Најекономично греење и ладење

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Bilo kakva klima e poekonomicna od termoakomulaciona,pa makar bila i naevtiata,dokolku izdrzi barem najmalce 5 god.Ispod 5 si tuka nekade.
Benifit ladenjeto.
Не е баша така затоа што климата троши и скапа и ефтина струја а термопечката исклучиво ефтина:

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Sem ako ne ja stava na izduf,samo so zracenje da ja upotrebuva
I toa moze da bide problem. Posle tolku godini stepenot na degradacija na silikatot e tolkav so vo kombinacija so visokata T koga peckata e topla i najmalo struenje na vozduhot osloboduva sitni delcinja koi letaat niz prostorijata. Pak ke kazam, opasna rabota!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Na pogrešen pat si trgnal, frlaj toa pečkite kupuj inverteri.
Nema vrska muabetov za trajnosta i defektive što gi slušaš.... so edno normalno koristenje bez siluvanja i redovno čistenje trajnosta e nad deset godini, ne se toa voopšto lesno kvarlivi proizvodi.
Ti garantiram deka za pet sezoni gi isplaćaš klimite.
I ne mu ja tupi mnogu dali kineska, turska, japonska, kupi si prema možnostite ili želbite.
А јас ти гарантирам со глава дека математиката ти е погрешна бидејки не си поголем економист од мене за тоа можам и изјава на Нотар да ти потпишам и практично докажам дека на долг рок никогаш парите од скапите инвбертери нема да ги извадам.
Автоматски споено мислење:

So 40 godini starost, staklenata volna vo niv e veke raspadnata i leta na site strani ako gi uklucis da duvaat. Frlaj toa so poskoro, OPASNA RABOTA!!!
Нема потреба да дува бидејки и без уклучување на вентилатор задоволува а што се однесува до таа стаклена волна лесно се менува ако баш според тебе тоа е причината за опасност по здравје.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.267
Поени од реакции
2.314
Taa klima e zgresena uste od fabrika ili pak e ostetena pri transport ili manipulacija vo magacinite ili pri montaza. Mozebi ima iskriveno nekoe osovince vnatre ili nekoe leziste izmesteno. Kako i da e, servisot i prodavacot ne postapile korektno
Mozebi citaat ovde na temava,pa ako imaat lice ke se zasramat.
Addonexus
Bidi uporen ne im se predavaj.Povtorno javuvaj im se.Ne e nikakov problem edno motorce od 20-30 evra,sigurno ne kosta poke.
Mi ja stramat Toshibava. :(

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
@Audiofil ако грееш малечки собички од по 10тина квадрати без дување на печките и ги полниш ИСКЛУЧИВО на евтина тарифа без никогаш да ти забега на скапа додека спиеш наутро... тогаш нема да ја оправдаш инвестицијата во инвертери во помалку од 5 години.... настрана од тоа што комфорот со греење на клима во малечка соба би бил далеку полош.
Пробај еден месец отвори врати да го грееш цел спрат 80-100м2 со тоа печките па врати се и кажи што ќе кажи сметката :)

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Не е баша така затоа што климата троши и скапа и ефтина струја а термопечката исклучиво ефтина:
Eve vaka sega. Moite roditeli imaa TA pecka, 2kw. Koga denovite bea topli kako ovaa zima, trosese po okolu 10kw/h za edna nokj na polnenje. Pri normalna zima za nasi uslovi odese do kaj 15-16kw/h.
Im stavi klima 2.5ka, vo toplite denovi 3.5 do 4kw/h od koi 1KW/H eftina tarifa. a vo ladnite okolu 7kw/h, od koi 2kw/h evtina tarifa. Klimata si raboti 24/7.

10kw/h x 5=50 denari TA
1x5 =5 3x9= 27 vkupno 33 denari. Klima
Toa se topli denovi

15x5= 75 den TA
2x5=10 5x9=45 vkupno 55 denari klima
Klimata po kvalitet e srednorangiran brend.
Potrosuvackata e precizno izmerena, ne e istresena od rakav.

настрана од тоа што комфорот со греење на клима во малечка соба би бил далеку полош.
Generalno e taka, no kaj moite izleze obratno bidejki peckata ja pregrevase prosotorijata koga akumulirase.

Пробај еден месец отвори врати да го грееш цел спрат 80-100м2 со тоа печките па врати се и кажи што ќе кажи сметката
Mislam deka nema da vidi nekoj komfor na toj nacin.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.267
Поени од реакции
2.314
Eve vaka sega. Moite roditeli imaa TA pecka, 2kw. Koga denovite bea topli kako ovaa zima, trosese po okolu 10kw/h za edna nokj na polnenje. Pri normalna zima za nasi uslovi odese do kaj 15-16kw/h.
Im stavi klima 2.5ka, vo toplite denovi 3.5 do 4kw/h od koi 1KW/H eftina tarifa. a vo ladnite okolu 7kw/h, od koi 2kw/h evtina tarifa. Klimata si raboti 24/7.

10kw/h x 5=50 denari TA
1x5 =5 3x9= 27 vkupno 33 denari. Klima
Toa se topli denovi

15x5= 75 den TA
2x5=10 5x9=45 vkupno 55 denari klima
Klimata po kvalitet e srednorangiran brend.
Potrosuvackata e precizno izmerena, ne e istresena od rakav.

Generalno e taka, no kaj moite izleze obratno bidejki peckata ja pregrevase prosotorijata koga akumulirase.
Za mali prostorii kako sto kaza Zlate nema da ja vrati investicijata za brzo.Kolku pogolem prostorot pobrzo se vraka investicijata.Sigurno gree mali prostorii.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Za mali prostorii kako sto kaza Zlate nema vrati investicijata za brzo.Kolku pogolem prostorot pobrzo se vraka investicijata.
Da da. Ama kaj @Audiofil Zdravje e vo prasanje.

ако баш според тебе тоа е причината за опасност по здравје
Ne e druze spored mene, mnogu popametni od mene taka tvrdat.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Se e relativno,i so klima zdravje e vo prasanje da i duva vo mal prostor,mozam da zamislam do10m2.Kaj da se svrtis si udar na duvanje.I klima ne e resenie do 7-10m2 tuku toa e to.Jas nikogas ne bi stavil klima pod 10m2.
Mislam deka covekov ne rece deka 10m2 mu e sobava. Me mrzi sega da baram po postovive. Inaku da, ne biva vo tolku mal prostor. Jas 2.5ta ja staviv vo okolu 17m2. Autofan i pretezno duva vo 1va brzina. Povremeno se otvora vrata i kon druga prostorija. Ama izolacija kako vo bunker :)

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Mozebi citaat ovde na temava,pa ako imaat lice ke se zasramat.
Addonexus
Bidi uporen ne im se predavaj.Povtorno javuvaj im se.Ne e nikakov problem edno motorce od 20-30 evra,sigurno ne kosta poke.
Mi ja stramat Toshibava. :(
A so da bidam uporen koga ovoj od Ladenje Prilep ne mi kreva na telefon, a od Energija me blokiraa na facebook kade kontaktirav so niv. Za sto da im se javuvam, za da me pravat budala i da me ubeduvaat deka e normalno da sviri i deka ako go pustam televizorot dovolno glasno nema da ja slusam? I da mi kazat uste ednas deka ne cinat zidovite dogramata i deka friziderot mi e mnogu glasen? Zatoa sega javno sekade ke go spodeluvam iskustvoto, pa koj saka slobodno moze i da dojde i da ja slusni klimata i ete videata se javno objaveni. Za mene Toshiba raboti taka, sviri, buci, i prodavacite mi velat deka e normalno. Pa jas go spodeluvam ona sto mi go kazaa.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.327
Поени од реакции
6.415
Da da. Ama kaj @Audiofil Zdravje e vo prasanje.

Ne e druze spored mene, mnogu popametni od mene taka tvrdat.
Да беше на долг рок поисплатливо одамна ќе купев 2 инвертера за да ги заменам со двете термопечки но не е така.Ниедна инвертер клима нема да трае 20 години и во исто време да ја задржи својата ефикасност а да не правиме муабет за одржувањето за кое најголемиот дел од граѓаните мораат да повикаат стручен сервисер.А изолацијата на куќата или станот не е битна така?Битно е само да е инвертер и вози Мишко :pos:

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.267
Поени од реакции
2.314
Да беше на долг рок поисплатливо одамна ќе купев 2 инвертера за да ги заменам со двете термопечки но не е така.Ниедна инвертер клима нема да трае 20 години и во исто време да ја задржи својата ефикасност а да не правиме муабет за одржувањето за кое најголемиот дел од граѓаните мораат да повикаат стручен сервисер.А изолацијата на куќата или станот не е битна така?Битно е само да е инвертер и вози Мишко :pos:
Mozebi si vo pravo,ne velam ne,ama postojana izednacena temperatura nemas vo prostorot.Nautoro imas 2c min pogolema , a mozi i poveke a prikvecer ti paga temperaturata,pa se dodeka se napolni.A ako si vo Bitola na poladno vreme i pogolema temperaturna razlika. Bez razlika kakva e izolacijata.I taka vo krug.
Dve ubajni nema.Ti si znaes.Teraj kako sto ti odgovara.:toe:

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ako si resil, vozi . Imas i na taa tema da procitas na forumov. Prasuvas za sovet pa se ismejuvas. Brkaj si rabota i disi si dlaboko koga ke ti rabotat peckite. Mozes da razmislis i jaglen da koristis. Najekomomicno e

Kajgana Shop

На врв Bottom