Traktor i kombajn ne e neophodno, bidejki ima nekoj vo neposredna blizina vo seloto sho ke mozes da go platis da ti ja izora nivata za 1000ce.
Isto i za kombajnot.
Toa od navedenive e "najskapo" da receme.
Mislam deka clenot nikade ne spomna deka saka apsolutno sam da zivee kako pustinjak, spomna deka saka da zivee vo zaednica.
Тој јасно и гласно напиша дека не сака воопшто да зависи од државата, и да биде способен сите потреби сам да си го задволи.
Па дека не сака да живее како пустак му треба сеакаква опрема ... женска главо
Трактор ти треба со сите додатоци (плугови,фреза,трапачи,пумпа,косилица,приколка и друго) и други земјоделски машини , во кој сакаш бизнис со зејоделије да влезиш ево приер јаболка/компири
Треба да се испрскаат барем 5-7 пати, ако не и 20 !
Башка за трева 1-3 пати.
Орање фрезирање и друго 1-4 пати....
Тебе нива од Х хектари никој не ти ја ора за 1000 че
.
Во случај да има град/поплава или слично а тој вложил во семе и друго кој ке ја покрије штетата ако не државата?
А ако не зема субвенции и нема некакво осигрурање во дупка е од старт.
А тоа му е едини приход ?
Јаболката 1 денар се индустриска класа и тоа не стално се продава цела роба....
Рачунај нешто калирано нешто расипано па од тоа све се зафаќа како тезгата што се расипува по маркетите
3 тона да извади јаболка му требаат кој знае колку гајби а за збирање и утовар цела војска му треба за збирање превоз и утовар.
Од на нива до некој магацин каде све ова би го складирал.....
Потоа да го транспортира до Х место за откуп 3 тона = 3000 денари.
Тој нема есап само за превоз.
3 тона можда на 2-3 пати треба да се превозат превозот сигурно чини повеќе од 1000 денари од еден тон и каде есап?
Толку мака и превозот не може да си го плати....
Аргатите повеќе се во добивка него газдата со целиот бизнис.
Земаат дневница и си бегаат, чиста пара.