Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.463
Поени од реакции
24.686
Можам да замислам какви свршувања ќе имаше тука ако САД заглавеше 10 месеци во некое ирачко село. Ама сега ментални гимнастики читаме
sad zaglavi vo mnogu sela duri i naselbi vo gradovite ne samo vo irak nego i vo afganistan i vietnam i sekade. zatoa si pravea crveni vakvi onakvi zoni i u samiot bagdad. okupacijata vo golema mera im e limitirana kade se dvizat i tocno sto kontroliraat.

ovde eden den ke sednat na masa i nezavisno do kade se na teren ke se dogovorat od ovaa strana poveke ne e ukraina ako voopsto ostane nesto i tocno sto urkite ke smeat da pravat u idnina.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Па незнам, заглави САД во Авганистан 21 година со козоебачи. Надвор од база да излезеш таму беше рамно на самоубиство, за 1 недела им ја победија армијата што ја спремаа тие 20 години во која вложија милијарди долари, па не видов некој посебно да се потресе во врска со тоа. Барем не на левел на кој се потресуваат тука за начинот на кој војува Русија, вклучително и ти.
Сто и пеес пати е правен муабетов за Афганистан. Се што беше од значење и сите популациски центри беа заземени од Американците после три недели војна. Дали е истиот случај со Русите во Украина? Дали ги заземаа сите популациски центри после три недели војна?

Американците го заземаа Кабул и другите битни градови и назначија свој претседател на земјата (Хамид Карзаи). Дали Русите го заземаа украинскиот еквивалент на Кабул и повеќето украински градови и дали назначија нивни претседател на земјата?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.463
Поени од реакции
24.686
Сто и пеес пати е правен муабетов за Афганистан. Се што беше од значење и сите популациски центри беа заземени од Американците после три недели војна. Дали е истиот случај со Русите во Украина? Дали ги заземаа сите популациски центри после три недели војна?

Американците го заземаа Кабул и другите битни градови и назначија свој претседател на земјата (Хамид Карзаи). Дали Русите го заземаа украинскиот еквивалент на Кабул и повеќето украински градови и дали назначија нивни претседател на земјата?
pa toa e idiotski nacin na vodenje vojna. zazemale gradovi da za na kraj ko picki da gi napustat pritoa ogromen del od luge, oprema i lokalno naslenie koe im pomagalo da go ostavat na cedilo.

rusite nema nikogas da napustat sve sto ke osvojat. toa drugoto ke go sramnat so zemja ako/koga treba i resen problem...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
pa toa e idiotski nacin na vodenje vojna. zazemale gradovi da za na kraj ko picki da si napustat.

rusite nema nikogas da napustat sve sto ke osvojat. toa drugoto ke go sramnat so zemja ako/koga treba i resen problem...
Тоа во Афганистан не беше дел од Америка. Херсон според Устав на Русија е дел од Русија па си ги спакуваа торбите и го напуштија. Еден месец откога го прогласија за дел од Русија, го напуштија.

Не знам дали сфаќате колку голем удар е тоа по угледот на Русија како светска сила.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.463
Поени од реакции
24.686
Тоа во Афганистан не беше дел од Америка. Херсон според Устав на Русија е дел од Русија па си ги спакуваа торбите и го напуштија. Еден месец откога го прогласија за дел од Русија, го напуштија.

Не знам дали сфаќате колку голем удар е тоа по угледот на Русија како светска сила.
ni afganistan ni vietnam ni irak ni sirija ne se del od usa pa se mesaat sekade, go masakriraat lokalnoto naselenie, kradat i posle begaat. toa im e taa "pobednicka shema" na koja valjda treba ostatokot na svetot da se pali?

herson ne e nikakov udar. toj del ke se vrati seedno dali na pregovaracka masa ili na teren. kaj se brzas?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
ni afganistan ni vietnam ni irak ni sirija ne se del od usa pa se mesaat sekade, go masakriraat lokalnoto naselenie, kradat i posle begaat. toa im e taa "pobednicka shema" na koja valjda treba ostatokot na svetot da se pali?

herson ne e nikakov udar. toj del ke se vrati seedno dali na pregovaracka masa ili na teren. kaj se brzas?
Види го видеото што @The xx го постираше претходно. Не работи времето за Русија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.463
Поени од реакции
24.686
Види го видеото што @The xx го постираше претходно. Не работи времето за Русија.
opremata od nato? :pos: seriozno mislis deka toa ke smeni nesto? ako pocne rusija seriozno da gubi ke letaat nuklearki i toa nadvor od ukraina... ne se zanesuvajte be decki ova e vojna sto rusija nema da ja zagubi, prasanje e samo dali evropa ke se osvesti na vreme pa da ne naebat i oni.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Da rekov, no ne kako glavna i edinstvena taktika vo vojnata. Ne mi e jasno zosto prvo ova si go primate tolku na srce pa go opravduvate kao nekoj woow superiorni taktiki i neznam sto. Zaglavija so meseci za edno ebano gratce kolku Resen, nema tuka nikakva superiorna taktika tuku ednostavno nesposobnost da prodolzat ponatamu.
Автоматски споено мислење:

Pa iskreno so ova tempo vo Berlin ke stignea sega kaj da e, 2023 :toe:.
Па мене не ми е јасно како уште го држат украинциве - Маринка, па нема кај да се скриеш...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.463
Поени од реакции
24.686
Па мене не ми е јасно како уште го држат украинциве - Маринка, па нема кај да се скриеш...
glupi se. frlaat trupi samo da ginat a na rusite ne im treba, mozat da go zemat koga sakaat ali posle ke treba od novo da sramnat nekoe gradce za da gi tepaat istite fasisti sto bi ginele ovde kade nema kade da se krijat. vaka neka "drzat linija" i ke ginat dur prakaat trupi.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712

Русија не е никаква светска сила. По ниеден параметар, освен нуклеарен.

Искрено не разбирам што се ебаваат со тој град на овој начин, заобиколи го таму, отсечи логистика за храна/вода/оружје, нареди мониторинг со термални камери и кини го секој што ќе проба да им асистира, остави троа артилерија да ги рока да не се раат и освојувај натаму. Од глад и за вода ќе исцркаат, нема потреба од бомби, или ќе се предадат.
Како бе не му го кажа ова на Брат Љубе, у Арачиново така да направеше.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.433
Поени од реакции
11.351

Сега е светска сила или не е? Дефинирај што е по тебе светска сила?

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Сега е светска сила или не е? Дефинирај што е по тебе светска сила?
Епа ете. Економски веќе не се ни во топ 10, споредливо со некоја си медиокритетна Шпанија или Италија. Политички, единствени сојузници им се Иран и Северна Кореја. Кина, Индија, Пакистан, не се сојузници на Русија, туку се неутрални држави кои не и даваат подршка на Украина, па по тоа вие си тумачите дека уствари се со Русите, а не се, туку пукаат сеир и чекаат да видат што ќе се случи. Воено, ете гледаш, после година дена, на прагот се Бахмут да го освојат. И така.

Тоа што имаат доволно нуклеарно оружје да ја исфрлат планетата од орбита, не ги прави суперсила, туку силеџии. И да, ако навиваш за нив, ете ќе ти кажам дека ќе победат, ама не зошто се „суперсила„ туки зошто ќе уценуваат со нуклеарно оружје.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Знаеше и братот Љубе, само не смееше. За разлика од него овие може да дробат додека им душа сака, Хаг може да им се фати за рачката. Затоа и ги направиле градовите како да се спремани за снимање на апокалиптични филмови.
Инаку нуклеарен параметар е главниот, ако ги распалат тие што ги поседуваат може камен на камен да не остане од пола западен свет.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.678
Поени од реакции
42.256
Епа ете. Економски веќе не се ни во топ 10, споредливо со некоја си медиокритетна Шпанија или Италија. Политички, единствени сојузници им се Иран и Северна Кореја. Кина, Индија, Пакистан, не се сојузници на Русија, туку се неутрални држави кои не и даваат подршка на Украина, па по тоа вие си тумачите дека уствари се со Русите, а не се, туку пукаат сеир и чекаат да видат што ќе се случи. Воено, ете гледаш, после година дена, на прагот се Бахмут да го освојат. И така.

Тоа што имаат доволно нуклеарно оружје да ја исфрлат планетата од орбита, не ги прави суперсила, туку силеџии. И да, ако навиваш за нив, ете ќе ти кажам дека ќе победат, ама не зошто се „суперсила„ туки зошто ќе уценуваат со нуклеарно оружје.
Брат, имаш погрешна перцепција за тоа што е суперсила. Да не беше суперсила Русија немаше цел свет да страда од ценовни шокови, енергијата што Русија ја набавува влијае глобално. Италија, Шпанија, секој може без тие две држави, но не секој може без нафта и гас да опстане. Енергенсите се тие што ја вртат економијата во светот.

А воено, русите не се ни замараат у поглед на војнава, дома кај нив е све по старо, само Украина е направена решето од ракети. Да беше Русија на исто дереџе со Украина, е тогаш можеше да речеме дека не е суперсила.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.176
Поени од реакции
22.769

Русија е 6 економија во свет по ППП а 9 по номинален БДП. Другото ме мрзи да го дебатирам.

Kajgana Shop

На врв Bottom