Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Амоксиклав после јадење.

Пробиотик ~3 саати после оброк.
Можеш да додадеш и кисела зелка и тука има пробиотик.

Имам прашање до стручниот кадар овде.

Фликсоназе спреј дали е кортико и ако е, колку е максимум период препорачано да се користи?

Имам прашање до стручниот кадар овде.

Фликсоназе спреј дали е кортико и ако е, колку е максимум период препорачано да се користи?
Спаѓало во групата на кортикостероиди. Внимание при заболување на црн дроб или бубрези. Ако за 7 дена не се подобреле симптомите, да се консултира докторот.
П.С. Не сум стручен кадар

...толку ли е лоша состојбата да не можете да издржите барем еден ден да шмркате и тече носот (доколку немате нели температура), мора ли веднаш со деконгестиви и коритикостероиди во носот?

pri kontrola na nos / sinusi, ispadna deka ima nekoe vospalenie i/ili bakterija, pa mi prepisa doktorot terapija na slikata
Прегледај го приврзокот 364323
mi rece prvo so sprejovite da probam nedela dena, pa ako ne e podobro, togas amoksiklav.
nekolku dena nema air od sprejovi. amoksiklav, nasabajle dozata, na gladno ili posle obrok treba da se zema?
probiotik nekoj dali da zemam so nego?
... каков е тој преглед на носот? ти зедоа брис од нос па одредиле бактериска инфекција која реагира на амоксицилин (амоксиклав) дополнително тобрамицин антибиотик за нос, ти направиле нешто ртг снимка, па испадна синуси?
цело село шмрче бело...
...па мислев мрсулав нос, но не знам зошто толку бомбардирање наеднаш со толку комбинации,

Последно уредено:
...толку ли е лоша состојбата да не можете да издржите барем еден ден да шмркате и тече носот (доколку немате нели температура), мора ли веднаш со деконгестиви и коритикостероиди во носот?

Ако се однесува на мене, кај мене е друга ситуацијата.
Треба да правам операција на нос и ми го дадоа спрејов да го користам подолг период но јас го прекинав коа прочитав дека е кортико уште првите 2 недели.

Ако се однесува на мене, кај мене е друга ситуацијата.
Треба да правам операција на нос и ми го дадоа спрејов да го користам подолг период но јас го прекинав коа прочитав дека е кортико уште првите 2 недели.
Мислам дека добра одлука си направила. Кога ќе почнеш да читаш по тоа нузпојавите, страв да те фати.

nasabajle dozata, na gladno ili posle obrok treba da se zema?
probiotik nekoj dali da zemam so nego?
... штом се зема на 12ч гледај да биде на гладно пред јадење или непосредно пред јадење, ако сакаш пробиотик да се напиеш да има временска разлика со антибиотикот најмалку 3ч пред или после, но нема потреба зашто тука клавулонската киселина ќе те заштити од желудачни проблеми.
да го користам подолг период

Screenshot 01-29-2023 01.11.13.png

...да речеме недела пред оперативата на твојот нос, ама во подог период да нема спротивен ефект со создавање на оток, па не ќе може ни да се оперираш? :toe:

Последно уредено:
... штом се зема на 12ч гледај да биде на гладно пред јадење или непосредно пред јадење, ако сакаш пробиотик да се напиеш да има временска разлика со антибиотикот најмалку 3ч пред или после, но нема потреба зашто тука клавулонската киселина ќе те заштити од желудачни проблеми.

Прегледај го приврзокот 364341

...да речеме недела пред оперативата на твојот нос, ама во подог период да нема спротивен ефект со создавање на оток, па не ќе може ни да се оперираш? :toe:
Eде истото и јас го пишав...оброк + амоксиклав 3 часа пауза па пробиотик....
Инаку нема врска може антибиотикот и на гладно и после јадење..
Само да не се конзумира алхохол со него секако тоа го знае

... каков е тој преглед на носот? ти зедоа брис од нос па одредиле бактериска инфекција која реагира на амоксицилин (амоксиклав) дополнително тобрамицин антибиотик за нос, ти направиле нешто ртг снимка, па испадна синуси?

...па мислев мрсулав нос, но не знам зошто толку бомбардирање наеднаш со толку комбинации,
odam kaj specijalist za uvo nos i grlo,
dr oliver zografski veles, nekolku godini unazad.

epipharyngoscopia pravi i gi snima kanalite.

prasanjeto mi bese samo okolu amoksiklav.

odam kaj specijalist za uvo nos i grlo,
dr oliver zografski veles, nekolku godini unazad.
epipharyngoscopia pravi i gi snima kanalite.
prasanjeto mi bese samo okolu amoksiklav.
ок...ти пишавме за амоксиклав...но штом одиш ,,неколку години уназад,, тоа значи ти се повторува истата работа, што ако е од алергиско потекло сето ова и едно ,,desloratadin,, можеби би завршил работа, ако веќе ти дал толку лекарства што не ти додал и тоа кога веќе ти препишал антибиотик и серапептазе во исто време.
П.С.
...дебатираме нели, да биде подобро.

ок...ти пишавме за амоксиклав...но штом одиш ,,неколку години уназад,, тоа значи ти се повторува истата работа, што ако е од алергиско потекло сето ова и едно ,,desloratadin,, можеби би завршил работа, ако веќе ти дал толку лекарства што не ти додал и тоа кога веќе ти препишал антибиотик и серапептазе во исто време.
П.С.
...дебатираме нели, да биде подобро.
odam na kontrolni pregledi, posto imam praveno operacija na sinusi, i zimno vreme imam problemi so sinusi povremeno.
nemam bakterii i vospaluvanje sekoe zimo. ima terapija prepisano bez antibiotik, ako posle 7-10 dena ne e podobro, za togas pisa amoksiklav.

odam na kontrolni pregledi, posto imam praveno operacija na sinusi, i zimno vreme imam problemi so sinusi povremeno.
nemam bakterii i vospaluvanje sekoe zimo. ima terapija prepisano bez antibiotik, ako posle 7-10 dena ne e podobro, za togas pisa amoksiklav.
...па ако не е подобро после 10 дена треба пак да те прегледа, а не однапред антибиотик ти препишува прашање зошто така, тој ќе знае однапред дека ќе имаш бактериска инфекција, антибиотик е лек САМО ако се има бактериска инфекција, што не те испрати на микробилошко испитување да ти се земе брис од нос да се ДОКАЖЕ таа бактериска инфекција навреме, не после 10 дена под претпоставка, во Велес имате микробиолошка лабораторија, нели?
...после кога навистина ќе има потреба твојот организам од антибиотик твоето тело ќе појави резистентност токму поради вака од претпоставка препишан.
...дали токму на вакво време, променливо, кога ќе огрее сонце ,,со заби,, ти возиш велосипед, трчаш, вежбаш без соодветна заштита барем од некој тенок шал, а кога е вака ладно го заштитуваш ли лицето? јас сум сигурна дека тука киксираш, а последицата ти е сево ова, како уште поосетлива особа која направила операција на синуси за разлика од други.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom