Станови во Скопје, совети за купување.

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
772
Поени од реакции
1.964
Затоа што е индивидуално, пазарот е најмеродавен. Пример нормален човек кога би го видел ова, ќе си рече кај ќе работам тука, кај ќе ми идат децата у школо, колку далеку има болница ако се болни и тн. Ти глеаш куќа со поглед на море. И врз база на тоа се праи побарувачка и соодветна цена.

А за овие комбинации не знам, пробај види како ќе ти иде. Ама освен во некој crack house маало, за тие пари нема да најдеш. Во Белград нема да најдеш а не па погоре.
Intelegenten ti e pristapot, pazarot ja diktira ekonomijata , ponuda i pobaruvackata na Smith, ama sporedbata ne ti e na mesto, ako Belgrad , Skopje i slicni se meteopolite so koi se meris promaseni ti se parameteite.

Eve primer , kuka so 3 spalni, dva toaleta, ne znam so sigyrnost tocno kolku mi e povrsinata, no po m2 gore dole mi izleze okolu 1900£ , kupena vo nadvoresen krug na London.
So metro centarot mi e na 30 min vozenje.
I ova ke go stavam na vaga so Skopje i Belgrad ? Ne e mnofgy logicno neli ?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.011
Инаку кога решивме да се споредуваме со соседите, ме изненади Софија, Бугарија. Моментално центите во Скопје се можеби и повисоки од тие во Софија. Кога сме кај примањата

In 2023, the minimum wage in Bulgaria is BGN 780 (EUR 400).

The average gross monthly salary in Sofia is around BGN 2500 (EUR 1280), resulting in a net salary (after tax and social contributions) of about BGN 1,940 (EUR 1000)

Мене ова Овча Купел на мапа ми изгледа дека се наоѓа локациски од центарот на Софија далеку колку што е Марино оддалечено од центарот на Скопје.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Intelegenten ti e pristapot, pazarot ja diktira ekonomijata , ponuda i pobaruvackata na Smith, ama sporedbata ne ti e na mesto, ako Belgrad , Skopje i slicni se meteopolite so koi se meris promaseni ti se parameteite.

Eve primer , kuka so 3 spalni, dva toaleta, ne znam so sigyrnost tocno kolku mi e povrsinata, no po m2 gore dole mi izleze okolu 1900£ , kupena vo nadvoresen krug na London.
Уште на почеток на постот сам си одговараш на прашањето колку е логично.
Нема побарувачка и тоа е, затоа си земал по таа цена, без разлика што е Лондон или свирипичино, некое село у Англија.
А ти си купил пошто си ист менталитет, балкански.
Западот не е е оптеретен со морање да има свој дом, цел живот живее под кирија, си ги троши парите кои ги печали за икс работи кои го прават среќен и завршена работа.
Нашиот менталитет е друг. Цел живот се штеди, се живее мизерно дури затоа, но се машта за недвижнини. Тука се мери успешноста со тоа колку станови, дуќани, куќи, вили има некој. Секој се смета самиот себе па и од околината за неуспешен, доколку не купи недвижнина, барем најмалку сопствен стан.
Нашите иселеници, сега ја продолжуваат таа традиција, не судам дали добра или лоша, но сега маштаат, а автоматски и штедат, значи живеат мизерно и на запад да имаат свој дом, порано или покасно. Не може другачие да се опише колку и да боли, ситуацијата во која домородното население зема 2-3 пати повисоки плати од нашите иселеници, а пак не размислува да троши пари за недвижнини, во споредба со нашите кои и покрај најниските примања штедат за купување имот.
Менталитетот е причината покрај некои други работи, што доведува и до таа огромна побарувачка кај нас, посебно Скопје како најпосакувано место за живеење во државата.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.388
Нема побарувачка и тоа е, затоа си земал по таа цена, без разлика што е Лондон или свирипичино, некое село у Англија.
Западот не е е оптеретен со морање да има свој дом, цел живот живее под кирија, си ги троши парите кои ги печали за икс работи кои го прават среќен и завршена работа.
Нашиот менталитет е друг. Цел живот се штеди, се живее мизерно дури затоа, но се машта за недвижнини. Тука се мери успешноста со тоа колку станови, дуќани, куќи, вили има некој. Секој се смета самиот себе па и од околината за неуспешен, доколку не купи недвижнина, барем најмалку сопствен стан.
Нашите иселеници, сега ја продолжуваат таа традиција, не судам дали добра или лоша, но сега маштаат, а автоматски и штедат, значи живеат мизерно и на запад да имаат свој дом, порано или покасно. Не може другачие да се опише колку и да боли, ситуацијата во која домородното население зема 2-3 пати повисоки плати од нашите иселеници, а пак не размислува да троши пари за недвижнини, во споредба со нашите кои и покрај најниските примања штедат за купување имот.
Менталитетот е причината покрај некои други работи, што доведува и до таа огромна побарувачка кај нас, посебно Скопје како најпосакувано место за живеење во државата.
ic ne e... skoro sekade na zapad 70% od lugeto ili imaat ili otplakaat kredit za kuka. drugi 20tina posto sobiraat za depozit.... ova nema vrska so balkanski mentalitet nego e sosema normalna covecka odlika da saka da si ima svoj dom.

ps. domorodnoto naselenie retko zima 2-3 pati poveke od iselenicite. toa moze samo ako sporeduvas nekoj argati sto otisle so bg pasosi. ostatokot moze zima 30-50% pomalku dur se snajde ama posle zarabotuva prilicno isto kolku domorodnite na ista pozicija. potesko e da se iskaci skalilo ama toa e veke druga rabota sto nema vrska so temata.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Мене ова Овча Купел на мапа ми изгледа дека се наоѓа локациски од центарот на Софија далеку колку што е Марино оддалечено од центарот на Скопје.
За Витоша си слушнал веројатно

ова е исто ко на улица Македонија во Центар да најдам стан за 1200 евра

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
772
Поени од реакции
1.964
Nemas pojma so zboris ama ajde , si go kaza svoeto, cisto prasanje do tebe , sto poseduvas sto ti si go kupil ?
Ova ne e zlobamerno uspat, samo me interesira.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.429
Поени од реакции
18.598

Нема ништо чудно тука, објаснив пред некој пост. Луѓето сакаат да инвестираат во центрите на големите градови. Таму е најголемата побарувачка. Во надворешните кругови логично е да има попристапни цени.

Инаку ја не сум некакво гуру за недвижини, не знам за секој град што точно се случува. Само пробувам да им објаснам дека не е ова кај нас некаква уникатна ситуација, сличен проблем е во повеќето земји низ европа и е далеку по изразен од тука.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.236
Поени од реакции
351
Нема ништо чудно тука, објаснив пред некој пост. Луѓето сакаат да инвестираат во центрите на големите градови. Таму е најголемата побарувачка. Во надворешните кругови логично е да има попристапни цени.

Инаку ја не сум некакво гуру за недвижини, не знам за секој град што точно се случува. Само пробувам да им објаснам дека не е ова кај нас некаква уникатна ситуација, сличен проблем е во повеќето земји низ европа и е далеку по изразен од тука.
Џабе пробуваш да објасниш, за 10 дена пак некој ќе искоментира дека за истите или помалку пари ќе најде стан во село во грција на море ...

Според народна банка има мал пад на цените првиот квартал годинава, ќе видиме што ќе се дешава во вториов ма да со моменталниве цени мислам ќе остане се исто.

Според индексот на народна банка 2007 имало највисок пораст на цени, повисок од лани. Следната година (2008) немало пад.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
За Витоша си слушнал веројатно

ова е исто ко на улица Македонија во Центар да најдам стан за 1200 евра
Ti ocigledno nemas pojma kaj e vitosha.
Vitosha e selo odaleceno 8 km od centarot na sofia. Blizu tuka e sofia ring mallot ako si bil. Ne e vitoshka ULICA, na koja ti mislis. Vitosha e ko Ilinden vo skopje.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Vitosha e selo odaleceno 8 km od centarot na sofia. Blizu tuka e sofia ring mallot ako si bil. Ne e vitoshka ULICA, na koja ti mislis. Vitosha e ko Ilinden vo skopje.
Моја грешка, се извинувам. Не е 1500, 1179 евра е квадрат. Плус не сум знаел дека Илинден е на 8 километра од центарот на Скопје. Еве Ѓорче е на таа одалеченост од центарот, и цените во Ѓорче се тие, што значи Скопје и Софија се тука некаде со цени.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Моја грешка, се извинувам. Не е 1500, 1179 евра е квадрат. Плус не сум знаел дека Илинден е на 8 километра од центарот на Скопје. Еве Ѓорче е на таа одалеченост од центарот, и цените во Ѓорче се тие, што значи Скопје и Софија се тука некаде со цени.
Nema problem druze, eve na BULEVAROT vitosha ako si zainteresiran 140m2 za samo 650000 eur.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.429
Поени од реакции
18.598
Добар споредба :pos:

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
А што му фали на Илинден? Да не има многу цигани?

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985

Vo koj del na London, i koga ja kupi taa kuka za taa cena, ako ne e tajna?

Kajgana Shop

На врв Bottom