Најефтин супермаркет

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Исто ли е да ставиш квасец 10 грама на пола кило брашно и 100 грама квасец на пола кило брашно а?Никој не рече дека таму не ставаат но количината е за неколку пати помала од таа вие што ја ставате во вашите лебови.Нели изброја колку кришки леб со дебелина од 2цм има на тој леб од кило?Вашиот леб е иста должина и иста висина како тој од 1кг само тежи 400 грама и што кажува тоа и сам знаеш и затоа не пробувај некого да правиш будала во здрав мозок.
Na zapad Ako Pishuva na Kesata 1000g mora vo kesata da bidat 1000g .
Nikogo ne go interesira kolku e dolg shirok ili visok ili kolku bil pred pecenje!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Na zapad Ako Pishuva na Kesata 1000g mora vo kesata da bidat 1000g .
Nikogo ne go interesira kolku e dolg shirok ili visok ili kolku bil pred pecenje!
Муабетот е дека на запад ќе купиш поприроден леб од кај нас а овде намалувајки ја грамажата со децении за да не ја зголемуваат цената го лажат народот дека продаваат иста големина на леб со додавање на неколку кратно повеќе квасец од она што треба само да добијат од мала количина тесто поголем волумен и затоа е внатре шуплив како швајцарско сирење а за киселоста да не правиме муабет.Дома што го правам во машина има помал волумен од нивниот од 400 грама а тежи 1300 грама.Сега ќе им увезат од Косово леб од 500 грама за 27 денари а овие и понатаму нека штрајкуваат:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Муабетот е дека на запад ќе купиш поприроден леб од кај нас а овде намалувајки ја грамажата со децении за да не ја зголемуваат цената го лажат народот дека продаваат иста големина на леб со додавање на неколку кратно повеќе квасец од она што треба само да добијат од мала количина тесто поголем волумен и затоа е внатре шуплив како швајцарско сирење а за киселоста да не правиме муабет.Дома што го правам во машина има помал волумен од нивниот од 400 грама а тежи 1300 грама.Сега ќе им увезат од Косово леб од 500 грама за 27 денари а овие и понатаму нека штрајкуваат:
Tokmu taka, istoto go pishav na predhodnta strana.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Tokmu taka, istoto go pishav na predhodnta strana.
Еве ја мојата домашна математика,кило брашно тип 500 чини 35 денари а јас употребувам 800 грама што значи брашното ме чини 28 денари.Квасец од 20 грама за цело тесто околу 5,6 денари,еве и шеќер и сол нека чинат 5 денари за цело тесто,водата не ја рачунам затоа што можам од било каде надвор да ја наполнам иако 30 денари чинат 1000 литри градската.Струјата за печење не е повеќе од 1kw бидејки греачот е околу 550 вати а реално за 1 саат и 10 минути ќе потроши до кај 300 вати и кога се ќе собереш трошокот не е поголем од 45 денари за леб што тежи 1300 грама.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
Kazhi mi ti kako mozhi pekara od Selo Krivogastani ( Opstina Prilep) i pekarata od Kicevo da prodavaat VO BITOLA so meseci leb po 30 denari.Kade sto imaat po 30 Km pat vo eden pravec???
Da gospodjo , teshka mafija na teret na narodot! I kako mozhat toa kosovarite da imaat smetka so platena carina da go davaat za 30 denari?
Ili mislish tie sedat pod senka so ladno pivo v raka i Avtomatot Pluka somuni!?
Znaci nekoj debelo kalapi vo Makedonija i sega go boli da ja dadi pregolemata provizija shto ja nacukaa vo poslednite 5-6 meseci!I na krajot Kosovarite bile krivi!
I zamisli, Lesno mu e na nekoj shto zema mesecno 50 000 denari ili 100 000 ako se dvajca vraboteni i da plati 40-50 denari.
Ama probaj trojca da zhiveete so 9570 denari penzija.
A takvi gi ima mngumina niz Makedonija.
I niv gi zabole od kade doajga lebot dali od Kosovo ili od Mars, bitno mozhat da se preranat do prvi.
...па Да, исто е и да купиш електична струја од соседи, отколку да истите тие пари се вложат во наши ресурси, па ќе се обноват и турбини и делови и све да не зависиме од други, ама слатки се провизиите.
...знаеш колку беше кило сирење, кашкавал, месо, а колку е сега? не дупло, тродупло од 200 ден на 600 ден, дали тоа е оправдано, лебот 5 денари бил поскап, а што со други производи во секојдневната кошница? млекото? а? маслото за јадење? а? колку беа колку се сега не се тие основни продукти како лебот?

...а од каде знаеш ти колку е во Кривогаштани лебот, сателитски гледаш? и да е толку колку е соодносот на таа потрошувачка во Битола со другава во други градови?

...јест косовари ќе носат леб по таа испод цена од 30 ден, од какво брашно или пченица со ураниумски додаток ли!?

...секаде има мафија, ама да се почнало од лебот нели тие 5 денари се опстанок на државата, а милиони евра фрлени за морски плодови и апетисани, возила со кожни волани и високи дневници и плати тие се оправдани разбира се.
... колку лесно се лажете чудо едно, со мото на владата,, јас можам да се богатам без труд, а ти со труд не смееш и не може" !
Еве ја мојата домашна математика,кило брашно тип 500 чини 35 денари а јас употребувам 800 грама што значи брашното ме чини 28 денари.Квасец од 20 грама за цело тесто околу 5,6 денари,еве и шеќер и сол нека чинат 5 денари за цело тесто,водата не ја рачунам затоа што можам од било каде надвор да ја наполнам иако 30 денари чинат 1000 литри градската.Струјата за печење не е повеќе од 1kw бидејки греачот е околу 550 вати а реално за 1 саат и 10 минути ќе потроши до кај 300 вати и кога се ќе собереш трошокот не е поголем од 45 денари за леб што тежи 1300 грама.
...а твојот факинг труд сето тоа да го спремиш и направиш, посебно во сабота и недела, каде го оценуваш со кој износ во рачуницата?

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
...па Да, исто е и да купиш електична струја од соседи, отколку да истите тие пари се вложат во наши ресурси, па ќе се обноват и турбини и делови и све да не зависиме од други, ама слатки се провизиите.
...знаеш колку беше кило сирење, кашкавал, месо, а колку е сега? не дупло, тродупло од 200 ден на 600 ден, далинтоа е оправдано, лебот 5 денари бил поскап, а што со други ороизвофи во секојдневната кошница? млекото? а? маслото за јадење? а? колку беа колку се сега не се тие основни продукти како лебот?
...а од каде знаеш ти колку е во Кривогаштани лебот, сателитски гледаш? и да е толку колку е соодносот на таа потрошувачка во Битола со другава во други градови?
...јест косовари ќе носат леб по таа испод цена од 30 ден, од какво брашно или пченица со ураниумски додаток ли!?
...секаде има мафија, ама да се почнало од лебот нели тие 5 денари се опстанок на државата, а милиони евра фрлени за морски плодови и апетисани, возила со кожни волани и високи дневници и плати тиа е оправдано, колку лесно се лажете чудо едно, со мото на владата,, јас можам да се богатам, ти не смееш и не може,,!

...а твојот факинг труд сето тоа да го спремиш и направиш, посебно во сабота и недела, каде го оценуваш со кој износ во рачуницата?
Ги имаш помешано брзините. Ставањето на состојките во
машината е потрошено факинг време од 10,15 минути а се останатото си го прави машината и не чекам да дојде сабота или недела туку во било кој ден.Купи прво таква машина,пробај па после коментирај за драгоцено потрошено време.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
...знаеш колку беше кило сирење, кашкавал, месо, а колку е сега? не дупло, тродупло од 200 ден на 600 ден, далинтоа е оправдано, лебот 5 денари бил поскап, а што со други ороизвофи во секојдневната кошница? млекото? а? маслото за јадење? а? колку беа колку се сега не се тие основни продукти како лебот?
...секаде има мафија, ама да се почнало од лебот нели тие 5 денари се опстанок на државата, а милиони евра фрлени за морски плодови и апетисани, возила со кожни волани и високи дневници и плати тиа е оправдано, колку лесно се лажете чудо едно, со мото на владата,, јас можам да се богатам, ти не смееш и не може,,!

Presmetkata e 10000% tocna.

Vo mojata mashina gi stavam mastravite i posle 1:30 go stavam Lebot vo Shporetot da se peci.
3 Kila leb za 100-110 Denari. I DRAGOCENO vreme NE gubam! Zatoa shto da pojdam do Market da kupam me koshta mnogu povejce vreme, gorivo i najvazhnoto Kvalitet.
A Kvalitetot od mojot Leb mozhi da go sonuvash. Mozhebi si jadela kaj baba ti pred edno 40 Godini.

I DA gledam satelitska a i imam rodnini vo Bitola shto gi slusam sekoj den. Denes na vestite na Alfa i na Sitel dadoja povejce gradjani od Bitola shto go potvrdija istoto!
A i seto toa shto si go nabrojala odi pod istata Mafijaska Finta!
Znam kolku beshe I sirenjeto i Mesoto i se drugo. Poselden pat bev vo Septemvri vo Mk.

I zato uste ednash razmisli kako e da zhivees so 9750 denari. ( ne kako sto pishav pogore 9570) i razlikata se 12 denari ne 5 denari. znaci na 3 kupeni lebovi eden gratis.
Nemaat site za Bifteci , Schnicli i shto se uste ne sto e Menu na tvojata masa.
Ovie prezhiveuvaat od LEB a za meso sonuvaat

Eve ti vide da vidish kako se praj Leb doma

@Audiofil
Ova e mojot Avtomat,

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
Ги имаш помешано брзините. Ставањето на состојките во
машината е потрошено факинг време од 10,15 минути а се останатото си го прави машината и не чекам да дојде сабота или недела туку во било кој ден.Купи прво таква машина,пробај па после коментирај за драгоцено потрошено време.
41011113-03.jpg

...и пекарската афела треба да се откаже од вработените и да купат такви машини? каде е вреднат трудот во пресметка на изработување на лебот, ноќно работење и викенд ? машините за правење на еден леб ќе завршат работа во пекарска индустрија или?

EK000167848_1.image.jpg

Nemaat site za Bifteci , Schnicli i shto se uste ne sto e Menu na tvojata masa.
Ovie prezhiveuvaat od LEB a za meso sonuvaat.
...немаат, богами ама немам и јас колку има сегашните ,,политичари" станови, викенд куќи, автомобили и банкарски конта од милиони евра со само две, три години работење за вакво нивно филозофирање и уништување на секое домашно производство.
...знаеш колку има собрано овој што секој ден само бла блака на пресови со колку години возраст?

Image_1677722514.jpg

...ама не петте денари биле убитачни за богатење на пекарите.

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Прегледај го приврзокот 369740

...и пекарската афела треба да се откаже од вработените и да купат такви машини? каде е вреднат трудот во пресметка на изработување на лебот, ноќно работење и викенд ? машините за правење на еден леб ќе завршат работа во пекарска индустрија или?

Прегледај го приврзокот 369741

...немаат, богами ама немам и јас колку има сегашните ,,политичари" станови, викенд куќи, автомобили и банкарски конта од милиони евра со само две, три години работење за вакво нивно филозофирање и уништување на секое домашно производство.
...знаеш колку има собрано овој што секој ден само бла блака на пресови со колку години возраст?

Прегледај го приврзокот 369744

...ама не петте денари биле убитачни за богатење на пекарите.
Те поздрави ПЕКАРА СИЛБО и еве колку заработиле:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.323
А сега да се навратиме на темата за маркетите.
Вчера во Веро видов дека почнале да продаваат икони. Ако нема и денес леб, купете си икона и крстете се пред нејзе. Можда ќе помогне колку толку.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.432
Поени од реакции
11.286
па сега тоа е, што има ја да плаќам 50 денари за леб кога реална цена е 25 денари. Има држави што нудат ете компетитивни цени.
Реално, битолско млеко 70 денари.
Алпско млеко 60 денари.
Во МАКЕДОНИЈА!!!!!

И нека идат парите во буџетот на друга држава, не ми е криво.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Алпско млеко 60 денари.
Во МАКЕДОНИЈА!!!!!

A vo Globus Germanija 1,15€. IMG_20230302_100746.jpg

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
Иначе не е само лебов, ова е тоа што ја прелеа чашата, како што спомна Aceso погоре, и млечните производи и месото се изгор скапи. Едно кило мешано сирење иде за 450 денари, што реално нема никаква смисла. Ја не би имал против тие пари да идат за млекарите, но работата е што млекарите земаат исти пари а млекарниците го лапаат профитот.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
А сега да се навратиме на темата за маркетите.
Вчера во Веро видов дека почнале да продаваат икони. Ако нема и денес леб, купете си икона и крстете се пред нејзе. Можда ќе помогне колку толку.
Касниш сине едно 8 месеци а можда и јаче. Со МПЦ соработуваат доста долго плус продаваат и кандила, темјан, свеќи за разни поворки.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Plati i pridonesi plakas? Ovie veseli matematiki nemaat vrska so realnosta. Daleku sum od toa da gi branam golemite (industriski) pekari, gledaat sansa da zgolemat marza. Ama vidi sporedi ceni leb vo Makedonija i vo Slovenija ete. Sto ocekuvas za 20 denari? Samite znaeme kakov e toj leb, site go kudat ama site go kupuvaat. Koga ke pocnat lugjeto da ja cenat vrednosta na lebot i so toa da ne kupuvaat nekvalitetni proizvodi, e togas ke ima napredok. Razbiram siromastija i sve ama ne mora pa covek dva leba dnevno da bufta vo sebe.
Автоматски споено мислење:

Алпско млеко 60 денари.
Во МАКЕДОНИЈА!!!!!

Mlekoto vo EU e subvencionirano. Pretezno razlicnite ceni variiraat poradi razlicnite subvencii.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom