Најефтин супермаркет

Z

zmej gorjanin

Гостин
Иначе не е само лебов, ова е тоа што ја прелеа чашата, како што спомна Aceso погоре, и млечните производи и месото се изгор скапи. Едно кило мешано сирење иде за 450 денари, што реално нема никаква смисла. Ја не би имал против тие пари да идат за млекарите, но работата е што млекарите земаат исти пари а млекарниците го лапаат профитот.
Па тоа е и проблемот, нема млекари и млеко во Македонија одамна. Ради тоа имаш битолско млеко 70 денари, пошто е српско млеко. Не сум сигурен за Бучен Козјак, ама искрено не сум видел млеко од Бучен Козјак.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
Па тоа е и проблемот, нема млекари и млеко во Македонија одамна. Ради тоа имаш битолско млеко 70 денари, пошто е српско млеко. Не сум сигурен за Бучен Козјак, ама искрено не сум видел млеко од Бучен Козјак.
Има млекари, но нивниот број се намалува. А за тоа се сами криви и млекарниците. Конкретно ние одамна чувавме крави, носиш секој ден, и зема примерок, све ти вика многу јако ти е млеково. :icon_lol: Демек мрсно, па какво треба да е? Вода? Или ќе праат некакви слични дубари со тие примероци што ги земаат, и на крај на млекарот ќе му скурчи и ќе се откаже. Тоа е со нашите преработувачи, затоа немам никаков респект према тие фирми.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.740
Поени од реакции
7.245
Темата е, Најевтин супермаркет. Мое мислење е дека трговците најмногу ја влошија состојбата, дури и оние, евтините. Немаат оправдување евтините маркети да нудат стока по исти цени како поскапите. Различен им е концептот, помалку е вложено, имаат поголема заработка.
Инаку, помина времето кога домашното ќе се штити, колку и да е поскапо. Нормално е на пазарот да се понуди поевтино, макар од увоз. Зошто народот да плаќа нечие лошо работење или голем апетит за заработка? Уцена, или по оваа цена, или нема? Барем, да го сочуваа квалитетот, па со тоа да се правдаат.

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.323
Касниш сине едно 8 месеци а можда и јаче. Со МПЦ соработуваат доста долго плус продаваат и кандила, темјан, свеќи за разни поворки.
Добро сине , јас вчера видов зошто Веро не ми е асоцијација на верска организација што продава реликвии.

Deus Vult

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
838
Поени од реакции
1.222
Можам да ви кажам во Прилеп што се случува по бурекџилници/продавници:

Пред 3 години, После 3 години:

Перек со биено сирење: 25 денари --- 45 денари
Бурек 4тина: 45 денари --- 70 денари
Јогурт чаша во бурекџилница: 10-15денар --- 20денари
Чаша јогурт и бурек 4тина = 90 денари.
Леб: 22-26денари --- 38+ денари.

За среќа има сеуште месарници во Прилеп каде што за 100 денари имаш сендвич со Ловечка плескавица (Шарска), кога ќе размислам дека за 90 денари јадам бурек и јогурт, очигледно е дека ќе си нарачам ловечка.

Иако можам секој ден да купувам што сакам за јадење, едноставно престанав да купувам по продавници (освен што пазарам еднаш/двапати месечно во маркет) и си готвам дома редовно сега бидеќи не сакам да збогатам некоја лакома капиталистичка свиња, не ме сваќате погрешно, сакам да придонесувам и да купувам македонски производи, но се си има граници искрено.

Исто е многу чудно што откупната цено на млекото е иста, а сирењето и кашкавалот скокнаа дури за 30% во цената, млечен кашкавал од 270/300 денари на 450-500 денари, со поскапување на струјата да речиш во ред 330-340 денари нека биде, ама ова е претеризам.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Можам да ви кажам во Прилеп што се случува по бурекџилници/продавници:

Пред 3 години, После 3 години:

Перек со биено сирење: 25 денари --- 45 денари
Бурек 4тина: 45 денари --- 70 денари
Јогурт чаша во бурекџилница: 10-15денар --- 20денари
Чаша јогурт и бурек 4тина = 90 денари.
Леб: 22-26денари --- 38+ денари.

За среќа има сеуште месарници во Прилеп каде што за 100 денари имаш сендвич со Ловечка плескавица (Шарска), кога ќе размислам дека за 90 денари јадам бурек и јогурт, очигледно е дека ќе си нарачам ловечка.

Иако можам секој ден да купувам што сакам за јадење, едноставно престанав да купувам по продавници (освен што пазарам еднаш/двапати месечно во маркет) и си готвам дома редовно сега бидеќи не сакам да збогатам некоја лакома капиталистичка свиња, не ме сваќате погрешно, сакам да придонесувам и да купувам македонски производи, но се си има граници искрено.

Исто е многу чудно што откупната цено на млекото е иста, а сирењето и кашкавалот скокнаа дури за 30% во цената, млечен кашкавал од 270/300 денари на 450-500 денари, со поскапување на струјата да речиш во ред 330-340 денари нека биде, ама ова е претеризам.
Konecni eden domajcinski text

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Plati i pridonesi plakas? Ovie veseli matematiki nemaat vrska so realnosta. Daleku sum od toa da gi branam golemite (industriski) pekari, gledaat sansa da zgolemat marza. Ama vidi sporedi ceni leb vo Makedonija i vo Slovenija ete. Sto ocekuvas za 20 denari? Samite znaeme kakov e toj leb, site go kudat ama site go kupuvaat. Koga ke pocnat lugjeto da ja cenat vrednosta na lebot i so toa da ne kupuvaat nekvalitetni proizvodi, e togas ke ima napredok. Razbiram siromastija i sve ama ne mora pa covek dva leba dnevno da bufta vo sebe.
Автоматски споено мислење:

Mlekoto vo EU e subvencionirano. Pretezno razlicnite ceni variiraat poradi razlicnite subvencii.
А браќата од с.Стајковци плаќаат ли плати и придонеси за вработените што мислиш?:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
А браќата од с.Стајковци плаќаат ли плати и придонеси за вработените што мислиш?:
Ne plakjaat ama toa ne bese temata mislam.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Ne plakjaat ama toa ne bese temata mislam.
Значи вработените во најпрометната пекара Силбо карши универзална сала кај што има гужва 24 часа на ден работат волонтерски така?:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Значи вработените во најпрометната пекара Силбо карши универзална сала кај што има гужва 24 часа на ден работат волонтерски така?:
Ne znam sto ti e poentata ama imas izbor kade da pazaris.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
@bijons

Propadnaja Stipjani,

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.996
Поени од реакции
5.611
Битолското млеко е по потекло од Македонија, од ИМЛЕК млекото е српско.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.549
Поени од реакции
18.800
Plati i pridonesi plakas? Ovie veseli matematiki nemaat vrska so realnosta. Daleku sum od toa da gi branam golemite (industriski) pekari, gledaat sansa da zgolemat marza. Ama vidi sporedi ceni leb vo Makedonija i vo Slovenija ete. Sto ocekuvas za 20 denari? Samite znaeme kakov e toj leb, site go kudat ama site go kupuvaat. Koga ke pocnat lugjeto da ja cenat vrednosta na lebot i so toa da ne kupuvaat nekvalitetni proizvodi, e togas ke ima napredok. Razbiram siromastija i sve ama ne mora pa covek dva leba dnevno da bufta vo sebe.
Автоматски споено мислење:

Mlekoto vo EU e subvencionirano. Pretezno razlicnite ceni variiraat poradi razlicnite subvencii.
Ајде млекото ами месото, ами зеленчукот, скоро сите продукти се горе долу тука со цените и во глобала дури поефтини во Германија отколку кај нас.
Правев споредба буквално на се и се крстев кога ги гледав цените по рафтовите.
За Божиќ и Велигден кај нас ги креваат во небо цените за разлика таму имаш акции буквално на се и сешто за празници.
Тука ако начекаш нешто на акција се е со сумлив рок на траење, ако ти кажам колку работи поминуваат со поминат рок и какви малверзации се прават ќе ти се стемни.
Не трујат свесно и не мрдаме со прст.
Овој жилет го купив на акција евро и пол, тука во дм истата кутија е 370 денари, мислам хелоууу. И некни во коментар му искоментирав на страната ми објаснуваа за некои си регулативи, даноци, ЕУ субвенционирани цени бла бла ... IMG_20230227_212940.jpg
Еден леб во Германија од 1 кг го јадев скоро една недела, скоро и да не јадам леб, а тука истиот леб кој го продаваат не ни трај ни еден ден, оти е цел шуплив.
Стигнавме да ни се исплати да пазариме до Лерин од Лидл, да му ги оставаме парите на соседите.
Резил сме, блам од држава, не знам како престигнуваат да се преранат оние со една мала пензија, за тие стари и немоќни луѓе ми е најмногу жал, душа ми се кини кога ги гледам во маркетите.

Kajgana Shop

На врв Bottom