Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.878
Поени од реакции
25.337
Рече австралискиот куртон Кано, и се врати да му го пуши на шефот Ставридис во кујната во Мекдоналдс.

- од дневникот на еден маченик во Австралија
dojdovme do momentot da izmisluvame i pisuvame dnevnici na drugi clenovi zasto sopstveniot zivotot ni e gomno? bravo care...

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.343
Поени од реакции
6.025
Ова што го кажуваш е дека секој што има став (по твое „земал страна“) дека лапа пропаганда а сите со спротивен став се „неразумни“.

Освен што е навредливо, мислењето ти е неточно и по двете точки.
- конкретно @Klinton не е неразумен затоа што има спротивен став, туку затоа што сопствениот став не може да го одбрани со аргументи и спаѓа на банални навредувања
- информирање од незападни извори само по себе може и да се нарече „лапање пропаганда“, кога истото не би можело да се дискутира и да се брани со свои аргументи

Тоа последното ако е критериум, тогаш повеќето овде што сте про-украина (читај про-америка) многу повеќе одговарате на описот за „лапање пропаганда“. Без навреда се разбира, само го употребувам истиот метод на анализа. Независно од изворот на вестите потребни се две работи, прво согледување што се факти а што не се факти во веста, второ способност за анализирање и дискусија на веста и фактите.
Вие прифаќате аргументи, само ако, и исклучиво само ако доаѓаат од ТАСС и од проруските телеграм групи.

Заземањето страна само по себе не е грев, почитувам луѓе кои имаат сопствен став за која и да било тема, тоа е одлика на силен карактер, но најчесто егото некогаш не ви дозволува да прифатите дека не е се вистина во тие проруски страни, како што не е се вистина во снн, ббс, еуроњуз итн. Јас во конкретниов случај како што ме нарекуваш про-украина, да, сметам дека Русија згреши што се одлучи на воен одговор и воен чекор за остварување на цели кои според мене со дипломатија ќе ги добиеше и по мирен пат, со повеќе трпение. Помала штетата ќе беше и за самата Русија и општо за сите, што само по себе не ме прави прозапад како вие што сакате да ги претставите сите што не се согласуваат со воените потези на Русија.

Јас во Сирија бев про-Асад и во Либија, про-Гадафи, за разлика од неколку тука што немате напишано дека Русите во нешто грешат. Па едноставно, нема апсолутна вистина, и апсолутно добро. Јас ја оправдав акцијата на Русија во Сирија против терористите на исис и антиасад воените милиции, но исто така сметам дека ако во Донбас Русите имаат недовршени прашања, не е во ред да се влегува со тенкови во Киев и да се бомбардираат болници и старечки домови таму. И кога ќе го напишам тоа, веднаш ми надофрлате, УСА вака правеше ваму, така правеше таму...Океј е луѓе, во ред. И УСА правеше де. Милион пати имам напишано дека харикирам, Украина да се викаше Мексико, а Русија САД, јас истото мислење ќе го имав и за САД во тој случај, што сега го имам за Русија.

Едноставно, со моите размислувања не можам да оправдам еден од Русија и САД ако вршат агресија. И не ми е јасно, овај вака правеше затоа и тој има право да прај, и тоа е магичен синџир без крај. Ако сакаме да живееме во свет каде не може некој да се дрзни да суверена земја биде нападната поради својата политика, тогаш треба да судиме со исти аршини. Кога викаме дека САД беа окупатори во Ирак, во Либија, во Виетнам, исто така треба да речиме и за Русија во Украина и во Авганистан своевремено.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607
Јас сум јасен на чија страна сум
А ти ако си до толку за Усраина шо не идеш ти да се бориш за Усраина,
А ти ако си до толку за Русија што не идеш да се бориш за Русија?
Шах мат у пм

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607
Демек русите ги мобилизираат по улица како украинците па им треба помош.
Ме потсеќаш на БЦ кога му правеше протести на Грујо за избори да имало, се дереше ко будало ИЗБОРИИИ. Испаѓа паторот на тв и му вика "ајде Бране на избори", пијаницава се усра па после 4 саата испаѓа со 12 услови под кои би се сложил на избори.
Ќе си најдете изговор вие не ви се секирам вас

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.400
Поени од реакции
43.215
Ме потсеќаш на БЦ кога му правеше протести на Грујо за избори да имало, се дереше ко будало ИЗБОРИИИ. Испаѓа паторот на тв и му вика "ајде Бране на избори", пијаницава се усра па после 4 саата испаѓа со 12 услови под кои би се сложил на избори.
клинтоне не сметаш дека украинците му праат егзодус на својот народ? Или и тебе кур те боли како и секој друг навијач од вашиве?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.241
Поени од реакции
9.884
Дали би се нафатил ти да војуваш за Украина, каде шансите да преживееш ти се 1:неколку?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.343
Поени од реакции
6.025
Шах мат у пм
Јас стварно не знам што си се фатил со овај со МоралнофизичкииИнтелектуалноНеспособен да се докажува, али ајде. Мора некој и паљачо да биди, да разбие монотонија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.619
Поени од реакции
35.472
клинтоне не сметаш дека украинците му праат егзодус на својот народ? Или и тебе кур те боли како и секој друг навијач од вашиве?
Ме потсетува на БЦ кога најавуваше дека на 11 Септември... Ваг д дог ви праи, додека вие се фаќате на мамката он више избегал од незгодниот муабет. :unsure:
Автоматски споено мислење:

...сметам дека Русија згреши што се одлучи на воен одговор и воен чекор за остварување на цели кои според мене со дипломатија ќе ги добиеше и по мирен пат, со повеќе трпение. Помала штетата ќе беше и за самата Русија и општо за сите, што само по себе не ме прави прозапад како вие што сакате да ги претставите сите што не се согласуваат со воените потези на Русија.
Jaс за Клинтон зборев, но ако го коментирам твојот случај: Не ми е јасно како после сите работи што одамна се знаат (ФАКТИ) за дефакто и дејуре загрозена егизстенција на сегашната руска држава и нација - ти навистина сеуште го повторуваш истиот стар муабет за „дипломатија“??!? :eek:
Дипломатија со кој, со силеџиите САД? Ќе ти се изнасмеат, ќе лажат како неранимајковци какви се, и ќе продолжат да те eбaт до балчак.

Па не е дека РФ не пробаа дипломатија. 8+ години се обидуваат со дипломатија да ја деескалираат безбедносната закана. Што? Со дипломатија ги спречија цел Варшавски Пакт да го внесат во НАТО? Договорено било со дипломатија дека НАТО нема да се шири на исток од Германија. Што бидна од дипломатијата? Им се измочаа на договорот.
Со дипломатија ли ги спречија да изградат ракетни бази во истите тие бивши членки на Варшавскиот Пакт каде ветија дека нема да се шират? Со дипломатија ги спречија балтичките држави да ги внесат во НАТО? Со дипломатија ќе ги спречат во Украина да убиваат етнички Руси? Со дипломатија ќе ги спречат Украина да ја внесат во НАТО?

Со каква дипломатија Либија спречи уништување? Ирак? Југославија? Србија? Авганистан? Итн, итн.

Многу си наивен. Или само се правиш дека не разбираш... Лошо во секој случај.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.343
Поени од реакции
6.025
Дали би се нафатил ти да војуваш за Украина, каде шансите да преживееш ти се 1:неколку?
Значи ти по оваа логика, утре ако Бугарија ја нападни Македонија, ти нема да се бориш, оти Бугарите се 1000:1 спрема нас? Или грешно сфаќам???

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.619
Поени од реакции
35.472
Погрешно формулирано е прашањето. Ќе те поправам:
Дали би се нафатил ти да војуваш за украинските марионети на САД, против украинските национални интереси, и посебно кога шансите да преживееш ти се 1:неколку?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.400
Поени од реакции
43.215
Значи ти по оваа логика, утре ако Бугарија ја нападни Македонија, ти нема да се бориш, оти Бугарите се 1000:1 спрема нас? Или грешно сфаќам???
брат, душата ја продадовме за тоа нато, нека работат нешто.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.343
Поени од реакции
6.025
Па пробаа дипломатија. 8+ години се обидуваат со дипломатија да ја деескалираат безбедносната закана. Што? Со дипломатија ги спречија цел Варшавски Пакт да го внесат во НАТО? Договорено било, со дипломатија. Им се измочаа на договорот. Со дипломатија ги спречија да изградат ракетни бази во истите бивши членки на Варшавскиот Пакт? Со дипломатија ги спречија балтичките држави да ги внесат во НАТО? Со дипломатија ќе ги спречат во Украина да убиваат етнички Руси? Со дипломатија ќе ги спречат Украина да ја внесат во НАТО?
Значи Украинците сакал да признаеш ти или не се напатени од Русите (историски). Западот подло и вешто го искористи тоа и ги нас`ска на Русиве. Овие, наместо да избројат до три, да поработат малце појако и помудро и наместо да глумат жртви да преземат чекори, и наместо да преземат чекори порано, тие гледаа дека 8 години како западњаците ги шибаат украинците за војување, се излетаа ко клен на јадица и влегоа со тенкови во Киев, и од правични излегоа окупатори и узурпатори.

Јас не знам што ти е чудно тука со дипломатијата. Нема милост. Како што викаше еден пријател, дипломатијата е наука за лажењето. Кој повеќе знај да излажи, поголем дипломат е.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.241
Поени од реакции
9.884
Не е аналогијата коректна, ние правевме муабет за шах матот.
Автоматски споено мислење:

Јас не знам што ти е чудно тука со дипломатијата. Нема милост. Како што викаше еден пријател, дипломатијата е наука за лажењето. Кој повеќе знај да излажи, поголем дипломат е.
Дали на пример ако им текне на русите и ги сјебат сите оптички кабли во Атлански Океан е добар дипломатски одговор на дипломатијата која ја водат јенките наспроти Русија?

Kajgana Shop

На врв Bottom