старите времиња шо ги користеле за орење на нивите коњот кога бил изморен. Со кој памет бе дете од 40 кг шета вакво куче кое може во секој момент да ја влече по земја со десетици метри?

Мало дете од 8 год е мртво заради вакви ретардоси психопати шо им се дозволува се. Ви ебам матер и на анима мунди и на сите тие либтарт ретардоси закочени во мозокот без 2 саати стаж шо лапате пари преку вакви организации.
Шупак ај оди одјеби ...... Коа ќе имаш искуство со животни,каснат од животни и одгледување на животни не ми соли памет шо и кој сум ..... Внимавај како се изразуваш ! Јас ни ти викам дека си таков или ваков ама самиот почнуваш со навреди .... Самиот изразуваш непочит и некултура . САМО БРАТЕ ЛУПАЈ СТЕРЕОТИПИ ОТИ САМО ТОА ЗНАЕШ

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.400
Поени од реакции
38.889
Шо правиме ако треба поштар да влезе да остави пратка некоја, или недај боже утре ти се деси нешто дома па брза помош треба да интервенира и кучето ги искасапи и нив?

Детето било криво бе оти влегло у двор, 8 годишно дете. Какви бедни ретардоси сте зберени овде просто е за неверување.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.506
Поени од реакции
4.334
Па тука не си во право брат, зашто ако беше, секој ден кучиња ќе убиваа луѓе, не чат-пат, знаеш колку кучиња има? Ти кажуваш дека се ѕверови, но земи прочитај колку корист имал човекот од кучето низ историјата, може да се каже дека е витален дел од нашиот опстанок.
А ако зееме кој убива секој ден, тоа се американците, значи треба да ги истребиме сите американци, ионака нивни луѓе убиваат секој ден, а кај се колите, па и колите ршум праат, значи и колите треба да ги забраниме. Не може еден случај да биде критериум за казна на невино мнозинство. У нормална држава, ќе истражат што се случило, ако кучето е виновно, да се успие и за газдата казна кривична ли прекршочна ли зависи, ама ако детето му влегло на кучето у територија и се случило што се случило, јеби га појео вук магарца, се мора според закон. Ако биде на закон кој е јачи/поценет, подобро да имплементираме див запад мерки, и кој е бржи на пуцање тој е прав.
Да бркаат евреи и диседенти? Да ловат загрозени животни до истребување? Или да плашат робови?
Само за тартуфи ловење и за дрога и да се јадат признавам. Миленичиња не.

Ф

Флеш

Гостин
Шо правиме ако треба поштар да влезе да остави пратка некоја, или недај боже утре ти се деси нешто дома па брза помош треба да интервенира и кучето ги искасапи и нив?

Детето било криво бе оти влегло у двор, 8 годишно дете. Какви бедни ретардоси сте зберени овде просто е за неверување.
Да криво е и поготово неговите родители заради немарливост ..... Ова судски и правно паѓа одма ....

Мрш бре залоен реднеку, смрдиш на прчовина преку форум ти ебам тоа кучкарот глуп животински.
Друже добар ли си ?! Порано не беше ваков ?! Ептен токсичен стана ..... Порано и добра комуникација имавме ..... Забеган си искрено .... Имав добро мислење за тебе ...

Член од
1 февруари 2023
Мислења
73
Поени од реакции
81
Треба да се забрани вакви раси да се чуваат.
Ми се сечат нозете кога ќе видам одврзани кучиња поради сопствениците кои се ретардирани, значи треба да се стресирам а зашто? Ради фкг куче. Кој ќе ми плати мене оштета за огромниот стрес увек коа се конфронтирам со нив или ја небитна како човек сум битно да имаат слобода они. Испаѓа они повеќе права од мене имаат па мора да ги заобиколувам и да калкулирам од каде да поминам.

А најглуп муабет осеќале дека си клошар и лош човек затоа напаѓале ајде може и третото око им е отворено чим све знаат и се преинтелигентни.
Сопственикот мора да го врзе на поводник кучето и да му стави маска, не можам јас да знам дали било малтретирано или не и кога ќе му текне да нападне.

Ф

Флеш

Гостин
Ај па и на твоја глава да осетиш, глуп еден неписмен со 2 големи одмори школо. Смрдлив туп гнасен неизбричен под мишка шо најверојатно спие со цело животинско царство.
Дефинитивно не си добар .... Побарај помош кај психолог .... АМА искрено го мислам

C

confusion

Гостин

Затоа треба да се воведе закон вакви кучиња да се чуваат во боксови, ограден дел само за нив во дворот, како тигри и лавови да чуваат. Не знам како е горе ама сметам дека без разлика што е двор, не смее кучето да е така пуштено, како што пиша, буквално поштар може да влезе и да изгуби живот.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.400
Поени од реакции
38.889
Дефинитивно не си добар .... Побарај помош кај психолог .... АМА искрено го мислам
Па ништо чудно да ме затворат некаде, општеството тука е конструирано само вакви како тебе да живуркат во сопствената мизерија.

8 годишно дете е мртво а ти цел ден релеватизираш ваков огромен инцидент, па и на суд ќе добиеле. На запад ваков инцидент е затворска казна за сопственикот а кучето е заспивано по брза постапка.

Ф

Флеш

Гостин
Треба да се забрани вакви раси да се чуваат.
Ми се сечат нозете кога ќе видам одврзани кучиња поради сопствениците кои се ретардирани, значи треба да се стресирам а зашто? Ради фкг куче. Кој ќе ми плати мене оштета за огромниот стрес увек коа се конфронтирам со нив или ја небитна како човек сум битно да имаат слобода они. Испаѓа они повеќе права од мене имаат па мора да ги заобиколувам и да калкулирам од каде да поминам.

А најглуп муабет осеќале дека си клошар и лош човек затоа напаѓале ајде може и третото око им е отворено чим све знаат и се преинтелигентни.
Сопственикот мора да го врзе на поводник кучето и да му стави маска, не можам јас да знам дали било малтретирано или не и кога ќе му текне да нападне.
Сега ти збориш за една страна .... Знаеш колку пати има лупано кај мене на ограда деца за да провоцираат ? Куче ко куче ќе реагира природно со лаење и територијалност ..... Татко ми е механичар .... Погоре од мене има циганско гето ... Колку пари цигани лупале и правеле врева да земат уље шо е останато у буриња шо татко ми ги собира . Значи у приватен двор сум , имам услови , чипирани се,вакцинирани се , дресирани се , под страшна команда се , социјализирани се и ПАК според тебе не смеам да чувам на крајот .... Нема врска за права , јас моето си го исполнувам како обврска , мој двор, мој имот , си ги завршувам моите работи , кога е надвор на јавна улица под ланец е било кое куче, чим е во мој двор , мое право е да го пуштам и мора да ми е заграден просторот зошто женката ми крвари за парење и мора да пазам од други кучиња ....

@Del Boy @Либрериан

Сама дефениција сте на Karen ..... Само своето

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.673
Поени од реакции
4.056
Реално глупо е да забраниш некој да чува поголемо куче во свој двор или како што некои тука пишуваат „крволочни“. Од друга страна мора да има постоги закони за чување на кучиња, маски при шетање, да има едукација полагање за истите, контролни книшки итн и најбитно инспекција која ќе излегува и казнува на терен, чист пример во комшии на село имам комшија што земал куче шарпланинец да чува и ниту во двор ниту на синџир слободно си шета насекаде.
Јас сум возрасен човек ме знае од мало сум го хранел и не се плашам, ама да имам дете не би го пуштил во близина на него сигурно..

C

confusion

Гостин
Ја сакам кучиња и чувам едно ама секогаш кога возам точак си носам онакво против кучиња што емитира фрекфенции од кои бегаат. До сега го имам користено два три пати, посебно кога фаќам на страна да возам, го набвавив од Алиекспрес.

Kajgana Shop

На врв Bottom