Доброволно приватно здравствено осигурување - искуства/цени/услови

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
Прегледај го приврзокот 374101
Кој не си гласал за северна сеа нека му ја мисли. Барем сега сме на прав пат.
Вемереоните сеа ќе си плаќаат приватно здравствено :icon_mrgr:

И тие од ЕУ граѓаните сакаа да гласаат тука за ова, ама прц!
Константата дуи со променливите сдс и дпне се виновни за ова и тоа што го имаме најголемиот извоз на лекари.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.722
Поени од реакции
36.587
Дупла тема. Пред да отворите тема, проверете на search дали има постоечка. Споени се мислењата со старата.

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
Користам веќе некое време. Претходно од Халк, сега од Еуролинк.
Од Халк 2 пати имав побарано рефундирање на средства (помали прегледи) и без проблем ми вратија пари. Од Еуролинк за среќа се уште го немам активирано осигурувањето, но имам слушано и од таму позитивни искуства.
Исто покрај прегледи прекриваат и средства потрошени за лекарства (освен ако не се нешто витамини, додатоци во исхрана и сл). Покрај тоа дел има и буџет за стоматолошки услуги, колку, зависи до полиса.

Тоа што е важно во приватното здравство е дека за стари дијагнози не ви покриваат ништо. При купување на полиса се пополнува формулар каде што ќе треба да се наведат стари дијагнози.
Исто така контролни прегледи не покриваат. За се мора да има причина, болка, поради која си отишол на приватно лекување.

Во првиот месец, или два од купувањето на полисата немате право да користите приватно здавство.
Дали знаеш некоја компанија да покрива и стари дијагнози. Разбирам дека се штитат од злоупотреба али не е сосема логично бидејќи испаѓа дека дијагнозата/повредата неможе никогаш повеќе да ти се повтори.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.448
Поени од реакции
58.820
Дали знаеш некоја компанија да покрива и стари дијагнози. Разбирам дека се штитат од злоупотреба али не е сосема логично бидејќи испаѓа дека дијагнозата/повредата неможе никогаш повеќе да ти се повтори.
Немам слушнато.
И малку ми нема смисла, пошто приватно здравство на годишно ниво е поефтино него било каква интервенција во некоја од приватниве клиники. Многу лесно би биле во загуба така :unsure:

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
Немам слушнато.
И малку ми нема смисла, пошто приватно здравство на годишно ниво е поефтино него било каква интервенција во некоја од приватниве клиники. Многу лесно би биле во загуба така :unsure:
Се согласувам, само зборот ми е повреда пример тениски лакт, повреден скочен зглоб/колено на спортист се честа и повторувачка повреда која може се оперира повеќе од еднаш. Според нивната логика само првата повреда се рачуна ако си бил под осигурување. За сите наредните повреди се вадат дека стара повреда е.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
@Daniel92 можда вреди ако имаш доста повреди или сакаш да испиташ подетално некоја состојба/болест а си седел така до сега и ке испадне дека прв пат ти е,и да искористиш нешто.
ПС. А што ако еднаш се оперираш/лечиш пример од вода во колено после друга,arthritis,па baker cyst дека сиве се повреди на колено но се сиве различни.

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
@Daniel92 можда вреди ако имаш доста повреди или сакаш да испиташ подетално некоја состојба/болест а си седел така до сега и ке испадне дека прв пат ти е,и да искористиш нешто.
ПС. А што ако еднаш се оперираш/лечиш пример од вода во колено после друга,arthritis,па baker cyst дека сиве се повреди на колено но се сиве различни.
Имам ортопедски преглед на истиот зглоб година дена пред осигурувањето во мој термин што демек ја квалификува како стара повреда. Имам намалена стабилност од повеќе шинувања на зглобот/ankle sprains и веќе често ми се повторува одново повредата. Како што викаш за колено состојбите се различни али незнам осигурувањето како би одговорило во тој случај. Нив сепак им се парите битни и пак би барале излез. Според мене е нелогично да се исклучи можноста да се повтори некоја состојба макар и идентична. Мала е веројатноста но сепак можна. Уште по нелогично е за различна состојба на колено да одбијат да покријат трошоци. За тоа е темава може некој поискусен да даде совет.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Немам слушнато.
Ако гледаат тоа дали би биле на загуба, а кога си постар пациент со сигурност мораат да бидат, пошто хроничниот пациент има потреба да влегува во болница најмалку 2-3 пати на година.

Тури му пепел ма таа работа.

Еден фонд на здравство било приватен или државен може да функционира и преживее само како што функционира и преживува еден пензиски фонд.

Сега ако е државен и зачкрипи, може да се надева на освежување од државна цицка. Овие другиве не знам од каде?

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
Ако гледаат тоа дали би биле на загуба, а кога си постар пациент со сигурност мораат да бидат, пошто хроничниот пациент има потреба да влегува во болница најмалку 2-3 пати на година.

Тури му пепел ма таа работа.

Еден фонд на здравство било приватен или државен може да функционира и преживее само како што функционира и преживува еден пензиски фонд.

Сега ако е државен и зачкрипи, може да се надева на освежување од државна цицка. Овие другиве не знам од каде?
Во право си се. Не само што немаат државно освежување него и бркаат дебел профит. Ама пак да те прашам, да претпоставиме си некој што не работи во здравствен сектор и немаш врски со други здравствени работници. Имаш потреба да се лекуваш а државно никако неможеш да завршиш работа. Што ќе правиш?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Во право си се. Не само што немаат државно освежување него и бркаат дебел профит. Ама пак да те прашам, да претпоставиме си некој што не работи во здравствен сектор и немаш врски со други здравствени работници. Имаш потреба да се лекуваш а државно никако неможеш да завршиш работа. Што ќе правиш?
Адвокат - правен застапник, бранител на обвинето лице во кривична постапка, застапник на една страна во парнична постапка.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.256
Поени од реакции
18.205
Немам слушнато.
Мислам дека имаат подобри понуди поради големата група на осигуреници што ги носат у болницата. Пример, ја без осигурување не би стапнал таму. Вака кога го имам, одам таму наместо државно.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Имам ортопедски преглед на истиот зглоб година дена пред осигурувањето во мој термин што демек ја квалификува како стара повреда. Имам намалена стабилност од повеќе шинувања на зглобот/ankle sprains и веќе често ми се повторува одново повредата. Како што викаш за колено состојбите се различни али незнам осигурувањето како би одговорило во тој случај. Нив сепак им се парите битни и пак би барале излез. Според мене е нелогично да се исклучи можноста да се повтори некоја состојба макар и идентична. Мала е веројатноста но сепак можна. Уште по нелогично е за различна состојба на колено да одбијат да покријат трошоци. За тоа е темава може некој поискусен да даде совет.
Затоа и постојат, не се хуманитарна организација :D
Инаку секаде е така со старите повреди, скоро гледав во АУС за приватно осигурување бидејќи и јас имам стара спортска повреда за која морам да одам на операција, но и тука не ја покриваат. А и тука генерално најдобрите доктори се во приватни болници.

Член од
10 март 2022
Мислења
209
Поени од реакции
410
Мислам дека имаат подобри понуди поради големата група на осигуреници што ги носат у болницата. Пример, ја без осигурување не би стапнал таму. Вака кога го имам, одам таму наместо државно.
Сигурно имаат подобри понуди. Прееска барав офталмолошки преглед, сами ја понудија систина и ми закажаа преглед кој е покриен од нив.
Автоматски споено мислење:

Инаку секаде е така со старите повреди, скоро гледав во АУС за приватно осигурување бидејќи и јас имам стара спортска повреда за која морам да одам на операција, но и тука не ја покриваат. А и тука генерално најдобрите доктори се во приватни болници.
Сепак и покрај тоа би го продолжил. Можеби стоматолошкиот дел би го исклучил само. За секој случај.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Аман бе? Ти кажуеш дијаметрално спротивно од она што го кажуе кано.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Аман бе? Ти кажуеш дијаметрално спротивно од она што го кажуе кано.
Па сега ако сакаш да те оперира лик кој е во топ 10 во таа област, најчесто си одиш на приватно, таквите хирурзи се платени по 600+ илјади годишно, а тоа е возможно на приватно. И на државно ќе добиеш квалитетна услуга, но се чека, и ќе те средува некој со помалку искуство/знаење.
Во државно зависи каде ќе налеташ, генерално се неколку нивоа пописмени и со подобар однос од мкд, но се чека многу. Пред некој ден на ургентно чекав преку 7 саати.

Kajgana Shop

На врв Bottom