Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Се сомневав и јас за таквиот тип на чорапи а луѓе околу мене ми викаат си умислуваш. Иначе 80кг сум. Еден тон пари до сега дадов за колагени, шок вејф терапии за кршење шилци, физикални терапии, специјално изработени влошки и обувки. Имав и предлог од ортопед за атроскопија на зглобот бидејќи сум имал оштетување на талусот, но истиот ортопед се откажа бидејќи инсистираше да биде операцијата после 3 часот приватно односно 36000 денари а виде дека сум крводарител и дека треба бесплатно да ми биде операцијата. Второ мислење добив дека проблемот е погоре на зглобот а талусот е подоле и дека првиов ортопед сакал само кеш иако го сметаат за врв ортопед во Македонија.
...да го сликнам мојот десен зглоб после долго пешачење за да ми поверуваш, ти пишав внимавај да не го свиткаш пак,

images - 2023-01-14T215823.640.jpegUntitled2.png

...ако се сомневаш имобилизирај го кога пешачиш сакаш со полуеластичен завој, сакаш со зглобна манжета (стегач) а тоа мачкањето што ти напишав временски да ти биде според твоја проценка и све ќе биде ОК, ништо друго не ти треба.

Последно уредено:
...да го сликнам мојот десен зглоб после долго пешачење за да ми поверуваш, ти пишав внимавај да не го свиткаш пак,

Прегледај го приврзокот 362291

...ако се сомневаш мобилизирај го кога пешачиш сакаш со полуеластичен завој, сакаш со зглобна манжета (стегач) а тоа мачкањето што ти напишав временски да ти биде според твоја проценка и све ќе биде ОК, ништо друго не ти треба.
Ти верувам. Ќе почнам од утре со двете масти што ми ги пиша и во аптека сабајле препорачаа серапептазе со ациди борици. Фала ти

Ти верувам. Ќе почнам од утре со двете масти што ми ги пиша и во аптека сабајле препорачаа серапептазе со ациди борици. Фала ти
...борова вода (acidi borici) може онака да го повлече малку отокот, но не мора не е тоа оток за такви облози, а за сераптазе не би исто, оти делува на коагулацијата на крвта, а тука го препишуваат како додаток на храна, а не како лек, но ти како сакаш.

Опиши што значи претежно здраво, колку зеленчук и овошје јадеш, колку процесирана храна итн.

Колку си тежок, колку години имаш, колку си висок, колку често спортуваш....

Иначе за ова ЈАС прво би направил крвна слика во Авицена, да се тестира LP(a) и APO-B, како и доплер на каротиди и КТ на срце.
Imam 44 godini no ovaa situacija verojatno e so godini, Sam sum si kriv ne odev cesto da vadam krvni sliki, pesacam skoro sekoj den po kej, 175 sum visok so 75 kila, ovosje zelencuk sekoj den, procesirana hrana mnogu mnogu retko zatoa sto otsekogas gledam da se hranam zdravo. Sega mozno od alkohol da e ova posto porano cesto piev.

Imam 44 godini no ovaa situacija verojatno e so godini, Sam sum si kriv ne odev cesto da vadam krvni sliki, pesacam skoro sekoj den po kej, 175 sum visok so 75 kila, ovosje zelencuk sekoj den, procesirana hrana mnogu mnogu retko zatoa sto otsekogas gledam da se hranam zdravo. Sega mozno od alkohol da e ova posto porano cesto piev.

Кашкавал
Сирење
Месо
Путер

Што од овие и колку често? Леб бел?

AST/ALT колку се, гликоза? Притисок? Последна крвна слика?

...можеби токму тоа твое ,,хранење здраво,, со само овошје и зеленчук како диетална исхрана пречи во метаболизмот на триглицеридите, ако на тоа додадеме можеби дефицит на витамин Д лабораториски докажан, воала високи вредности на триглицериди.
... намалувањето или елиминацијата на активноста на ензимот на липопротеин липаза го спречува распаѓањето на триглицеридите, затоа, можеби постои акумулација на триглицериди во крвта и ткивата, што доведува до клинички манифестации на дефицит на липопротеинска липаза.
...недостатокот на липопротеинска липаза доведува до зголемени серумски триглицериди и липопротеини со ниска висока густина, така да диетално јадење не значи секогаш здрав метаболизам.

Не знаев во која тема да го поставам прашањево. Па ајде си реков ајде во оваа ем тука сум нај активен ем малце е поврзано со здравје...
Мислење за Wim Hof дали е legit.
Особено тоа со cold baths ме интересира првенствено.
И тоа со тие техники за дишење.
Иако претпоставувам дека не е нешто wow :)

...можеби токму тоа твое ,,хранење здраво,, со само овошје и зеленчук како диетална исхрана пречи во метаболизмот на триглицеридите, ако на тоа додадеме можеби дефицит на витамин Д лабораториски докажан, воала високи вредности на триглицериди.
... намалувањето или елиминацијата на активноста на ензимот на липопротеин липаза го спречува распаѓањето на триглицеридите, затоа, можеби постои акумулација на триглицериди во крвта и ткивата, што доведува до клинички манифестации на дефицит на липопротеинска липаза.
...недостатокот на липопротеинска липаза доведува до зголемени серумски триглицериди и липопротеини со ниска висока густина, така да диетално јадење не значи секогаш здрав метаболизам.
не може ваљда да има толку дефицит на D, пешачи скоро секој ден на кеј

не може ваљда да има толку дефицит на D, пешачи скоро секој ден на кеј
...пишав ,,ако додадеме,, тоа му иде како споредна причина, но не и главна!
... но, од друга страна мислејќи дека со диетална храна и невнесување на протеини од месото и со додатно намалување на телесни масти апсорбирани и акумулирани од јадењето бидејќи ја инхибира липопротеин липаза, ензим кој е есенцијален за олеснување на влезот на триглицеридите во клетките, па тие циркулираат во крвта давајќи ,,нелогички" постојани високи вредности, ако не се работи како трета причина од наследна природа.

Последно уредено:
Може ли препорака за симнување хроничен оток на скочен зглоб. Маст или нешто слично. RICE (мраз и на висина поставена ногата) методата оддамна веќе не помага. Поради лошо санирани повреди од шинување/превиткување од пред 10+ години имам синдром на хронично шинат зглоб. Оток имам постојано но сега и да не направам ништо отокот може да се зголеми и да боли.Прегледај го приврзокот 362200Прегледај го приврзокот 362201
Vo koi situacii se soocuvas so ovoj otok, dali e postojano? Imas napraveno kompjuter ili barem RTG na skocniot zglob? Da pogledneme i da pomogneme, lekuvanjeto bi se odvivalo hirurski.
Автоматски споено мислење:

Serrapeptase ne! Borova voda ne e lek no privremeno ke ti olesni.

Да не пиеш некои лекови? Нешто за притисок?
Лабораторија си правел, срце, бубрези испитано?

Одмор, елевација, мраз, компресија.

Гравитација...
Zarem ti lici na HBI ili kardio pacient?!?!?! :facepalm: Apla e vidlivo deka otokot poteknuva direktno od skocniot zglob!

Да препорачате некој појас или некое друго помагало за исправување на 'рбетниот столб?
RTG na rbet dali imas, da vidime za kakov tip na iskrivenost stanuva zbor.

Zdravo. Mi treba sovet za trigliceridi. So godini vekje mi se od 11 do 13 sto e ogeomno. Sega jas sum si kriv ne piev dolgo vreme apcinja a sega pocnav triglid I uste edni kapsuli od crven oriz. Holesterol mi e 8 sto I toa e mnogu a se hranam pretezno zdravo. Verojatno samata krv sozdava bez razlika sto jadam a i od stres so godinite sigurno e. Sto predlagate da pijam ili jadam nesto na prirodna baza za trigliceridi i holesterol? Fala odnapred.
Barem posledna diferencijalna krvna slika?

Последно уредено:
Zdravo lluge imam bollki od prstot mie sechena tetiva prvata opperaciabesje neuspeshna shtomislete dalimozhe pak da se stavi vo funkcia prstot doktorkstai ima recheno deka mozhe dago pravi prstot da mrda !!!! Fala

Дадоа ми антибиотици и испив ги до преди недела ипо дена и ево сега неколку дена кога мочам пече ме и боле ме малку пенисо изглеа уринарно нешто фанало ме и пљус кожинката на пенисо ме боле додека мочам и набабрена е а друго нишо не ми е. Кажаа ми дека чајо од брусница помагал за ово.

Дадоа ми антибиотици и испив ги до преди недела ипо дена и ево сега неколку дена кога мочам пече ме и боле ме малку пенисо изглеа уринарно нешто фанало ме и пљус кожинката на пенисо ме боле додека мочам и набабрена е а друго нишо не ми е. Кажаа ми дека чајо од брусница помагал за ово.
Najverojatno se raboti za UTI. Prvo se pravi urino kultura po što i soodvetna terapija! Čaj od Brusnica slobodno konzumiraj do 4-5 čaši od 200ml dnevno najdobro kupen od bilna apteka kade ḱe ti objasnat i za pravilna podgotovka. Zgolemi vnes na voda, ne sokovi tuku pij mnogu voda! Zgolemi vnes na C vitamin. Zgolemena redovna higiena tamu dole i sekojdnevna promena na dolen veš, preporačuvam upotreba na antibakteriski neutralen PH sapun poradi možna ,,iritacija,, te infekcija na ,,kožičkata,,. Vozdrži se od masturbacija ili seks dodeka ne se smiri infekcijata na ,,kožičkata,, i po mokrenje drži go suv, potočno isplakni go so mlaka voda i isuši so čist peškir. Da ne dolžam stručno zošto i kako. Ako nema podobruvanje za nekolku dena, zadolžitelna poseta na urolog! Sleden pat koga ḱe primaš antibiotik, zadolžitelno i probiotik!

Najverojatno se raboti za UTI. Prvo se pravi urino kultura po što i soodvetna terapija! Čaj od Brusnica slobodno konzumiraj, do 4-5 čaši od 200ml dnevno najdobro kupen od bilna apteka kade ḱe ti objasnat i za pravilna podgotovka. Zgolemi vnes na voda, ne sokovi tuku pij mnogu voda! Zgolemi vnes na C vitamin. Zgolemena redovna higiena tamu dole i sekojdnevna promena na dolen veš, preporačuvam upotreba na antibakteriski neutralen PH sapun poradi možna ,,iritacija,, te infekcija na ,,kožičkata,,. Vozdrži se od masturbacija ili seks dodeka ne se smiri infekcijata na ,,kožičkata,, i po mokrenje drži go suv, potočno isplakni go so mlaka voda i isuši so čist peškir. Da ne dolžam stručno zošto i kako. Ako nema podobruvanje za nekolku dena, zadolžitelna poseta na urolog! Sleden pat koga ḱe primaš antibiotik, zadolžitelno i probiotik!
Извини што те прашувам јавно, а неможам да ти пишам во пп....дали си уролог?

Извини што те прашувам јавно, а неможам да ти пишам во пп....дали си уролог?
Vo red e. Digestiven hirurg sum. Prvata specijalizacija mi e opšta hirurgija hehe od starata garda sum, pa imam poznavanje i od urologijata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom