Нејзиното величество - ракијата

Prepecenata ke ja napravis kolku sto sakas, no kolku sto vidov po netot se preporacuva 43 stepeni. Jas nemam iskustvo so rakija od slivi i mozam samo teorija da kazvam, a i kako sto rekov tuka nema nekoja tradicija za konzumiranje na slivka. Vo zimski uslovi na sabajle kako topla rakija i tolku.
I toa masinceto go vidov za vadenje koski, nisto posebno, naprotiv poprilicno ednostavno za diy izvedba no koj ke se zaebava za stotina kila sliva. Ustvari soznam, zavisi kolku ke bidam raspolozen da si igram. Boze zdravje, rano e uste od sega da mu ja mislam okolu toa.
Gledav i za jabolkova, skoro ista procedura plus minus nesto. Nekoj dodavaat seker za povekje rakija, nekoj ne, ali postapkata e vo osnova taa, teoretski barem. Dava pomalce rakija na 100 litri komina vo odnos na slivata, posebno od grozjeto, no od druga strana jabolkata se po denar dva kiloto industriski, barem tolku lani bea, da ne recam bezpari. Nemam svoj kazan, a tukasnite nekako ne se bas raspolozeni da si go zagorat kazanot so komina od jabolka i slivi, taka da ke vidime, rano e uste. Ovie vo Srbija imaat i mesalka vgradeno bas radi toa, nasite nemaat oti retko ke ti zapeci od komina od grozje.
Троа појака ја тргаат моиве, а за конзумирање и се наоѓа крајот.
Реков дека не е филозофија, и тој го правеше сам, само тоа е за некој што има вишок време.

Ние освен за дрвата не даваме пари за комињето (ама со 5000ки кубик поарно да купиш купечка од тиквеш :D), за лозовата од тоа што ќе остане од виното, а по 1 казан излегува и од талјанката.
 
Троа појака ја тргаат моиве, а за конзумирање и се наоѓа крајот.
Реков дека не е филозофија, и тој го правеше сам, само тоа е за некој што има вишок време.

Ние освен за дрвата не даваме пари за комињето (ама со 5000ки кубик поарно да купиш купечка од тиквеш :D), за лозовата од тоа што ќе остане од виното, а по 1 казан излегува и од талјанката.
Toa e komova, ne lozova.
Da poevtino e da si kupis no soznam, ne e to to. Drugo e sam ko ke si ja zaebis ali barem znaes sto ima vo nea. A i sekako eden kazan, toa se ajde okolu 15 litri komova, sekako nema da ti stignat pa ke prikupis :D .
 
Ја добив на подарок од еснаф човек, верувам сите би сакале да му го имаме подрумот :D FF481310-43B1-4368-B767-7AE3196B4138.jpeg
Иначе дедото годинава испече едно 10 казани сливова, препек мислам 42степени излезе
Иначе вака што зборам со луѓе што печат ракија многу ретко некој да го вади метилот, уствари ни појма немаат за него а со генерации печат ракија
 
Toa e komova, ne lozova.
Da poevtino e da si kupis no soznam, ne e to to. Drugo e sam ko ke si ja zaebis ali barem znaes sto ima vo nea. A i sekako eden kazan, toa se ajde okolu 15 litri komova, sekako nema da ti stignat pa ke prikupis :D .
Абе и комова, и лозова има, пола декар лозје така се распаѓа, нема година да е без 400-700кг, а има повеќе сорти.
Инаку последните години буквално виното го правеа ракија, не се допиваше по пола буре :)
 
Пробајте направите ракија од кајсии, колку е вкусна. Ние имавме 7 корења кајсии и стариот на времето правеше таква ракија...

Исто така и од летни круши убава е ракијата.

И од киви се прави ракија ама ретко некој кој го знае тоа и како да ја направи...
 
Пробајте направите ракија од кајсии, колку е вкусна. Ние имавме 7 корења кајсии и стариот на времето правеше таква ракија...

Исто така и од летни круши убава е ракијата.

И од киви се прави ракија ама ретко некој кој го знае тоа и како да ја направи...
Rakija se pravi od sekoe ovosje ili od se sto ima priroden seker vo nego.
Kolku se isplakja da se zaebavas so toa e sosem drug muabet.
Mozi gresam no procentualno, barem tuka grozjeto dava najpovekje rakija.
Zatoa i najpovekje ima takva rakija.
Koj ke se zaebava so kajsii, dunki, krusi itn koj ke dadat upola pomalce rakija so za nas cuden vkus, da se zamaraat so zapeceni kazani koga grozjeto e proverena rabota.
 
Rakija se pravi od sekoe ovosje ili od se sto ima priroden seker vo nego.
Kolku se isplakja da se zaebavas so toa e sosem drug muabet.
Mozi gresam no procentualno, barem tuka grozjeto dava najpovekje rakija.
Zatoa i najpovekje ima takva rakija.
Koj ke se zaebava so kajsii, dunki, krusi itn koj ke dadat upola pomalce rakija so za nas cuden vkus, da se zamaraat so zapeceni kazani koga grozjeto e proverena rabota.
Чекај ќе ти кажам една работа во врска со запечените казани:

Ами казанот нормално може да биде запечен доколку е стар... Старо си е старо...

Земи нов казан квалитетен ќе биде ли запечен???
 
Не сум љубител на ракија и слабо ја пијам (повеќе вино и пиво) ама во контекс на муабетот погоре

Имам правено ракија од кајсија поголема количина и уште имам, ракијата е одлична и правена е стандард појака не 41-42 како што ги прават другите овошни ракии што се продаваат по продавници. Кога ги ставаш за ферментација мора на сите семките да ги вадиш зафркнато е, плус многу малку испаѓа по 4-5л од казан макс
Додека беше пресна имаше јак овошен вкус, сега откако е одлежена 2-3 години има пак вкус на кајсија ама повеќе е џеместа аромата
 
Земи нов казан квалитетен ќе биде ли запечен???
Јас мислам дека треба да има вграден мешалка за да не биде запечен, и дека само од грозје и сливи не се запекува многу.
 
Чекај ќе ти кажам една работа во врска со запечените казани:

Ами казанот нормално може да биде запечен доколку е стар... Старо си е старо...

Земи нов казан квалитетен ќе биде ли запечен???
Ne bi rekol deka ima vrska nov star.
Ima kazani pojma nemam kolku stari pa ne zapecile na komina od grozje. Stavi mu komina od slivi , dunki i ke vidis kako se zapecva kazanot.
Ima najverojatno vrska i do kazandjijata, ne pecel nikogas rakija od dunki, kajsii, slivi i neznae no verojatnosta da go zapecis kazanot od se drugo osven komina od grozje e poprilicno golema.
Jas kaj nas dosega nemam videno kazan sto ja mesa kominata dodeka se peci, dodeka vaka gledav za slivka kako se pravi( nemam peceno slivka ,zatoa i gledav), site imaat takov mehanizam koj ja mesa kominata dodeka se peci.
Bilo kako bilo, nekolku kazandjii sto napraviv muabet za pecenje slivka tuka ekspresno me odbija bas radi toa, ke im zapeci kazanot, ke im se smrdi na slivka, batali taa rabota itn itn.
 
Пробав денес некоја лозова што ја прават у манастирот Слепче. Прилично добра беше. Мислам дека е 450 ден. литро.
 
Пробав денес некоја лозова што ја прават у манастирот Слепче. Прилично добра беше. Мислам дека е 450 ден. литро.
Јас лани зимата бев во Св.Јоаким Осоговски -Кр. Паланка освен други работи земав и една нивна сливова манастирска, мало пакување...ми се бендиса...
 
Јас лани зимата бев во Св.Јоаким Осоговски -Кр. Паланка освен други работи земав и една нивна сливова манастирска, мало пакување...ми се бендиса...
сум бил и сум ја пиел
и таа беше добра
некој ми кажа ја расипале, али може трипа
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom