Македонски филмови

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136

Авторот е адвокат - па нема посмешно. :D

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262

Авторот е адвокат - па нема посмешно. :D
Број 1 дудлачка рецензија ми е ова засега. :icon_mrgr:

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
Број 1 дудлачка рецензија ми е ова засега. :icon_mrgr:
Уште кај "Милчо спаѓа во онаа група автори Моцарт, Гауди, Пикасо" видов дека е циркус и се изнасмеав убаво до крај. :D

Не може некој да е толку "вљубен" и восхитен од ММ (освен Маринче :гик:) и филмов и некако сè ми стои дека или е нарачен текстов или нашиот Моцарт го напишал сам, а адвокатот само го ставил своето име.

И еден бонус коментар што ми го пратија вчера и убаво ме изнасмеа и ми ја наполни душичкава. Ти @џимеј пошто си у тој круг знаеш за кои Марини се работи, па можеш и да и честиташ на коментаторкава.

П.С. секако после 5-10 минути, објавата за фудбалското поетишење згасна во неповрат.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Ни на најголемиот душман не би му препорачал да го гледа Кајмак. Милчо го допре дното со филмов. Катастрофа.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
„Нека се чуе за никогаш да не се заборави јазикот на кој зборувале нашите прадедовци, зборуваме ние денес, ќе зборуваат сите идни поколенија на нашата света земја Македонија“.

Овие зборови ги кажува македонскиот војвода Славчо Ковачев во финалната сцена од ТВ-филмот „Премиера“, кој го создадовме во деведесеттите години од минатиот век и за кој со силен ентузијазам истражувавме по депоата во архивите со косценаристот Милан Банов, новинар на „Нова Македонија“. Сценариото драматуршки го поткрепи писателот Коле Чашуле. Улогата на Војдан Чернодрински ја толкуваше Ненад Стојановски, а го режира Ацо Алексов. Славчо Ковачев го одигра Петар Арсовски. Во другите улоги се и легендите на македонското глумиште Илија Милчин, Кирил Ќортошев, Снежана Коневска-Руси, Благоја Спирковски-Џумерко и други. Останува нејасно зашто овој проект долго /децении/ не е појавен, репризиран на програмите на националниот сервис. Или можеби и тој е жртва, дел од фамозниот договор за добрососедство. Нејсе. Финалната сцена на филмот „Премиера“ е снимена во железничката зграда во колонија, изградена во ропското минато во времето на кралството Југославија.
И за Чернодрински сме имале тв филм. Уште да постоеше негде да се види.

Цитатот е од колумна во Нова Македонија.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
Во еден алтернативен свет кај што Милчо е режисер на "Јас сум од Титов Велес". :D

Срам ме фаќа од вакви "паметни" коментари.

Screenshot_20221125-123204_Facebook.jpg

Член од
29 ноември 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
4.082
Член од
8 октомври 2015
Мислења
937
Поени од реакции
3.037
А стопалата каква улога играја, или Милчо ванаби Тарантино?

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.596
Поени од реакции
87.986
Столе Попов > Манчевски... вториов ептен го хајпаат толку е ради наградите за Пред Дождот, цела останата филмографија му е срање во боја. На Столе освен До Балчак што беше онака мех филм, сите останати му се класици.

Кајмаков нема ни да се потрудам да го ѕирнам, па уште кога ќе го видам дека глуми Александар Микиќ во филмот, најантипатичниот актер што произлегол од земјава, абе одма игнор.

Kajgana Shop

На врв Bottom