Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Еве @Bafra испадна пољубезен и ти објасна, ама изгледа ја пак сум бил во право дека ќе си ја терате истата песна.
Објасни тоа што му одговара. Нека објасни од каде им се парите на банките. И што ќе биде кога тие пари и инвестиции ќе се повлечат од клинетите или дислоцираат на друго место. Нешто што се случува моментално.
Автоматски споено мислење:

Сега не биди пизда и не туку спинувај со идни работи. Ако знаеш на друг начин да објасниш како пропаднала СВБ со санкциите слободно објасни и ако држи вода, ќе кажам во право си.

Тоа санкциите и одземање на капитал е сигнал за Кинезите и сите други дека во иднина да се повнимателни, бидејќи ни во САД нема владеење на правото.
Е сега па има друг зајеб, не постои друг пазар, друга држава која може да апсорбира трилиони, без да имплодира, па САД им останува единствена опција :toe:
Што викаш на ова "Саудиската национална банка во минатата година инвестираше 1,5 милијарда долари во Кредит Свис банката. Алмар Ал Кудари, претседател на саудиската банка, за Блумберг изјави дека повеќе од таа сума нема да се вложува во и оти неговата банка нема интерес да поседува повеќе од сегашните 9.8% акции." ?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Објасни тоа што му одговара. Нека објасни од каде им се парите на банките. И што ќе биде кога тие пари и инвестиции ќе се повлечат од клинетите или дислоцираат на друго место. Нешто што се случува моментално.
Прочитај повторно и ќе видиш дека се ти е објаснето за конкретната работа.

Што викаш на ова "Саудиската национална банка во минатата година инвестираше 1,5 милијарда долари во Кредит Свис банката. Алмар Ал Кудари, претседател на саудиската банка, за Блумберг изјави дека повеќе од таа сума нема да се вложува во и оти неговата банка нема интерес да поседува повеќе од сегашните 9.8% акции." ?
Ти што викаш? Оти нејќе во Швајцарска банка, кога Швајцарија рече нема да замрзнуваме Руски капитал, противуставно е, значи според твоја логика баш таму треба да бега капиталот....

Човекот гледа катастрофа на повидок,оти уште да губи. Тоа значи ни Швајцарците не се сигурни како претходни децении, па која друга опција им останува на големите пари за паркирање?
Кина ли.... УК ли .... Русија можеби ако ги прашаш Рон, Ванчо и Јамајка,оти била капиталистичка држава.:D

Член од
30 октомври 2022
Мислења
460
Поени од реакции
1.284
Се слагаме за ова, ама воопшто не гледам каква воопшто врска имам јас со тоа или врска со дискусијата?????!!!!

Фала на одговорот, дека сум безгрешен сигурно не, напротив, се извинувам кога грешам, а грешам секојдневно.

Ќе пробам на широко да ти реплицирам кога ќе бидам послободен
Ти немаш ама НАТО има.Кој крена бели знамиња во Арачиново?Не присилија добиена војна да ја прифатиме како пораз.Затоа сега Али Паша и неговите си играат курташак со цела држава. Не одговараат за ништо едноставно се недопирливи.Зошто кој стои зад нив?

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626
Па не, сѐ што ти тогаш направи беше повторување на официјалната наратива/приказна на естаблишментот (како да не можеме тоа да го прочитаме по официјалните веб страни на нивните институции).
Тоа е пошто не можеш уште да заклучиш дека сум му десна рака на господинот Блинкен и мора да го бранам естаблишментот, ја одамна те разоткрив дека си на норма од Гремлин, пошто нема некоја теоретска можност да лупеташ свесно толку глупости :icon_lol: :icon_lol:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
И што да ти одговорам на ова? 10 прашања ти поставив, за на секое да ми одговориш со прашање?

Остај...

Терај магарето, што ќе се малтретираме, и онака нема ефект

Sent from my iPhone using Tapatalk
ти одговорив незнам. Што сакаш да ти одговорам. Јас дури на темава не правам никакви заклучоци за колите. Јас друго нешто освен Германска кола, не признавам. Ти беше тој што кажа дека Русија не може да има автомобилска индутрија. Па ме интересира зошто тоа го мислиш. Експлицитен одговор дај ми. Краток и јасен. Не видеа кои можам јас да си ги толкувам субјективно. Мое мислење дека не може да е проблем електрониката, пошто Јапонците користат туѓи иновации. Неможе да е механиката, пошто машинската индустрија е бајаги егазктна. Па ме интересира што мислиш ти е проблемот.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.448
Aвтомобилската индустрија на Русија е релевантна по муабетов, колку Шекспир. Нека не постои.

Они нека го освојат Донбас, па ако требе и пешки нека идат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.726
Поени од реакции
33.971
Тоа е пошто не можеш уште да заклучиш дека сум му десна рака на господинот Блинкен и мора да го бранам естаблишментот, ја одамна те разоткрив дека си на норма од Гремлин, пошто нема некоја теоретска можност да лупеташ свесно толку глупости :icon_lol: :icon_lol:
Некој што озбилно дискутира ќе посочеше што тоа се „глупости“ во изнесената теза. Таков некој очигледно не си ти.
Патем... Никогаш не сум кажал баналности од типот „десна рака на господинот Блинкен“, но ќе приметам дека егото и тврдоглавоста те туркаат во глупавост.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.754
Поени од реакции
36.650
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Прочитај повторно и ќе видиш дека се ти е објаснето за конкретната работа.

Ти што викаш? Оти нејќе во Швајцарска банка, кога Швајцарија рече нема да замрзнуваме Руски капитал, противуставно е, значи според твоја логика баш таму треба да бега капиталот....

Човекот гледа катастрофа на повидок,оти уште да губи. Тоа значи ни Швајцарците не се сигурни како претходни децении, па која друга опција им останува на големите пари за паркирање?
Кина ли.... УК ли .... Русија можеби ако ги прашаш Рон, Ванчо и Јамајка,оти била капиталистичка држава.:D
Барем тоа нешто добро им беше, ама рака на срце и САД истото го рекоа и ЕУ, дека нема правна рамка да се конфискуваат тие пари коа државата ги вложувала со свој капитал. Мислам дека ни е економски не е ни изводливо, што ќе и праиш на таа обврзница ќе ја препродадеш ли? Е овде стварно незнам која би била шемата.

Ама назад на темата, сепак ооогромна историска грешка им беше тоа на Швајцарија со замрзнувањето на финансиските средства на Русија и приклучувањето на санкциите и особено нарушување на традиционалната неутралност, држава која и во двете светски војни била неутрална, дури во втората и го финансира Хитлер со заеми и сл. Да сега каква и да е хегемонијата на чело со САД ( а знаеме кои алатки ги имаат тие да ги закопаат навек швајцарците ако не играат по нивни ноти) сепак попуштат и направат таква грешка.

Сеа ти можеш да вртиш до утре, теории, филмови, равенки и сл. Ама чим ти вика мулти милијардерот од Арабија нема више мои пари таму... нешто смрди. Пази, они да сакаат така ќе им ги дадат тие пари што им требаа, филантропски, еве ние сме тие што ќе ве спасат, во фондовите незнаеме колку нули имаме. Ама...

И пак ќе нагласам, огромни пари се извлечени од остатокот од светот* надвор од западот. Тоа се осеќа и те како, ако си прав економист знаеш убаво што значи тоа. Мислам дека е најлошото нешто. Баш она чиста најава за пропаст. Кога некој ти го секнува изворот.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Барем тоа нешто добро им беше, ама рака на срце и САД истото го рекоа и ЕУ, дека нема правна рамка да се конфискуваат тие пари коа државата ги вложувала со свој капитал. Мислам дека ни е економски не е ни изводливо, што ќе и праиш на таа обврзница ќе ја препродадеш ли? Е овде стварно незнам која би била шемата.

Ама назад на темата, сепак ооогромна историска грешка им беше тоа на Швајцарија со замрзнувањето на финансиските средства на Русија и приклучувањето на санкциите и особено нарушување на традиционалната неутралност, држава која и во двете светски војни била неутрална, дури во втората и го финансира Хитлер со заеми и сл. Да сега каква и да е хегемонијата на чело со САД ( а знаеме кои алатки ги имаат тие да ги закопаат навек швајцарците ако не играат по нивни ноти) сепак попуштат и направат таква грешка.

Сеа ти можеш да вртиш до утре, теории, филмови, равенки и сл. Ама чим ти вика мулти милијардерот од Арабија нема више мои пари таму... нешто смрди. Пази, они да сакаат така ќе им ги дадат тие пари што им требаа, филантропски, еве ние сме тие што ќе ве спасат, во фондовите незнаеме колку нули имаме. Ама...

И пак ќе нагласам, огромни пари се извлечени од остатокот од светот* надвор од западот. Тоа се осеќа и те како, ако си прав економист знаеш убаво што значи тоа. Мислам дека е најлошото нешто. Баш она чиста најава за пропаст. Кога некој ти го секнува изворот.
Турли тава пост.Класика обид да се извадиш од глупостите што ги тврдеше, ама катастрофален ти е обидов.
Види од каде почна муабетот, дека твоето тврдење поради санкциите банките пропаѓале, што врска нема, прочитај си го постов уште 3 пати и дај опрај се.

Првин збореше за САД и санкциите врз Руски капитал дека биле причина за пропаѓање, тоа ти покажав врска нема. После магично се префрли за Кредит Свис, каде самиот арап ти кажува дека нема да вложува дополнителни пари, ти кажав дека Швајцарците одбија да замрзнуваат Руски капитал туку така, а ти во вториот пасус еден куп невистинити глупости. Арен ли си?

Третиот пасус, демек се мои теории, филмови уште повеќе се закопуваш што врска немаш како функционира една банка, бидејќи тоа се факти, реалноста, плус дополнително самиот потврдуваш дека нешто смрди во Швајцарија, иако според твојата логика, штом нема санкции, таму треба да иде капиталот, а ти сега тврдиш дека смрди. Арен ли си?

Што пак ќе нагласиш, огромни пари биле извлечени надвор од западот, за кој запад збориш сега, за ЕУ или за САД... по логиката на нештата бидејќи се пуваше врска пропаѓањето на банките во САД, значи сметаш дека од САД бегаат огромни пари. Ај не мора да покажуваш бројки (не e ни точно твоево тврдење) туку дај кажи каде идат тие огромни пари, во која држава, на кој пазар, иако за сега не постои друга алтернатива од САД... ни за тоа немаш одговор, туку само нафрлаш празни реченици.

Многу многу лош спин :(

Kajgana Shop

На врв Bottom