Здраво!Мене ме интересира како да ја апдејтирам мојата јавна ИП адреса. Пробав со рестарт на рутер/модемот од А1,дури се јавував кај нив за помош,меѓутоа не ми излегоа во пресрет со образложение дека евентуално самата ке се апдејтира иако тоа не се случило во последните скоро па месец дена. Дали има некое друго решение освен да чекам милост од А1? Фала!
Дечки ме интересира каде да се обратам за веб страна да ми изработи некој , со хостинг мостинг , значи да ми се каже цена и каква услуга ми нуди , се работи за еден мал бизнис , тргување со одреден продукт кој треба да го презентирам .. каква би била цената некој тоа да ми го среди? и каде да се обратам за ваков вид услуга? Благодарам.
Како оди процедурата за купување сервер и одржување на мејлови за фирма? Постои ли некоја фирма што се бави со ова зошто ми требаат за фирма и кога ќе имаме проблеми да биднат достапни да решаваат проблеми веднаш, моментално имаме неколку мејла што ми ги одржува еден дечко ама стално кашла серверов, праќа, не праќа, стигаат спамови, праќа спамови, нон стоп менува пасворди и пак исто, значи сакам истава работа да биде завршена од фирма што и е тоа работа и си ја разбира работата. Мејловите се моментално на домаин на фирма преку Microsoft.
Овакој...имам модем/рутер од т хоме со оптика 100/100. Кога ке поврзам со лан кабел од нивниот рутер во десктоп брзината е 100. Ама земав и 5Гхц рутер но поради местоположбата морав со еден лан кабел од т-хоме рутерот до другиот 5гхц, па од вториот до десктопот брзината паѓа на 15 и толку си е. Каблите се Кат5, рутерот е наместен на 100 брзина. Зашто не ми ги пренесува?
Овакој...имам модем/рутер од т хоме со оптика 100/100. Кога ке поврзам со лан кабел од нивниот рутер во десктоп брзината е 100. Ама земав и 5Гхц рутер но поради местоположбата морав со еден лан кабел од т-хоме рутерот до другиот 5гхц, па од вториот до десктопот брзината паѓа на 15 и толку си е. Каблите се Кат5, рутерот е наместен на 100 брзина. Зашто не ми ги пренесува?
Јас имам проблем со лаптопот не продржува 5ГХц мрежа. Треба да земам нов на мобилниот на 5Гхц брзина ми е 145Мбс а провајдерот дава 150Мбс треба да се уклучи 5Гхц мрежа и да се подеси рутерот на 5Гхц инаку на 2.8 Гхц мрежата брзина ми е 30-60 Мбс варира. Незнам точно како се подесува еден човек ми го средуваше. Инаку незнам што треба да се има како модем на лаптот за 5ГХц мрежа. Како и да е има многу варијабли и не е лесно.
Погледни во поставките на новиот рутер да не имаш некои лимитации случајно. Го имав истиот проблем со D-Link рутер, по default беше наместен на 20/20. Влези во рутерот, нормално треба default gateway-от да го подесиш да биде различен од тој на телеком за да немаат забуна со доделување на IP адреси. Пример на телеком рутерите по default им се 192.168.0.1, ти новиот рутер направи го 192.168.100.1. Исто така стави ги на различни канали да емитуваат фрекфенција. Потоа пробај дали ќе ти се подобри нешто.
Јас имам проблем со лаптопот не продржува 5ГХц мрежа. Треба да земам нов на мобилниот на 5Гхц брзина ми е 145Мбс а провајдерот дава 150Мбс треба да се уклучи 5Гхц мрежа и да се подеси рутерот на 5Гхц инаку на 2.8 Гхц мрежата брзина ми е 30-60 Мбс варира. Незнам точно како се подесува еден човек ми го средуваше. Инаку незнам што треба да се има како модем на лаптот за 5ГХц мрежа. Како и да е има многу варијабли и не е лесно.
Најверојатно се работи за постар лаптоп компјутер. Не сум 100% сигурен, но мислам дека можеш да ја надоградиш wireless картичката т.е да промениш со понова и да можеш да користиш 5GHz мрежа.
Извини малку предоцна одговарам на прашањево, но еве нека стои за други ако ги интересира.
Не можеш да имаш различни DNS зони на еден домен. Но можеш за секој суб да додадеш А рекорд и да дадеш различна IP адреса.
пример:
Домаин.мк - има А рекорд = 192.168.0.1
суб.домаин.мк - има А рекорд = 192.168.0.2
суб2.домаин.мк - има А рекорд = 192.168.0.3
А рекордот е тој што ја поврзува страната со IP адресата од серверот.
Погледни во поставките на новиот рутер да не имаш некои лимитации случајно. Го имав истиот проблем со D-Link рутер, по default беше наместен на 20/20. Влези во рутерот, нормално треба default gateway-от да го подесиш да биде различен од тој на телеком за да немаат забуна со доделување на IP адреси. Пример на телеком рутерите по default им се 192.168.0.1, ти новиот рутер направи го 192.168.100.1. Исто така стави ги на различни канали да емитуваат фрекфенција. Потоа пробај дали ќе ти се подобри нешто.
Проблемот е решен, еве може на некој ќе му се најде решениево.
Прво, не знам зашто не му пуштив кабел дирекно од рутерот на Т-Хоме во тој со 5 Гхц, туку 5 Гхц го поврзав да биде прв . И по јавувањето откако ми ги дадоа главниот user name и pass и пак ми даваше 30/30.
И сеа не знам шо ми текна си го вратив Т-Хоме прв, од него кабел во 5 Гхц и воала 100/100. Така да оставете си го главниот терминал доколку поврзувате 5 Гхц рутер.
Дечки имам едно прашање. На времето имав емаил адреса на freemail.com.mk дали постои можност да се пристапи до архивата на оваа пошта. Мислам дека поштата престана да функционира во 2020 или 2022 година.
Дечки имам едно прашање. На времето имав емаил адреса на freemail.com.mk дали постои можност да се пристапи до архивата на оваа пошта. Мислам дека поштата престана да функционира во 2020 или 2022 година.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.