Тајландска кујна = гратис дијареа.
Како знаеш колку е австралиска пензија кога од 90тите почнале да уплаќаат?
Па не уплаќаат луѓето ниту 30 години за да стекнат полна пензија? Сето тоа што го збориш е ветер и магла!
- Italy. #1 in Has great food. #14 in Best Countries Overall. ...
- Mexico. #2 in Has great food. #33 in Best Countries Overall. ...
- Spain. #3 in Has great food. #16 in Best Countries Overall. ...
- Greece. #4 in Has great food. ...
- Thailand. #5 in Has great food. ...
- France. #6 in Has great food. ...
- Turkey. #7 in Has great food. ...
- India. #8 in Has great food.
spored google, thailand se 5ti... ne ja gledam makedonija ili germanija na listata.
po 100ti pat NE POSTOI PENZIJA vo AUS.
citaj sto ti napisav. znaci rabotodavecot ti uplaka 10,5% od tvojata godisna plata u fond sto ti si go biras ili menidziras sam. staviv i link u temata za AUS kade prv pat go diskutiravme ova da si vidis kolku bi imal za u penzija i sve... znaci eden obicen rabotnik na aerodrom ke ima nad pola miljon denesni pari na raspolaganje za u penzija i ke moze komotno so niv da zivee do 104 god sto e 25 god poveke od prosekot na ziveenje ovde. komotno spored AUS standardi u AUS so okulu $3500 mesecno za trosenje.
ne e pocnato od 90tite, od 90tite stana obavezno AUS rabotodavec da ti uplaka u fond. pred toa imase drug sistem a mozese i sam da si uplakas. iskreno kur me boli kako bilo togas, od togas se projdeni 30 god, taka da taa "generacija" penzioneri sega tera u 9tata decenija.
znaci, NE POSOTI penzija, bar ne ti kako si ja zamislivas. drzavata ovde moze da ti dodeli socijalna pomos ako si siromasen, ali penzijata sam si ja zarabotuvas, ne ti se odbiva od danok za penzinsko ovde, ednostavno parite za u penzija se tvoj zaraboteni pari, plateni od rabotodavecot niz godnite dur si rabotel. u toj fond meze da ti e uplakano 1 god . 30 god ili 50 god zavnisno kolku si bil zaposlen niz tvojot raboten vek. tie pari ti stanuvaat pristupacni od 55 god nagore zavisno od situacijata. znaci ti na 55 ako ispolnuvas uslovi mozes da si gi podignes parite nezavisno kolku god si rabotel. ke dobies striktno toa so TI si go stvoril vo tvojot fond. na primer ako si doktor i ako si rabotel 30 god i si pravel po 300K godisno tebe rabotodavecot ti ima upakano nekoj 17% (povise plakaat na medicninski lica mesto standardnite 10,5%) plus si mozel i ti da stavas ekstra pari vo fondot ako sakas. ovie pari ti gi investira vangard ili nekoj drug fond ili mozes ti samiot ako sakas. znaci mozes da kupis stan ili kuka so tie pari i da go izdavas so toa sto kirijata ke ti ide pak u fondot etc... na 55 ako sakas da se penzioniras mozes da gi zemes site pari na kupce i da si odlucis sto i kako ili da si gi pretvoris u mesecna penzija koja mozes da e DOZIVOTNA (ko ona u MKD) ili da e vremenska na primer da ja dobivas narednite 100 godini ti i tvojata familija. valjda posle ova sfati kako funkcionira?
aj ne dosagaj so gluposti poveke, ili ako veke sakas da diskutirame za ova idi na temata kade pocnavme vaka samo mesas raboti a ociglendo nitu citas nitu razbiras kako funkcionira superioren sistem. naviknat si na sranje, seedno dali mkd ili ger i toa ti e...