Pricina zasto ja navedov Estonija, dobivas nivna licna karta, kompletna dokumentacija izdadena od nivnata vlada i slicno. Taka sto dokumentite ke gi imas.
Mozebi ke treba da go zatvoris mkd akauntot ama toa e kompletno drugo prasanje.
Da ne bidam pogresno razbran, ne vikam deka ova e vozmozno prasanjeto mi bese dali nekoj nekogas go razmislil
Iskreno sansite se 50-50 (ili moze ili ne), go formulirav samo kako idea zasto odnapred potencirav ne sum tocno zapoznaen so se sto ti treba za trguvanje i zatoa ne mozam da ocenam dali vakva idea e vozmozna ili ne.
Те разбирам, јас ја гледав оваа опција за отворање на фирма, но не е баш така едноставно, плус таму персоналниот ако добро паметам им беше 20% и пак си заебан.
Zatoa i rekov ne znam kako ide i go frliv samo kako idea dali nekoj nekogas go razgledal kako opcija. Jas go razgleduvav pred nekoja godina ama ne bese za trguvanje na berza bese za sosema druga namena.
Те разбирам, јас ја гледав оваа опција за отворање на фирма, но не е баш така едноставно, плус таму персоналниот ако добро паметам им беше 20% и пак си заебан.
Zasto mesame tuka personalen danok, ti treba danok na dobivka na kompanijata a ne personalen, platata ako si ja davas ke treba da plakas danok kade sto si rezident a ne kade e kompanijata, kompanijata ke si plaka samo danok na profitot sto go ostvaruva.
Od druga strana i da treba da plakas 20% danok, neli e podobro da platam 20% danok, odkolku da plakam danok na "dobivka" koga realno rabotis so zaguba cim ne mozes da gi prebivas dobivka i zaguba
Zatoa i rekov ne znam kako ide i go frliv samo kako idea dali nekoj nekogas go razgledal kako opcija. Jas go razgleduvav pred nekoja godina ama ne bese za trguvanje na berza bese za sosema druga namena.
Zasto mesame tuka personalen danok, ti treba danok na dobivka na kompanijata a ne personalen, platata ako si ja davas ke treba da plakas danok kade sto si rezident a ne kade e kompanijata, kompanijata ke si plaka samo danok na profitot sto go ostvaruva.
Od druga strana i da treba da plakas 20% danok, neli e podobro da platam 20% danok, odkolku da plakam danok na "dobivka" koga realno rabotis so zaguba cim ne mozes da gi prebivas dobivka i zaguba
Затоа што тие ќе ти бидат приходи во таа држава, не ме интересирало да проверувам за берза, но тука каде што сум ако не се лажам и тие ти се сметаат во годишните примања и може да те дигнат во друга категорија за данок.
Друга работа е иницијалните пари, како ќе ги префрлиш, дали ќе бидат предмет на даночење во Естонија и тн?
Да, пошо кур ве боли сите. Во УЈП прв пат слушаат од мене дека е проблем шо не се пребивале загубите и во јануари и сеа. Сите благоглаголат а никој не ни пробува пријава да поднесе а камо ли да отиде да се распраша унатре или им напише претставка. Му барав на советникот да го снима службено разговорот за да им укажам на глупостите и да се заштитам себе си. По незаинтересираноста или сум јас луд шо пробувам да не праам евазија или останативе трејдаат пејпер акаунт и се расфрлаат со бројки од учинок.
Автоматски споено мислење:
Почитувам шо сме различни но како може да бегаш од злато ако расте инфлација кога единствен традиционален хеџ и замена за доларот шо девалвира е златото у есенција ? Можеби мислиш на мајнериве , пошо они ќе бидат засегнати од пораст на трошоци како сите останати?
На берза ова е скоро невозможно, ќе ти бараат при регистрација тукашни документи.
Јас еве живеам во друга земја, но сеуште сум само со Македонските документи и нема како да отворам втор акаунт на Интерактив.
Доколку постои опција за правење депозит со крипто, тогаш има начин УЈП да не пипне ни денар (под услов Интерактив да не им праќа податоци). Ги вадиш во крипто, си пушташ оглас на телеграм по групите, и ги шиткаш за кеш без провизија, или преку посредник со 1-2% провизија за големи суми.
Прво не гледам дека би требало да имаш проблем со менувањето на даночната резидентност. Во самата сметка кај даночен резидент ќе направиш измени и ќе се декларираш како даночен резидент во државата каде си, и ќе си приложиш документи од таа држава било да е лична карта, дозвола за престој со адреса и сл.
Јас ако се сеќавам добро ти веќе извесно време си надвод од МК. Дали при заминувањето се одјави од полиција и УЈП?
Pricina zasto ja navedov Estonija, dobivas nivna licna karta, kompletna dokumentacija izdadena od nivnata vlada i slicno. Taka sto dokumentite ke gi imas.
Mozebi ke treba da go zatvoris mkd akauntot ama toa e kompletno drugo prasanje.
Da ne bidam pogresno razbran, ne vikam deka ova e vozmozno prasanjeto mi bese dali nekoj nekogas go razmislil
Iskreno sansite se 50-50 (ili moze ili ne), go formulirav samo kako idea zasto odnapred potencirav ne sum tocno zapoznaen so se sto ti treba za trguvanje i zatoa ne mozam da ocenam dali vakva idea e vozmozna ili ne.
Прво не гледам дека би требало да имаш проблем со менувањето на даночната резидентност. Во самата сметка кај даночен резидент ќе направиш измени и ќе се декларираш како даночен резидент во државата каде си, и ќе си приложиш документи од таа држава било да е лична карта, дозвола за престој со адреса и сл.
Јас ако се сеќавам добро ти веќе извесно време си надвод од МК. Дали при заминувањето се одјави од полиција и УЈП?
Не може да се одјавам од УЈП, таму имам 2 активни бизниси на кои сум управител.
Во врска со странски документи, реално не сум се замарал за интерактив затоа што има други опции кои може да ми донесат далеку повеќе пари. Тука и со недвижности како од шала може да свртам просек од 20% во наредни 10 години, плус самата кирија ќе си ја плаќа ратата.
Како мислиш другар ова со намалени зголемени профит лосс. Еве конкретно пример од мојот извештај. Се работи за лот од 4 опции кои се играат како една трансакција но системот ми ги вади по ред шо никако не ми одговара ако се не се пребиваат загубите. Како би ги пријавил ти ?
Имаш подоле графа за фх total forex освен ако не ти е во иста валута деноминиран акоунтонт. Ако е можеш да пробаш нон уса ассет да истргуваш ке треба да се покаже. Го сметаш данокот на добивка/загуба на тотал ассет.
Затоа што тие ќе ти бидат приходи во таа држава, не ме интересирало да проверувам за берза, но тука каде што сум ако не се лажам и тие ти се сметаат во годишните примања и може да те дигнат во друга категорија за данок.
Друга работа е иницијалните пари, како ќе ги префрлиш, дали ќе бидат предмет на даночење во Естонија и тн?
Мешаш поими тука, фирмата би ти била во Естонија и е даночен обврзник таму на основа на профитот што би го остварила, ти нема да бидеш нивен даночен обврзник зашто не живееш таму и автоматски имаш данок на приход само каде што си резидент.
Али ова е како можна опција за луѓе во МКД каде е калакурница со законите како што пишуваат не за мене или тебе.
иницијалните пари лесно ќе си ги префрлиш со банкарски трансфер помеѓу твоја сметка во МКД на твоја сметка во Естонија
Имаш право да отвориш сметка таму ако си е-резидент
па друже нормално дека не е реал резиденс зарем сакаш и европски пасош за 100€ да добиеш.
Па татарите не ти даваат пасош за тие пати бе.
убаво е објаснето ти овозможува да отвориш банкарска сметка/фирма таму и да имаш пристап на европски пазар
е сега треба да разграничиш данок на приход кои ти го плаќаш кај што си резидент пример во случајов МКД, а во локацијата каде што имаш компанија компанијата плаќа данок на добивка.
Кога тргуваш преку компанијата (е сега и дали е ова возможно не знам или како што пиша некој ти треба инвестициски фонд) компанијата ти остварува добивка/загуба, ако имаш добивка можеш да си исплатиш плата и за таа плата што ќе ја исплатиш на себе ќе платиш данок каде што си резидент се надевам сега е појасно на што мислев кога го споделив ова
Инвестициски фонд не ти се исплати, со него нема да можеш скоро ништо да направиш. Ке ти треба друштво за управување со инвестициски фондови како плус субјект , а др приказнае понатака што ке имаш дополнителни лимити до сопствени средства во уделите во фондот.
Другарче мое, јас не давам тука каков таков допринос туку несебично секојдневно споделувам последни неколку години про боно анализи и информации кои мене ме прават секоја година подобар од претходната. Колку и смешно и аматерски да звучи овој ,,кајгана форум'', ова е е единствен социјален медиум во нашата земја за капитални инвестиции во земјава и надвор. Мејнстрим медиумиве како Капитал, Денар, Фактор се на аматерско ниво во прибирање на информации у компарација со шизициве тука шо споделуваат. Trust me. Јас сеуште учам од луѓе на форумов и затоа им ќутам на ВокиТоки, Тендо и многу други тука со поголем придонес од мене
Многу луѓе не го ценат форумчево (во деминутив), но кога ќе навлезеш во овој луд свет и те како помага.
Другарче мое, јас не давам тука каков таков допринос туку несебично секојдневно споделувам последни неколку години про боно анализи и информации кои мене ме прават секоја година подобар од претходната. Колку и смешно и аматерски да звучи овој ,,кајгана форум'', ова е е единствен социјален медиум во нашата земја за капитални инвестиции во земјава и надвор. Мејнстрим медиумиве како Капитал, Денар, Фактор се на аматерско ниво во прибирање на информации у компарација со шизициве тука шо споделуваат. Trust me. Јас сеуште учам од луѓе на форумов и затоа им ќутам на ВокиТоки, Тендо и многу други тука со поголем придонес од мене
Многу луѓе не го ценат форумчево (во деминутив), но кога ќе навлезеш во овој луд свет и те како помага.
Изгледа не сме се разбрале па да пробаме од почеток.
Точно постираш секој ден и тоа доста, што е тоа и колку е корисно повеќе зависи од тоа колку тој што те чита разбира.
Јас не разбирам и затоа што не разбирам не влагам во дискусија за акции фондови или што точно и да зборите. Имам јас време док да почнам да го зборам вашиот јазик.
тоа што јас го увидов е дека имате проблем со лошо напишани и уште полошо толкувани закони (воопшто не сум изненаден)
И затоа се обидов да помогнам со некои знаења што ги имам доколку е тоа изводливо.
целиов начин на тргување со берзата ми е нејасен, дали тоа можеш да го правиш во име на фирма појма немам, ете некој пиша треба фонд па незнам што како зашто, поентата ми беше во случај да ме сте запознаени со оваа можност да ви посочам па може и ќе ви е од корист.
те тргнав тебе не дека тоа беше само за тебе насочено него тој коментар ми дојде прв најден на проблематиката со даноците
Мешаш поими тука, фирмата би ти била во Естонија и е даночен обврзник таму на основа на профитот што би го остварила, ти нема да бидеш нивен даночен обврзник зашто не живееш таму и автоматски имаш данок на приход само каде што си резидент.
Али ова е како можна опција за луѓе во МКД каде е калакурница со законите како што пишуваат не за мене или тебе.
иницијалните пари лесно ќе си ги префрлиш со банкарски трансфер помеѓу твоја сметка во МКД на твоја сметка во Естонија
Имаш право да отвориш сметка таму ако си е-резидент
Таман работа да мешам за вакви работи. Какво сака нека ти е државјансвото, ти во таа држава ќе имаш приход, што значи дека си обврзан да платиш данок, овде тоа се вика resident for tax purposes. Од тоа што истражував, за да не те даночат 20% таму, ќе мора да ги пратиш парите на тукашна сметка во мкд по основ на некакви услуги (и таму проверуваат да не финансираш тероризам и сл. значи пак ќе ти требаат фактури и сл.), што пак се врти на истото, за да ги извадиш тие пари ќе треба да си платиш данок во мкд.
Зошто да не е за мене и за тебе, ти демек успеа да си земеш со тебе се што поседуваше во мкд?
Ај не ме разочарувај сега, како економист/бизнисмен човек треба ич да не ти чуе што мисли околината за тебе, туку само како да направиш пари.
Инаку никој не вика дека форумот не е добро место за размена на искуства, ниту го девалвира знаењето на луѓето тука. Она што се обидувам да ти го кажам е дека во МКД цели коропорации не успеваат да сменат закони, а не пак 10мина што решиле да се различни од рајата и да инвестираат во берза.
Ако знаеш како да правиш депозит со крипто, оди купи си го кеш на групите за крипто, направи трансфер горе, кога ќе ги извадиш иста приказна, пушти оглас дека продаваш и крцкај си.
Таман работа да мешам за вакви работи. Какво сака нека ти е државјансвото, ти во таа држава ќе имаш приход, што значи дека си обврзан да платиш данок, овде тоа се вика resident for tax purposes. Од тоа што истражував, за да не те даночат 20% таму, ќе мора да ги пратиш парите на тукашна сметка во мкд по основ на некакви услуги (и таму проверуваат да не финансираш тероризам и сл. значи пак ќе ти требаат фактури и сл.), што пак се врти на истото, за да ги извадиш тие пари ќе треба да си платиш данок во мкд.
Зошто да не е за мене и за тебе, ти демек успеа да си земеш со тебе се што поседуваше во мкд?
Ајде прво за делот со данокот, не го дадов ова како опција за да се заобиколи данокот туку да се поедноставни. По тоа што го постираа членовите тука ако не можат да пребијат добивка/загуба и може да се случи да работат со загуба и се уште да плаќаат данок што го нема никаде реално.
За да го избегнат (доколку е можно тргување преку компанија) им го посочив случајов, на крајот на денот ќе си исплатат плата на основ консултантски услуги и ќе си платат во МКД данок за тоа.
Нема што да плаќаат во друга држава затоа што ти како индивидуа не остваруваш приход таму (остварува фирмата и се плаќа само на профитит)
за вториот дел па друже ми остана по некоја цигла тука таму у МКД тоа што имав од пари за овие 5 години отиде. Така што да се успеав да имам, ништо не префрлив него тука си пазарев до МКД картичка додека не потрошив се што имаше.
Ајде прво за делот со данокот, не го дадов ова како опција за да се заобиколи данокот туку да се поедноставни. По тоа што го постираа членовите тука ако не можат да пребијат добивка/загуба и може да се случи да работат со загуба и се уште да плаќаат данок што го нема никаде реално.
За да го избегнат (доколку е можно тргување преку компанија) им го посочив случајов, на крајот на денот ќе си исплатат плата на основ консултантски услуги и ќе си платат во МКД данок за тоа.
Нема што да плаќаат во друга држава затоа што ти како индивидуа не остваруваш приход таму (остварува фирмата и се плаќа само на профитит)
за вториот дел па друже ми остана по некоја цигла тука таму у МКД тоа што имав од пари за овие 5 години отиде. Така што да се успеав да имам, ништо не префрлив него тука си пазарев до МКД картичка додека не потрошив се што имаше.
Имаат уште поедноставно решение за да го поедностават, им пишав пред некое време.
Како не остваруваш профит? Пуштат пари од мкд сметка на сметката што се наоѓа во Естонија, од таа сметка пушташ пари на интерактив, таму правиш пари со акциите и ги вадиш пак на сметката во Естонија (значи си остварил приходи) и на тие ќе треба да си платиш. Па од таму треба да ги донесеш до македонската банка (или ако има опција да си извадиш картица од тамошната, па да ги трошиш во маркети).
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.