Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Се разбравме дури сега. Да, така е што се однесува во делот ма таванот.
Тоа хитачи веќе го користев 6 години до моментот кога го сменив. Доста му беше. Амберов дава голема количина на топлина баш како шо сакаат по дома, така да кога се работи за ќеиф и комфор мислам дека излишно е да зборуваме за економија. А и не е толку страшно бидејќи годинава во јануари кога имаше еден ладен период од две три недели со -10 ноќе и околи 0 преку ден, ми трошеше од 12 до 14кв за 24 часа. Годинава неколку дена кога моќе беше околу 0 преку ден не повеќе од 5, 8-9кв. Ќе видиме како ќе биде годинава. Секој ќеиф се плаќа нели :)
Ama pak nekako mi si konfuzen so tvojte matematiki.
Prostorot so prosecni temepaturi pomegu -10 i 0c ti tosi nekade 3,5KW prosecno najmalce toplinska energija.Znaci za 24h ti trebaat 84kw toplinska energija. Ete neka gi podelime so COP 3 ti ke potrosis 28kw.
Sega pak ke te teram da go baras natrapnikot.
Slabo nekako mi ti odi matemaikava.
Ili mozebi Amber nordic rabori so COP od 6 na temperaturi od 0c do-10c.
Cudni matematiki se slucuvaaat :) .
Bidi mi pozdraven!

Последно уредено:
@riker
Можеби . Тогаш софтверот за таков уред е тотално погрешен. Особено за нашата климатска зона. А веројатно и електроника.
Едноставно, Daikin не сакаше да даде сè комплет на тацна.
Не велам дека Амбер не е добар, но е далеку од совршен уред, како што се обидува да се претстави. За таа сума пари има многу посоодветни уреди. Дури и 2 послаби уреди кои чинат исто пари како 1 Amber ќе работат подобро, покултурно и поекономично...во просторија да речеме 40-50м2 со нормална изолација.

Последно уредено:
Ama pak nekako mi si konfuzen so tvojte matematiki.
Prostorot so prosecni temepaturi pomegu -10 i 0c ti tosi nekade 3,5KW prosecno najmalce toplinska energija.Znaci za 24h ti trebaat 84kw toplinska energija. Ete neka gi podelime so COP 3 ti ke potrosis 28kw.
Sega pak ke te teram da go baras natrapnikot.
Slabo nekako mi ti odi matemaikava.
Ili mozebi Amber nordic rabori so COP od 6 na temperaturi od 0-10c.
Cudni matematiki se slucuvaaat.
Bidi mi pozdraven!
Батка, седни и пресметај ако толку сакаш колкави губитоци има дадениот простор за да може при надворешни Т од 7; 0; -7, Т на воздухот во него да биде 24 степени. Значи не 20, туку 24..
Само внимавај , ако толку сакаш да бидеш прецизен, прво одреди колкав период од денот која Т била. Еве јас земав дека од 00 до 06 часот било просечно -7, од 06 до 12 просечно -2, од 12 до 18 0 степени и од 18 до 00 -2.
Удри математика па кажи ми. Ако ти треба некој податок, ќе ти го дадам.
Термостатот поставен, од кај 16 до кај 00 и од 06 до кај 07 на 22, а останатото време на 19. Тогаш така ја работев климата. Значи во просторијата не било цело време 24 степени, а јас сум пресметувал загуби на 24. Во просторијата просечна Т во текот на едно деноноќие била некаде 21, или 21.5. Еве половина задача сум ти ја решил. Ако сум сакал да пресметам ЦОП на климата според просечната потрошувачла а знаејќи ги загубите, тогаш тоа е друга работа.
На споменатите температури голема е разликата во енергетските потреби помеѓу 21 и 24 степени нели?

Последно уредено:
Батка, седни и пресметај ако толку сакаш колкави губитоци има дадениот простор за да може при надворешни Т од 7; 0; -7, Т на воздухот во него да биде 24 степени. Значи не 20, туку 24..
Само внимавај , ако толку сакаш да бидеш прецизен, прво одреди колкав период од денот која Т била. Еве јас земав дека од 00 до 06 часот било просечно -7, од 06 до 12 просечно -2, од 12 до 18 0 степени и од 18 до 00 -2.
Удри математика па кажи ми. Ако ти треба некој податок, ќе ти го дадам.
Термостатот поставен, од кај 16 до кај 00 и од 06 до кај 07 на 22, а останатото време на 19. Тогаш така ја работев климата. Значи во просторијата не било цело време 24 степени, а јас сум пресметувал загуби на 24. Ако сум сакал да пресметам ЦОП на климата според просечната потрошувачла а знаејќи ги загубите, тогаш тоа е друга работа.
Pa nekako si konfuzen na temava,i ne teras ovde site prisutni da cicame vesla.
Ako sakaat drugite neka cicaat ama jas ne :).
Ne pravis glupi.
Nemoj taka.
Ednostavno poeke ne ti veruvam vo ona sto go pisuvas,koj saka neka ti veruva.

Pa nekako si konfuzen na temava,i ne teras ovde site prisutni da cicame vesla.
Ako sakaat drugite neka cicaat ama jas ne :).
Ne pravis glupi.
Nemoj taka.
Ednostavno poeke ne ti veruvam vo ona sto go pisuvas,koj saka neka ti veruva.
Тоа е твој избор. Ама дај престани веќе да кажуваш паушални работи и да ни презентираш тука некои истресоци од ракав базирани на ништо.
А и задачава некако тешка а? Е тоа е, треба малку столче загревање за да се реши.
Секогаш е полесно да го лизнеш прстот па да пробаш да одредиш од каде дува ветерот одколку да земеш инструмент и да измериш.
Ти цело време претпоставуваш. Американците имаат една изрека за тоа: assumption is the mother of all fuck ups.
Автоматски споено мислење:

@riker
Можеби . Тогаш софтверот за таков уред е тотално погрешен. Особено за нашата климатска зона. А веројатно и електроника.
Едноставно, Daikin не сакаше да даде сè комплет на тацна.
Не велам дека Амбер не е добар, но е далеку од совршен уред, како што се обидува да се претстави. За таа сума пари има многу посоодветни уреди. Дури и 2 послаби уреди кои чинат исто пари како 1 Amber ќе работат подобро, покултурно и поекономично...во просторија да речеме 40м2 со нормална изолација.
Не се сите простори погодни за монтажа на две клими. Инаку апсолутно се согласувам. Секогаш е подобро во поголем простор да ставиш на пример две 12ки отколку една 24ка.

Последно уредено:
Pri isti SCOP 4.6 od dvete podobro ke gree 16btu, zaradi toa sto na Testot na -7 ednata treba da izvadi nesto poveke watti od drugata, 3,54 vs 3,36.
Mala e razlikata okolu 180w megjutoa sepak e vo korist na 16kata.
I ova vazi samo dokolku TBivalentna na dvete klimi e -7c.

Прегледај го приврзокот 359047
значи тоа btu нема влијание на ништо? инаку, 18 ката има Tbiv -10, а 16 ката -7

значи тоа btu нема влијание на ништо? инаку, 18 ката има Tbiv -10, а 16 ката -7
Ako ne se marketinški trikovi, sigurno deka ima vlijanie pogolemiot kapacitet iskažan preku pogolemi izmenuvaći za da i ima 2000 Btu poveće, nešto kako razlika vo motori so 1600 i 1800 kubni cm.
Plus ako 18-kata ima Tbiv na -10C jasen e izborot.
Ova nema da važi sekogaš, generalno e vaka, ama za konkretni slučai može i 12- ka da e blisku do 18- ka.
Najdobar pokazatel e cenata na koštanje, tuka nivoto na pogrešen izbor e vo tesni granici. Siguren sum deka ne postoi šansa da kupite ispraven aparat po pola cena a da bide približno dobar kako poskapiot, toa ednostavno ne postoi, nema glupi prodavači i proizvoditeli.

Том Круз е вистинскиот акционен супер херој во ерава на Бетмен,Тор,Капетан Америка и сл.

Ako ne se marketinški trikovi, sigurno deka ima vlijanie pogolemiot kapacitet iskažan preku pogolemi izmenuvaći za da i ima 2000 Btu poveće, nešto kako razlika vo motori so 1600 i 1800 kubni cm.
Plus ako 18-kata ima Tbiv na -10C jasen e izborot.
Ova nema da važi sekogaš, generalno e vaka, ama za konkretni slučai može i 12- ka da e blisku do 18- ka.
Najdobar pokazatel e cenata na koštanje, tuka nivoto na pogrešen izbor e vo tesni granici. Siguren sum deka ne postoi šansa da kupite ispraven aparat po pola cena a da bide približno dobar kako poskapiot, toa ednostavno ne postoi, nema glupi prodavači i proizvoditeli.
Не ми е јасно ... ако земеме до -7 степени, што ја прави подобра 18 ката од 16 ката во греење? дури 16 ката има поголем Pdesignh. Зошто 18 ката би била погодна за поголем простор, а да не може 16 ката истиот да го загрее?

Не ми е јасно ... ако земеме до -7 степени, што ја прави подобра 18 ката од 16 ката во греење? дури 16 ката има поголем Pdesignh. Зошто 18 ката би била погодна за поголем простор, а да не може 16 ката истиот да го загрее?
1. Zemi go zdravo za gotovo. Ako zemam da objasnuvam zošto e taka će mora da se povika na pomoš fizikata, će se pojavat vednaš priučeni fizičari, će završime vo edna beskonečna raspravija za raboti koi se učat vo osnovno i sredno obrazovanie. Veruvaj umoren som od likovi koi mislat deka 500 Tori e pogolem vakuum od 50 Tori ili so vakumiranjeto se vadi vozduhot od sistemot a ne vodata, deka e dovolno vakumiranje so star kompresor od frižider itn itn .... nema nikogo ovde da zamaram so očigledno nepotrebni raboti za prosečen korisnik.

2. Ne si navel, ili jas sum propuštil, za koi konkretno klimi se raboti. Ne e čudno i ovaa 16ka da e podobra od 18ka. Zatoa merilo e cenata, ako koštaat isto i se so ista nazivna snaga togaš možeš da sporeduvaš parametri, no podobro e sekogaš da baraš relevantni korisnički iskustva od realni korisnici. I tuka treba da se pazi i dobro da se isfiltriraat iskrenite iskustva od narcisoidnite ili od onie što na pogrešen način ja koristat klimata pa delat soveti da ne se kupuva ne toj model tuku cel brend itn....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom