Не сум правник и најверојатно си има таму напишано како се одредува казната. Само кажав дека од претходните пресуди за убиства со пресудите што ги имаше по вестите причината што е таква висока казна е заради тоа што пишав: медиумска покриеност, тотални анонимуси и немање врски.
Еве овој од мојот пример е веќе неколку години на слобода, осуден на 13 години за убиство и за недозволено поседување оружје излезе за 8-9 години. Јас овој би го пресудил максимумот колку и да е.
Не ми е поентата дека мислам дека треба да бидат на помалку осудени туку судиката ја донесе таа казна заради тоа што пишав. Лично штом прашуваш еве јас подржувам казни затвор од минимум 5 години за брзо возење и возење кога си многу пијан така да моите граници се доста погоре. Овде освен видеото друго не видов. Ти како правник колку би ги осудил?
Проблемот е во тоа што се гледа целокупноста на изречената затворска казна, а не се зема обзир тоа дека постои можност Апелација да ја намали, но и да не ја намали, може да излезат по опслужување на 2/3 од затворската казна. Така од 18, највисоко изречената затворска казна, доаѓаме на 12 години!
Лично не очекував ништо помалку од 10 години. И казните се апсолутно правични. И секако дека имало побрутални тепачки, проблемот е тука што имаше смртен исход. Да немаше, веројатно овој настан ќе поминеше под радарот на медиумите, ќе беше, не знам, учество во тепачка, нанесување тешки телесни повреди, нарушување јавен ред и мир. Не верувам ни дека ќе одговараа за обид за убиство, но таа претпоставка се докажува. Ако тоа не се докажеше, веројатно ќе поминеа со условни со оглед на тоа дека досега сите биле неосудивани.
Судиите судат во одредена рамка, од-до, до пред некоја година судеа шаблонски. Секоја санкција е оставена на слободната судска интерпретација, врз база на тежината на делото и околностите. А тука има низа, од убиство, непријавување на случајот во полиција, па и до непружање на помош. Дури и за тоа несторување кривично се одговара. Осудените имаат 15 денови за Жалба. Веројатно ќе го искористат овој правен лек и постои можност Апелација да им ги намали затворските казни.
Правник сум, но не и кривичар, но ништо под 10 години не би било правично.