roden sum vo germanija taka sto standardot mi e dobro poznat.
inace ne znam sto logika ti e da kazes na radost na francija i britanija koga kaj niv prikaznata e slicna, ista sudbina gi ceka.
btw ne znam zosto kako botovi reagirate, a znam deka ne stve site. i jas mislam deka zapadna evropa tone deka se marioneta na amerite, samite si spremaat genocid so begalcite koi gi primaat, ama komedija e nekoj da kaze deka vo germanija imas pomalku sloboda nego vo rusija. nabrojuvaat slucai od germanija kade nekoj tv kanal e zatvoren ili nekoj dobil paricna kazna kao toa demek e pomala sloboda od zatvor ili duri. vo rusija za ucestvo na demonstracija mozes da zavrsis nekolku meseci pozadi resetki i dodeka si vo pritvor ke dobies po nekolku vospituvacki kjoteci, ovie se fatile za paricna kazna. kao demek nekoj od da bi mozel da bira megu paricna kazna i zatvor i kjotek bi go obdral vtoroto scenario^^
fantaziras za nesto sto mozda bi bilo. zboruvame za toa sto e sega.
se uste ne mi dade primer, cekam da mi kazes koj vo germanija dobil 8 godini zatvor za sirenje fake news ili drzenje na takov sajt. i koj zavrsil so meseci vo zatvor zaradi demonstracija bez nekogo da pretepa skoro do smrt.
vo germanija duri nekoj koj na demonstracija se stepal so cajkan i frlil cigla sledniot den e sloboden i moze od sloboda da ceka sudenje koe pri prv takov prekrsok nema da zavrsi so zatvorska kazna. daj sega primer vo rusija sto sledi ako demonstriras protiv vladata i na taja demonstracija tepas ruski cajkan.
i so primerot za RT bas mene me podrzuvas. znaci germancite zatvaraat proruski mediumi, ruskite prozapadni. jas ti dadov primer deka za toa vo rusija mozes da dobies 8 godini zatvor, sega ti pokazi koj vo germanija e osuden na 8 godini zatvor za furanje na proruski medium.
nema samo crno ili belo. i ednite i drugite ne se prava demokratija, i kaj ednite i drugite ne e anarhija. razlikata e sto kaj ednite (rusija) postrasno ke zaglavis ako rabotis protiv niv odkolku istoto da go pravis kaj germancite.
ke razberev da imase diskusija rusija - SAD, sekoj koj ima tri cisti vo glavata znae koi se amerite i kakvi sranja pravat i sto pravat so tie koi im odat ozbilno kontra (na primer snowden), no smesno e germancite da se ufrlat vo takva sporedba. vo germanija mozam na demonstracija na cajkan shamar da mu zalepam i da mu opcujam se zivo i mrtvo i istoto da go napravam i dve godini pokasno i pak nema da zavrsam vo zatvor, ovie mi pravat sporedba so rusija kade sto za istoto prvin zdravjeto bi go izgubil i posle bi lezel uste vo zatvor.
Да прашам, дали тоа што си роден во Германија те прави Германец или си останал онаа што си што и да си?
(знаеш да не го прераскажвам вицот со пијаниот и г-џата, на што пијаниот рекол: денес сум пијан ама утре сум трезен, а ти....)
Ако таа ЕУропска престане со увоз на “бегалци“ многу брзо ќе заврши како геријатријска градина на Борељ. Не ги сметај за глупи многу добро знаат што се случува и затоа постојано увезуваат свежа крв.
Може ли да дозволиш ние самите да одлучиме каде има повеќе слобода во Русија или Германија, ама прво дај своја дефиниција за тоа што сметаш под слобода. На пример дали забрана за изведба на Чајковски го сметаш за слобода или дали палење на книги кои се на руски јазик го сметаш за чин на слобода, има многу вакви слободарски примери....
...тоа што велиш дека наредниот ден тој бил слободен, се прифаќа како точно, затоа што кога си во кафезот имаш и одредени права како на пример тепање на полицаец.
Кој западен медиум е затворен во Русија? (мешаш баби и жаби, регистрација на странски агенти не е забрана)
Тоа дека многу пострашно ќе завршиш во Русија претпоставувам ти го рекоа Германците, ништо страшно тие за само 50 години ги научија малдиве, па и тука во Северџганистан, дека САД ја ослободиле Европа од нацизмот, глупи малди никако да научат едноставна работа, Сталин го изедначија со Хитлер итн итн и да се очекува дека такво нешто ќе ти речат е разбирливо. Нема црно или бело, има вистина и има лага-манипулација.
Многу овде а и на други места велат дека Германија била под окупација на САД и УК (знам за тоа базите на УК каде им е забранет влез на Германците, ама ...) јас не го делам во целост тоа мислење, сепак во САД има над 44 милиони Германци кои и ден денес се изјаснуваат како Гермнаци, ама неважно, што мислиш ти окупирана ли е или не е??